x

Apel o wsparcie branży gastronomicznej

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    24.03.2020

Poznaj postulaty i petycję Grupy Warszawa i przyłącz się do akcji!

Podpisz petycję. Foto: Pixabay.
Podpisz petycję. Foto: Pixabay.
10 marca 2020 roku Grupa Warszawa przygotowała petycję dotyczącą Wsparcia Branży Gastronomicznej w związku z groźbą epidemii wirusa SARS-CoV-2.

23 marca petycja, uzupełniona o kolejne postulaty, została przesłana w postaci listu otwartego do Premiera RP.

 

„Nas, restauratorów są tysiące. Codziennie karmimy i dostarczamy wspomnień milionom Polaków. Jesteśmy rozproszeni i pomijani. Rząd wspiera branżę turystyczną i eventową, pomijając nas” – podkreśla Norbert Redkie, Founder, CEO & non-executive Head Chef; Grupa Warszawa.

„Bez zastosowania specjalnych narzędzi, którymi dysponują jedynie władze państwowe, branża gastronomiczna stoi na krawędzi upadku. Dla większości przedsiębiorców z branży gastronomicznej wzrost liczby zarażonych (a nawet jedynie przedłużający się stan niepewności) stanowi realne ryzyko zaprzestania działalności i upadłości. Konsekwencją tego stanu rzeczy będą masowe zwolnienia pracowników branży” – apeluje Redkie.

Z kolei w mailu przesyłanym do naszej redakcji czytamy:

W dniu dzisiejszym został wysłany do Premiera Rzeczypospolitej Polskiej list otwarty wzbogacony o kolejne postulaty, którymi należy się zająć na poziomie państwowym, jak i konkretnych miast. Pandemia COVID-19 wkracza obecnie w nową fazę. Na całym świecie zachorowało ponad 219 tys. osób, niemal 9 tysięcy osób zmarło, mimo stosowania bezprecedensowych środków zapobiegawczych. W Polsce każdego dnia diagnozowanych jest kilkudziesięciu kolejnych zarażonych.

 

Petycję można podpisać online tutaj

Pełna treść listu otwartego – tutaj.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Instagram z pomocą małym restauracjom

W Polsce użytkownicy aplikacji Instagram będą mogli skorzystać z dwóch funkcji: Action Button na swoim profilu i naklejki ułatwiającej składanie zamówień w Stories.

Mimo lockdownu gastronomia branżą wysoko ocenianą przez klientów

Mimo, że gastronomia została dotknięta poważnymi problemami w związku z pandemią Covid-19, to radzi sobie z obsługą klientów znacznie lepiej niż inne branże - wynika z najnowszego raportu KMPG.

Manifest HoReCa: zamawiajcie na wynos!

Rusza ogólnopolska akcja #środynazamówienie, która ma na celu zachęcenie jak największej liczby klientów do zamawiania posiłków w restauracjach na wynos, w dostawie oraz w drive thru. Przeczytaj manifest branży i podaj dalej.

Z powodu pandemii wydajemy więcej na zdrową żywność

Pod wpływem pandemii konsumenci radykalnie zmienili podejście do prawidłowego odżywiania. Niemal połowa Europejczyków deklaruje, że zwiększyła wydatki na zdrową żywność. Szczególnie widać to wśród osób młodszych z pokolenia Z oraz milenialsów - wynika z badania Bain & Company.

Spada produkcja rogali świętomarcińskich. Powód: koronawirus

Mniej niż zwykle rogali świętomarcińskich wyprodukują w tym roku cukiernie w Poznaniu. Tradycja przegrywa z koronawirusem.

Jak sobie radzą restauracje, które pracują w czasie pandemii?

Wielu restauratorów walczy o przetrwanie swoich lokali, uruchamiając pokłady kreatywności i sięgając po ponadstandardowe środki, aby odnaleźć się w nowej rzeczywistości. Przy tym wszystkim znajdują czas, by pomagać potrzebującym. W ramach akcji #DalejOtwarte opowiadają, jak sobie radzą w kryzysie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej