x

Pomysły branży gastronomicznej na przetrwanie skutków pandemii

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    18.03.2020

Przedstawiciele branży gastronomicznej napisali publiczny list z pomysłami wsparcia branży HoReCa w sytuacji pandemii koronawirusa. Przekazujemy jego treść.

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
Inicjatywa wyszła od Tomasza Czudowskiego, właściciela restauracji Ale Wino oraz Forty. Pod listem podpisało się ponad 90 lokali gastronomicznych. Redakcja portalu OuiChef.pl przekazuje pełną treść listu, który został przesłany również do przedstawicieli Rządu RP. 

 

Treść listu:

Jesteśmy grupą restauratorów reprezentujących ponad 90 lokali gastronomicznych i zatrudniających łącznie blisko 2 500 osób. Jesteśmy częścią branży, w której działa blisko 70 tys. placówek gastronomicznych, generując przychody ponad 35,6 mld zł rocznie (dane za: GUS 2016 r. raport: http://www.zphoreca.pl/rynek/). W roku 2017 w zakwaterowaniu i gastronomii zatrudnionych było 295,9 tyss. osób (dane za: GUS 2018 r.). 

Sytuacja, z jaką mamy dziś do czynienia, jest absolutnie bezprecedensowa. Epidemia, a w konsekwencji rozporządzenie ograniczające działalność lokali gastronomicznych wyłącznie do oferowania jedzenia na wynos lub z dostawą, może doprowadzić do bankructwa całej branży. W związku z tym zebraliśmy nasze przemyślenia, jakiego wsparcia oczekiwalibyśmy ze strony Państwa, aby przetrwać okres przestoju i skutecznie odbudować nasze przedsiębiorstwa, kiedy znów będziemy mogli otworzyć się na gości. 

 

Najistotniejsze wyzwania przed jakimi stoimy: 

1. Utrzymanie wykwalifikowanego zespołu, z którym będziemy mogli uruchomić nasze restauracje, kawiarnie i bary po zniesieniu rozporządzenia. 

2. Opłacenie kosztów stałych w okresie trwania rozporządzenia niezależnych od poziomu obrotów – czynsze, raty leasingowe, opłaty (koncesje) i inne. 

3. Uregulowanie zaległości u dostawców (załamanie sprzedaży i brak cash flow uniemożliwia uregulowanie zobowiązań) oraz środki pieniężne na ponowne zatowarowanie po ponownym otwarciu. Jak również straty w produktach obecnie leżących w naszych magazynach i chłodniach. 

4. Ponowne otwarcie lokali i powrót do obrotów sprzed epidemii będzie wymagał czasu porównywalnego do otwierania nowej restauracji. Obroty będą ograniczone, a rentowność zdecydowanie niższa, więc wymagane będą środki aby utrzymać płynność działalności przez okres nawet 6 do 12 miesięcy. 

 

Nasze sugestie na wsparcie branży gastronomicznej ze strony Państwa: 

1. Zwolnienie z ZUS w okresie przestoju – aby utrzymać zespołu musimy ludziom płacić chociażby minimalne wynagrodzenie, aby mogli przetrwać okres zamknięcia miejsc pracy, w związku z tym wnioskujemy o przejęcie zobowiązań wobec ZUS przez Państwo w tym okresie. Nawet przy odroczeniu w czasie, kumulacja zobowiązań po ponownym otwarciu może być równie groźna dla naszej działalności jak dzisiejsza epidemia. 

2. Zwolnienie z czynszu restauracji działających w lokalach należących do miast/Państwa lub instytucji państwowych, takich jak Agencja Mienia Wojskowego, oraz wsparcie w zakresie regulacji czynszów w lokalach należących do prywatnych przedsiębiorstw, w tym funduszy inwestycyjnych, lub odgórne zamrożenie płatności na pewien okres. 

3. Nieoprocentowany kredyt obrotowy z odroczoną datą rozpoczęcia spłat (6 do 12 miesięcy od zakończenia rozporządzenia) – maksymalna wysokość równa miesięcznemu obrotowi brutto lokalu liczona jako średnia z ostatnich 12 miesięcy lub okresu działalności dla lokali istniejących na rynku krócej aniżeli 12 miesięcy. Na podobieństwo kredytów udzielanych rolnikom w okresie klęsk żywiołowych, takich jak np. susza. 

4. Trzymiesięczne przesunięcie podatków tak, abyśmy nie musieli płacić podatków za miesiące z zyskiem, kiedy przed nami miesiące strat. 

5. Ulgi w opłatach niezbędnych do prowadzenia działalności – zawieszenie, odroczenie lub rozłożenie na raty opłat za zezwolenia na sprzedaż alkoholu (kumulacja nastąpi w maju), obniżenie kosztów opłaty za ogródki itp. 

 

Z poważaniem,
niżej podpisani właściciele restauracji, kawiarni, barów i innych lokali gastronomicznych. 


Tomasz Czudowski,
Alewino, Forty, Kukułka 

Daniel Pawełek,
Butchery and Wine, Brasserie Warszawska, Kieliszki na Próżnej, Kieliszki na Hożej, Rozbrat 20, Koneser Grill

Krzysztof Gałkowski,
Kraken, Beirut

Beniamin Bielecki, Katarzyna Majewska,
Bibenda/Fest Port Czerniakowski 

Jerzy Becz,
Bierhalle

Michał Dobak, Justyna Kosmala,
Charlotte 

Marcin Koch,
Bazar Kocha, Talerzyki 

Michał Marchocki,
Ósma Kolonia, Secret Life Cafe 

Jan Adamowicz,
Boscaiola

Dariusz Strot,
Piwnica Rajców Gdańsk, Casablanca Olsztyn, Browar Warmia Olsztyn

Jacek Czauderna,
The Legendary Jacks Bar&Restaurant Warszawa, Gdańsk, Sopot, Łódź

Agnieszka Kręglicka i Marcin Kręglicki,
Santorini, Meltemi, Chianti, El Popo, Opasły Tom, Catering: Forteca, Zamek Królewski, Klub Bankowca

Dominika Krzemińska,
Przegryź, Kukułka 

Paweł Matusik, Paweł Paciorek,
Posypane Dom Makaronu, TASTE BURGER 

Marek Ignaciuk,
Soul Food, Shiso Ramen

Bartosz Brusikiewicz,
Thai Wok, Piazza Ristorante, Poke Rebel Bowls 

Karol Komorowski,
Trattoria Rucola, Pinsa

Michał Czapliński,
Quattro Canti, Profood

Srikanth Chinta,
Curry Leaves 

Norbert Banach,
Grupa Przystań

Marcin Rylski,
Grupa Sakana S.A.

Anas Adi,
Grupa Hannah Sushi 

Sylwia Adi,
Grupa AZIA 

Miguel Capitan,
La Iberica 

Szymon Zieliński,
Cafe Bar Havana, Resort, Pewex 

Kamila Mroczkowska, Patrycja Jaskólska,
MOD, Regina 

Jacek Dojnikowski, Aleksandra Dojnikowska,
Bułkę przez Bibułkę, MariCruz

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Fine dining w dostawie. Jak to działa?

Poznaj rozwiązania na utrzymanie działalności. Sprawdź, jak w czasie kwarantanny radzą sobie restauracje typu fine dining.

Akcja “Środy na zamówienie" jednoczy restauratorów z całej Polski

Gastronomia walczy ze skutkami pandemii. Restauratorzy, którzy od 24 października mogą wydawać posiłki wyłącznie na wynos lub dostarczać je do domu, aktywnie zachęcają klientów do wspierania całego sektora w tym nadzwyczajnym czasie.

Kawa "na mieście" w czasach pandemii

Pandemia wpłynęła na zwyczaje Polaków związane z piciem kawy "na mieście". Obecnie pijemy kawę w większym stopniu "przy okazji" zakupów czy tankowania niż w ramach spotkania z przyjaciółmi, chociaż powoli wracamy do dawnych przyzwyczajeń.

Restauratorzy liczą na to, że gości będzie coraz więcej

Po pierwszym tygodniu wznowienia działalności restauratorzy mają nadzieję, że z każdym kolejnym gości będzie coraz więcej. Relacje z Warszawy, Zakopanego, Łodzi, Torunia, Gdyni, Olsztyna i Krakowa.

Ciastka - idealny produkt na czasy kryzysu?

- Wierzymy, że optymalizacja jakości to jedyna dobra strategia na czas recesji - mówi Albert Judycki, współwłaściciel warszawskiej sieci cukierni Lukullus. Jak radzi sobie Lukullus w kryzysie - dowiesz się z rozmowy, którą przeprowadził Marcin Koch (ForRest Projekt).

Wrocław: lato w gastronomii musi być lepsze!

Dwa miesiące przyszło nam czekać, by znów móc doświadczać restauracyjnych wrażeń. Jak pierwszy tydzień "odmrażania" gastronomii wyglądał we Wrocławiu, opisuje Agnieszka Szydziak, redaktor naczelna Have a Bite Wrocław.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej