x

Trzy miejsca na szampany

Kategoria: Miejsca    20.02.2020

Poznajcie trzy miejsca, do których warto wybrać się na szampana.

Restauracja The Time. Foto: Tom Kurek.
Restauracja The Time. Foto: Tom Kurek.
BUBBLES, WARSZAWA
Jak sama nazwa wskazuje, znajdziemy się tu w bąbelkowym raju. W ofercie pięć szampanów na kieliszki, a także szeroki asortyment musów na butelki od kultowych i mniej znanych producentów w różnych rocznikach. Do wyboru także koktajle szampańskie jak French75 czy Kir Royal.

MERCATO, GDAŃSK
Restauracja w hotelu Hilton oferuje ciekawą selekcję win, w tym 14 butelek szampanów. Dwa z nich serwowane są na kieliszki. Gratką dla wielbicieli bąbelków będzie rzadko spotykana propozycja, a mianowicie Cuvée Dom Pérignon ’08 (195 zł za 100 ml).

THE TIME, POZNAŃ
Karta win powstała we współpracy z sommelierem Maciejem Sokołowskim. Do wyboru 10 szampanów na butelki. Laurent Lequart Reserve Extra Brut N/V ze 100% szczepu meunier wypijemy już za 199 zł za butelkę, co tym bardziej zachęca do rychłych odwiedzin restauracji.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 12/2020 – 1/2020 nr 191.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Kuchnia PoWolność

Kuchnia PoWolność w Poznaniu koncentruje się na powolnym życiu (slow life) i wolności bycia sobą.

Będę Później

Będę Później to klimatyczna herbaciarnia na warszawskiej Starej Ochocie. Twórcami miejsca są Michał Jastrzębski i Jana Krynicka.

Podwale 25 Kompania Piwna w Warszawie - po remoncie

W czasie lockdownu Restauracja Podwale 25 Kompania Piwna przeszła metamorfozę. Z myślą o komforcie gości wyremontowano wnętrza i ogródek. W lokalu pojawiły się też nowe meble oraz oświetlenie.

Kultowe bistro Charlotte świętuje 10. urodziny

Pół miliona kaw, ponad 300 tysięcy croissantów i 400 tysięcy śniadań rocznie - tak w liczbach można podsumować sukces sieci Charlotte. Bistro działa już w 6 lokalach w Warszawie, Krakowie i Wrocławiu. Wszystko zaczęło się 10 lat temu od Placu Zbawiciela.

WHITEONE

WhiteOne to otwarta w kwietniu tego roku restauracja ulokowana w centrum Warszawy, na tyłach popularnej ulicy Koszykowej. Właścicielem i szefem kuchni jest Paweł Chomentowski, znany z sopockiego Bulaja, w którym pracował 9 lat i z którym zdobył dwie nagrody podczas Wine & Food Noble Night w 2015 r.

Stół - nieoczywiste połączenia smakowe w Krakowie

Pod koniec marca tego roku w Krakowie, w bezpośrednim sąsiedztwie krakowskiego rynku, powstała restauracja Stół. Lokal ma industrialne wnętrze i 53 miejsca siedzące. Dodatkowo dostępnych jest 50 miejsc w piwnicy, przeznaczonej na organizację imprez dla grup zamkniętych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej