x

Winnica Rymanów - wino z koleją w tle

Kategoria: Wino

Rymanów to niewielka miejscowość uzdrowiskowa we wschodniej części Beskidu Niskiego, na Wzgórzach Rymanowskich. Winnicę Rymanów wyróżniają południowo zorientowane stoki o ok. 8-procentowym nachyleniu będące gwarancją dłuższego nasłonecznienia.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
W połączeniu z zasobnymi w minerały wodami gruntowymi oraz sprzyjającym mikroklimatem i długim okresem wegetacyjnym tworzą się świetne warunki do produkcji jakościowego wina. Co ciekawe, Rymanów już od wieków związany jest z winem, przebiegał tu bowiem kiedyś trakt węgierski, którym transportowano wino z Węgier do Polski. Jedyne w swoim rodzaju są również pomieszczenia winiarni, które zostały zaadaptowane w budynku zabytkowej XIX-wiecznej stacji kolejowej zlokalizowanej nieopodal winnicy.
Na 2,5 ha owocują takie odmiany jak: seyval blanc (ok. 30%), souvignier gris (20%), johanniter (20%), hibernal (3%), cabernet cortis (10%), maréchal foch (6%), léon millot (6%), regent (4%), svenson red (1%). Tegoroczne nasadzenia to ok. 2 ha, w większości riesling i kerling. W planach kolejne półtora ha nowych odmian: po połowie pinot noir oraz rieslinga. Docelowa wielkość winnicy urośnie według wstępnych planów właścicieli do 6,5 ha.
Pomysł na winnicę zaczął się od pasji do wina. Początki to mała 30-arowa działka i produkcja w szklanych balonach na użytek własny. Coraz lepsze rezultaty domowych eksperymentów dodały wytwórcom animuszu i, jak mówi współwłaściciel winnicy Jacek Pydo, zapadła decyzja, by spróbować sił na większym areale i produkcji wina już na serio. W 2018 r. do współpracy zaproszono enologa Piotra Stopczyńskiego, który pomógł usystematyzować proces winifikacji i produkcji. W 2019 r. do zespołu dołączyła Monika Stępień. Enolodzy edukują nie tylko właścicieli, ale przede wszystkim pracowników winnicy, w tym winogrodniczkę Elę Kornasiewicz, która zna każdą roślinę w winnicy.
Znak rozpoznawczy Winnicy Rymanów to oryginalne etykiety, które są częścią większego projektu Art & Wine związanego z młodymi artystami tworzącymi w nurcie street artu. Szczególny wkład wniósł Daniel Kaliński (Chazme), dyrektor artystyczny przedsięwzięcia. Malarze zaangażowani w projekt przygotowują obraz olejny nawiązujący do poszczególnych win dla konkretnego rocznika. Celem tej współpracy jest promocja młodej polskiej sztuki. Na terenie winnicy planowane są różne wydarzenia artystyczne oraz plenery malarskie.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 12/2020 – 1/2020 nr 191.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Legenda w Warszawie

10 października Warszawę odwiedził Georg Riedel, przedstawiciel rodziny Riedel, która od 11 pokoleń zajmuje się produkcją kieliszków do wina. Kieliszki nie są małym szczegółem, ale ważnym elementem restauracji, która ma poważne podejście do gościa.

Trudny rok dla Kalifornii

Na początku października br. pożary ponownie zaatakowały Kalifornię. Na szybkie rozprzestrzenianie się ognia wpłynęła susza i silny wiatr. Z żywiołem walczyło prawie 8 tysięcy strażaków. Straty szacuje się na wiele miliardów dolarów.

Winnica Vanellus - Winorośl wciąga

Wszystko zaczęło się w 2004 r., kiedy to Barbara i Mariusz Czajkowie wybrali się na niezobowiązujący kieliszek wina do swojego sąsiada Wiktora Szpaka [również winiarza - przyp. red.]. Jak się później okazało, parę łyków rondo było początkiem niemałej rewolucji w ich życiu.

WINNICA PŁOCHOCKICH

Winnica Barbary i Marcina Płochockich została założona w 2005 r. Zlokalizowana jest w dolinie rzeki Opatówki, na wzgórzu położonym 180 m n.p.m. na ciepłym i przewiewnym stanowisku. Płochoccy zajmują się produkcją wina na cały etat. Jak sami przyznają, są samoukami.

Adam Pawłowski: Angielski szampan

Ostatnia dekada to czas rozkwitu jakościowych angielskich win musujących. Kiedy mieszkałem w Anglii, byłem świadkiem kształtowania się tej ekscytującej kategorii, która podbiła serca miłośników bąbelków i zyskała uznanie potwierdzone medalami międzynarodowych konkursów winiarskich.

Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

To impreza, która na dobre wpisała się w kalendarz polskich imprez winiarskich. W tym roku odbędą się po raz dwunasty - od 25 do 30 sierpnia. Konkurs nie jest otwarty dla publiczności, ale nagrodzone wina prezentowane będą na stoisku Jasielskiego Stowarzyszenia Winiarzy na jasielskim Rynku 26 i 27

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej