x

Trzy srebrne medale dla Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy na Olimpiadzie w Stuttgarcie!

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    21.02.2020

Ponad 2000 szefów kuchni z 60 krajów świata spotkało się na zakończonej właśnie 25. Olimpiadzie Kulinarnej w Stuttgarcie. Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy wróciła z niej z trzema srebrnymi medalami!

Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy wróciła z niej z trzema srebrnymi medalami! Zdjęcie: materiały prasowe.
Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy wróciła z niej z trzema srebrnymi medalami! Zdjęcie: materiały prasowe.
Odbywająca się co cztery lata Olimpiada Kulinarna to największe wydarzenie w gastronomicznym świecie. Kucharze rywalizują zespołowo i indywidualnie nie tylko gotując, ale także pokazując swoje umiejętności w takich konkurencjach jak carving czy cukiernictwo artystyczne. Narodowa Reprezentacja Kucharzy Polski, której głównymi sponsorami są Transgourmet i Selgros Cash & Carry, podczas czterech dni kulinarnych zmagań startowała w konkurencjach: Chef`s Table, Restaurant of Nations seniorów i Restaurant of Nations juniorów.
Pierwsza konkurencja, czyli Chef`s Table, polegała na przygotowaniu kolacji degustacyjnej dla 12 osób składającej się z: pieczywa z dipem lub masłem, 6 finger foodów, talerza z przekąskami na bazie ryb i owoców morza, dania wegańskiego, dania na bazie jagnięciny, deseru oraz petit fours. Druga konkurencja, w której startował zarówno zespół juniorów i seniorów to Restaurant of Nations. Kucharze mieli za zadanie przygotować trzydaniową kolację dla 110 osób w konkurencji seniorów, oraz 60 porcji w zmaganiach juniorów. Zawodnicy musieli zaproponować ciepłą przystawkę na bazie ryby i/lub owoców morza, danie mięsne oraz deser. Sędziowie docenili progres polskiej reprezentacji i wysoko ocenili zarówno smak jak i technikę wykonania oraz wygląd dań, a także organizację pracy.   
- Jesteśmy bardzo zadowoleni z wyniku. Pozytywny stres i atmosfera rywalizacji spowodowały, że stworzyliśmy lepsze dania niż na którymkolwiek z wcześniejszych treningów – komentuje Bartosz Peter, kapitan Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy i ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.
Występ na Olimpiadzie poprzedziła seria treningów w Instytucie Kulinarnym Transgourmet pod czujnym okiem trenerów i konsultantów, m.in.: Sebastiana Krauzowicza i Lecha Plucińskiego wspieranych przez Daniela Mayora, certyfikowanego sędziego WACS czy Kurta Schellera, którzy dzielili się swoim wieloletnim doświadczeniem. Kadrowicze ćwiczyli i udoskonalali ustalone wcześniej menu do perfekcji. W trakcie konkursu sędziowie zwracają uwagę na najmniejsze szczegóły, dlatego praca w zespole i zgodnie z ustalonym wcześniej planem jest szczególnie ważna.
Zmagania Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy, zarówno seniorów jak i juniorów, ich wrażenia oraz relację z Olimpiady można obejrzeć na kanale Instytutu Kulinarnego Transgourmet, który wraz z Transgourmet i Selgros Cash & Carry jest strategicznym partnerem kadry. Dzięki tej współpracy najlepszy szefowie kuchni z Polski przygotowując się do najważniejszych wydarzeń kulinarnych w branży korzystają nie tylko z nowoczesnej przestrzeni Instytutu Kulinarnego Transgourmet, ale także najlepszej jakości składników. Wspieranie branży i rozwój polskiej gastronomii jest jednym z filarów działalności firmy. Oprócz współpracy z Narodową Reprezentacją Kucharzy Polski Transgourmet i Selgros Cash & Carry rozwija także najmłodsze pokolenie przyszłych szefów kuchni współpracując ze szkołami gastronomicznymi w kraju.  

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Śliwka kalifornijska w piątej ćwiartce

9 kwietnia br. w stołecznym studiu CookUp, odbędzie się warsztat dla profesjonalistów pod przewodnictwem autorytetu kulinarnego, szefa Adama Chrząstowskiego.

SEDNO SMAKU

"Do Sedna. Zapomniane umiejętności" to nowa inicjatywa warszawskiej restauracji Bazar Kocha. Kolacja inaugurująca cykl odbyła się 29 czerwca. Tematem pierwszej odsłony jest mleko i ziarno. Każda kolacja będzie składała się z sześciu elementów: dwóch przystawek, zupy, dwóch dań głównych i deseru.

Bottiglieria 1881 z Krakowa z Gwiazdką Michelin!

To trzecia polska restauracja z tym wyróżnieniem, ale pierwsze odznaczenie dla lokalu spoza Warszawy. W stolicy bez zmian - swój status utrzymały Atelier Amaro oraz Senses Restaurant. Obie z jedną gwiazdką.

Dawid Pytkowski z El Koktel najlepszym barmanem w konkursie KINLEY Mixology Club

Po kilku miesiącach barmańskich wyzwań wyłoniony został mistrz koktajlowego rzemiosła w konkursie KINLEY Mixology Club. Podczas finałowych zmagań zwyciężył Dawid Pytkowski, szef baru w stołecznym cocktail barze El Koktel.

Gala Finałowa Monin Cup Junior 2019

Milena Wysocka zdobyła pierwsze miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Barmańskim dla szkół średnich - Monin Cup Junior 2019. W nagrodę będzie reprezentować Polskę w lokalnych zawodach barmańskich Monin w jednym z krajów Unii Europejskiej.

Rusza globalny finał World Class Competition 2018

57 najbardziej utalentowanych barmanów świata od 5 do 8 października w Berlinie będzie walczyć o trofeum w największym konkursie barmańskim globu: World Class Competitition. Polskę reprezentuje Marcin Kruk z Kity K oguta.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej