x

"Europa na winnych szlakach" Tomasza Prange-Barczyńskiego

Kategoria: Lifestyle - książki    20.02.2020

Podróże po winnicach mogą każdemu miłośnikowi trunków dostarczyć ogromnej przyjemności, nawet jeśli nie zajmuje się winem zawodowo.

„Europa na winnych szlakach” Tomasza Prange-Barczyńskiego. Foto: materiały prasowe.
„Europa na winnych szlakach” Tomasza Prange-Barczyńskiego. Foto: materiały prasowe.
Wie o tym doskonale Tomasz Prange-Barczyński, jeden z prekursorów pisania o winie w Polsce, doświadczony dziennikarz winiarski, który od lat z pasją i erudycją opowiada o winach, miejscach, w których one powstają, i o ludziach, którzy je z miłością tworzą. W swej książce zabiera czytelników w podróż zarówno do znanych winiarskich regionów Europy – Tokaju czy Szampanii – jak i tych mniej oczywistych, np. austriackiego Carnuntum czy Lubuskiego i Dolnośląskiego, gdzie powstaje – tak, tak – coraz więcej świetnych, niebanalnych trunków. Co charakteryzuje dany region, jaki jest jego historyczno-kulturowy kontekst? Jakie wydarzenia i okoliczności towarzyszyły powstaniu konkretnej winnicy i co do powiedzenia mają jej właściciele? Znajdziecie tu odpowiedzi na pytania i dla początkujących amatorów wina, i dla tych zaawansowanych. A może po lekturze sami wyruszycie na winiarską wyprawę po Europie?

„Europa na winnych szlakach”, Tomasz Prange-Barczyński, wyd. Pascal, 2019.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 12/2020 – 1/2020 nr 191.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

KULINARNE KRAJOBRAZY

To pięknie wydany album napisany przez słynnego szefa kuchni dla innych szefów kuchni. Przeglądając książkę, możecie poznać produkty, dzikie rośliny, egzotyczne owoce, dowiedzieć się, jak wyglądały tradycyjne chilijskie potrawy, ich klasyczne źródła i nowe interpretacje.

SIŁA ŻYWIOŁÓW

Wśród opisywanych tutaj książek wcale nieczęsto pojawiają się pozycje kultowe czy wręcz klasyki - dominują nowości. Do grupy klasyków zdecydowanie można zaliczyć "Magię gotowania" sprzed kilku lat, której polskie (niestety, niedoskonałe) tłumaczenie ukazało się właśnie na polskim rynku.

Coraz bliżej

"Persiana", Sabrina Ghayour, wyd. Insignis Media 2017

W ŚWIECIE (Z) CZEKOLADY

To bez wątpienia jeden z najbardziej popularnych produktów na świecie. Prawie doskonały - ma mnóstwo najróżniejszych odmian, daje nieograniczone możliwości kulinarnych zastosowań. Wymaga delikatnego, uważnego i precyzyjnego traktowania. Dla wielu szefów kuchni i cukierni jest przedmiotem fascynacji.

CAŁY ŚWIAT NA ŚRÓDCE

Jak głosi tytuł, to atlas, ale zamiast map są w nim autentyczne zdjęcia z podróży, przepisy, zapiski i wspomnienia (także te publikowane wcześniej w Facebooku). Jak mówią autorzy, to książka bez podziałów, w której "chcieli trochę popłynąć" i pokazać swoje przygody.

"Falastin" Samiego Tamimiego i Tary Wigley

Interesuje was kuchnia Palestyny? Świetnym przewodnikiem po niej jest książka "Falastin", którą napisali Sami Tamimi i Tara Wigley, od lat współpracujący ze słynnym szefem kuchni Yotamem Ottolenghim.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej