x

Królik w musztardzie i estragonie

Kategoria: Karta - dania    12.03.2020

Królik w musztardzie i estragonie według przepisu Jakuba Kasprzaka.

Królik w musztardzie i estragonie. Foto: Michał Radwański.
Królik w musztardzie i estragonie. Foto: Michał Radwański.
SKŁADNIKI:
4 uda królika
200 ml bulionu drobiowego
200 g masła
5 gałązek estragonu
sól i pieprz do smaku
500 g ziemniaków
60 g musztardy
300 g jarmużu
3 ząbki czosnku
80 ml demi glace
1 łyżka gruboziarnistej
musztardy francuskiej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Uda królika pakujemy próżniowo z bulionem, 60 g masła i estragonem. Gotujemy sous vide w temp. 85°C przez 4 godziny. Po tym czasie doprawiamy uda solą oraz pieprzem i obsmażamy na rozgrzanej patelni. Ziemniaki pieczemy w piekarniku w temp. 180°C przez 45 minut, następnie przecieramy przez sito i łączymy z 100 g masła i 60 g musztardy, doprawiamy solą. Jarmuż blanszujemy w osolonym wrzątku, hartujemy w wodzie z lodem. Obsmażamy na 40 g masła z dodatkiem posiekanego czosnku. Sos demi redukujemy, dodając musztardę francuską i łyżkę masła.

Przepis ukazał się w „Food Service" 2/2020 nr 192.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Tacos al pastor - przepis z restauracji Blue Cactus

Blue Cactus dzieli się przepisem na niezwykle proste i pyszne danie.

Desery dookoła świata. Co warto spróbować podczas wakacyjnych podróży?

Chrupiące sycylijskie cannoli, maczane w czekoladzie hiszpańskie churros czy popularna na Bałkanach i w krajach arabskich baklava to desery, które zachwycają ludzi z całego świata. Jakich słodkości możemy spróbować w miejscach, które Polacy odwiedzą w tym roku podczas swych wakacyjnych podróży?

Pad thai - krótka historia pierwszego tajskiego fast foodu

Pad thai to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań kuchni tajskiej. Skąd się wzięło i jak trafiło na polskie stoły? Przedstawiamy krótką historię pad thaia, pierwszego tajskiego fast foodu.

Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego - przepis Pascala Brodnickiego

Z łatwo dostępnego hodowlanego pstrąga tęczowego można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Nas zachwyciło ceviche na modłę peruwiańską w interpretacji znanego kucharza Pascala Brodnickiego, ambasadora kampanii "Teraz pstrąg". Oto przepis!

Karmelizowany popcorn z Mr. Pancake & Pizza Boys

Karmelizowany popcorn według przepisu z Mr. Pancake i Pizza Boys.

McDonald’s poszerza menu o Ukraińskiego Burgera

Czasowe wprowadzenie Ukraińskiego Burgerago do menu McDonald’s w Polsce jest "gestem gościnności w kierunku uchodźców z Ukrainy" . Jednocześnie ma pozwolić na pozyskanie pieniędzy na pomoc humanitarną dla mieszkańców pozostających nadal w swojej ojczyźnie.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej