x

Królik w musztardzie i estragonie

Kategoria: Karta - dania    12.03.2020

Królik w musztardzie i estragonie według przepisu Jakuba Kasprzaka.

Królik w musztardzie i estragonie. Foto: Michał Radwański.
Królik w musztardzie i estragonie. Foto: Michał Radwański.
SKŁADNIKI:
4 uda królika
200 ml bulionu drobiowego
200 g masła
5 gałązek estragonu
sól i pieprz do smaku
500 g ziemniaków
60 g musztardy
300 g jarmużu
3 ząbki czosnku
80 ml demi glace
1 łyżka gruboziarnistej
musztardy francuskiej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Uda królika pakujemy próżniowo z bulionem, 60 g masła i estragonem. Gotujemy sous vide w temp. 85°C przez 4 godziny. Po tym czasie doprawiamy uda solą oraz pieprzem i obsmażamy na rozgrzanej patelni. Ziemniaki pieczemy w piekarniku w temp. 180°C przez 45 minut, następnie przecieramy przez sito i łączymy z 100 g masła i 60 g musztardy, doprawiamy solą. Jarmuż blanszujemy w osolonym wrzątku, hartujemy w wodzie z lodem. Obsmażamy na 40 g masła z dodatkiem posiekanego czosnku. Sos demi redukujemy, dodając musztardę francuską i łyżkę masła.

Przepis ukazał się w „Food Service" 2/2020 nr 192.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wasabi, palący korzeń

Wasabi (wasabia japonica), czyli chrzan japoński, krewny naszego chrzanu. Do niedawna świeżego korzenia wasabi można było skosztować tylko w Japonii i w kilku krajach na świecie, gdzie jest uprawiany.

Sałata - gra w zielone

Jest symbolem świeżości i lekkości, daje zastrzyk witamin. A po męczącej zimie tego nam właśnie wiosną potrzeba! Liczba odmian sałat, różnorodność ich smaków, tekstur, kształtów liści i kolorów może pozytywnie zawrócić w głowie.

Jak uczcić Europejski Dzień Śniadań? Podsuwamy trzy warianty śniadania mistrzów!

Lekkie i słodkie, a może sycące i mięsne? Z okazji Europejskiego Dnia Śniadań, który obchodzimy 24 kwietnia, sprawdzamy, co rano pojawia się na talerzach Francuzów, Brytyjczyków i Turków. Może te trzy różne sposoby celebrowania pierwszego posiłku zainspirują was do przygotowania śniadania mistrzów?

Jak wybrać świeżą, dobrą rybę?

Boże Narodzenie to tradycyjne "rybne święto". W czołówce spożycia nadal utrzymują się takie gatunki, jak karp, śledź, łosoś i dorsz. Niezależnie od tego, jakie ryby kupujemy, należy zwracać uwagę, aby były one świeże. Jak to rozpoznać radzi Piotr Zych z MAKRO Polska.

(Nie)trudny orzech do zgryzienia

Czas na orzechy włoskie! Teraz są najsmaczniejsze - tuż po jesiennych zbiorach, porządnie podsuszone, wreszcie dotarły na stragany i będą nas kusić przez cały zimowy sezon. Grzech nie wykorzystać ich w menu.

Kiełbasa z kaczki

Justyna Słupska-Kartaczowska/Jadka

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej