x

Apel o wsparcie branży gastronomicznej

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    24.03.2020

Poznaj postulaty i petycję Grupy Warszawa i przyłącz się do akcji!

Podpisz petycję. Foto: Pixabay.
Podpisz petycję. Foto: Pixabay.
10 marca 2020 roku Grupa Warszawa przygotowała petycję dotyczącą Wsparcia Branży Gastronomicznej w związku z groźbą epidemii wirusa SARS-CoV-2.

23 marca petycja, uzupełniona o kolejne postulaty, została przesłana w postaci listu otwartego do Premiera RP.

 

„Nas, restauratorów są tysiące. Codziennie karmimy i dostarczamy wspomnień milionom Polaków. Jesteśmy rozproszeni i pomijani. Rząd wspiera branżę turystyczną i eventową, pomijając nas” – podkreśla Norbert Redkie, Founder, CEO & non-executive Head Chef; Grupa Warszawa.

„Bez zastosowania specjalnych narzędzi, którymi dysponują jedynie władze państwowe, branża gastronomiczna stoi na krawędzi upadku. Dla większości przedsiębiorców z branży gastronomicznej wzrost liczby zarażonych (a nawet jedynie przedłużający się stan niepewności) stanowi realne ryzyko zaprzestania działalności i upadłości. Konsekwencją tego stanu rzeczy będą masowe zwolnienia pracowników branży” – apeluje Redkie.

Z kolei w mailu przesyłanym do naszej redakcji czytamy:

W dniu dzisiejszym został wysłany do Premiera Rzeczypospolitej Polskiej list otwarty wzbogacony o kolejne postulaty, którymi należy się zająć na poziomie państwowym, jak i konkretnych miast. Pandemia COVID-19 wkracza obecnie w nową fazę. Na całym świecie zachorowało ponad 219 tys. osób, niemal 9 tysięcy osób zmarło, mimo stosowania bezprecedensowych środków zapobiegawczych. W Polsce każdego dnia diagnozowanych jest kilkudziesięciu kolejnych zarażonych.

 

Petycję można podpisać online tutaj

Pełna treść listu otwartego – tutaj.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Ponowne otwarcie części restauracji od 18 maja?

Szef resortu zdrowia Łukasz Szumowski potwierdził dziś wcześniejsze spekulacje o ponownym starcie części restauracji od 18 maja. - Gastronomia w sposób bezpieczny, na wolnym powietrzu, przy zachowaniu dystansu. Możemy powoli do tego wracać - ocenił minister.

Ponowne otwarcie lodziarnio-kawiarni Grycan - Lody od pokoleń

Lodziarnio-kawiarnie Grycan - lody od pokoleń otwarte po pandemicznej przerwie. Gości wita oferta specjalna "Razem najlepiej"! - domowe ciastka w komplecie z wybranymi napojami są dostępne na wynos w promocyjnej cenie 15,90 zł.

Zamknięcie restauracji Shipudei Berek Artura Jarczyńskiego

Nie ma już restauracji Berek w Warszawie. Właściciel budynku przy Jasnej 24 wypowiedział restauratorowi umowę najmu i kazał mu się wyprowadzić w ciągu 3 dni. - Nie próbowano z nami rozmawiać, negocjować i porozumieć się w jakikolwiek sposób - mówi restaurator Artur Jarczyński.

Bezpłatne webinary dla przedsiębiorców

Firma Grant Thornton, Santander Bank Polska oraz Wyższej Szkoły Bankowej we Wrocławiu postanowiły zorganizować bezpłatne webinary dla przedsiębiorców. Poznaj szczegóły.

Lokale gastronomiczne przyjmą gości najwcześniej 4 maja

Wczoraj wieczorem (16.04.2020) Rząd RP ogłosił plany odmrożenia gospodarki i powrotu do normalnego funkcjonowania społecznego. Ponowne otwarcie restauracji dla gości będzie jednak możliwe najwcześniej za 3 tygodnie.

10 działań antykryzysowych dla firm w związku z nowymi obostrzeniami

Od 7 listopada obowiązywać będą nowe obostrzenia, które dotkną część branż, w tym hotelarską. Rząd przygotował 10 działań antykryzysowych dla polskich przedsiębiorców.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej