x

Trzy srebrne medale dla Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy na Olimpiadzie w Stuttgarcie!

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Ponad 2000 szefów kuchni z 60 krajów świata spotkało się na zakończonej właśnie 25. Olimpiadzie Kulinarnej w Stuttgarcie. Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy wróciła z niej z trzema srebrnymi medalami!

Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy wróciła z niej z trzema srebrnymi medalami! Zdjęcie: materiały prasowe.
Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy wróciła z niej z trzema srebrnymi medalami! Zdjęcie: materiały prasowe.
Odbywająca się co cztery lata Olimpiada Kulinarna to największe wydarzenie w gastronomicznym świecie. Kucharze rywalizują zespołowo i indywidualnie nie tylko gotując, ale także pokazując swoje umiejętności w takich konkurencjach jak carving czy cukiernictwo artystyczne. Narodowa Reprezentacja Kucharzy Polski, której głównymi sponsorami są Transgourmet i Selgros Cash & Carry, podczas czterech dni kulinarnych zmagań startowała w konkurencjach: Chef`s Table, Restaurant of Nations seniorów i Restaurant of Nations juniorów.
Pierwsza konkurencja, czyli Chef`s Table, polegała na przygotowaniu kolacji degustacyjnej dla 12 osób składającej się z: pieczywa z dipem lub masłem, 6 finger foodów, talerza z przekąskami na bazie ryb i owoców morza, dania wegańskiego, dania na bazie jagnięciny, deseru oraz petit fours. Druga konkurencja, w której startował zarówno zespół juniorów i seniorów to Restaurant of Nations. Kucharze mieli za zadanie przygotować trzydaniową kolację dla 110 osób w konkurencji seniorów, oraz 60 porcji w zmaganiach juniorów. Zawodnicy musieli zaproponować ciepłą przystawkę na bazie ryby i/lub owoców morza, danie mięsne oraz deser. Sędziowie docenili progres polskiej reprezentacji i wysoko ocenili zarówno smak jak i technikę wykonania oraz wygląd dań, a także organizację pracy.   
- Jesteśmy bardzo zadowoleni z wyniku. Pozytywny stres i atmosfera rywalizacji spowodowały, że stworzyliśmy lepsze dania niż na którymkolwiek z wcześniejszych treningów – komentuje Bartosz Peter, kapitan Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy i ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.
Występ na Olimpiadzie poprzedziła seria treningów w Instytucie Kulinarnym Transgourmet pod czujnym okiem trenerów i konsultantów, m.in.: Sebastiana Krauzowicza i Lecha Plucińskiego wspieranych przez Daniela Mayora, certyfikowanego sędziego WACS czy Kurta Schellera, którzy dzielili się swoim wieloletnim doświadczeniem. Kadrowicze ćwiczyli i udoskonalali ustalone wcześniej menu do perfekcji. W trakcie konkursu sędziowie zwracają uwagę na najmniejsze szczegóły, dlatego praca w zespole i zgodnie z ustalonym wcześniej planem jest szczególnie ważna.
Zmagania Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy, zarówno seniorów jak i juniorów, ich wrażenia oraz relację z Olimpiady można obejrzeć na kanale Instytutu Kulinarnego Transgourmet, który wraz z Transgourmet i Selgros Cash & Carry jest strategicznym partnerem kadry. Dzięki tej współpracy najlepszy szefowie kuchni z Polski przygotowując się do najważniejszych wydarzeń kulinarnych w branży korzystają nie tylko z nowoczesnej przestrzeni Instytutu Kulinarnego Transgourmet, ale także najlepszej jakości składników. Wspieranie branży i rozwój polskiej gastronomii jest jednym z filarów działalności firmy. Oprócz współpracy z Narodową Reprezentacją Kucharzy Polski Transgourmet i Selgros Cash & Carry rozwija także najmłodsze pokolenie przyszłych szefów kuchni współpracując ze szkołami gastronomicznymi w kraju.  

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

12 restauracji w finale Noble Night

Jak co roku we wrześniu organizowany jest uroczysty finał konkursu kulinarnego Wine & Food Noble Night. W jubileuszowej 10. edycji tego wydarzenia o podium zawalczą kuchnie z całej Polski.

Ameryka od Kuchni

Współczesna amerykańska kuchnia prezentuje całe bogactwo smaków, o czym będą mogli się przekonać goście 4. Kongresu Szefów Kuchni już 9 października br. w hali Expo XXI w Warszawie.

PODSUMOWANIE TARGÓW HORECA I ENOEXPO

Od 7 do 9 listopada ofertę zaprezentowało niemal 400 wystawców z różnych stron świata. Wydarzenie sektora gastronomicznego i hotelarskiego tradycyjnie już połączone było ze spotkaniem branży winiarskiej - Targami EnoExpo.

V Jubileuszowa Gala Żółtego Przewodnika Gault&Millau na 2019 rok - nagrody, premiery, niespodzianki!

Jubileuszowa, bo już piąta Gala Premierowa Gault&Millau, która odbyła się 26 listopada 2018 r. w Gdańsku. Nie tylko była okazją dla debiutu Żółtego Przewodnika na rok 2019, ale także wręczenia nagród najlepszym szefom kuchni.

SEDNO SMAKU

"Do Sedna. Zapomniane umiejętności" to nowa inicjatywa warszawskiej restauracji Bazar Kocha. Kolacja inaugurująca cykl odbyła się 29 czerwca. Tematem pierwszej odsłony jest mleko i ziarno. Każda kolacja będzie składała się z sześciu elementów: dwóch przystawek, zupy, dwóch dań głównych i deseru.

The Best Chef Awards 2017

W Warszawie po raz pierwszy w historii odbyła się gala The Best Chef, podczas której wręczono nagrody dla najlepszych szefów kuchni na świecie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej