x

Kto powalczy w Mistrzostwach Polski w Dziczyźnie 2020?

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    03.03.2020

Sześć zespołów zakwalifikowało się do drugiej edycji konkursu "Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie - Memoriał Mariana Tarnawskiego 2020", który odbędzie się 3 czerwca w Pałacu w Orli.

- Jesteśmy mile zaskoczeni dużym zainteresowaniem startem w Mistrzostwach Polski w Dziczyźnie 2020. Zapowiada się rywalizacja bardzo ciekawa i na wysokim poziomie. Z nadesłanych kilkudziesięciu zgłoszeń mogliśmy wybrać tylko sześć zespołów plus dwie drużyny rezerwowe – mówi Adam Chrząstowski, przewodniczący jury.
W tym roku uczestnicy będą mieli za zadanie przygotowanie dwóch dań, każde w 10 porcjach: zupy na bazie królika oraz dania głównego skomponowanego z łopatki z jelenia. Mięso zwierząt łownych zazwyczaj jest mniej delikatne niż tych hodowlanych i dlatego właściwie dobrane techniki kulinarne są tu kluczową sprawą oraz wyzwaniem dla kucharzy.
Konkurs ma na celu propagowanie dziczyzny, która jest ceniona w wielu krajach, a w Polsce od wieków uważana za mięso szlachetne i wyjątkowe. Specjaliści twierdzą, iż najlepsze i najdelikatniejsze jest mięso zwierząt, które zostały upolowane jesienią oraz wczesną zimą. Ma wtedy wyjątkowy zapach i niepowtarzalny smak.
Dla Organizatorów sam Konkurs ma jeszcze inne, głębsze znaczenie – jest memoriałem po zmarłym Śp. Marianie Tarnawskim, długoletnim prezesie i założycielu firmy „Las – Kalisz” oraz pasjonacie zrównoważonego łowiectwa, wędkowania i miłośnika kuchni myśliwskiej.

Oto lista zakwalifikowanych uczestników Mistrzostw Polski w Dziczyźnie 2020
1. Grzegorz Fic i Kamil Dziektarz - Albertina, Kraków
2. Tomasz Kasperlik i Piotr Mazur - Hotel Aries, Zakopane
3. Tomasz Wencek i Arkadiusz Kruszik - Dinette, Wrocław
4. Mateusz Bortko i Patryk Wróblewski - Restauracja Pocztowa, Gorzów Wielkopolski
5. Kamil Paszkowski i Rafał Chełmiński - Restauracja "Pod Jabłoniami", Augustów
6. Kamil Skrok i Maciej Grams - Powidok - Restauracja Autorska, Łódź

Rezerwowe drużyny w kolejności:
1) Mateusz Bajera i Albert Bojarowski - Ed Red, Warszawa
2) Roman Serdiuk i Vitalii Kovalenko - Restauracja Lavenda Cafe & Lunch, Poznań

 

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

FOOD INTERACTIVE DAYS

Na początku lutego w gdańskim AmberExpo odbyło się zupełnie nowe wydarzenie skierowane do branży HoReCa - Food Interactive Days. Dwudniowy cykl warsztatów z ekspertami i profesjonalistami z branży miał na celu przybliżenie sposobów budowania strategii ukierunkowanej na sukces.

KONKURS LES CHEFS EN OR ROZSTRZYGNIĘTY

Kaczka i dorsz to produkty, które królowały na talerzach podczas właśnie zakończonego konkursu Les Chefs en Or organizowanego przez Transgourmet Francja. Do rywalizacji stanęli przedstawiciele Polski, Francji, Niemiec, Austrii, Rumunii, Szwajcarii oraz Rosji.

Biznes HoReCa to gra!

Już 6-7.02 odbędzie się w gdańskim AmberExpo konferencja Food Interactive Days. Hasło przewodnie wydarzenia to "Graj w pierwszej drużynie!", a tematyka skoncentrowana jest na czynnikach sukcesu w branży HoReCa: budowaniu zgranego zespołu, doborze strategii i konsekwentnym budowaniu wizerunku marki.

WSZYSTKIE SMAKI GASTRONOMII

Blisko 3 tys. porcji degustacyjnych, 21 godzin pokazów kulinarnych i tysiące odwiedzających - to bilans udziału Selgros i Transgourmet w XXI edycji targów Euro Gastro w Warszawie, które odbyły się 5-7 kwietnia br.

ZNAMY FINALISTÓW BOCUSE D'OR POLAND 2018

11 grudnia 2017 r. w Akademii Kulinarnej Nestle Professional w Warszawie odbyły się preeliminacje konkursu Bocuse d’Or Poland 2018. Organizatorzy otrzymali wiele zgłoszeń od młodych szefów kuchni z całej Polski.

Znamy wyniki Wine & Food Noble Night 2018

Do finału 11. edycji gali Wine & Food Noble Night organizowanej przez Noble Concierge stanęło 12 wybitnych kucharzy, którzy specjalnie na tę okazję wraz ze swoimi zespołami przygotowali autorskie menu - przystawkę i danie główne.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej