x

"Ramen. Zupa szczęścia i miłości" Tove Nilsson

Kategoria: Lifestyle - książki    12.03.2020

Ramen to rozgrzewająca japońska zupa idealna na zimowe dni. A do tego treściwa, więc można ją uznać za pełnowartościowe danie.

\"Ramen. Zupa szczęścia i miłości" Tove Nilsson. Foto: materiały prasowe.
\"Ramen. Zupa szczęścia i miłości" Tove Nilsson. Foto: materiały prasowe.
Od kilku lat zdobywa podniebienia Polaków – kolejne bary i restauracje z ramenem powstają w wielu miastach, tak jak niedawno bary z sushi czy burgerami. Kucharze prześcigają się w wymyślaniu kolejnych wersji ramenu, także wegetariańskich i wegańskich. Jeśli chcecie zacząć przygodę z ramenem i opanować podstawy jego przyrządzania, książka „Ramen. Zupa szczęścia i miłości” Tove Nilsson okaże się pomocna. Gdy przyswoicie już sobie sztukę przygotowania podstawowego bulionu i makaronu, możecie pójść dalej i eksperymentować z dodatkami. Najciekawsze z proponowanych w książce opcji to: miso ramen, black cod ramen, kimchi ramen. Warto podjąć taką próbę, bo odpowiednio ugotowany ramen pozwala poczuć kwintesencję umami, piątego smaku.

„Ramen. Zupa szczęścia i miłości”, Tove Nilsson, wyd. Prószyński i S-ka 2019.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 2/2020 nr 192.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"Naturalnie" - powrót do źródeł

Kto z was nie chciałby poznać tajników słynnego szefa kuchni z gwiazdką Michelina? Ducasse od dawna "wychodzi do ludzi", edukuje. To nie pierwsza książka, którą napisał, ale pierwsza, która ukazała się w Polsce.

"Forma obfitości" Laury Osęki

Laura Osęka po debiucie, jakim była "Miska szczęścia", szybko napisała swoją drugą książkę kulinarną - "Formę obfitości".

Akcja: Czytaj PL

Niemal 150 restauracji i kawiarni w całej Polsce dołącza do Czytaj PL - jednej z największych na świecie akcji promujących czytelnictwo. Podczas wizyty w restauracji goście wraz z menu otrzymają kody do ściągnięcia e-booków. W oczekiwaniu na posiłek będą mogli przejrzeć dostępne książki, poznać wybr

MAKRO Polska i Fundacja Klubu Szefów Kuchni wspierają Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy

Sieć hurtowni MAKRO Polska wspólnie z Fundacją Klubu Szefów Kuchni wspierają 26. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. 14 stycznia w Warszawie najlepsi szefowie kuchni ugotują dla uczestników 4500 litrów zupy, powstanie również specjalna Restauracja WOŚP.

Cukierniczy hit - książka "Kreacje - Iwaniuk, Rosiński, Wiśniewski"

Starannie wydana książka znanych cukierników Michała Iwaniuka, Macieja Rosińskiego i Macieja Wiśniewskiego adresowana jest głównie do profesjonalistów - cukierników i kucharzy oraz osób, które są pasjonatami nowoczesnego cukiernictwa.

"Moniuszko w kuchni" Agnieszki Kręglickiej i Marcina Gmysa

Z okazji roku Moniuszkowskiego restauratorka Agnieszka Kręglicka oraz muzykolog Marcin Gmys we współpracy z Teatrem Wielkim - Operą Narodową napisali rzecz o tym, co jadał Moniuszko, przy okazji przybliżając jego życie, twórczość i realia XIX w.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej