x

Trzy srebrne medale dla Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy na Olimpiadzie w Stuttgarcie!

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    21.02.2020

Ponad 2000 szefów kuchni z 60 krajów świata spotkało się na zakończonej właśnie 25. Olimpiadzie Kulinarnej w Stuttgarcie. Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy wróciła z niej z trzema srebrnymi medalami!

Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy wróciła z niej z trzema srebrnymi medalami! Zdjęcie: materiały prasowe.
Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy wróciła z niej z trzema srebrnymi medalami! Zdjęcie: materiały prasowe.
Odbywająca się co cztery lata Olimpiada Kulinarna to największe wydarzenie w gastronomicznym świecie. Kucharze rywalizują zespołowo i indywidualnie nie tylko gotując, ale także pokazując swoje umiejętności w takich konkurencjach jak carving czy cukiernictwo artystyczne. Narodowa Reprezentacja Kucharzy Polski, której głównymi sponsorami są Transgourmet i Selgros Cash & Carry, podczas czterech dni kulinarnych zmagań startowała w konkurencjach: Chef`s Table, Restaurant of Nations seniorów i Restaurant of Nations juniorów.
Pierwsza konkurencja, czyli Chef`s Table, polegała na przygotowaniu kolacji degustacyjnej dla 12 osób składającej się z: pieczywa z dipem lub masłem, 6 finger foodów, talerza z przekąskami na bazie ryb i owoców morza, dania wegańskiego, dania na bazie jagnięciny, deseru oraz petit fours. Druga konkurencja, w której startował zarówno zespół juniorów i seniorów to Restaurant of Nations. Kucharze mieli za zadanie przygotować trzydaniową kolację dla 110 osób w konkurencji seniorów, oraz 60 porcji w zmaganiach juniorów. Zawodnicy musieli zaproponować ciepłą przystawkę na bazie ryby i/lub owoców morza, danie mięsne oraz deser. Sędziowie docenili progres polskiej reprezentacji i wysoko ocenili zarówno smak jak i technikę wykonania oraz wygląd dań, a także organizację pracy.   
- Jesteśmy bardzo zadowoleni z wyniku. Pozytywny stres i atmosfera rywalizacji spowodowały, że stworzyliśmy lepsze dania niż na którymkolwiek z wcześniejszych treningów – komentuje Bartosz Peter, kapitan Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy i ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.
Występ na Olimpiadzie poprzedziła seria treningów w Instytucie Kulinarnym Transgourmet pod czujnym okiem trenerów i konsultantów, m.in.: Sebastiana Krauzowicza i Lecha Plucińskiego wspieranych przez Daniela Mayora, certyfikowanego sędziego WACS czy Kurta Schellera, którzy dzielili się swoim wieloletnim doświadczeniem. Kadrowicze ćwiczyli i udoskonalali ustalone wcześniej menu do perfekcji. W trakcie konkursu sędziowie zwracają uwagę na najmniejsze szczegóły, dlatego praca w zespole i zgodnie z ustalonym wcześniej planem jest szczególnie ważna.
Zmagania Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy, zarówno seniorów jak i juniorów, ich wrażenia oraz relację z Olimpiady można obejrzeć na kanale Instytutu Kulinarnego Transgourmet, który wraz z Transgourmet i Selgros Cash & Carry jest strategicznym partnerem kadry. Dzięki tej współpracy najlepszy szefowie kuchni z Polski przygotowując się do najważniejszych wydarzeń kulinarnych w branży korzystają nie tylko z nowoczesnej przestrzeni Instytutu Kulinarnego Transgourmet, ale także najlepszej jakości składników. Wspieranie branży i rozwój polskiej gastronomii jest jednym z filarów działalności firmy. Oprócz współpracy z Narodową Reprezentacją Kucharzy Polski Transgourmet i Selgros Cash & Carry rozwija także najmłodsze pokolenie przyszłych szefów kuchni współpracując ze szkołami gastronomicznymi w kraju.  

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

THE WORLD RESTAURANT AWARDS - NAGRODY INNE NIŻ WSZYSTKIE

The World Restaurant Awards powstały na przekór modzie na to, co najnowsze i najpopularniejsze. Ich twórcy zwracają uwagę na jakość wszędzie tam, gdzie może się ona skrywać. A przy okazji chcą spuścić nieco powietrza z gastronomicznego balonika. Premierowa gala odbyła się 18 lutego w Paryżu.

Mistrzostwa osiągnęły pełnoletność

Nowym Mistrzem Polski Sommelierów został Kamil Wojtasiak z warszawskiej restauracji Butchery & Wine. 28-letni Wojtasiak pokonał w finale ubiegłorocznego wicemistrza Macieja Sokołowskiego z Poznania oraz Łukasza Głowackiego z restauracji Muga.

Grzegorz Bucki i Adriana Wójcikowska w finale Kulinarnego Pucharu Polski 2018

W sobotę, 2 czerwca, odbył się piąty z konkursów nominowanych do Kulinarnego Pucharu Polski - "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś".

MAKRO Polska partnerem Gault&Millau Tour 2017

Narracyjność jedzenia czy korzystanie z dóbr pola i łąki to najnowsze trendy w świecie gastronomii, MAKRO Polska prezentowało je na swoim stoisku podczas Gault&Millau Tour 2017. Sieć hurtowni była partnerem wszystkich czterech spotkań: w Warszawie, Poznaniu, Krakowie i Sopocie.

Kobiecy Punkt Jedzenia

Sześć kobiet i sześć kobiecych punktów… jedzenia! Pod koniec sierpnia w poznańskiej restauracji Concordia Taste odbyła się kolacja, podczas której w roli głównej wystąpiły utalentowane szefowe kuchni.

Madrid Fusion powraca - na żywo i wirtuanie

Tegoroczny Madrid Fusion, jeden z największych światowych kongresów gastronomicznych, po raz pierwszy w historii odbędzie się nie tylko stacjonarnie, ale będzie także w całości transmitowany przez internet.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej