x

Take!cup - czyli weź kubek i przybij piątkę dla środowiska

Kategoria: Lifestyle - ekologia    21.02.2020

Pierwszy w Polsce system kaucyjny napojów na wynos ruszył właśnie w Krakowie. System TAKE!CUP obejmie większość kawiarni, restauracji i wszystkie inne lokale sprzedające napoje gorące na wynos. Początkowo w Krakowie, a docelowo w całej Polsce.

Take!cup. Foto: materiały prasowe.
Take!cup. Foto: materiały prasowe.
Projekt Take!Cup to system obiegu zamkniętego wielorazowych kubków do napojów gorących kupowanych na wynos. Celem jest systematyczne eliminowanie szkodliwych dla środowiska jednorazowych kubków na rzecz trwałych, ekologicznych, bo wielorazowych naczyń wykonanych z polipropylenu. Zasady działania są proste – do miejskiego obiegu kawiarni i restauracji trafi kilkadziesiąt tysięcy wielorazowych kubków Take!Cup, które klienci zabiorą ze sobą wraz z kawą, po uiszczeniu 5 zł kaucji. Następnie kubek będzie mógł zostać zwrócony (a kaucja odzyskana) w innym, dowolnym lokalu należącym do Ogólnopolskiego Systemu Kaucyjnego TAKE!CUP. Na razie na terenie Krakowa, a docelowo w całej Polsce. 

Adrian i Adam Golonka, założyciele projektu. Foto: materiały prasowe.
Adrian i Adam Golonka, założyciele projektu. Foto: materiały prasowe.
– Od ponad 10 lat pracuję w gastronomii i wiem, jak krótki żywot mają jednorazowe naczynia – mówi Adrian Golonka, założyciel TAKE!CUP – Skala jest ogromna! Jeżeli co godzinę zużywa się ponad 320 tys. jednorazowych kubków, rocznie to prawie 2,4 mld. Zalewa nas niewyobrażalna fala śmieci – zabójcza dla nas i dla środowiska. Co więcej – wszystkim wydaje się, że picie z papierowych kubków jest ekologiczne. Papierowe kubki to nie tylko wycięte drzewa, folia wyścielająca ich środek, ogrom zużytej wody do ich produkcji. To wciąż jednorazowe naczynie, które błyskawicznie trafia do kosza i jego dalsze wykorzystanie, a tym bardziej przetworzenie jest praktycznie niemożliwe. Od lat zastanawiałem się, czym zastąpić jednorazowe opakowania i jak sprawić, by ludzie chcieli korzystać z systemu kaucyjnego. Ekologia, bezpieczny, trwały materiał, ergonomia kubka, estetyka oraz wygoda – te wszystkie zalety udało nam się połączyć w projekcie TAKE!CUP – komentuje Adrian Golonka. 

Kubek wykonany jest z bezpiecznego surowca – polipropylenu, który nie reaguje z żywnością. Pod wpływem wysokiej temperatury nie wytwarza się melamina, kubek nie przenosi smaku ani zapachu. Można go myć w zmywarce, nie tłucze się, a elegancki, klasyczny design wpisuje się w modowe trendy. 

Dodatkowym atutem jest jego odnawialność. Po zużyciu może zostać przetworzony na inne produkty, jak np. doniczkę czy otwieracz do butelek. 

Uczestnictwo w Ogólnopolskim Systemie Kaucyjnym Take!Cup to także korzyść dla partnerów – kawiarni i wszystkich innych miejsc sprzedających kawę na wynos. 

– W dobie wzrostu cen i kosztów prowadzenia działalności gastronomicznej, wydawanie napojów na wynos w kubkach Take!Cup przyniesie restauratorom korzyści ekonomiczne, a środowisku wyraźną ulgę. Jeden kubek Take!Cup może zastąpić około 500 papierowych – mówi A. Golonka. – Nie trzeba całkowicie rezygnować z wydawania kawy w jednorazowych kubkach. Będziemy jednak zachęcać i wspierać partnerów w tym procesie. Naszym marzeniem jest sprawić, aby ulice polskich miast były czyste, wolne od wszechobecnych, widzianych na chodnikach i skwerach zużytych kubków jednorazowych. Dlatego też zapraszamy do projektu również samorządy, instytucje i organizacje w całej Polsce – podsumowuje A. Golonka. 

Budowanie systemu sieci kawiarni partnerskich w Krakowie dopiero się zaczęło, do końca roku założyciele przewidują, że w systemie TAKE!CUP znajdzie się większość kawiarni i restauracji w mieście. Równolegle, rozmowy na temat dołączenia do systemu prowadzone są z partnerami z całej Polski. 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Światowy Dzień Czekolady - gorzka prawda o kakao

Mimo pandemii Polacy kupują coraz więcej czekolady. Popyt rośnie, a wartość czekoladowego rynku w naszym kraju wynosi już ponad 7,6 mld zł. Światowy Dzień Czekolady to dobry moment, by przyjrzeć się gorzkiej sytuacji producentów kakao.

Zero waste w kawiarni - białostocka sieć the White Bear Coffee oferuje peelingi z fusów

Kawiarnie the White Bear Coffee postawiły na recykling, rozpoczynając współpracę z firmą Fussy produkującą kawowe peelingi. W ofercie lokali pojawiły się kosmetyki będące pachnącym dowodem na drugie życie kawy.

Projekt Slow Food-CE dobiega końca

Slow Food-Central Europe, międzynarodowy projekt współpracy, który miał na celu wzmocnienie potencjału lokalnych podmiotów - zarówno publicznych, jak i prywatnych - w zakresie ochrony i promocji dziedzictwa kultury gastronomicznej Europy Środkowej, dobiega końca.

Eko i wege wciąż na topie. Jak to wygląda online?

Zamawiający dania za pomocą PizzaPortal.pl coraz bardziej cenią sobie ekologiczne rozwiązania. Proszą o bambusowe sztućce i pakowanie zamówienia w papierowe torby. Niezmienną popularnością cieszy się trend wegetariański, a klienci chętnie zamawiają bezmięsne twistery, pizzę czy burgery.

Halloweenowe dynie? Zjedzmy je po święcie!

Instytut Ochrony Środowiska - Państwowy Instytut Badawczy zachęca do przemyślanych zakupów dyni, a także do jej maksymalnego wykorzystywania po Halloweenowym święcie. Jak pokazują badania, podczas Halloween w samej tylko Wielkiej Brytanii marnowanych jest ok. 8 milionów dyń.

Starbucks rozwija roślinne menu dla środowiska

Do 2030 roku Starbucks chce zmniejszyć o 50% emisję dwutlenku węgla, zużycie wody i odpadów. Za największą emisję, stanowiącą aż 21% wszystkich składowych, odpowiada mleko! Wśród 5 głównych strategii na pierwszym miejscu znajduje się rozwój roślinnych opcji w menu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej