x

Rodzinnie, po włosku w warszawskim Pesto Café

Kategoria: Miejsca    02.03.2020

Kiedy dzieci są szczęśliwe, ich rodzice też są szczęśliwi - to motto Pesto Café, restauracji w warszawskiej Galerii Młociny. Miejsce stworzono z myślą o rodzinnych posiłkach poza domem.

Pesto Cafe w Galerii Młociny. Zdjęcia: materiały prasowe.
Pesto Cafe w Galerii Młociny. Zdjęcia: materiały prasowe.
W tej restauracji dzieci są traktowane jak honorowi goście – przygotowano dla nich dwa pokoje zabaw. Pierwszy przeznaczony jest dla maluchów w wieku do 7 lat; znajdują się w nim zabawki, kolorowanki, dwupiętrowy dom, rozwijające plansze biznesowe, bajki i fascynujące gry. W razie potrzeby rodzice maluchów mogą bezpiecznie zostawić dziecko pod nadzorem doświadczonej niani i animatorki. Do ich dyspozycji jest również oddzielny pokój dla mamy z dzieckiem. Starszaki w wieku 7-15 lat w oddzielnym pokoju gier mogą pograć na konsolach Xbox i w piłkarzyki. Organizowane są także warsztaty gotowania, podczas których pod okiem szefa kuchni dzieci poznają sekrety włoskiej kuchni, własnoręcznie lepiąc pierożki ravioli i dobierając dodatki do pizzy.

Pesto Cafe w Galerii Młociny. Zdjęcia: materiały prasowe.
Pesto Cafe w Galerii Młociny. Zdjęcia: materiały prasowe.


Cała przestrzeń Pesto Café (365 m kw) wygląda w zasadzie jak duży plac zabaw, a efekt ten wzmacnia wystrój bazujący na jasnych, pastelowych kolorach. Dobre światło oraz duże, wygodne kanapy i fotele zachęcają do relaksu. Stali goście lokalu przyzwyczaili się już do tego, że dzieci czują się tu swobodnie, a ich rodzice mogą się odprężyć przy posiłku. W głównej sali znajduje się 25 stolików, przy których zmieści się biesiadników.

Menu stanowią popularne autorskie dania kuchni włoskiej. Wśród przekąsek zwraca uwagę delikatny pasztet z wątróbki drobiowej z chrupiącą ciabattą i konfiturą jabłkową (19 zł). Oprócz tego królują włoskie klasyki, m. in. sałatka caprese z mozzarellą i pomidorami za28 zł, carpaccio z wołowiny za 35 zł, spory wybór chrupiących kanapek (np. bruscheta z karczochami, awokado, suszonymi pomidorami, rukolą i sosem pesto – 24 zł) i sałatek (np. z gotowaną cielęciną i ziemniakami – 32 zł).
Podstawą oferty są pasty w przedziale cenowym od 29 zł do 39 zł (np. spaghetti carbonara, fusilli w sosie śmietanowym z wołowiną i parmezanem oraz ravioli z ricottą w sosie śmietanowo-truflowym) oraz pizza w kilku odsłonach na cieniutkim cieście (18-39 zł). Ciekawym i smacznym uzupełnieniem typowo włoskich przysmaków są dania główne: kotlety z królika (29 zł), kurczak zapiekany w plastrach bakłażana z sosem śmietanowym i tapenadą (33 zł), policzki cielęce (35 zł), sandacz z  warzywami (43 zł), udko kaczki z karmelizowanymi jabłkami (44 zł), bombetta z cielęciny, czyli szaszłyki z grillowaną kukurydzą, cebulą marynowaną i sosem BBQ (47 zł) oraz grillowana dorada z cytryną i macierzanką (49 zł). A na deser do wyboru: panna cotta, tiramisu, sernik truskawkowy i fondant czekoladowy z lodami (od 19 zł do 25 zł). Jest również rozbudowane menu dla dzieci, dania dla maluchów wyglądają atrakcyjnie, np. pizza Tom Cat na kształt uśmiechniętego kotka.

W Pesto Café można świętować rodzinne uroczystości: urodziny, rocznice, chrzciny. Restauracja zapewnia oddzielną salę bankietową (w zależności od ustawienia stolików - od 14 do 23 miejsc dla gości), dekoracje, program rozrywkowy i specjalne menu bankietowe. W dni powszednie od godz. 10 do 13 dostępna jest oferta śniadaniowa, m. in. placuszki twarogowe ze śmietaną i dżemem (18 zł) oraz omlet z pomidorami cherry, awokado i mozzarellą (25 zł).
Restauracja w Galerii Młociny to pierwszy w Polsce lokal Pesto Café, jednej z najdynamiczniej rozwijających się sieci gastronomicznych na Ukrainie.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Co zjemy w Heart by Amaro w Zakopanem?

Koncepcja Heart by Amaro w formule bistro to wynik wieloletnich doświadczeń szefa Amaro, jego kulinarnych podróży, pracy, wiedzy i pomysłów, przepisów na ulubione, płynące z serca dania, które dojrzewały przez lata.

Restauracja i hotel Roberta de Niro - od 3 sierpnia w Warszawie

Restauracja Nobu oraz Nobu Hotel Warsaw sieci założonej przez Roberta De Niro, szefa kuchni Nobu Matsuhisę oraz producenta filmowego Meira Tepera przyjmą pierwszych gości już w sierpniu. W restauracyjnym menu możecie się spodziewać m.in. czarnego dorsza z sosem miso i japońskiej wołowiny Wagyu.

Pizzeria Stopiątka in Italia w łódzkiej Manufakturze

Do grona najemców gastronomicznych Manufaktury w Łodzi dołączyła restauracja Stopiątka In Italia. To nowy koncept premium ogólnopolskiej sieci Stopiątka.

3 miejsca, w których rządzą sommelierki

Poznajcie trzy restauracje, w których za selekcję win odpowiedzialne są kobiety.

Warszawskie Centrum Praskie Koneser

Usytuowane na terenie odrestaurowanej XIX-wiecznej fabryki wódek Centrum Praskie Koneser staje się kulinarnym zagłębiem. Działa tu obecnie 15 restauracji, kawiarni i barów, a niebawem będzie ich 20.

Michał Sierka nowym Szefem Kuchni restauracja Merliniego

Zdobywał doświadczenie w gwiazdkowych restauracjach w Polsce i za granicą. Obecnie szefuje restauracji Merliniego. We współpracy z Szefem Wykonawczym Bartłomiejem Czerwińskim od lipca wprowadzają nowe menu inspirowane nowojorską sceną restauracyjną.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej