x

Pokazywane w serwisie treści mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz. U. 2012 poz. 1356).
Oświadczam, że mam ukończone 18 lat i chcę zobaczyć pełną wersję artykułu.
Tak, pokaż artykuł Nie wyrażam zgody

Sydney czeka na najlepszego barmana w Polsce

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    27.02.2020

Ruszyła 6. edycja World Class Poland. Ponad 20 godzin zajmie najlepszemu barmanowi w Polsce wyprawa do Sydney, w którym odbędzie się światowy finał.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Już niebawem ruszy nabór do ogólnopolskich kwalifikacji do World Class Competition 2020. Kto wyruszy w tę podróż?

W tym roku znów ponad 10 000 barmanów w 60 krajach ubiegać się będzie o przepustkę do globalnego finału konkursu World Class. Po raz szósty do wyścigu staną barmani i barmanki z Polski.

Harmonogram:

– 4 do 22 marca – zgłoszenia do konkursu

Zgłoszenia przyjmowane będą przez krajowe biuro konkursu, Diageo Reserve World Class Poland. Zadaniem kandydatów będzie przygotowanie receptury i prezentacja autorskiego koktajlu zgodnie z jedną z trzech prezentacji opisanych w regulaminie konkursu.

– 21-22 kwietnia – półfinał konkursu

Do półfinału trafi trzydziestu barmanów (top 30), których prezentacje okażą się najlepsze. Spośród wyłonionych zostanie 12 finalistów.

– 22-23 maja – finał konkursu

W finale wyłoniony zostanie polski Barman Roku 2020, który otrzyma bilet na zawody w Sydney.

– 3 do 14 czerwca –  World Class Cocktail Festival

Trzecia edycja ogólnopolskiego święta kultury koktajlowej. Latem 2019 roku udział w festiwalu wzięło ponad 15 000 gości w 15 miastach.

W stronę sławy

World Class Competition to najbardziej prestiżowy konkurs barmański globu. Od 2009 roku mistrzowie sztuki koktajlowej rywalizują w nietuzinkowych okolicznościach i miejscach, od Glasgow, Londynu, Berlina, po Kapsztad, Miami czy Meksyk. Po globalne trofeum World Class sięgnęli do tej pory reprezentanci: Francji, Grecji, Hiszpanii, USA, Wielkiej Brytanii, Kanady oraz dwukrotnie – Australii i Japonii. W 2019 roku tytuł Barmanki Roku powędrował do Bannie Kang z Singapuru.

Zeszłoroczny reprezentant Polski, Maciej Mazur z Krakowa, zachwycił międzynarodowe jury World Class Competition w Glasgow. Piąty w historii reprezentant Polski w konkursie podczas ubiegłorocznego, światowego finału zajął 15. lokatę – to najwyższy wynik Polaka do tej pory.

Aleja sławy polskiej edycji World Class liczy już pięć gwiazd – tyle edycji konkursu odbyło się do tej pory nad Wisłą. Dotychczasowi reprezentanci Polski w globalnych finałach World Class – Maciej Mazur, Marcin Kruk, Janusz Lemiesz, Paweł Rodaszyński i Mateusz Szuchnik – to dziś gorące nazwiska sceny barowej i koktajlowi influencerzy.

Dla Kandydatów:

Informacje ogólne i zgłoszenie: www.facebook.com/worldclasspoland/

Regulamin konkursu: https://worldclassbar.pl/REGULAMIN_WORLD_CLASS_COMPETITION_2020.pdf

Lista prezentacji (do wyboru jedna z nich):
1. Tanqueray G&T CitrusHeart Challenge
2. Bulleit Elevated Boilermaker Challenge
3. Singleton Single Ingredient Challenge

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Nagroda The Best Chef Awards 2020 - tym razem wirtualnie

Uroczystość ogłoszenia 100 najlepszych szefów kuchni na świecie i innych laureatów The Best Chef Awards 2020 odbędzie się 21, 22 i 23 września w formie wirtualnej. Powód to oczywiście kwestie bezpieczeństwa związane z pandemią.

Wyjątkowa edycja L’art de la cuisine Martell

Za nami 17. edycja Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’art de la cuisine Martell, która była pod wieloma względami wyjątkowa.

RAN VAN ONGEVALLE ZWYCIĘZCĄ BACARDI LEGACY

W Berlinie 18-24 maja odbyły się eliminacje, warsztaty i szkolenia, a w końcu wielki finał Bacardí Legacy Global Cocktail Competition, który wyłonił zwycięzcę 9. edycji tego prestiżowego konkursu barmańskiego. Wygrał pochodzący z Belgii Ran van Ongevall, prezentując swój autorski koktajl "Clarita".

Lexus Hybrid Cuisine

10 gwiazdek Michelina w osobach 7 utalentowanych szefów kuchni było bohaterami Lexus Hybrid Cuisine, wydarzenia, które odbyło się 11-13 kwietnia w Warszawie.

Przesunięte targi EuroGastro 2020

W związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa (SARS-Cov-2) 24. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro 2020 oraz 13. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel 2020 odbędą się w innym terminie.

KULINARNY PUCHAR POLSKI 2017 - LISTA OBOWIĄZKOWA

Wydarzenie odbędzie się w dniach 26-27 września w Poznaniu podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli Polagra Gastro i Invest Hotel. Przedstawiamy kolejne szczegóły.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej