x

Krakowskie Chabry z poligonu

Kategoria: Miejsca

Koncept Chabrów z poligonu powstał z przekory i chęci wyjścia poza sztampę.

Winiarnia Chabry z poligonu. Foto: materiały prasowe.
Winiarnia Chabry z poligonu. Foto: materiały prasowe.
Wypijemy tu naturalne wina przede wszystkim z Francji i Włoch. W zmieniającej się często karcie będzie około 25 etykiet, z założenia niedostępnych nigdzie indziej w Polsce. W pierwszej selekcji pojawią się butelki m.in. z projektów La Sorga i Tutti Frutti Ananas, od Juliena Peyras, Laurenta Saillarda czy Andersa Frederika Steena. W środku połączenie motywów floralnych z rewolucyjno-militarnymi z elementami art déco i skrzynkami po amunicji z Bumaru, pełniącymi funkcję stolików. Za barem spotkacie twórców projektu: Kubę Janickiego, Magdalenę Kubiaczyk, Tomka Kosińskiego i Joannę Plichtę, choć – jak sami twierdzą – na pewno nie naraz, bo raczej się nie zmieszczą.

Dajwór 19, Kraków

Artykuł ukazał się w „Food Service" 12/2020 – 1/2020 nr 191.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej