x

"Europa na winnych szlakach" Tomasza Prange-Barczyńskiego

Kategoria: Lifestyle - książki    20.02.2020

Podróże po winnicach mogą każdemu miłośnikowi trunków dostarczyć ogromnej przyjemności, nawet jeśli nie zajmuje się winem zawodowo.

„Europa na winnych szlakach” Tomasza Prange-Barczyńskiego. Foto: materiały prasowe.
„Europa na winnych szlakach” Tomasza Prange-Barczyńskiego. Foto: materiały prasowe.
Wie o tym doskonale Tomasz Prange-Barczyński, jeden z prekursorów pisania o winie w Polsce, doświadczony dziennikarz winiarski, który od lat z pasją i erudycją opowiada o winach, miejscach, w których one powstają, i o ludziach, którzy je z miłością tworzą. W swej książce zabiera czytelników w podróż zarówno do znanych winiarskich regionów Europy – Tokaju czy Szampanii – jak i tych mniej oczywistych, np. austriackiego Carnuntum czy Lubuskiego i Dolnośląskiego, gdzie powstaje – tak, tak – coraz więcej świetnych, niebanalnych trunków. Co charakteryzuje dany region, jaki jest jego historyczno-kulturowy kontekst? Jakie wydarzenia i okoliczności towarzyszyły powstaniu konkretnej winnicy i co do powiedzenia mają jej właściciele? Znajdziecie tu odpowiedzi na pytania i dla początkujących amatorów wina, i dla tych zaawansowanych. A może po lekturze sami wyruszycie na winiarską wyprawę po Europie?

„Europa na winnych szlakach”, Tomasz Prange-Barczyński, wyd. Pascal, 2019.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 12/2020 – 1/2020 nr 191.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

WALKA Z MITAMI

Bezglutenowa, bez laktozy, bez cukru czy bez tłuszczu - diet i teorii żywieniowych istnieje bardzo wiele. Wszyscy chcemy jeść zdrowo, więc część z nich staje się niezwykle modna i zatacza coraz szersze kręgi.

"Portugalia do zjedzenia" Bartka Kieżuna

Różnorodność natury, produktów i restauracji sprawiają, że od paru lat do Porto i Lizbony ciągnie z Polski coraz więcej turystów. Miłości do Portugalii uległ także Bartek Kieżun, dziennikarz i autor książek kulinarnych.

Z NOWĄ DUSZĄ

Książka "Soul Food" przedstawia przede wszystkim kulinarną drogę, jaką przeszedł Todd Richards. To także obraz bezpretensjonalnej kuchni, która w naturalny sposób łączy ze sobą produkty dostępne i ekskluzywne, różne kultury, może być ciekawa i wyrafinowana.

"Przewodnik kulinarny" Auguste'a Escoffiera

Przewodniki kulinarne zawsze wzbudzają sporo emocji - a szczególnie ostatnio w polskiej branży. Ten jest inny, nie czerwony, nie żółty, ale w jasno-zielonej okładce. W porównaniu z pozostałymi jest masywny, z grubą okładką, w formacie A4 i liczy aż 607 stron.

"Śniadanka z czterech stron świata" Vanessy Lewis

W "Śniadankach z czterech stron świata" Vanessa Lewis wraca do smaków z dzieciństwa, a także przedstawia tradycje śniadaniowe z różnych krajów.

MAKRO razem z Federacją Polskich Banków Żywności przekazuje żywność potrzebującym

Sieć hurtowni MAKRO Polska od października 2016 r. przekazała już ponad 3,3 mln kg produktów, które za pośrednictwem Federacji Polskich Banków Żywności trafiły do osób potrzebujących. Współpracą objęte są wszystkie hale w Polsce.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej