23 marca petycja, uzupełniona o kolejne postulaty, została przesłana w postaci listu otwartego do Premiera RP.
„Nas, restauratorów są tysiące. Codziennie karmimy i dostarczamy wspomnień milionom Polaków. Jesteśmy rozproszeni i pomijani. Rząd wspiera branżę turystyczną i eventową, pomijając nas” – podkreśla Norbert Redkie, Founder, CEO & non-executive Head Chef; Grupa Warszawa.
„Bez zastosowania specjalnych narzędzi, którymi dysponują jedynie władze państwowe, branża gastronomiczna stoi na krawędzi upadku. Dla większości przedsiębiorców z branży gastronomicznej wzrost liczby zarażonych (a nawet jedynie przedłużający się stan niepewności) stanowi realne ryzyko zaprzestania działalności i upadłości. Konsekwencją tego stanu rzeczy będą masowe zwolnienia pracowników branży” – apeluje Redkie.
Z kolei w mailu przesyłanym do naszej redakcji czytamy:
W dniu dzisiejszym został wysłany do Premiera Rzeczypospolitej Polskiej list otwarty wzbogacony o kolejne postulaty, którymi należy się zająć na poziomie państwowym, jak i konkretnych miast. Pandemia COVID-19 wkracza obecnie w nową fazę. Na całym świecie zachorowało ponad 219 tys. osób, niemal 9 tysięcy osób zmarło, mimo stosowania bezprecedensowych środków zapobiegawczych. W Polsce każdego dnia diagnozowanych jest kilkudziesięciu kolejnych zarażonych.
Petycję można podpisać online tutaj.
Pełna treść listu otwartego – tutaj.