x

Take!cup - czyli weź kubek i przybij piątkę dla środowiska

Kategoria: Lifestyle - ekologia    21.02.2020

Pierwszy w Polsce system kaucyjny napojów na wynos ruszył właśnie w Krakowie. System TAKE!CUP obejmie większość kawiarni, restauracji i wszystkie inne lokale sprzedające napoje gorące na wynos. Początkowo w Krakowie, a docelowo w całej Polsce.

Take!cup. Foto: materiały prasowe.
Take!cup. Foto: materiały prasowe.
Projekt Take!Cup to system obiegu zamkniętego wielorazowych kubków do napojów gorących kupowanych na wynos. Celem jest systematyczne eliminowanie szkodliwych dla środowiska jednorazowych kubków na rzecz trwałych, ekologicznych, bo wielorazowych naczyń wykonanych z polipropylenu. Zasady działania są proste – do miejskiego obiegu kawiarni i restauracji trafi kilkadziesiąt tysięcy wielorazowych kubków Take!Cup, które klienci zabiorą ze sobą wraz z kawą, po uiszczeniu 5 zł kaucji. Następnie kubek będzie mógł zostać zwrócony (a kaucja odzyskana) w innym, dowolnym lokalu należącym do Ogólnopolskiego Systemu Kaucyjnego TAKE!CUP. Na razie na terenie Krakowa, a docelowo w całej Polsce. 

Adrian i Adam Golonka, założyciele projektu. Foto: materiały prasowe.
Adrian i Adam Golonka, założyciele projektu. Foto: materiały prasowe.
– Od ponad 10 lat pracuję w gastronomii i wiem, jak krótki żywot mają jednorazowe naczynia – mówi Adrian Golonka, założyciel TAKE!CUP – Skala jest ogromna! Jeżeli co godzinę zużywa się ponad 320 tys. jednorazowych kubków, rocznie to prawie 2,4 mld. Zalewa nas niewyobrażalna fala śmieci – zabójcza dla nas i dla środowiska. Co więcej – wszystkim wydaje się, że picie z papierowych kubków jest ekologiczne. Papierowe kubki to nie tylko wycięte drzewa, folia wyścielająca ich środek, ogrom zużytej wody do ich produkcji. To wciąż jednorazowe naczynie, które błyskawicznie trafia do kosza i jego dalsze wykorzystanie, a tym bardziej przetworzenie jest praktycznie niemożliwe. Od lat zastanawiałem się, czym zastąpić jednorazowe opakowania i jak sprawić, by ludzie chcieli korzystać z systemu kaucyjnego. Ekologia, bezpieczny, trwały materiał, ergonomia kubka, estetyka oraz wygoda – te wszystkie zalety udało nam się połączyć w projekcie TAKE!CUP – komentuje Adrian Golonka. 

Kubek wykonany jest z bezpiecznego surowca – polipropylenu, który nie reaguje z żywnością. Pod wpływem wysokiej temperatury nie wytwarza się melamina, kubek nie przenosi smaku ani zapachu. Można go myć w zmywarce, nie tłucze się, a elegancki, klasyczny design wpisuje się w modowe trendy. 

Dodatkowym atutem jest jego odnawialność. Po zużyciu może zostać przetworzony na inne produkty, jak np. doniczkę czy otwieracz do butelek. 

Uczestnictwo w Ogólnopolskim Systemie Kaucyjnym Take!Cup to także korzyść dla partnerów – kawiarni i wszystkich innych miejsc sprzedających kawę na wynos. 

– W dobie wzrostu cen i kosztów prowadzenia działalności gastronomicznej, wydawanie napojów na wynos w kubkach Take!Cup przyniesie restauratorom korzyści ekonomiczne, a środowisku wyraźną ulgę. Jeden kubek Take!Cup może zastąpić około 500 papierowych – mówi A. Golonka. – Nie trzeba całkowicie rezygnować z wydawania kawy w jednorazowych kubkach. Będziemy jednak zachęcać i wspierać partnerów w tym procesie. Naszym marzeniem jest sprawić, aby ulice polskich miast były czyste, wolne od wszechobecnych, widzianych na chodnikach i skwerach zużytych kubków jednorazowych. Dlatego też zapraszamy do projektu również samorządy, instytucje i organizacje w całej Polsce – podsumowuje A. Golonka. 

Budowanie systemu sieci kawiarni partnerskich w Krakowie dopiero się zaczęło, do końca roku założyciele przewidują, że w systemie TAKE!CUP znajdzie się większość kawiarni i restauracji w mieście. Równolegle, rozmowy na temat dołączenia do systemu prowadzone są z partnerami z całej Polski. 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Dzień Kawy: Starbucks przypomina o zasadach zrównoważonego rozwoju

Starbucks wierzy, że wyjątkowa kawa powstaje wyłącznie z wyjątkowych ziaren, dlatego 99% swoich ziaren pozyskuje z etycznych upraw. Z okazji Dnia Kawy, marka przypomina, jak istotne jest odpowiedzialne prowadzenie biznesu i kierowanie się zasadą zrównoważonego rozwoju.

Max Premium Burgers zmniejsza zużycie plastiku

Szwedzka sieciówka wprowadza papierowe słomki we wszystkich restauracjach w Polsce. Wkrótce do swoich zamówień konsumenci otrzymają także drewniane mieszadełka.

Coca-Cola: #WCIĄŻZMIENIAMY - działania na rzecz środowiska

Jako lider rynku napojów bezalkoholowych Coca-Cola wie, że jej działalność ma wpływ na środowisko. Dlatego zachęca konsumentów do ekologicznych zachowań i działa na rzecz zrównoważonego rozwoju. Rozmawiamy o tym z Katarzyną Borucką, dyrektor ds. korporacyjnych Coca-Cola HBC Polska i Kraje Bałtyckie.

Ketchup i koncentrat z "krzywych" buraków, czyli druga szansa dla nieidealnych warzyw

"Krzywych" buraków wyhodowanych przez rolnika spod Łęczycy nie dopuszczono do sprzedaży, ale dostały drugą szansę. Marki Kotlin i Krakus we współpracy z siecią Lidl odkupiły od hodowcy ponad 200 ton surowca i stworzyły z niego ketchup warzywny oraz koncentrat barszczu.

Koniec okrutnego zwyczaju sprzedaży żywego karpia?

W te święta zakup żywego karpia planuje tylko 26,6% Polaków - wynika z sondażu IBRiS dla fundacji Compassion Polska. Czas skończyć z tym koszmarem - twierdzi fundacja, apelując do Ministra Rolnictwa o zakaz sprzedaży żywego karpia i składając nietypowe życzenia świąteczne w kampanii przeRYBAne.

Warszawskie kawiarnie we współpracy z Take!Cup wprowadzają kubki na kaucję

Koniec z jednorazówkami! System kubków na kaucję to rozwiązanie znane z Berlina, Hamburga czy Wiednia. Właśnie zadebiutowało w Warszawie za sprawą krakowskiego start-upu Take!Cup. Jednym z pierwszych lokali, w którym pojawiły się kubki jest kawiarnia STOR na Powiślu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej