x

Winnica Rymanów - wino z koleją w tle

Kategoria: Wino    20.02.2020

Rymanów to niewielka miejscowość uzdrowiskowa we wschodniej części Beskidu Niskiego, na Wzgórzach Rymanowskich. Winnicę Rymanów wyróżniają południowo zorientowane stoki o ok. 8-procentowym nachyleniu będące gwarancją dłuższego nasłonecznienia.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
W połączeniu z zasobnymi w minerały wodami gruntowymi oraz sprzyjającym mikroklimatem i długim okresem wegetacyjnym tworzą się świetne warunki do produkcji jakościowego wina. Co ciekawe, Rymanów już od wieków związany jest z winem, przebiegał tu bowiem kiedyś trakt węgierski, którym transportowano wino z Węgier do Polski. Jedyne w swoim rodzaju są również pomieszczenia winiarni, które zostały zaadaptowane w budynku zabytkowej XIX-wiecznej stacji kolejowej zlokalizowanej nieopodal winnicy.
Na 2,5 ha owocują takie odmiany jak: seyval blanc (ok. 30%), souvignier gris (20%), johanniter (20%), hibernal (3%), cabernet cortis (10%), maréchal foch (6%), léon millot (6%), regent (4%), svenson red (1%). Tegoroczne nasadzenia to ok. 2 ha, w większości riesling i kerling. W planach kolejne półtora ha nowych odmian: po połowie pinot noir oraz rieslinga. Docelowa wielkość winnicy urośnie według wstępnych planów właścicieli do 6,5 ha.
Pomysł na winnicę zaczął się od pasji do wina. Początki to mała 30-arowa działka i produkcja w szklanych balonach na użytek własny. Coraz lepsze rezultaty domowych eksperymentów dodały wytwórcom animuszu i, jak mówi współwłaściciel winnicy Jacek Pydo, zapadła decyzja, by spróbować sił na większym areale i produkcji wina już na serio. W 2018 r. do współpracy zaproszono enologa Piotra Stopczyńskiego, który pomógł usystematyzować proces winifikacji i produkcji. W 2019 r. do zespołu dołączyła Monika Stępień. Enolodzy edukują nie tylko właścicieli, ale przede wszystkim pracowników winnicy, w tym winogrodniczkę Elę Kornasiewicz, która zna każdą roślinę w winnicy.
Znak rozpoznawczy Winnicy Rymanów to oryginalne etykiety, które są częścią większego projektu Art & Wine związanego z młodymi artystami tworzącymi w nurcie street artu. Szczególny wkład wniósł Daniel Kaliński (Chazme), dyrektor artystyczny przedsięwzięcia. Malarze zaangażowani w projekt przygotowują obraz olejny nawiązujący do poszczególnych win dla konkretnego rocznika. Celem tej współpracy jest promocja młodej polskiej sztuki. Na terenie winnicy planowane są różne wydarzenia artystyczne oraz plenery malarskie.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 12/2020 – 1/2020 nr 191.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

CALIFORNIA ZIN & CHOCOLATE - ŁĄCZ WINO Z CZEKOLADĄ

Od 12 lutego do 31 maja California Wines Polska, marka Lindt oraz Taste It All zapraszają restauracje do udziału w akcji specjalnej California Zin & Chocolate. Importerzy wina przygotowali dla restauracji specjalne rabaty i pakiety win zinfandel.

Kilka pytań do Jakuba Filipka

Z Jakubem Filipkiem, sommelierem krakowskiej restauracji Szara Gęś i finalistą Mistrzostw Polski Sommelierów, rozmawiamy o wrażeniach z konkursu oraz codziennej pracy na sali.

MODA NA KALIFORNIĘ

O promocji i sprzedaży win kalifornijskich na polskim rynku rozmawiamy z Paulem Mollemanem, dyrektorem Biura Europejskiego Wine Institute of California.

W Polsce wzrosło spożycie wina w czasie pandemii

Choć Polska to raczej kraina wódka i piwem płynąca, a wino wśród rodaków jest mniej popularnym trunkiem alkoholowym, jego spożycie podczas pandemii wzrosło. To odwrotny trend od światowego - kraje winiarskie teraz tracą, bo konsumenci piją mniej wina.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: ADAM MICHOCKI

Na co dzień uczę się i czytam na temat win, regionów, szczepów, żeby zrozumieć, co znajduje się w kieliszku. Staram się brać udział w wielu degustacjach, próbując około 300-500 win miesięcznie oraz spotykając ludzi, którzy stoją za produkcją wina i dzielą się z innymi swoją pasją i historią.

Wino na medal 2020

Ruszyły zgłoszenia do trzeciej edycji konkursu "Wino na medal" organizowanego przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Swoje produkty mogą zgłaszać importerzy, dystrybutorzy i producenci wina, których produkty są dostępne w ofercie branży HoReCa.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej