x

Sandacz z kalafiorem i orzechami laskowymi

Kategoria: Karta - dania    12.03.2020

Sandacz z kalafiorem i orzechami laskowymi według przepisu Jakuba Kasprzaka.

Sandacz z kalafiorem i orzechami laskowymi. Foto: Michał Radwański.
Sandacz z kalafiorem i orzechami laskowymi. Foto: Michał Radwański.
SKŁADNIKI:
500 g filetów z sandacza
2 selery
50 g masła i trochę do smażenia
50 ml mleka
sól do smaku
100 g kalafiora
400 ml zalewy piklującej
80 g majonezu własnej roboty
5 ml sosu sojowego
50 g obranych orzechów laskowych
50 ml białego wina
50 ml śmietanki 30%

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Filety dokładnie oczyszczamy, składamy jeden na drugi i rolujemy za pomocą folii spożywczej w cukierek. Pakujemy próżniowo i gotujemy sous-vide w temp. 52°C przez 25 minut. Selery owijamy folią aluminiową i pieczemy w temp. 180°C przez 1,5 godziny. Po upieczeniu z jednego selera wycinamy prostokąty i obsmażamy je na maśle, drugi seler blendujemy z 50 g masła i odrobiną mleka na purée, doprawiamy solą. Kalafior dzielimy na małe różyczki i zalewamy gorącą zalewą piklującą. Po ostygnięciu przekładamy do lodówki. Do majonezu, wcześniej niesolonego, dodajemy sos sojowy. W garnuszku przesmażamy na maśle orzechy laskowe, dolewamy wino i redukujemy, dolewamy śmietankę i gotujemy chwilę, na koniec dodając łyżkę purée z pieczonego selera.

Przepis ukazał się w „Food Service" 2/2020 nr 192.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Tacos al pastor - przepis z restauracji Blue Cactus

Blue Cactus dzieli się przepisem na niezwykle proste i pyszne danie.

Desery dookoła świata. Co warto spróbować podczas wakacyjnych podróży?

Chrupiące sycylijskie cannoli, maczane w czekoladzie hiszpańskie churros czy popularna na Bałkanach i w krajach arabskich baklava to desery, które zachwycają ludzi z całego świata. Jakich słodkości możemy spróbować w miejscach, które Polacy odwiedzą w tym roku podczas swych wakacyjnych podróży?

Pad thai - krótka historia pierwszego tajskiego fast foodu

Pad thai to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań kuchni tajskiej. Skąd się wzięło i jak trafiło na polskie stoły? Przedstawiamy krótką historię pad thaia, pierwszego tajskiego fast foodu.

Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego - przepis Pascala Brodnickiego

Z łatwo dostępnego hodowlanego pstrąga tęczowego można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Nas zachwyciło ceviche na modłę peruwiańską w interpretacji znanego kucharza Pascala Brodnickiego, ambasadora kampanii "Teraz pstrąg". Oto przepis!

Karmelizowany popcorn z Mr. Pancake & Pizza Boys

Karmelizowany popcorn według przepisu z Mr. Pancake i Pizza Boys.

McDonald’s poszerza menu o Ukraińskiego Burgera

Czasowe wprowadzenie Ukraińskiego Burgerago do menu McDonald’s w Polsce jest "gestem gościnności w kierunku uchodźców z Ukrainy" . Jednocześnie ma pozwolić na pozyskanie pieniędzy na pomoc humanitarną dla mieszkańców pozostających nadal w swojej ojczyźnie.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej