x

Pokazywane w serwisie treści mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz. U. 2012 poz. 1356).
Oświadczam, że mam ukończone 18 lat i chcę zobaczyć pełną wersję artykułu.
Tak, pokaż artykuł Nie wyrażam zgody

Sydney czeka na najlepszego barmana w Polsce

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    27.02.2020

Ruszyła 6. edycja World Class Poland. Ponad 20 godzin zajmie najlepszemu barmanowi w Polsce wyprawa do Sydney, w którym odbędzie się światowy finał.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Już niebawem ruszy nabór do ogólnopolskich kwalifikacji do World Class Competition 2020. Kto wyruszy w tę podróż?

W tym roku znów ponad 10 000 barmanów w 60 krajach ubiegać się będzie o przepustkę do globalnego finału konkursu World Class. Po raz szósty do wyścigu staną barmani i barmanki z Polski.

Harmonogram:

– 4 do 22 marca – zgłoszenia do konkursu

Zgłoszenia przyjmowane będą przez krajowe biuro konkursu, Diageo Reserve World Class Poland. Zadaniem kandydatów będzie przygotowanie receptury i prezentacja autorskiego koktajlu zgodnie z jedną z trzech prezentacji opisanych w regulaminie konkursu.

– 21-22 kwietnia – półfinał konkursu

Do półfinału trafi trzydziestu barmanów (top 30), których prezentacje okażą się najlepsze. Spośród wyłonionych zostanie 12 finalistów.

– 22-23 maja – finał konkursu

W finale wyłoniony zostanie polski Barman Roku 2020, który otrzyma bilet na zawody w Sydney.

– 3 do 14 czerwca –  World Class Cocktail Festival

Trzecia edycja ogólnopolskiego święta kultury koktajlowej. Latem 2019 roku udział w festiwalu wzięło ponad 15 000 gości w 15 miastach.

W stronę sławy

World Class Competition to najbardziej prestiżowy konkurs barmański globu. Od 2009 roku mistrzowie sztuki koktajlowej rywalizują w nietuzinkowych okolicznościach i miejscach, od Glasgow, Londynu, Berlina, po Kapsztad, Miami czy Meksyk. Po globalne trofeum World Class sięgnęli do tej pory reprezentanci: Francji, Grecji, Hiszpanii, USA, Wielkiej Brytanii, Kanady oraz dwukrotnie – Australii i Japonii. W 2019 roku tytuł Barmanki Roku powędrował do Bannie Kang z Singapuru.

Zeszłoroczny reprezentant Polski, Maciej Mazur z Krakowa, zachwycił międzynarodowe jury World Class Competition w Glasgow. Piąty w historii reprezentant Polski w konkursie podczas ubiegłorocznego, światowego finału zajął 15. lokatę – to najwyższy wynik Polaka do tej pory.

Aleja sławy polskiej edycji World Class liczy już pięć gwiazd – tyle edycji konkursu odbyło się do tej pory nad Wisłą. Dotychczasowi reprezentanci Polski w globalnych finałach World Class – Maciej Mazur, Marcin Kruk, Janusz Lemiesz, Paweł Rodaszyński i Mateusz Szuchnik – to dziś gorące nazwiska sceny barowej i koktajlowi influencerzy.

Dla Kandydatów:

Informacje ogólne i zgłoszenie: www.facebook.com/worldclasspoland/

Regulamin konkursu: https://worldclassbar.pl/REGULAMIN_WORLD_CLASS_COMPETITION_2020.pdf

Lista prezentacji (do wyboru jedna z nich):
1. Tanqueray G&T CitrusHeart Challenge
2. Bulleit Elevated Boilermaker Challenge
3. Singleton Single Ingredient Challenge

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Konferencja Plant-Powered Perspectives 2020

Roślinne alternatywy mięsa i nabiału ponownie będą w centrum uwagi - 8 i 9 października odbędzie się trzecia edycja konferencji Plant-Powered Perspectives 2020. Tym razem w formacie online.

Kamil Tłuczek ponownie w finale Kulinarnego Pucharu Polski

14 lipca została przyznana ósma nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski w ramach konkursu Smaki Galicji. Najwyższe noty od jurorów otrzymał zespół w składzie Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique w Rzeszowie.

Zwycięzcy 19. edycji Kulinarnego Pucharu Polski

Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski z restauracji Nifty no.20 poznańskiego Hotel Puro to laureaci pierwszego miejsca Kulinarnego Pucharu Polski. Tegoroczne zmagania konkursowe odbyły się 1-2 października w Poznaniu.

POWSTANIE PIERWSZY W POLSCE INSTYTUT KULINARNY TRANSGOURMET

Sprzęt kuchenny najnowszej generacji, nowoczesne stanowiska barmańskie i baristyczne, do tego bogaty program szkoleń kulinarnych i sommelierskich oraz spotkań z kucharzami z całej Europy - tak zapowiada się pierwszy w Polsce Instytut Kulinarny Transgourmet.

The Best Chef Awards 2019 - we wrześniu w Barcelonie

Gospodarzem wrześniowej gali The Best Chef Awards 2019 będzie tym razem Barcelona. W wydarzeniu weźmie udział elita szefów kuchni z Europy, obu Ameryk, Afryki Południowej, Zjednoczonych Emiratów Arabskich i Japonii.

Transgourmet i Selgros Cash&Carry na Eurogastro

Wszechstronność to hasło przewodnie dla tegorocznej obecności Transgourmet i Selgros podczas targów EuroGastro 2019. Obie marki słyną nie tylko z wysokiej jakości oferty produktów i usług, ale także z intensywnego wspierania rozwoju branży gastronomicznej w Polsce.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej