x

Take!cup - czyli weź kubek i przybij piątkę dla środowiska

Kategoria: Lifestyle - ekologia    21.02.2020

Pierwszy w Polsce system kaucyjny napojów na wynos ruszył właśnie w Krakowie. System TAKE!CUP obejmie większość kawiarni, restauracji i wszystkie inne lokale sprzedające napoje gorące na wynos. Początkowo w Krakowie, a docelowo w całej Polsce.

Take!cup. Foto: materiały prasowe.
Take!cup. Foto: materiały prasowe.
Projekt Take!Cup to system obiegu zamkniętego wielorazowych kubków do napojów gorących kupowanych na wynos. Celem jest systematyczne eliminowanie szkodliwych dla środowiska jednorazowych kubków na rzecz trwałych, ekologicznych, bo wielorazowych naczyń wykonanych z polipropylenu. Zasady działania są proste – do miejskiego obiegu kawiarni i restauracji trafi kilkadziesiąt tysięcy wielorazowych kubków Take!Cup, które klienci zabiorą ze sobą wraz z kawą, po uiszczeniu 5 zł kaucji. Następnie kubek będzie mógł zostać zwrócony (a kaucja odzyskana) w innym, dowolnym lokalu należącym do Ogólnopolskiego Systemu Kaucyjnego TAKE!CUP. Na razie na terenie Krakowa, a docelowo w całej Polsce. 

Adrian i Adam Golonka, założyciele projektu. Foto: materiały prasowe.
Adrian i Adam Golonka, założyciele projektu. Foto: materiały prasowe.
– Od ponad 10 lat pracuję w gastronomii i wiem, jak krótki żywot mają jednorazowe naczynia – mówi Adrian Golonka, założyciel TAKE!CUP – Skala jest ogromna! Jeżeli co godzinę zużywa się ponad 320 tys. jednorazowych kubków, rocznie to prawie 2,4 mld. Zalewa nas niewyobrażalna fala śmieci – zabójcza dla nas i dla środowiska. Co więcej – wszystkim wydaje się, że picie z papierowych kubków jest ekologiczne. Papierowe kubki to nie tylko wycięte drzewa, folia wyścielająca ich środek, ogrom zużytej wody do ich produkcji. To wciąż jednorazowe naczynie, które błyskawicznie trafia do kosza i jego dalsze wykorzystanie, a tym bardziej przetworzenie jest praktycznie niemożliwe. Od lat zastanawiałem się, czym zastąpić jednorazowe opakowania i jak sprawić, by ludzie chcieli korzystać z systemu kaucyjnego. Ekologia, bezpieczny, trwały materiał, ergonomia kubka, estetyka oraz wygoda – te wszystkie zalety udało nam się połączyć w projekcie TAKE!CUP – komentuje Adrian Golonka. 

Kubek wykonany jest z bezpiecznego surowca – polipropylenu, który nie reaguje z żywnością. Pod wpływem wysokiej temperatury nie wytwarza się melamina, kubek nie przenosi smaku ani zapachu. Można go myć w zmywarce, nie tłucze się, a elegancki, klasyczny design wpisuje się w modowe trendy. 

Dodatkowym atutem jest jego odnawialność. Po zużyciu może zostać przetworzony na inne produkty, jak np. doniczkę czy otwieracz do butelek. 

Uczestnictwo w Ogólnopolskim Systemie Kaucyjnym Take!Cup to także korzyść dla partnerów – kawiarni i wszystkich innych miejsc sprzedających kawę na wynos. 

– W dobie wzrostu cen i kosztów prowadzenia działalności gastronomicznej, wydawanie napojów na wynos w kubkach Take!Cup przyniesie restauratorom korzyści ekonomiczne, a środowisku wyraźną ulgę. Jeden kubek Take!Cup może zastąpić około 500 papierowych – mówi A. Golonka. – Nie trzeba całkowicie rezygnować z wydawania kawy w jednorazowych kubkach. Będziemy jednak zachęcać i wspierać partnerów w tym procesie. Naszym marzeniem jest sprawić, aby ulice polskich miast były czyste, wolne od wszechobecnych, widzianych na chodnikach i skwerach zużytych kubków jednorazowych. Dlatego też zapraszamy do projektu również samorządy, instytucje i organizacje w całej Polsce – podsumowuje A. Golonka. 

Budowanie systemu sieci kawiarni partnerskich w Krakowie dopiero się zaczęło, do końca roku założyciele przewidują, że w systemie TAKE!CUP znajdzie się większość kawiarni i restauracji w mieście. Równolegle, rozmowy na temat dołączenia do systemu prowadzone są z partnerami z całej Polski. 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pyszne.pl wprowadza biodegradowalne opakowania bez syntetycznych dodatków

Restauracje współpracujące z Pyszne.pl otrzymają możliwość zaoferowania swoim klientom nowego rodzaju opakowań. Pudełka te nie zawierają syntetycznych dodatków, są odporne na tłuszcz, a także w pełni biodegradowalne.

Biura nieprzyjazne środowisku są źródłem frustracji i rozczarowania pracowników

Wraz z powrotem pracowników do biur, widoczna jest zmiana ich oczekiwań dotyczących zrównoważonego rozwoju - 43% pracowników uważa, że biura są nieprzyjazne dla środowiska, a prawie połowa ankietowanych jest zawiedziona, że pracodawca nie poprawił niczego w tej kwestii w czasie trwania pandemii.

#makeitplant - globalna kampania Upfield Professional zachęca szefów kuchni do wprowadzania dań roślinnych

Globalna kampania Upfield Professional pod hasłem #makeitplant zachęca do wprowadzania do menu dań roślinnych. Akcję zapoczątkowano na przełomie maja i czerwca podczas Worldchefs Congress 2022 w Abu Dhabi, jednego z najważniejszych na świecie wydarzeń dla branży gastronomicznej.

Polska fabryka McCain pod Wrocławiem w 100% zasilana zieloną energią

Kanadyjska firma rodzinna McCain otworzyła Farmę Solarną przy swojej fabryce w Chociwelu pod Wrocławiem. To punkt zwrotny w zrównoważonej transformacji firmy McCain i jej dążeniu do korzystania z odnawialnej energii elektrycznej.

Pstrąg z hodowli - ratunek dla ekosystemu. Odwiedzamy gospodarstwo Pustelnia na Lubelszczyźnie

W świecie idealnym żywilibyśmy się rybami pochodzącymi wyłącznie z naturalnych zbiorników wodnych. Niestety, niezrównoważone zarządzanie rybołówstwem zaburzyło ekosystem wodny. Dlatego warto kupować ryby, które pochodzą z akwakultur, takiej jak np. gospodarstwo Pstrąg Pustelnia na Lubelszczyźnie.

"Sprawiedliwa" czekolada, czyli słodko-gorzkie tajemnice branży kakao

Rolnicy z Południa uprawiający kakao zarabiają mniej niż 1 dolara dziennie. Eksperci rynku spożywczego podkreślają jednak, że konsumenci mają realny wpływ na ich warunki pracy. Fundacja Fairtrade Polska przypomina, jak możemy przyczynić się do zmian w branży czekoladowej.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej