x

Restauracja i hotel Roberta de Niro - od 3 sierpnia w Warszawie

Kategoria: Miejsca    03.03.2020

Restauracja Nobu oraz Nobu Hotel Warsaw sieci założonej przez Roberta De Niro, szefa kuchni Nobu Matsuhisę oraz producenta filmowego Meira Tepera przyjmą pierwszych gości już w sierpniu. W restauracyjnym menu możecie się spodziewać m.in. czarnego dorsza z sosem miso i japońskiej wołowiny Wagyu.

Robert de Niro. Zdjęcie: Shuttestock.com
Robert de Niro. Zdjęcie: Shuttestock.com
Ta historia zaczęła się pod koniec lat osiemdziesiątych, kiedy to Robert De Niro był regularnym gościem pierwszej amerykańskiej restauracji Matsuhisy. Słynny aktor był zachwycony talentem szefa kuchni i próbował namówić go na otwarcie kolejnych lokali. Swój cel osiągnął dopiero cztery lata później. To właśnie wtedy, w 1994 roku na Manhattanie ruszyła pierwsza restauracja o nazwie Nobu. Dziś na świecie jest ich ponad 40.
W 2009 roku założyciele Nobu postanowili zrobić kolejny krok i otworzyli w Las Vegas pierwszy własny hotel. Od tamtego czasu otwarto 10 hoteli Nobu, m.in. w Miami, Barcelonie, Manili i na Ibizie.

Japońska filozofia życia
Marka budowana jest na fundamentach autorskiej kuchni Matsuhisy oraz obsługi zainspirowanej japońską filozofią życia. Hotele pod tym szyldem na całym świecie ściągają do siebie nie tylko podróżnych szukających wypoczynku, lecz także rzesze lokalnych mieszkańców, przychodzących regularnie dla wrażeń kulinarnych.

Kuchnia Matsuhisy jest niepowtarzalna i zaskakująca, ponieważ rzemiosło japońskiego mistrza sushi łączy się w niej z doświadczeniami i smakami, jakie Nobu zebrał, pracując przez wiele lat w Peru. Z powodu braku typowo japońskich składników, musiał wykazywać się dużą kreatywnością, która szybko stała się jego znakiem rozpoznawczym.

Nobu Hotel Warsaw. Wejście do restauracji. Zdjęcie: materiały prasowe.
Nobu Hotel Warsaw. Wejście do restauracji. Zdjęcie: materiały prasowe.

W czerwcu w Nobu Warsaw będzie można skosztować wszystkich smaków charakterystycznych dla Nobu, m.in. legendarnego czarnego dorsza z aksamitnym sosem miso, sashimi „New Style” przypiekanych olejem sezamowym, tatara z tuńczyka w aromatycznym sosie sojowo-wasabi z dodatkiem kawioru z jesiotra syberyjskiego Osetra, chrupiącej wieprzowiny z słodko-ostrym sosem miso, grilowanej japońskiej wołowiny Wagyu w pięciu kulinarnych odsłonach oraz doskonałego wyboru sushi i rolls z najwyższej jakości owoców morza.

Szefem kuchni w warszawskiej Nobu będzie Yannick Lohou, który rozpoczął swoją przygodę z Nobu w Nobu Dubai, w hotelu Atlantis. Przed dołączeniem do Nobu Hotel Warsaw jako szef kuchni, pomagał też w otwieraniu hotelu Nobu Barcelona.

Architektura

Przestrzeń eventowa w Nobu Hotel Warsaw. Zdjęcie: materiały prasowe.
Przestrzeń eventowa w Nobu Hotel Warsaw. Zdjęcie: materiały prasowe.
Kolejny unikalny element dla marki Nobu to architektura i pod tym względem każdy hotel na świecie jest inny – dopasowany do ducha miejsca, w którym powstał. W Warszawie, u zbiegu ulic Koszykowej i Wilczej zrealizowano niezwykły projekt, łączący wyremontowane, historyczne skrzydło kamienicy, w której do niedawna mieścił się Hotel Rialto, oraz obecnie budowaną zupełnie nową część, której fasada zachwyca szkłem, kamieniem i naturalną zielenią zasadzoną na zewnętrznych tarasach.

Wewnątrz czekają nas harmonijnie uzupełniające się światy. Pokoje w kamienicy odwołują się do eleganckiego, klasycznego stylu oraz najlepszych tradycji warszawskiej architektury i sztuki. Z kolei w nowym skrzydle znajdziemy nowoczesny i minimalistyczny design.

Gość zaopiekowany
Charakterystyczne dla wszystkich hoteli Nobu jest także podejście do obsługi, które można opisać słowem „omotenashi”. Oznacza ono dbanie o gości z pełnym oddaniem i staranie się, by odpowiadać na ich potrzeby, zanim jeszcze zostaną wypowiedziane.

Lobby w Nobu Hotel Warsaw. Zdjęcie: materiały prasowe.
Lobby w Nobu Hotel Warsaw. Zdjęcie: materiały prasowe.

Oprócz 117 pokoi i restauracji, w Nobu Hotel Warsaw znajdziemy także strefę wellness, Nobu Café, Nobu Bar oraz przestrzeń eventową. Ta ostatnia to 438 m2 na pierwszym piętrze nowego skrzydła budynku – idealne miejsce na spotkania i wydarzenie biznesowe oraz prywatne. System ścian mobilnych pozwala na dostosowane i podzielenie przestrzeni na dwie mniejsze części. Ponadto, w klasycznym skrzydle hotelu dostępne będą także kameralne sale spotkań.
Nobu Hotel Warsaw jest członkiem Preferred Hotels & Resorts.

Globalna marka luksusowa
Szczycąca się tytułem jednej z 25 najbardziej innowacyjnych marek luksusowych według Robb Report, Nobu Hospitality jest w elitarnej grupie globalnych marek luksusowych. Organiczny wzrost firmy oparty na usługach, wizerunku i reputacji pozwolił na stworzenie pełnej oferty zarządzania hotelami, restauracjami i mieszkaniami na potrzeby wyjątkowych projektów na całym świecie.
Marka założona przez Nobu Matsuhisę, Roberta De Niro i Meira Tepera prowadzi działalność na pięciu kontynentach i jest obecna w największych stolicach, gdzie stanowi synonim wyjątkowego stylu życia. Hotele Nobu zostały nagrodzone szeregiem wyróżnień, takimi jak najlepszy nowy hotel od CNN Travel, najlepszy hotel miejski od magazynu Wallpaper, a także nagrodami za doskonałość oraz za najlepsze otwarcie hotelu w Ameryce Północnej wg Luxury Travel Advisor.
Pierwszy butikowy hotel Nobu otwarto w 2013 roku w Caesars Palace w Las Vegas. W 2014 roku ruszył Nobu Hotel City of Dreams w Manili, a dwa lata później Nobu Hotel Miami City Beach. W 2017 roku otwarto Nobu Ryokan Malibu, Nobu Hotel London Shoreditch, Nobu Hotel Ibiza Bay i Nobu Hotel Palo Alto. Nobu Hotel Marbella pierwszych gości przyjął rok później, a w 2019 roku do rodziny Nobu dołączyły hotele w Los Cabos i Barcelonie. Obecnie przygotowywane do otwarcia są hotele w Warszawie, Chicago, Rijadzie, Toronto, São Paulo, Atlancie, Tel Avivie oraz na Portman Square w Londynie.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej