x

Apel o wsparcie branży gastronomicznej

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Poznaj postulaty i petycję Grupy Warszawa i przyłącz się do akcji!

Podpisz petycję. Foto: Pixabay.
Podpisz petycję. Foto: Pixabay.
10 marca 2020 roku Grupa Warszawa przygotowała petycję dotyczącą Wsparcia Branży Gastronomicznej w związku z groźbą epidemii wirusa SARS-CoV-2.

23 marca petycja, uzupełniona o kolejne postulaty, została przesłana w postaci listu otwartego do Premiera RP.

 

„Nas, restauratorów są tysiące. Codziennie karmimy i dostarczamy wspomnień milionom Polaków. Jesteśmy rozproszeni i pomijani. Rząd wspiera branżę turystyczną i eventową, pomijając nas” – podkreśla Norbert Redkie, Founder, CEO & non-executive Head Chef; Grupa Warszawa.

„Bez zastosowania specjalnych narzędzi, którymi dysponują jedynie władze państwowe, branża gastronomiczna stoi na krawędzi upadku. Dla większości przedsiębiorców z branży gastronomicznej wzrost liczby zarażonych (a nawet jedynie przedłużający się stan niepewności) stanowi realne ryzyko zaprzestania działalności i upadłości. Konsekwencją tego stanu rzeczy będą masowe zwolnienia pracowników branży” – apeluje Redkie.

Z kolei w mailu przesyłanym do naszej redakcji czytamy:

W dniu dzisiejszym został wysłany do Premiera Rzeczypospolitej Polskiej list otwarty wzbogacony o kolejne postulaty, którymi należy się zająć na poziomie państwowym, jak i konkretnych miast. Pandemia COVID-19 wkracza obecnie w nową fazę. Na całym świecie zachorowało ponad 219 tys. osób, niemal 9 tysięcy osób zmarło, mimo stosowania bezprecedensowych środków zapobiegawczych. W Polsce każdego dnia diagnozowanych jest kilkudziesięciu kolejnych zarażonych.

 

Petycję można podpisać online tutaj

Pełna treść listu otwartego – tutaj.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

SZTUKA SMAKU

Za nami 15., jubileuszowa edycja jednego z najważniejszych konkursów kulinarnych w Polsce. L’A rt de la Cuisine Martell 2017 odbył się 4 marca w hotelu Zamek Ryn. Szesnaście dwuosobowych drużyn młodych kucharzy z najlepszych restauracji w Polsce powalczyło o Puchar Przechodni Martell.

ODLICZANIE DO WIELKIEJ GALI

Za nami już wszystkie tegoroczne regionalne edycje. Dwa ostatnie wydarzenia miały miejsce kolejno: w Krakowie i Sopocie. Już 27 listopada we Wrocławiu odbędzie się finałowa gala i premiera przewodnika Gault & Millau 2018.

Gault&Millau Tour 2017 w Krakowie

Na trzecim tegorocznym Gault&Millau Tour spotka się ponad 150 szefów kuchni z Małopolski, Podkarpacia, Bieszczad i Górnego Śląska. Wydarzenie odbędzie się 4 września br. w restauracji l’atmosphere w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport w Balicach.

PRAKTYKA GOŚCINNOŚCI

To mit, że tylko duże nakłady finansowe przekładają się na odpowiedni serwis. Główną inwestycją w dobrą obsługę jest poświęcenie czasu na stworzenie procedur i ich konsekwentne wdrażanie - mówią Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski MS autorzy książki "Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii".

Relacja: Food Service Summit 2018

Duża dawka wiedzy przekazana przez najlepszych ekspertów i liczne okazje do wymiany doświadczeń - tak wyglądała 5. jubileuszowa edycja konferencji Food Service Summit.

Nowości w programie Targów HoReCa

7-9 listopada 2018, Expo Kraków - Targi HoReCa/Gastrofood/EnoExpo jak co roku są wyjątkową okazją do spotkania się w Krakowie przedstawicieli branż gastronomicznej, hotelarskiej i winiarskiej.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej