x

Warszawska Restauracja Forty

Kategoria: Miejsca    12.03.2020

Na terenie industrialnego Fortu Mokotów stoi otoczony starymi drzewami zabytkowy budynek z czerwonej cegły. Do niedawna funkcjonował jako przestrzeń eventowa, a po trzymiesięcznym remoncie powstała w nim restauracja Forty, która pierwszych gości przyjęła w grudniu.

Restauracja Forty. Foto: Monika Jankowska-Kapica.
Restauracja Forty. Foto: Monika Jankowska-Kapica.

Wystrój tego sporego wnętrza to miks naturalnych, szlachetnie starzejących się materiałów i współczesnego wzornictwa. Jego niepowtarzalny klimat tworzą zachowana przez architektów czerwona cegła i nosząca ślady zużycia podłoga w czarno-białą szachownicę. Sercem restauracji jest okrągły bar, wokół którego rozmieszczono drewniane stoły. Surowiec do ich produkcji uzyskano z rozbiórki zniszczonych stodół. Wyposażenie – od mebli po ceramikę – to dzieło rzemieślników skupionych wokół polskiej marki TRE Product. Za kompleksowy projekt odpowiada uznana pracownia Tomka i Gosi Rygalików – Studio Rygalik.
W kuchni rządzi Daniel Uliczny, a jego prawą ręką jest sous chef Maks Legutko. Wszystkie potrawy przygotowują od podstaw z produktów od lokalnych dostawców. Na miejscu wypiekane jest pieczywo, przyrządzane są sosy czy mieszanki przypraw. Menu inspirowane jest wieloma regionami świata, łączy Wschód z Zachodem. Spośród przystawek polecam boczniaka w tempurze z emulsją ras el hanout, pączka z wątróbką drobiową i pigwą oraz wybitnego śledzia z algami i emulsją z podwędzanej cebuli. Najbardziej kuszące danie główne to sandacz z fasolą i sosem bouillabaisse. Jedzenie serwowane jest z autorskimi koktajlami, winami z karty liczącej ponad 150 etykiet (30 z nich na kieliszki) lub rzemieślniczymi piwami z BeerLab.

Adres: Racławicka 99, Warszawa
Liczba miejsc: 110 w sali głównej (270 mkw.) i 48 w sali VIP (60 mkw.)
Przedział cenowy: przystawki: 12-29 zł; dania główne: 48-76 zł; desery: 12-29 zł; menu lunchowe – 28 zł
Typ: fine casual
Szef kuchni: Daniel Uliczny
Właściciele: White Stone Development (deweloper, właściciel budynku) oraz BC Partners

Artykuł ukazał się w „Food Service" 2/2020 nr 192.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

King Rooster - nowa marka gastronomiczna firmy 7 Street

W ofercie King Rooster znajdują się chrupiące kurczaki w zestawach z frytkami i sosami oraz w burgerach. Nowością na polskim rynku są w 100% roślinne zamienniki kurczaka w formie kotleta do burgerów, a także panierowanych stripsów.

La Bàn - wietnamska restauracja w sercu Warszawy

W śródmieściu Warszawy powstał lokal serwujący dania z trzech regionów Wietnamu. Jego właściciele mają ponad 20 lat doświadczenia w prowadzeniu baru, teraz chcą tworzyć restaurację inspirowaną smakami Południowej Azji.

Nalej Se - w Krakowie ruszył pierwszy samoobsługowy multitap i sklep piwny

Pierwszy samoobsługowy multitap i sklep piwny w Krakowie już działa. Powstał w dawnej fabryce elektroniki na Zabłociu. To odpowiedź na zamknięte puby i brak możliwości sprzedaży w nich piwa.

Włoska Societa w stołecznym Blue City

Societa to nowy warszawski lokal inspirowany włoską kuchnią. W menu są różnego rodzaju makarony i podawane na ciepło kanapki panini, których składniki można samodzielnie komponować. Restauracja oferuje także desery i lemoniady.

Restauracja Słowianka


Restauracja Słowianka w Bielsku-Białej to miejsce, gdzie szefem kuchni jest Adrian Bęben. Lokal ma 70 miejsc siedzących oraz antresolę głównie wykorzystywaną na imprezy okolicznościowe.

Wstąp na McBurgera w drodze do Energylandii

30 sierpnia została otwarta długo wyczekiwana restauracja McDonald’s w Zatorze. Lokal znajduje się przy ul. Władysława Grabskiego 16 na trasie prowadzącej do największego w Polsce parku rozrywki Energylandia.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej