x

Trzy miejsca na szampany

Kategoria: Miejsca    20.02.2020

Poznajcie trzy miejsca, do których warto wybrać się na szampana.

Restauracja The Time. Foto: Tom Kurek.
Restauracja The Time. Foto: Tom Kurek.
BUBBLES, WARSZAWA
Jak sama nazwa wskazuje, znajdziemy się tu w bąbelkowym raju. W ofercie pięć szampanów na kieliszki, a także szeroki asortyment musów na butelki od kultowych i mniej znanych producentów w różnych rocznikach. Do wyboru także koktajle szampańskie jak French75 czy Kir Royal.

MERCATO, GDAŃSK
Restauracja w hotelu Hilton oferuje ciekawą selekcję win, w tym 14 butelek szampanów. Dwa z nich serwowane są na kieliszki. Gratką dla wielbicieli bąbelków będzie rzadko spotykana propozycja, a mianowicie Cuvée Dom Pérignon ’08 (195 zł za 100 ml).

THE TIME, POZNAŃ
Karta win powstała we współpracy z sommelierem Maciejem Sokołowskim. Do wyboru 10 szampanów na butelki. Laurent Lequart Reserve Extra Brut N/V ze 100% szczepu meunier wypijemy już za 199 zł za butelkę, co tym bardziej zachęca do rychłych odwiedzin restauracji.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 12/2020 – 1/2020 nr 191.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Cosmo Bar

Cosmo Bar to nowy warszawski koktajlbar ulokowany w budynku Cosmopolitan przy placu Grzybowskim.

Sfinks z pierwszą restauracją Lepione & Pieczone

Sfinks Polska, właściciel sieci Sphinx, Chłopskie Jadło, Piwiarnia Warki i Wook, otwiera pierwszy lokal nowej marki Lepione & Pieczone. Tym samym wprowadza na rynek nowy koncept gastronomiczny, działający w coraz bardziej popularnym w Polsce i na świecie segmencie fast casual dining.

Restauracje Sodexo z gwiazdkami Michelin

Dwie restauracje prowadzone przez Sodexo - Les Jules Verne (lokal na II piętrze Wieży Eiffle’a) oraz Le Pré Catelan (lokal w sercu paryskiego Lasku Bulońskiego) otrzymały odpowiednio jedną i trzy gwiazdki w tegorocznej edycji Czerwonego Przewodnika Michelin "Main Cities of Europe".

Wręczenie plakiet Michelin

W dniach 4-5 grudnia w Warszawie i Krakowie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2017 Main Cities of Europe, zorganizowane przez prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego - partnera Przewodnika Michelin.

Nalej Se - w Krakowie ruszył pierwszy samoobsługowy multitap i sklep piwny

Pierwszy samoobsługowy multitap i sklep piwny w Krakowie już działa. Powstał w dawnej fabryce elektroniki na Zabłociu. To odpowiedź na zamknięte puby i brak możliwości sprzedaży w nich piwa.

Gorąco Polecam Piekarnia - pilotażowy lokal na warszawskim Natolinie

Enata Bread, grupa zarządzająca marką Gorąco Polecam, wraca do źródeł, czyli do pieczenia chleba. I otwiera pierwszy pilotażowy lokal pod marką Gorąco Polecam Piekarnia - na warszawskim Natolinie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej