x

Winnica Rymanów - wino z koleją w tle

Kategoria: Wino    20.02.2020

Rymanów to niewielka miejscowość uzdrowiskowa we wschodniej części Beskidu Niskiego, na Wzgórzach Rymanowskich. Winnicę Rymanów wyróżniają południowo zorientowane stoki o ok. 8-procentowym nachyleniu będące gwarancją dłuższego nasłonecznienia.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
W połączeniu z zasobnymi w minerały wodami gruntowymi oraz sprzyjającym mikroklimatem i długim okresem wegetacyjnym tworzą się świetne warunki do produkcji jakościowego wina. Co ciekawe, Rymanów już od wieków związany jest z winem, przebiegał tu bowiem kiedyś trakt węgierski, którym transportowano wino z Węgier do Polski. Jedyne w swoim rodzaju są również pomieszczenia winiarni, które zostały zaadaptowane w budynku zabytkowej XIX-wiecznej stacji kolejowej zlokalizowanej nieopodal winnicy.
Na 2,5 ha owocują takie odmiany jak: seyval blanc (ok. 30%), souvignier gris (20%), johanniter (20%), hibernal (3%), cabernet cortis (10%), maréchal foch (6%), léon millot (6%), regent (4%), svenson red (1%). Tegoroczne nasadzenia to ok. 2 ha, w większości riesling i kerling. W planach kolejne półtora ha nowych odmian: po połowie pinot noir oraz rieslinga. Docelowa wielkość winnicy urośnie według wstępnych planów właścicieli do 6,5 ha.
Pomysł na winnicę zaczął się od pasji do wina. Początki to mała 30-arowa działka i produkcja w szklanych balonach na użytek własny. Coraz lepsze rezultaty domowych eksperymentów dodały wytwórcom animuszu i, jak mówi współwłaściciel winnicy Jacek Pydo, zapadła decyzja, by spróbować sił na większym areale i produkcji wina już na serio. W 2018 r. do współpracy zaproszono enologa Piotra Stopczyńskiego, który pomógł usystematyzować proces winifikacji i produkcji. W 2019 r. do zespołu dołączyła Monika Stępień. Enolodzy edukują nie tylko właścicieli, ale przede wszystkim pracowników winnicy, w tym winogrodniczkę Elę Kornasiewicz, która zna każdą roślinę w winnicy.
Znak rozpoznawczy Winnicy Rymanów to oryginalne etykiety, które są częścią większego projektu Art & Wine związanego z młodymi artystami tworzącymi w nurcie street artu. Szczególny wkład wniósł Daniel Kaliński (Chazme), dyrektor artystyczny przedsięwzięcia. Malarze zaangażowani w projekt przygotowują obraz olejny nawiązujący do poszczególnych win dla konkretnego rocznika. Celem tej współpracy jest promocja młodej polskiej sztuki. Na terenie winnicy planowane są różne wydarzenia artystyczne oraz plenery malarskie.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 12/2020 – 1/2020 nr 191.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Sommelier Norbert Dudziński wrócił do Polski

Norbert Dudziński, do niedawna head sommelier w 3-gwiazdkowej restauracji Geranium w Kopenhadze, wrócił do Polski i objął stanowisko general managera oraz head sommeliera w warszawskim wine barze Dyletanci.

Wine Corner Beaty Gawędy debiutuje w stołecznym Forcie 8

Aktywnie działa na rzecz rozwoju kultury winiarskiej w Polsce. Zajmuje się importem i dystrybucją win. Jej najnowszy koncept, otwarty we wrześniu br., to trzeci z kolei sklep specjalistyczny Wine Corner usytuowany w stołecznym Forcie 8. Powołała do życia Kieliszki na Hożej oraz Kieliszki na Próżnej.

Winobranie w Fortecy

O tym, jak smakują wina od 39 czołowych polskich winiarzy, przekonali się uczestnicy drugiej już edycji Festiwalu Polskiego Wina Białe Czerwone, która odbyła się 16 i 17 czerwca w stołecznej Fortecy. Głównemu wydarzeniu towarzyszyły degustacje komentowane, dyskusje z winiarzami i różne spotkania.

ADAM PAWŁOWSKI: OKAZJA NA WINO

Łatwo powiedzieć, że można wybrać odpowiednie wino na każdą okazję. Dużo trudniej jest zarekomendować to konkretne, które idealnie wpisze się w dany moment, towarzystwo i kontekst spotkania.

ADAM PAWŁOWSKI: RAPORT Z ARGENTYNY

Trzy lata temu miałem przyjemność odwiedzać winnice Chile. Bylem pod ogromnym wrażeniem win, przyrody i lokalnej kultury. Podziwiałem szczyty i zachodnie stoki zjawiskowych Andów i już wtedy marzyłem o tym, żeby sprawdzić, co znajduje się po drugiej stronie pasma górskiego.

BIAŁE CZERWONE Festiwal Wina Polskiego - w czerwcu w Warszawie

Druga edycja imprezy, na której pojawią się najciekawsi producenci reprezentujący wszystkie polskie regiony winiarskie odbędzie się 16-17 czerwca w stołecznej Fortecy u Kręglickich.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej