x

"Ramen. Zupa szczęścia i miłości" Tove Nilsson

Kategoria: Lifestyle - książki    12.03.2020

Ramen to rozgrzewająca japońska zupa idealna na zimowe dni. A do tego treściwa, więc można ją uznać za pełnowartościowe danie.

\"Ramen. Zupa szczęścia i miłości" Tove Nilsson. Foto: materiały prasowe.
\"Ramen. Zupa szczęścia i miłości" Tove Nilsson. Foto: materiały prasowe.
Od kilku lat zdobywa podniebienia Polaków – kolejne bary i restauracje z ramenem powstają w wielu miastach, tak jak niedawno bary z sushi czy burgerami. Kucharze prześcigają się w wymyślaniu kolejnych wersji ramenu, także wegetariańskich i wegańskich. Jeśli chcecie zacząć przygodę z ramenem i opanować podstawy jego przyrządzania, książka „Ramen. Zupa szczęścia i miłości” Tove Nilsson okaże się pomocna. Gdy przyswoicie już sobie sztukę przygotowania podstawowego bulionu i makaronu, możecie pójść dalej i eksperymentować z dodatkami. Najciekawsze z proponowanych w książce opcji to: miso ramen, black cod ramen, kimchi ramen. Warto podjąć taką próbę, bo odpowiednio ugotowany ramen pozwala poczuć kwintesencję umami, piątego smaku.

„Ramen. Zupa szczęścia i miłości”, Tove Nilsson, wyd. Prószyński i S-ka 2019.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 2/2020 nr 192.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"Czytaj skład. Gotuj z głową!" Jagody Fabickiej i Katarzyny Rady

Produkty dobrej jakości są dziś dostępne dla wszystkich, a przygotowanie zdrowego posiłku wcale nie musi zabierać dużo czasu i energii. Wystarczy zgromadzić pewną wiedzę i rozwinąć kreatywność.

Smak zapachu

Małgorzata Kalemba-Dróżdż, "Różane przepisy", wyd. Pascal 2017

KUCHNIA IDEI

To właśnie jest "Boska kuchnia", świetne źródło inspiracji i kopalnia pomysłów dla tych, którzy działają w gastronomii lub dopiero zamierzają stawiać w niej pierwsze kroki. Przepisy stanowią tylko pretekst do zarażania pasją, pomysłami, opowiadania historii i i przekazywania systemu wartości.

SMAKI ODKOPANE

Nie słyszeliście o topinamburze? Nie wiecie, co to skorzonera (zwana też wężymordem)? Nie próbowaliście nigdy pasternaku, brukwi i jarmużu? Kilka lat temu można było spokojnie powiedzieć, że to zapomniane warzywa, bo trudno dostępne w sprzedaży i serwowane zaledwie w kilku miejscach.

SUROWE ZASADY

Znajdziecie w niej m.in. przepisy na: surowe tacos, chleb esseński czy spód do pizzy z pestek słonecznika, sałatkę ze skiełkowanego żyta, gazpacho, tabouleh, guacamole czy sernik z nerkowców bez pieczenia. Autorzy skomponowali też gotowe menu z podziałem na dni.

SMAK WODY

Kawa, herbata, kilka soków, ewentualnie napoje energetyzujące i oczywiście woda - tak zazwyczaj wygląda oferta napojów bezalkoholowych, tzw. softów, w restauracjach. Na łamach "FS" staramy się regularnie doradzać, jak można ją urozmaicić.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej