x

Warszawska Restauracja Forty

Kategoria: Miejsca    12.03.2020

Na terenie industrialnego Fortu Mokotów stoi otoczony starymi drzewami zabytkowy budynek z czerwonej cegły. Do niedawna funkcjonował jako przestrzeń eventowa, a po trzymiesięcznym remoncie powstała w nim restauracja Forty, która pierwszych gości przyjęła w grudniu.

Restauracja Forty. Foto: Monika Jankowska-Kapica.
Restauracja Forty. Foto: Monika Jankowska-Kapica.

Wystrój tego sporego wnętrza to miks naturalnych, szlachetnie starzejących się materiałów i współczesnego wzornictwa. Jego niepowtarzalny klimat tworzą zachowana przez architektów czerwona cegła i nosząca ślady zużycia podłoga w czarno-białą szachownicę. Sercem restauracji jest okrągły bar, wokół którego rozmieszczono drewniane stoły. Surowiec do ich produkcji uzyskano z rozbiórki zniszczonych stodół. Wyposażenie – od mebli po ceramikę – to dzieło rzemieślników skupionych wokół polskiej marki TRE Product. Za kompleksowy projekt odpowiada uznana pracownia Tomka i Gosi Rygalików – Studio Rygalik.
W kuchni rządzi Daniel Uliczny, a jego prawą ręką jest sous chef Maks Legutko. Wszystkie potrawy przygotowują od podstaw z produktów od lokalnych dostawców. Na miejscu wypiekane jest pieczywo, przyrządzane są sosy czy mieszanki przypraw. Menu inspirowane jest wieloma regionami świata, łączy Wschód z Zachodem. Spośród przystawek polecam boczniaka w tempurze z emulsją ras el hanout, pączka z wątróbką drobiową i pigwą oraz wybitnego śledzia z algami i emulsją z podwędzanej cebuli. Najbardziej kuszące danie główne to sandacz z fasolą i sosem bouillabaisse. Jedzenie serwowane jest z autorskimi koktajlami, winami z karty liczącej ponad 150 etykiet (30 z nich na kieliszki) lub rzemieślniczymi piwami z BeerLab.

Adres: Racławicka 99, Warszawa
Liczba miejsc: 110 w sali głównej (270 mkw.) i 48 w sali VIP (60 mkw.)
Przedział cenowy: przystawki: 12-29 zł; dania główne: 48-76 zł; desery: 12-29 zł; menu lunchowe – 28 zł
Typ: fine casual
Szef kuchni: Daniel Uliczny
Właściciele: White Stone Development (deweloper, właściciel budynku) oraz BC Partners

Artykuł ukazał się w „Food Service" 2/2020 nr 192.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Warszawski Fort 8

Fort 8 to nowe miejsce spotkań na styku warszawskiego Ursynowa, Mokotowa i Wilanowa. Powstał w XIX-wiecznych koszarach na terenie historycznego Fortu VIII Służew, którego rewitalizacja rozpoczęła się w 2015 r.

Kawiarnia Dr. Oetkera w centrum Frankfurtu

Producent mrożonej pizzy i dodatków do ciast otworzył własną kawiarnię, piekarnię i restaurację pod nazwą Gugelhupf & Du (Babka i Ty) w najlepszej lokalizacji w centrum Frankfurtu.

La Maddalena i Browar Stu Mostów łączą siły. Otworzą Browar Stu Mostów na Świdnickiej

Browar Stu Mostów na Świdnickiej ma wystartować jeszcze w tym roku. Będzie serwować lokalne jedzenie i dobre rzemieślnicze piwo. To ostatnie poleje się z 20 kranów. Za menu odpowiada połączony zespół Browaru Stu Mostów oraz restauracji La Maddalena.

Frentzza - Pizza & Friends oraz Meet & Fit w Pruszkowie

Dwie marki restauracyjne "Frentzza - Pizza & Friends" oraz "Meet & Fit - Slow Food" rozpoczęły działalność pod jednym dachem w Pruszkowie.

Znany szef kuchni Victor Gloger wspótwórcą menu w restauracji Der Elefant

Nowe menu w warszawskiej restauracji Der Elefant przygotował Victor Gloger, izraelski szef znany m. in. ze współpracy z legendarnym Joelem Robuchonem. W jego daniach obecny jest wpływ francuskich, izraelskich, hiszpańskich i południowoamerykańskich doświadczeń kulinarnych.

Sky Kitchen we Wrocławiu

To będzie pierwsze kulinarne miejsce butikowe we Wrocławiu, łączące intrygującą przestrzeń z wyjątkowymi doznaniami smakowymi. Strefa autorskich konceptów restauracyjnych Sky Kitchen powstaje w Sky Tower, należącym do spółki Develia obiekcie funkcjonującym w formule mixed-use.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej