x

Dwoje szefów z Polski wśród kandydatów do listy The Best Chef Awards Top100 2020

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    03.03.2020

Justyna Słupska-Kartaczowska i Marek Flisiński to nowi polscy kandydaci do listy The Best Chef Awards Top100 2020. Ogłoszenie nagród odbędzie się 21-23 września w Rotterdamie.

Każdego roku do listy The Best Chef Top100 wybieranych jest 100 nowych kandydatów. W tym roku na liście tej znajdują się aż dwa nazwiska z Polski – Marek Flisiński z Restauracji Water&Wine w Drzewcach oraz Justyna Słupska-Kartaczowska z Restauracji Jadka we Wrocławiu. Przypomnijmy, że w roku 2019 jedynym Polakiem na liście The Best Chef Top100 był Wojciech Modest Amaro z warszawskiej restauracji Atelier Amaro.

W tym roku głosowanie rozpocznie się 1 kwietnia. Wszyscy szefowie kuchni z listy z roku 2019 wraz z nowymi kandydatami głosować będą na ich zdaniem najlepszego szefa kuchni na świecie. Co ważne, ocenie poddany jest wyłącznie szef – jego osobowość, osiągnięcia, pasja – a nie restauracja, w której pracuje. Swoje głosy oddadzą również profesjonaliści ze świata gastronomii: foodies, blogerzy oraz fotografowie. Każdy z głosujących, poprzez specjalny formularz on-line, wybiera jego zdaniem 10 najlepszych szefów kuchni, którym przyznaje od 1000 do 100 punktów. Szefowie z największą liczbą głosów wchodzą na listę The Best Chef Top100.

W kolejnym etapie odbędzie się głosowanie w kategorii The Best Chef Fol-LOVERS Award – jest to specjalna nagroda, która przyznawana jest przez internautów – miłośników gastronomii z całego świata. Głosowanie odbywać się będzie poprzez specjalny formularz na stronie The Best Chef Awards.

W tym roku przyznana zostanie także nowa nagroda specjalna – The Best Chef Science Award – dla szefa kuchni, który odznacza się wyjątkową innowacyjności, osoby, która poszukuje nowych technik i nie boi się eksperymentować w kuchni.

Po wydarzeniu w Warszawie w 2017, Mediolanie w 2018 oraz zeszłorocznej imprezie w Barcelonie czas na Rotterdam. W tym roku wydarzenie będzie trwało aż 3 dni. W pierwszy dzień odbędzie się sympozjum Food Meets Science, w czasie którego świat gastronomii połączy się ze światem nauki. W kolejnym dniu Area Talks, czyli panele dyskusyjne z szefami kuchni, dziennikarzami oraz managerami. W czasie tych dwóch dni poruszone zostaną najgorętsze tematy takie jak ekologia, zrównoważony rozwój, rola kobiet w gastronomii czy odniesienia do tradycji w gastronomii.

Ostatniego dnia – 23 września – podczas uroczystej gali ogłoszeni zostaną zwycięzcy The Best Chef Awards 2020, jak również opublikowana zostanie lista najlepszych szefów kuchni z całego świata Top100.

Pełna lista nowych kandydatów dostępna jest na stronie thebestchefawards.com.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Więcej niż konkurs

Spośród 10 tys. kandydatów do finału docierają najlepsi barmani z 55 krajów, by na oczach 2 milionów widzów zmierzyć się w 6 morderczych wyzwaniach. Cel? Miejsce w Hall of Fame World Class - najtrudniejszego konkursu barmańskiego globu. Kolejna szansa w przyszłym roku w Berlinie.

Nagrody Żółtego Przewodnika Gault&Millau 2020 wręczone!

Tytuł Szefa Roku zdobył Darek Barański, szef kuchni restauracji Warszawska oraz Szóstka w Hotelu Warszawa. Nagrody najlepszym szefom w pięciu kategoriach wręczono podczas premiery Żółtego Przewodnika Gault&Millau na 2020 rok.

Dwóch Polaków w finale S.Pellegrino Young Chef

Znamy już zwycięzców półfinału regionalnego dla Europy Centralnej w konkursie dla młodych kucharzy S.Pellegrino Young Chef 2020. Do finału zakwalifikowało się aż dwóch Polaków - Krzysztof Konieczny, szef Sztuczka Bistro w Sopocie oraz Łukasz Moneta, chef de partie w warszawskiej restauracji Nolita.

ODLICZANIE DO WIELKIEJ GALI

Za nami już wszystkie tegoroczne regionalne edycje. Dwa ostatnie wydarzenia miały miejsce kolejno: w Krakowie i Sopocie. Już 27 listopada we Wrocławiu odbędzie się finałowa gala i premiera przewodnika Gault & Millau 2018.

Polscy cukiernicy awansowali do Wielkiego Finału Coupe du Monde de la Patisserie 2019

Miesiące przygotowań, nerwów i niezliczone ilości godzin treningowych przyniosły chwałę polskiej drużynie cukierników w Turynie podczas europejskich finałów Coupe du Monde de la Patisserie 2018.

Kongres Szefów Kuchni 2019

Jak co roku w październiku szefowie kuchni z całej Polski spotkają się w Warszawie, by wymienić się doświadczeniami oraz wysłuchać szeregu merytorycznych wystąpień, a także zapoznać się z wyselekcjonowaną ofertą dostawców dla branży HoReCa.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej