x

"Ramen. Zupa szczęścia i miłości" Tove Nilsson

Kategoria: Lifestyle - książki

Ramen to rozgrzewająca japońska zupa idealna na zimowe dni. A do tego treściwa, więc można ją uznać za pełnowartościowe danie.

\"Ramen. Zupa szczęścia i miłości" Tove Nilsson. Foto: materiały prasowe.
\"Ramen. Zupa szczęścia i miłości" Tove Nilsson. Foto: materiały prasowe.
Od kilku lat zdobywa podniebienia Polaków – kolejne bary i restauracje z ramenem powstają w wielu miastach, tak jak niedawno bary z sushi czy burgerami. Kucharze prześcigają się w wymyślaniu kolejnych wersji ramenu, także wegetariańskich i wegańskich. Jeśli chcecie zacząć przygodę z ramenem i opanować podstawy jego przyrządzania, książka „Ramen. Zupa szczęścia i miłości” Tove Nilsson okaże się pomocna. Gdy przyswoicie już sobie sztukę przygotowania podstawowego bulionu i makaronu, możecie pójść dalej i eksperymentować z dodatkami. Najciekawsze z proponowanych w książce opcji to: miso ramen, black cod ramen, kimchi ramen. Warto podjąć taką próbę, bo odpowiednio ugotowany ramen pozwala poczuć kwintesencję umami, piątego smaku.

„Ramen. Zupa szczęścia i miłości”, Tove Nilsson, wyd. Prószyński i S-ka 2019.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 2/2020 nr 192.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"Nienasycone" Marianne Pfeffer Gjengedal i Klaudii Igi Peres

W książce "Nienasycone" Norweżka Marianne Pfeffer Gjengedal i Polka Klaudia Iga Peres przyjrzały się 14 charyzmatycznym kobietom z różnych epok historycznych przez pryzmat kuchni i jedzenia.

W ŚWIECIE (Z) CZEKOLADY

To bez wątpienia jeden z najbardziej popularnych produktów na świecie. Prawie doskonały - ma mnóstwo najróżniejszych odmian, daje nieograniczone możliwości kulinarnych zastosowań. Wymaga delikatnego, uważnego i precyzyjnego traktowania. Dla wielu szefów kuchni i cukierni jest przedmiotem fascynacji.

KULINARNY KLAN

Często zdarza się, że za sukcesem najlepszych restauracji i konceptów gastronomicznych stoi rodzina. O ile większość to proste, niezobowiązujące trattorie, serwujące tradycyjną kuchnię, to zdarzają się też wyjątki.

WALKA Z MITAMI

Bezglutenowa, bez laktozy, bez cukru czy bez tłuszczu - diet i teorii żywieniowych istnieje bardzo wiele. Wszyscy chcemy jeść zdrowo, więc część z nich staje się niezwykle modna i zatacza coraz szersze kręgi.

"Opowiadania Drewnianego Stołu" Moniki Waleckiej

Jeśli chociaż trochę interesujesz się tym, co dzieje się w kulinarnych kręgach internetu, prędzej czy później musiałeś się na nią natknąć. Gdy raz zobaczysz zdjęcia jej dań, rozpoznasz je zawsze.

"Szafran, mięta i kardamon" Samar Khanafer

Oprócz najlepszej jakości składników głównych równie istotnym nośnikiem smaków i aromatów w potrawie są zioła i przyprawy. To wręcz klucz do kulinarnego sukcesu. Jak gotować, by nie przytłoczyły one pozostałych komponentów dania, a wydobyły je i podkreśliły?

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej