x

Kto powalczy w Mistrzostwach Polski w Dziczyźnie 2020?

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    03.03.2020

Sześć zespołów zakwalifikowało się do drugiej edycji konkursu "Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie - Memoriał Mariana Tarnawskiego 2020", który odbędzie się 3 czerwca w Pałacu w Orli.

- Jesteśmy mile zaskoczeni dużym zainteresowaniem startem w Mistrzostwach Polski w Dziczyźnie 2020. Zapowiada się rywalizacja bardzo ciekawa i na wysokim poziomie. Z nadesłanych kilkudziesięciu zgłoszeń mogliśmy wybrać tylko sześć zespołów plus dwie drużyny rezerwowe – mówi Adam Chrząstowski, przewodniczący jury.
W tym roku uczestnicy będą mieli za zadanie przygotowanie dwóch dań, każde w 10 porcjach: zupy na bazie królika oraz dania głównego skomponowanego z łopatki z jelenia. Mięso zwierząt łownych zazwyczaj jest mniej delikatne niż tych hodowlanych i dlatego właściwie dobrane techniki kulinarne są tu kluczową sprawą oraz wyzwaniem dla kucharzy.
Konkurs ma na celu propagowanie dziczyzny, która jest ceniona w wielu krajach, a w Polsce od wieków uważana za mięso szlachetne i wyjątkowe. Specjaliści twierdzą, iż najlepsze i najdelikatniejsze jest mięso zwierząt, które zostały upolowane jesienią oraz wczesną zimą. Ma wtedy wyjątkowy zapach i niepowtarzalny smak.
Dla Organizatorów sam Konkurs ma jeszcze inne, głębsze znaczenie – jest memoriałem po zmarłym Śp. Marianie Tarnawskim, długoletnim prezesie i założycielu firmy „Las – Kalisz” oraz pasjonacie zrównoważonego łowiectwa, wędkowania i miłośnika kuchni myśliwskiej.

Oto lista zakwalifikowanych uczestników Mistrzostw Polski w Dziczyźnie 2020
1. Grzegorz Fic i Kamil Dziektarz - Albertina, Kraków
2. Tomasz Kasperlik i Piotr Mazur - Hotel Aries, Zakopane
3. Tomasz Wencek i Arkadiusz Kruszik - Dinette, Wrocław
4. Mateusz Bortko i Patryk Wróblewski - Restauracja Pocztowa, Gorzów Wielkopolski
5. Kamil Paszkowski i Rafał Chełmiński - Restauracja "Pod Jabłoniami", Augustów
6. Kamil Skrok i Maciej Grams - Powidok - Restauracja Autorska, Łódź

Rezerwowe drużyny w kolejności:
1) Mateusz Bajera i Albert Bojarowski - Ed Red, Warszawa
2) Roman Serdiuk i Vitalii Kovalenko - Restauracja Lavenda Cafe & Lunch, Poznań

 

 

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej