x

"Signature dishes that matter"

Kategoria: Lifestyle - książki

Ile to już książek określano mianem kulinarnych Biblii? "Signature Dishes That Matter" nie będzie pierwszą publikacją z takim przydomkiem, ale jak najbardziej na niego zasługuje.

\"Signature dishes that matter". Foto: materiały prasowe.
\"Signature dishes that matter". Foto: materiały prasowe.
Jej autorzy wybrali ponad 200 przepisów na dania, które weszły do kulinarnej świadomości. Są tu potrawy sprzed kilkuset i kilkudziesięciu lat oraz współczesne. Receptury zarówno egalitarne, jak i rodem z gwiazdkowych restauracji (obok kebaba – propozycje Hestona Blumenthala). Znajdziecie tu np. pierwszy przepis na lody z 1686 r. (Procopio Cuto), kaczkę po pekińsku z 1827 r. (Bianyifang) czy bakłażan z sosem z maślanki z 2002 r. (Yottham Ottolenghi). Oprócz tego mamy tu kontekst historyczny i ciekawostki dotyczące powstania potraw. Opisy ich wykonania wydają się dość lakoniczne, ale okazują się precyzyjne na tyle, że można je odtworzyć. Wszystko zilustrowane jest rysunkami spójnymi z kunsztowną oprawą graficzną książki.

„Signature dishes that matter”, Susan Jung, Howie Kahn, Christine Muhlke, Pat Nourse, Andrea Petrini, Diego Salazar, Richard Vines, wyd. Phaidon 2019.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 2/2020 nr 192.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

JAPOŃSKA PRECYZJA

Książka Jamesa Campbella, cukiernika z wieloletnim stażem (był m.in. szefem cukierni w The Mandarin Oriental), łączy wschód z zachodem, a przede wszystkim Japonię z Francją. Klasyczne techniki cukiernicze przenikają się tu z tradycyjnymi japońskimi produktami.

MOC Z MISKI

W książce "Miska szczęścia" Laura Osęka podaje przepisy na proste, lokalne i sezonowe dania, które przygotowuje na co dzień. Miska staje się tu symbolem stylu comfort food, powrotu do smaków dzieciństwa i rodzinnego domu, pozwala się rozgrzać w zimowe dni i ochłodzić latem.

MOC ZIÓŁ

15 osobowości świata kulinariów i gastronomii podzieliło się swoimi przepisami, a także historiami związanymi z ulubionymi gatunkami ziół. Wśród nich znaleźli się m.in.: Lara Gessler, Maia Sobczak, Eliza Mórawska-Kmita, Grzegorz Łapanowski, Jerzy Sobieniak czy Tomasz Jakubiak.

"Gotuj zdrowo dla całej rodziny" Jamiego Oliviera

Kulinarna instytucja, czyli brytyjski kucharz Jamie Oliver, w swojej najnowszej książce "Gotuj zdrowo dla całej rodziny" wziął na warsztat przepisy na sprawdzone rodzinne dania, które zmodyfikował tak, by pasowały do jego filozofii superzdrowego żywienia.

"Europa na winnych szlakach" Tomasza Prange-Barczyńskiego

Podróże po winnicach mogą każdemu miłośnikowi trunków dostarczyć ogromnej przyjemności, nawet jeśli nie zajmuje się winem zawodowo.

"Forma obfitości" Laury Osęki

Laura Osęka, po debiucie, jakim była "Miska szczęścia", szybko napisała drugą książkę - "Formę obfitości".

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej