

Branża gastronomiczna zbiera podpisy pod listem otwartym do rządu w związku z koronawirusem


W liście zawarty jest apel o zwolnienie branży gastronomicznej z niektórych podatków w związku z przewidywanymi stratami spowodowanymi szerzeniem się epidemii.
„Nas, restauratorów są tysiące. Codziennie karmimy i dostarczamy wspomnień milionom Polaków. Jesteśmy rozproszeni i pomijani. Rząd wspiera branżę turystyczną i eventową pomijając nas, główny krwiobieg spędzania wolnego czasu. Tadeusz Kantor napisał kiedyś, że "Każda rewolucja artystyczna zaczyna się w kawiarni.". Nasze lokale gastronomiczne dla każdego społeczeństwa są jak tlen. Tylko jako zjednoczona siła jesteśmy w stanie przetrwać nadchodzący kryzys. Dajmy sobię szansę. Spowodujmy, że nas usłyszą w całym kraju.
Premier Mateusz Morawiecki powiedział "Z naszych analiz wynika, że wirus nie ustąpi, jest w fazie ofensywnej, nastąpią przyrosty liczby zachorowań. Analizy GIS wskazują, że może być istotny przyrost zachorowań. Kształt krzywej wzrostu zachorowań zależy od naszych zachowań, czy będziemy stosowali się do apeli epidemiologów, ekspertów."
W momencie publikacji tego listu Poznań zamyka przedszkola i szkoły na najbliższe dwa tygodnie. Instytucje kultury, lodowiska, baseny dostają rekomandację aby zawiesić swoje działanie. W Unii Europejskiej liczba osób zarażonych koronawirusem drastycznie rośnie. Całe Włochy są czerwoną strefą.
Ludzie są zmuszani do zdalnej pracy w domach i nie wychodzenia (w tym do restauracji). Jeśli nie weźmiemy spraw w swoje ręcę nasze firmy upadną.
Nie bądź obojętny. Podpisz ten list i podaj dalej.”
A oto teść petycji (można ją podpisać na tej stronie)
LIST OTWARTY BRANŻY GASTRONOMICZNEJ W ZWIĄZKU Z GROŹBĄ EPIDEMII WIRUSA SARS-CoV-2
„W sytuacji zagrożenia rozprzestrzenienia się zakażeń wirusem SARS CoV-2 branża gastronomiczna staje przed zagrożeniem falą upadłości i zwolnień pracowników.
Na dzień wystosowania niniejszego listu, mimo stosunkowo niewielkiej (choć dynamicznie rosnącej) liczby osób zarażonych, straty ponoszone przez podmioty prowadzące lokale gastronomiczne są bardzo wysokie (spadek wysokości obrotów już w chwili obecnej sięga w wielu lokalach 50% w stosunku do analogicznych okresów w latach poprzednich).
Publiczne obawy związane z zakażeniem prowadzą do tego, że ludzie rezygnują z wychodzenia z domu, poza sytuacjami całkowicie koniecznymi (takimi jak praca lub konieczność odwiedzenia lekarza). Restauracje, bary i kawiarnie jako pierwsze padają ofiarą tej sytuacji. Co więcej wskazane obawy rosną z każdym dniem, z całą pewnością zatem w najbliższych tygodniach i miesiącach jeszcze więcej ludzi będzie unikać miejsc publicznych – zwłaszcza, że unikanie zgromadzeń dużej liczby ludzi jest wskazywane jako jedno z podstawowych narzędzi zapobiegających rozprzestrzenianiu się choroby – można się więc spodziewać, że w sytuacji wzrostu liczby zakażonych, lokale gastronomiczne będą zmuszone do zaprzestania działalności nie tylko ze względów ekonomicznych ale także na podstawie formalnych zarządzeń odpowiednich władz.
Wreszcie – umowy najmu dotyczące lokali gastronomicznych są podpisywane na skrajnie niekorzystnych dla najemców warunkach. Naruszenie postanowień umowy wiąże się z koniecznością zapłaty drakońskich kar umownych, a nawet całkowite zaprzestanie prowadzenia działalności nie zwalnia najemcy z konieczności uiszczania czynszu. Dodatkowo wiele umów przewiduje obowiązek nieprzerwanego prowadzenia działalności, niezależnie od sytuacji.
Podejmowane są pierwsze działania legislacyjne, jak uchwalenie ustawy z dnia 2 marca 2020 roku o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych, jednak z punktu widzenia branży są one całkowicie niewystarczające. Jak zostało wskazane w uzasadnieniu projektu ustawy „Trudno stwierdzić na jak długi okres wirus pozostanie w Europie i na świecie”. Dla większości przedsiębiorców z branży gastronomicznej wzrost liczby zarażonych (a nawet jedynie przedłużający się stan niepewności) stanowi realne ryzyko zaprzestania działalności i upadłości. Konsekwencją tego stanu rzeczy będą masowe zwolnienia pracowników branży.
Dodatkowo kolejne samorządy podejmują drastyczne kroki – w dniu sformułowania niniejszego pisma miasto Poznań podjęło decyzję o rekomendacji zamknięcia szkół, przedszkoli i innych placówek oświatowych.
Wszystko to powoduje, że konieczna jest interwencja ze strony Państwa – między innymi w chwili obecnej jesteśmy bowiem między innymi zmuszeni do płacenia danin publicznoprawnych w pełnej wysokości. Równocześnie drastycznie spada liczba klientów już w tej chwili, a można spodziewać się dalszego i to radykalnego pogorszenia sytuacji. Bez zastosowania specjalnych narzędzi, którymi dysponują jedynie władze państwowe, branża gastronomiczna stoi na krawędzi upadku.
W związku z powyższym, jak również w związku z doniesieniami medialnymi o planowanym objęciu wsparciem rządowym szeregu branż dotkniętych skutkami epidemii, wzywamy o zastosowanie odpowiednich rozwiązań prawnych (w tym zwolnienie przynajmniej z niektórych podatków i innych należności publicznoprawnych) w odniesieniu do branży gastronomicznej.”
Zobacz także

Gęsina w Restauracji - 4. edycja konkursu

9 kwietnia 2019 roku, w halach targowych Expo Mazury S. A. w Ostródzie, podczas targów Mazury HoReCa odbędzie się kolejna, już 4. edycja konkursu kulinarnego Gęsina w Restauracji. Organizatorem konkursu jest Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi.

Transgourmet i Selgros Cash&Carry na Eurogastro

Wszechstronność to hasło przewodnie dla tegorocznej obecności Transgourmet i Selgros podczas targów EuroGastro 2019. Obie marki słyną nie tylko z wysokiej jakości oferty produktów i usług, ale także z intensywnego wspierania rozwoju branży gastronomicznej w Polsce.

World Chocolate Masters 2020/2021

World Chocolate Masters to jedyny na świecie konkurs skierowany do utalentowanych i kreatywnych profesjonalistów zajmujących się czekoladą. Zawody zaplanowane na lata 2020/2021 to już 8. edycja pojedynku cukierników i czekoladziarzy, do których tym razem będą mogli dołączyć również szefowie kuchni.

Restauracja na Facebooku

Już w najbliższy wtorek, 12.03, w Warszawie odbędzie się szkolenie na temat komunikacji marketingowej w sieci. Szkolenie poprowadzi niezastąpiona w tym temacie Marta Panfil z agencji kreatywnej FIKA.

Za nami Gault&Millau Tour 2017 w Krakowie

Najlepsi szefowie kuchni z Południowej Polski wybrani - przedstawiamy wyniki.

Targi INTERNORGA 2020 w Hamburgu odwołane

Poznaj nowy termin targów branży hotelarskiej i gastronomicznej w 2021 roku!
Inne kategorie
Akademia Horeca


Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

