x

"Ramen. Zupa szczęścia i miłości" Tove Nilsson

Kategoria: Lifestyle - książki

Ramen to rozgrzewająca japońska zupa idealna na zimowe dni. A do tego treściwa, więc można ją uznać za pełnowartościowe danie.

\"Ramen. Zupa szczęścia i miłości" Tove Nilsson. Foto: materiały prasowe.
\"Ramen. Zupa szczęścia i miłości" Tove Nilsson. Foto: materiały prasowe.
Od kilku lat zdobywa podniebienia Polaków – kolejne bary i restauracje z ramenem powstają w wielu miastach, tak jak niedawno bary z sushi czy burgerami. Kucharze prześcigają się w wymyślaniu kolejnych wersji ramenu, także wegetariańskich i wegańskich. Jeśli chcecie zacząć przygodę z ramenem i opanować podstawy jego przyrządzania, książka „Ramen. Zupa szczęścia i miłości” Tove Nilsson okaże się pomocna. Gdy przyswoicie już sobie sztukę przygotowania podstawowego bulionu i makaronu, możecie pójść dalej i eksperymentować z dodatkami. Najciekawsze z proponowanych w książce opcji to: miso ramen, black cod ramen, kimchi ramen. Warto podjąć taką próbę, bo odpowiednio ugotowany ramen pozwala poczuć kwintesencję umami, piątego smaku.

„Ramen. Zupa szczęścia i miłości”, Tove Nilsson, wyd. Prószyński i S-ka 2019.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 2/2020 nr 192.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

We właściwym rytmie

Przepisy zebrane w jednym miejscu, z wyraźnym zaznaczeniem odpowiednich właściwości zdrowotnych produktów stają się przydatnym podręcznym vademecum. Bo jak poczytamy o składnikach, poznamy schemat działania, to bez problemu sami będziemy komponować swoje dania, trzymając się odpowiednich zasad.

U ŹRÓDEŁ

Koktajle, koktajlbary to ostatnio coraz modniejszy temat. Po fali popularności szefów kuchni także w Polsce przychodzi czas na barmanów (do czego regularnie przyczyniamy się na naszych łamach). Na całym świecie powstają nowe miejsca, a część z nich zdobywa status kultowych.

DZIKOŚĆ SMAKU

O zdrowotnych właściwościach ziół wie chyba każdy. Jak jednak wykorzystać je nie tylko podczas leczniczej kuracji, ale również do przygotowywania potraw, w tym restauracyjnych? Przewodnikiem pełnym praktycznych wskazówek okazuje się książka "Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin".

"Forma obfitości" Laury Osęki

Laura Osęka, po debiucie, jakim była "Miska szczęścia", szybko napisała drugą książkę - "Formę obfitości".

Toruński Festiwal Smaków

"Stare i nowe. Tradycja i nowoczesność w kuchni polskiej" - pod takim hasłem odbędzie się Toruński Festiwal Smaków w dniach 24-25 marca w Centrum Targowym Park.

Nowe restauracje z gwiazdkami

2 października ukazała się najnowsza edycja przewodnika Michelin obejmująca Wielką Brytanię i Irlandię. The Araki w Mayfair w Londynie jest najnowszą trzygwiazdkową restauracją w regionie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej