„Europa na winnych szlakach”, Tomasz Prange-Barczyński, wyd. Pascal, 2019.
Recenzja ukazała się w „Food Service" 12/2020 – 1/2020 nr 191.
Podróże po winnicach mogą każdemu miłośnikowi trunków dostarczyć ogromnej przyjemności, nawet jeśli nie zajmuje się winem zawodowo.
„Europa na winnych szlakach”, Tomasz Prange-Barczyński, wyd. Pascal, 2019.
Recenzja ukazała się w „Food Service" 12/2020 – 1/2020 nr 191.
Profesor Jarosław Dumanowski od lat zajmuje się historią żywności - głównie staropolskiej kuchni i kultury kulinarnej.
Z czym kojarzy się francuska kuchnia? Albo z fine diningiem, albo z bistro. Niezobowiązująca restauracja z luźną atmosferą, prostym, klasycznym jedzeniem, często serwująca lunche - tak można zdefiniować bistro.
"East London Food", Rosie Birkett, wyd. Hoxton Mini Press 2016
Oprócz najlepszej jakości składników głównych równie istotnym nośnikiem smaków i aromatów w potrawie są zioła i przyprawy. To wręcz klucz do kulinarnego sukcesu. Jak gotować, by nie przytłoczyły one pozostałych komponentów dania, a wydobyły je i podkreśliły?
"Sto receptur na sto lat niepodległości" to zbiór oryginalnych receptur z różnych regionów Polski z XIX i XX w., a także ich interpretacje w wykonaniu współczesnych szefów kuchni.
Andrzej Polan to nie tylko osobowość telewizyjna, ale przede wszystkim doświadczony szef kuchni i restaurator. Niedawno otworzył restaurację w nowej lokalizacji, a teraz... przeniósł ją na kartki książki "Polana smaków. Tradycyjna polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu".