x

Jakub Kasprzak przygotowuje się do europejskiej rozgrywki Bocuse d’Or

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    21.02.2020

Polska reprezentowana przez Jakuba Kasprzaka zakwalifikowała się do europejskiej selekcji Bocuse d’Or, która odbędzie się w dniach 3-4 września w Tallinie. Po raz kolejny nasz kandydat ma możliwość zaprezentowania się na międzynarodowej scenie kulinarnej.

Dla Jakuba Kasprzaka to kolejny wielki krok do spełnienie zawodowego marzenia. Kilka lat temu szkolił się w Instytucie Paula Bocuse w Lyonie, a dzisiaj pod okiem mentorów trenuje, by jak najlepiej wypaść w Estonii. Wspierany przez Patryka Paczkowskiego (commis) zrobi wszystko, co w jego mocy, by znaleźć się w wymarzonej dziesiątce, która da mu awans do Wielkiego Finału Bocuse d’Or w Lyonie.
– Treningi do europejskiego etapu konkursu Bocuse d’Or wymagają wielu wyrzeczeń, potu, łez, niezliczonej ilości treningów i naprawdę mnóstwo czasu, by przygotować się na dobrym poziomie.Trenujemy praktycznie codziennie po kilka godzin i mam nadzieję, że to przyniesie zamierzone efekty – mówi Tomasz Purol, oficjalny trener Team Poland.
Po raz pierwszy w historii konkursu, Bocuse d’Or Europe odbędzie się w północno-wschodniej Europie. Po Norwegii, Szwajcarii, Belgii, Szwecji, Węgrzech i Włoszech przyszedł czas na Estonię, która pod koniec maja będzie gościła kandydatów biorących udział w kontynentalnej rozgrywce Bocuse d’Or. W ciągu dwóch dni konkursowych w Tallinie zaprezentuje się 20 krajów.
Kandydaci będą mieli do przygotowania dwa dania: jedno vege – serwowane dla czternastu osób i podane wyłącznie na talerzach, wydane po 5 godzinach od rozpoczęcia konkursu oraz drugie danie z mięsa – serwowane dla czternastu osób na platerze i wydane 35 minut po daniu vege. Produkty obowiązkowe do przygotowania dania na platerze to: przepiórka wraz z wątrobą i sercem oraz jajko przepiórcze.
Poza obowiązkowymi produktami każdy z kandydatów będzie musiał wykonać dwa sosy, co najmniej trzy dodatki oraz wpleść w danie coś od siebie, tzn. użyć składnik pokazujący wpływ tradycji kulinarnej swojego kraju.
To wydarzenie będzie ostatnim krokiem dla wszystkich zawodników przed Wielkim Finałem, który odbędzie się w dniach 26 - 27 stycznia 2021 roku w Lyonie.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

12 restauracji w finale Noble Night

Jak co roku we wrześniu organizowany jest uroczysty finał konkursu kulinarnego Wine & Food Noble Night. W jubileuszowej 10. edycji tego wydarzenia o podium zawalczą kuchnie z całej Polski.

Łukasz Lisowski ekspertem ds. gastronomii w Fanex

Na stanowisku eksperta ds. gastronomii będzie odpowiedzialny m.in. za prowadzenie szkoleń, warsztatów kulinarnych oraz wsparcie merytoryczne poszczególnych działów firmy.

Kamil Tłuczek ponownie w finale Kulinarnego Pucharu Polski

14 lipca została przyznana ósma nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski w ramach konkursu Smaki Galicji. Najwyższe noty od jurorów otrzymał zespół w składzie Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique w Rzeszowie.

Restauracja na Facebooku

Już w najbliższy wtorek, 12.03, w Warszawie odbędzie się szkolenie na temat komunikacji marketingowej w sieci. Szkolenie poprowadzi niezastąpiona w tym temacie Marta Panfil z agencji kreatywnej FIKA.

Dwóch Polaków w finale S.Pellegrino Young Chef

Znamy już zwycięzców półfinału regionalnego dla Europy Centralnej w konkursie dla młodych kucharzy S.Pellegrino Young Chef 2020. Do finału zakwalifikowało się aż dwóch Polaków - Krzysztof Konieczny, szef Sztuczka Bistro w Sopocie oraz Łukasz Moneta, chef de partie w warszawskiej restauracji Nolita.

René Redzepi z tytułem The Best Chef Awards 2020. Wojciech Modest Amaro w pierwszej 50!

Wyniki konkursu The Best Chef Awards 2020 powered by Perlage ogłoszone zostały 23 września w formie wirtualnej. Tytuł The Best Chef Top 100 otrzymał René Redzepi. Jedynym Polakiem wśród finalistów był Wojciech Modest Amaro, który uplasował się na wysokim 46 miejscu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej