x

Luis Mexicantina - craftowy lokal z kuchnią meksykańską w Gdyni

Kategoria: Miejsca    12.03.2020

W listopadzie zeszłego roku gdyńska scena barowa wzbogaciła się o craftowy lokal Luis Mexicantina. Miejsce jest połączeniem nowoczesnego bistro serwującego kuchnię meksykańską z barem z autorskimi koktajlami w latynoskim stylu.

Luis Mexicantina. Foto: PION STUDIO.
Luis Mexicantina. Foto: PION STUDIO.
Za smak i formę tych ostatnich odpowiada duet barmanów Steve Zachariasz (wcześniej The Roots) i Magdalena Derabin (wcześniej Śródmieście), zaś szefem kuchni jest Grzegorz Jabłoński. Luis to czwarty lokal jego właścicieli, w portfolio mają też pizzerię Serio, burgerownię Śródmieście i azjatycką restaurację Haos.
Za projekt wnętrza Luisa odpowiadają Maciej Ryniewicz i Rafał Kaletowski. Ich założeniem było uchwycenie atmosfery Meksyku bez wykorzystania typowych nawiązań do kultury tego kraju. Nastrój starali się uzyskać, grając fakturą, kolorami, roślinnością oraz odniesieniem do meksykańskiego modernizmu, przede wszystkim twórczości Luisa Barragana. Ta inspiracja ma zresztą podwójne znaczenie – lokal mieści się w modernistycznej kamienicy z lat 30. XX w., bezpośrednio na Gdyńskim Szlaku Modernizmu.
W Luis można zasiąść przy stoliku (szczególnie jeśli zdecydujemy się na zamówienie dań z karty), lecz także przy barze – tę opcję polecamy zagorzałym wielbicielom kultury koktajlowej, którzy uwielbiają podpatrywać pracę barmanów lub zamienić z nimi kilka słów. A o luisowych koktajlach warto wiedzieć więcej. W dużej mierze opierają się one na unikatowej selekcji aż 40 tequili, 20 mezcali i 3 sotoli. Łącznie z innymi trunkami bar zaopatrzony jest w ok. 200 pozycji alkoholowych.
Drinki powstają na bazie homemade’owych naturalnych syropów, kordiałów, bittersów, tynktur, kiszonych nastawów czy smakowych pianek. Niektóre koktajle i alkohole starzone są w dębowych beczkach. Popisową propozycją, a zarazem bestsellerem jest Santa Muerte, koktajl inspirowany klasycznym Zombie. Serwowany w ceramicznej czaszce zrobionej (podobnie jak inne naczynia) na specjalne zamówienie przez zaprzyjaźnionego artystę. Dopełnieniem drinków są robione na miejscu bryły lodowe, sześciany i kule lodowe. Na bryłach po przygotowaniu napoju barmani odciskają logo lokalu, by jeszcze bardziej podkreślić, jak ważne są dla nich detale.
Bar prowadzi politykę zrównoważonego zarządzania w myśl idei zero waste.
W planach są degustacje i wieczorki tematyczne poświęcone tequili i mezcalowi, a także barmańskie występy gościnne profesjonalistów z kraju i zagranicy.
Czynne codziennie od 12.00 do 0.00+.

Adres: ul. 3 Maja 21, Gdynia
Liczba miejsc: 44 + 8 przy barze
Właściciele: Krzysztof Czop i Oskar Kubicki
Head bartenders: Steve Zachariasz i Magdalena Derabin
Przedział cenowy: 22-39 zł
Typ: casual

Artykuł ukazał się w „Food Service" 2/2020 nr 192.

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej