x

Rodzinnie, po włosku w warszawskim Pesto Café

Kategoria: Miejsca

Kiedy dzieci są szczęśliwe, ich rodzice też są szczęśliwi - to motto Pesto Café, restauracji w warszawskiej Galerii Młociny. Miejsce stworzono z myślą o rodzinnych posiłkach poza domem.

Pesto Cafe w Galerii Młociny. Zdjęcia: materiały prasowe.
Pesto Cafe w Galerii Młociny. Zdjęcia: materiały prasowe.
W tej restauracji dzieci są traktowane jak honorowi goście – przygotowano dla nich dwa pokoje zabaw. Pierwszy przeznaczony jest dla maluchów w wieku do 7 lat; znajdują się w nim zabawki, kolorowanki, dwupiętrowy dom, rozwijające plansze biznesowe, bajki i fascynujące gry. W razie potrzeby rodzice maluchów mogą bezpiecznie zostawić dziecko pod nadzorem doświadczonej niani i animatorki. Do ich dyspozycji jest również oddzielny pokój dla mamy z dzieckiem. Starszaki w wieku 7-15 lat w oddzielnym pokoju gier mogą pograć na konsolach Xbox i w piłkarzyki. Organizowane są także warsztaty gotowania, podczas których pod okiem szefa kuchni dzieci poznają sekrety włoskiej kuchni, własnoręcznie lepiąc pierożki ravioli i dobierając dodatki do pizzy.

Pesto Cafe w Galerii Młociny. Zdjęcia: materiały prasowe.
Pesto Cafe w Galerii Młociny. Zdjęcia: materiały prasowe.


Cała przestrzeń Pesto Café (365 m kw) wygląda w zasadzie jak duży plac zabaw, a efekt ten wzmacnia wystrój bazujący na jasnych, pastelowych kolorach. Dobre światło oraz duże, wygodne kanapy i fotele zachęcają do relaksu. Stali goście lokalu przyzwyczaili się już do tego, że dzieci czują się tu swobodnie, a ich rodzice mogą się odprężyć przy posiłku. W głównej sali znajduje się 25 stolików, przy których zmieści się biesiadników.

Menu stanowią popularne autorskie dania kuchni włoskiej. Wśród przekąsek zwraca uwagę delikatny pasztet z wątróbki drobiowej z chrupiącą ciabattą i konfiturą jabłkową (19 zł). Oprócz tego królują włoskie klasyki, m. in. sałatka caprese z mozzarellą i pomidorami za28 zł, carpaccio z wołowiny za 35 zł, spory wybór chrupiących kanapek (np. bruscheta z karczochami, awokado, suszonymi pomidorami, rukolą i sosem pesto – 24 zł) i sałatek (np. z gotowaną cielęciną i ziemniakami – 32 zł).
Podstawą oferty są pasty w przedziale cenowym od 29 zł do 39 zł (np. spaghetti carbonara, fusilli w sosie śmietanowym z wołowiną i parmezanem oraz ravioli z ricottą w sosie śmietanowo-truflowym) oraz pizza w kilku odsłonach na cieniutkim cieście (18-39 zł). Ciekawym i smacznym uzupełnieniem typowo włoskich przysmaków są dania główne: kotlety z królika (29 zł), kurczak zapiekany w plastrach bakłażana z sosem śmietanowym i tapenadą (33 zł), policzki cielęce (35 zł), sandacz z  warzywami (43 zł), udko kaczki z karmelizowanymi jabłkami (44 zł), bombetta z cielęciny, czyli szaszłyki z grillowaną kukurydzą, cebulą marynowaną i sosem BBQ (47 zł) oraz grillowana dorada z cytryną i macierzanką (49 zł). A na deser do wyboru: panna cotta, tiramisu, sernik truskawkowy i fondant czekoladowy z lodami (od 19 zł do 25 zł). Jest również rozbudowane menu dla dzieci, dania dla maluchów wyglądają atrakcyjnie, np. pizza Tom Cat na kształt uśmiechniętego kotka.

W Pesto Café można świętować rodzinne uroczystości: urodziny, rocznice, chrzciny. Restauracja zapewnia oddzielną salę bankietową (w zależności od ustawienia stolików - od 14 do 23 miejsc dla gości), dekoracje, program rozrywkowy i specjalne menu bankietowe. W dni powszednie od godz. 10 do 13 dostępna jest oferta śniadaniowa, m. in. placuszki twarogowe ze śmietaną i dżemem (18 zł) oraz omlet z pomidorami cherry, awokado i mozzarellą (25 zł).
Restauracja w Galerii Młociny to pierwszy w Polsce lokal Pesto Café, jednej z najdynamiczniej rozwijających się sieci gastronomicznych na Ukrainie.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

GRACIARNIA

Graciarnia powstała pod koniec marca w Gdańsku Wrzeszczu, w piwnicy po pubie Kojot. Właścicielem Graciarni jest Marek Gutek, który wraz z dwójką przyjaciół stworzył miejsce oparte na dwóch filarach - grach planszowych i kraftowych piwach.

Wnętrze Campo nagrodzone

Wrocławska restauracja Campo Modern Grill zaprojektowana przez Busk.Studio wygrała w międzynarodowym konkursie WIN Awards w Londynie.

Max Premium Burgers już w Warszawie!

Od końca stycznia szwedzkie burgery od Max Premium Burgers można zjeść już w 8 lokalizacjach w Polsce, w tym w trzech w Warszawie. Nowe lokale otworzone zostały w największych centrach handlowych stolicy - Złotych Tarasach oraz Arkadii.

Tasca - portugalskie smaki w Krakowie

Tasca (czyt. taszka) to w języku portugalskim po prostu knajpa, miejsce, w którym podaje się lokalne jedzenie i w swobodnej atmosferze można napić się dobrego wina. Taka jest również Tasca położona na krakowskim Ruczaju.

Sfinks z pierwszą restauracją Lepione & Pieczone

Sfinks Polska, właściciel sieci Sphinx, Chłopskie Jadło, Piwiarnia Warki i Wook, otwiera pierwszy lokal nowej marki Lepione & Pieczone. Tym samym wprowadza na rynek nowy koncept gastronomiczny, działający w coraz bardziej popularnym w Polsce i na świecie segmencie fast casual dining.

Sfinks z 0,62 mln zł zysku netto w II kw. 2017

Sfinks Polska, spółka zarządzająca sieciami restauracji Sphinx, Chłopskie Jadło i Wook, w pierwszym półroczu 2017 r. wypracowała 87,90 mln zł jednostkowych przychodów ze sprzedaży wobec 87,95 mln zł w takim samym okresie 2016 r.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej