x

"Winorośl i wino. Wiedza i praktyka"

Kategoria: Lifestyle - książki    20.02.2020

W tym roku mija dziesięć lat, od kiedy oficjalnie wprowadzono polskie wina do sprzedaży. Przez ostatnią dekadę obserwujemy profesjonalizację rodzimych winnic, a głównym napędem tych przemian są sami winiarze oraz ich głód wiedzy.

Książka „Winorośl i wino. Wiedza i praktyka”. Foto: materiały prasowe.
Książka „Winorośl i wino. Wiedza i praktyka”. Foto: materiały prasowe.
W ślad za tymi potrzebami wykładowcy Podkarpackiej Akademii Wina wydali podręcznik. Pierwsza część publikacji poświęcona jest prowadzeniu winnicy i znajdziemy tam takie zagadnienia jak: roczny cykl biologiczny winorośli, jej odmiany czy zakładanie winnicy. Druga część zawiera szczegóły dotyczące produkcji wina, podstaw profesjonalnej degustacji i oceny czy analizy ekonomiki produkcji winiarskiej. Autorami poszczególnych rozdziałów są uznani w branży eksperci, między innymi: enolog Piotr Stopczyński, Radosław Froń, Wojciech Bosak, Roman Myśliwiec. W październiku 2019 r. książka otrzymała nagrodę przyznawaną przez Międzynarodową Organizację Winorośli i Wina OIV. To wartościowa lektura nie tylko dla przyszłych winiarzy, ale dla wszystkich tych, którzy chcą pogłębić wiedzę na temat procesu uprawy winorośli oraz winifikacji. W końcu smak wina w znakomitej części zależy od ręki winiarza.

„Winorośl i wino. Wiedza i praktyka”, cz. I i II, praca zbiorowa pod redakcją Romana Myśliwca i Ewy Wawro, wyd. Fundacja Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa GALICJA VITIS.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 12/2020 – 1/2020 nr 191.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

SIŁA ŻYWIOŁÓW

Wśród opisywanych tutaj książek wcale nieczęsto pojawiają się pozycje kultowe czy wręcz klasyki - dominują nowości. Do grupy klasyków zdecydowanie można zaliczyć "Magię gotowania" sprzed kilku lat, której polskie (niestety, niedoskonałe) tłumaczenie ukazało się właśnie na polskim rynku.

"Signature dishes that matter"

Ile to już książek określano mianem kulinarnych Biblii? "Signature Dishes That Matter" nie będzie pierwszą publikacją z takim przydomkiem, ale jak najbardziej na niego zasługuje.

CORAZ BLIŻEJ

Książka doskonale pokazuje nie tylko konkretne dania i przepisy, pomaga korzystać z wielu aromatycznych przypraw, ale także świetnie oddaje klimat krajów, z których pochodzą. Warto poznać podstawowe dania w oryginalnej wersji, powrócić do źródeł.

"Ramen. Zupa szczęścia i miłości" Tove Nilsson

Ramen to rozgrzewająca japońska zupa idealna na zimowe dni. A do tego treściwa, więc można ją uznać za pełnowartościowe danie.

Slowfoodowa agenda


Przed nami wydarzenia organizowane przez międzynarodowy ruch Slow Food w 2018 r. Przedstawiamy najważniejsze z nich. 


MAKRO Polska i Fundacja Klubu Szefów Kuchni wspierają Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy

Sieć hurtowni MAKRO Polska wspólnie z Fundacją Klubu Szefów Kuchni wspierają 26. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. 14 stycznia w Warszawie najlepsi szefowie kuchni ugotują dla uczestników 4500 litrów zupy, powstanie również specjalna Restauracja WOŚP.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej