x

Trzy miejsca na szampany

Kategoria: Miejsca    20.02.2020

Poznajcie trzy miejsca, do których warto wybrać się na szampana.

Restauracja The Time. Foto: Tom Kurek.
Restauracja The Time. Foto: Tom Kurek.
BUBBLES, WARSZAWA
Jak sama nazwa wskazuje, znajdziemy się tu w bąbelkowym raju. W ofercie pięć szampanów na kieliszki, a także szeroki asortyment musów na butelki od kultowych i mniej znanych producentów w różnych rocznikach. Do wyboru także koktajle szampańskie jak French75 czy Kir Royal.

MERCATO, GDAŃSK
Restauracja w hotelu Hilton oferuje ciekawą selekcję win, w tym 14 butelek szampanów. Dwa z nich serwowane są na kieliszki. Gratką dla wielbicieli bąbelków będzie rzadko spotykana propozycja, a mianowicie Cuvée Dom Pérignon ’08 (195 zł za 100 ml).

THE TIME, POZNAŃ
Karta win powstała we współpracy z sommelierem Maciejem Sokołowskim. Do wyboru 10 szampanów na butelki. Laurent Lequart Reserve Extra Brut N/V ze 100% szczepu meunier wypijemy już za 199 zł za butelkę, co tym bardziej zachęca do rychłych odwiedzin restauracji.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 12/2020 – 1/2020 nr 191.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Bistro Senatorek - domowe smaki ze stołecznego Śródmieścia

Bistro Senatorek to miejsce dla miłośników domowej kuchni w samym centrum stolicy. W menu znajdziemy specjały polskiej kuchni, przysmaki z różnych stron świata, burgery z polskiej wołowiny i desery.

Trzecia Żona Krawca w stolicy. Śniadania, kawa i wege słodkości

W Warszawie otwiera się kolejna kawiarnio-cukiernia Żona Krawca. Lokal przy ulicy Podskarbińskiej 21 będzie już trzecim miejscem z tym szyldem w stolicy. Serwuje m.in. wybór śniadań.

Romans Bistro w Poznaniu: bouillabaisse i "autorski bałagan" we wnętrzu

Romans Bistro to miejsce, które ma przybliżyć poznaniakom kuchnię południa Francji. Za jego koncepcją stoi Jan Czartoryski, który pracował m.in. w nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji Clou w Kopenhadze.

Happa To Mame otwiera drugi lokal. Poznańska kawiarnia zagości w stolicy

Happa To Mame, pierwsza kawiarnia w Polsce serwująca oryginalne japońskie słodycze, postanowiła otworzyć kolejny lokal. Po Poznaniu przyszedł czas na Warszawę.

Kredens Wincentego: sklep, bistro i kawiarnia

Połączenie działalności gastronomicznej z handlową to koncept, który ma fantastyczne perspektywy rozwoju - uważa Krzysztof Stegienko, który wraz z żoną prowadzi w Warszawie Kredens Wincentego.

Fit Cake: cztery nowe lokale w dwa miesiące

Sieć cukierni Fit Cake uruchomiła w ostatnich dwóch miesiącach cztery nowe lokale. To jednak nie koniec, bo w planach są już kolejne otwarcia.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej