x

"Winorośl i wino. Wiedza i praktyka"

Kategoria: Lifestyle - książki    20.02.2020

W tym roku mija dziesięć lat, od kiedy oficjalnie wprowadzono polskie wina do sprzedaży. Przez ostatnią dekadę obserwujemy profesjonalizację rodzimych winnic, a głównym napędem tych przemian są sami winiarze oraz ich głód wiedzy.

Książka „Winorośl i wino. Wiedza i praktyka”. Foto: materiały prasowe.
Książka „Winorośl i wino. Wiedza i praktyka”. Foto: materiały prasowe.
W ślad za tymi potrzebami wykładowcy Podkarpackiej Akademii Wina wydali podręcznik. Pierwsza część publikacji poświęcona jest prowadzeniu winnicy i znajdziemy tam takie zagadnienia jak: roczny cykl biologiczny winorośli, jej odmiany czy zakładanie winnicy. Druga część zawiera szczegóły dotyczące produkcji wina, podstaw profesjonalnej degustacji i oceny czy analizy ekonomiki produkcji winiarskiej. Autorami poszczególnych rozdziałów są uznani w branży eksperci, między innymi: enolog Piotr Stopczyński, Radosław Froń, Wojciech Bosak, Roman Myśliwiec. W październiku 2019 r. książka otrzymała nagrodę przyznawaną przez Międzynarodową Organizację Winorośli i Wina OIV. To wartościowa lektura nie tylko dla przyszłych winiarzy, ale dla wszystkich tych, którzy chcą pogłębić wiedzę na temat procesu uprawy winorośli oraz winifikacji. W końcu smak wina w znakomitej części zależy od ręki winiarza.

„Winorośl i wino. Wiedza i praktyka”, cz. I i II, praca zbiorowa pod redakcją Romana Myśliwca i Ewy Wawro, wyd. Fundacja Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa GALICJA VITIS.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 12/2020 – 1/2020 nr 191.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

"Everyone can bake" Dominique Ansel

Cukiernie i piekarnie to ten sektor gastronomii, który w ciągu ostatnich tygodni mógł w miarę normalnie funkcjonować i w związku z tym nie został poważnie sparaliżowany przez kryzys.

"Pie for everyone: recipes and stories from Petee's Pie, New York's best pie shop" Petra Peredez

Petra (Petee) Paredez jest właścicielką kilku nowojorskich Petee’s Café. Historia sukcesu firmy, którą założyła wraz z mężem w 2014 r., może być inspirująca dla wielu ludzi.

"The Food of Oaxaca: Recipes and Stories from Mexico's Culinary Capital" Alejandro Ruiz

"The Food of Oaxaca" napisał meksykański szef kuchni Alejandro Ruiz. Jako 12-latek stracił matkę i wyjechał z rodzinnego miasta, a gdy po ponad dziesięciu latach do niego powrócił, miał potrzebę odbudowania korzeni, o czym pisze we wstępie.

Przyjemność i zdrowie

"Dieta szczęścia", Tom Kerridge, wyd. Wydawnictwo Zwierciadło 2017

Domowa siła

Mało jest restauracji i niewielu szefów kuchni budzących aż takie emocje jak Noma i René Redzepi. W ostatnim czasie wszystkie reflektory skierowane są na jego nową koncepcję i nową lokalizację, czyli Nomę 2.0 w Kopenhadze.

CAŁY ŚWIAT NA ŚRÓDCE

Jak głosi tytuł, to atlas, ale zamiast map są w nim autentyczne zdjęcia z podróży, przepisy, zapiski i wspomnienia (także te publikowane wcześniej w Facebooku). Jak mówią autorzy, to książka bez podziałów, w której "chcieli trochę popłynąć" i pokazać swoje przygody.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej