x

Pokazywane w serwisie treści mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz. U. 2012 poz. 1356).
Oświadczam, że mam ukończone 18 lat i chcę zobaczyć pełną wersję artykułu.
Tak, pokaż artykuł Nie wyrażam zgody

Sydney czeka na najlepszego barmana w Polsce

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    27.02.2020

Ruszyła 6. edycja World Class Poland. Ponad 20 godzin zajmie najlepszemu barmanowi w Polsce wyprawa do Sydney, w którym odbędzie się światowy finał.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Już niebawem ruszy nabór do ogólnopolskich kwalifikacji do World Class Competition 2020. Kto wyruszy w tę podróż?

W tym roku znów ponad 10 000 barmanów w 60 krajach ubiegać się będzie o przepustkę do globalnego finału konkursu World Class. Po raz szósty do wyścigu staną barmani i barmanki z Polski.

Harmonogram:

– 4 do 22 marca – zgłoszenia do konkursu

Zgłoszenia przyjmowane będą przez krajowe biuro konkursu, Diageo Reserve World Class Poland. Zadaniem kandydatów będzie przygotowanie receptury i prezentacja autorskiego koktajlu zgodnie z jedną z trzech prezentacji opisanych w regulaminie konkursu.

– 21-22 kwietnia – półfinał konkursu

Do półfinału trafi trzydziestu barmanów (top 30), których prezentacje okażą się najlepsze. Spośród wyłonionych zostanie 12 finalistów.

– 22-23 maja – finał konkursu

W finale wyłoniony zostanie polski Barman Roku 2020, który otrzyma bilet na zawody w Sydney.

– 3 do 14 czerwca –  World Class Cocktail Festival

Trzecia edycja ogólnopolskiego święta kultury koktajlowej. Latem 2019 roku udział w festiwalu wzięło ponad 15 000 gości w 15 miastach.

W stronę sławy

World Class Competition to najbardziej prestiżowy konkurs barmański globu. Od 2009 roku mistrzowie sztuki koktajlowej rywalizują w nietuzinkowych okolicznościach i miejscach, od Glasgow, Londynu, Berlina, po Kapsztad, Miami czy Meksyk. Po globalne trofeum World Class sięgnęli do tej pory reprezentanci: Francji, Grecji, Hiszpanii, USA, Wielkiej Brytanii, Kanady oraz dwukrotnie – Australii i Japonii. W 2019 roku tytuł Barmanki Roku powędrował do Bannie Kang z Singapuru.

Zeszłoroczny reprezentant Polski, Maciej Mazur z Krakowa, zachwycił międzynarodowe jury World Class Competition w Glasgow. Piąty w historii reprezentant Polski w konkursie podczas ubiegłorocznego, światowego finału zajął 15. lokatę – to najwyższy wynik Polaka do tej pory.

Aleja sławy polskiej edycji World Class liczy już pięć gwiazd – tyle edycji konkursu odbyło się do tej pory nad Wisłą. Dotychczasowi reprezentanci Polski w globalnych finałach World Class – Maciej Mazur, Marcin Kruk, Janusz Lemiesz, Paweł Rodaszyński i Mateusz Szuchnik – to dziś gorące nazwiska sceny barowej i koktajlowi influencerzy.

Dla Kandydatów:

Informacje ogólne i zgłoszenie: www.facebook.com/worldclasspoland/

Regulamin konkursu: https://worldclassbar.pl/REGULAMIN_WORLD_CLASS_COMPETITION_2020.pdf

Lista prezentacji (do wyboru jedna z nich):
1. Tanqueray G&T CitrusHeart Challenge
2. Bulleit Elevated Boilermaker Challenge
3. Singleton Single Ingredient Challenge

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Ruszyło Gault & Millau Tour 2017

Za nami już dwie tegoroczne edycje wydarzenia oraz - Gault & Millau Tour Polska Centralna oraz Gault & Millau Tour Polska Zachodnia.

Trzy srebrne medale dla Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy na Olimpiadzie w Stuttgarcie!

Ponad 2000 szefów kuchni z 60 krajów świata spotkało się na zakończonej właśnie 25. Olimpiadzie Kulinarnej w Stuttgarcie. Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy wróciła z niej z trzema srebrnymi medalami!

Rozdanie nagród przewodnika Michelin krakowskim restauracjom

21 listopada w restauracji Trzy Rybki w Hotelu Stary w Krakowie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2019 Main Cities of Europe krakowskim restauracjom.

NAJLEPSZE RESTAURACJE W POLSCE NAGRODZONE NA WIELKIEJ GALI RESTAURANT WEEK 2018!

25 maja w Warszawie odbyła się doroczna Wielka Gala wręczenia nagród festiwalu najlepszych restauracji. Uczestnicy z całej Polski zabrani zostali w niezwykłą podróż kulinarną Andrzeja Polana oraz wysłuchali koncertu Reni Jusis. Galę poprowadzili Lara Gessler i Paweł Światczyński.

Kamil Tłuczek ponownie w finale Kulinarnego Pucharu Polski

14 lipca została przyznana ósma nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski w ramach konkursu Smaki Galicji. Najwyższe noty od jurorów otrzymał zespół w składzie Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique w Rzeszowie.

Akcja #RuszamyRazem - dla przedsiębiorców z branży HoReCa

#RuszamyRazem to akcja społeczna, a zarazem konkurs skierowany do małych i średnich przedsiębiorców z branży HoReCa, którzy chcą rozwijać swój biznes. 20 ekspertów z różnych dziedzin za darmo przeprowadzi warsztaty dla zwycięzców i podzieli się z nimi swoją wiedzą.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej