x

Krakowskie Chabry z poligonu

Kategoria: Miejsca    20.02.2020

Koncept Chabrów z poligonu powstał z przekory i chęci wyjścia poza sztampę.

Winiarnia Chabry z poligonu. Foto: materiały prasowe.
Winiarnia Chabry z poligonu. Foto: materiały prasowe.
Wypijemy tu naturalne wina przede wszystkim z Francji i Włoch. W zmieniającej się często karcie będzie około 25 etykiet, z założenia niedostępnych nigdzie indziej w Polsce. W pierwszej selekcji pojawią się butelki m.in. z projektów La Sorga i Tutti Frutti Ananas, od Juliena Peyras, Laurenta Saillarda czy Andersa Frederika Steena. W środku połączenie motywów floralnych z rewolucyjno-militarnymi z elementami art déco i skrzynkami po amunicji z Bumaru, pełniącymi funkcję stolików. Za barem spotkacie twórców projektu: Kubę Janickiego, Magdalenę Kubiaczyk, Tomka Kosińskiego i Joannę Plichtę, choć – jak sami twierdzą – na pewno nie naraz, bo raczej się nie zmieszczą.

Dajwór 19, Kraków

Artykuł ukazał się w „Food Service" 12/2020 – 1/2020 nr 191.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Wstąp na McBurgera w drodze do Energylandii

30 sierpnia została otwarta długo wyczekiwana restauracja McDonald’s w Zatorze. Lokal znajduje się przy ul. Władysława Grabskiego 16 na trasie prowadzącej do największego w Polsce parku rozrywki Energylandia.

ZENIT

Lokal mieści się na poznańskiej Śródce 16a w miejscu dawnego sklepu wielobranżowego o tej samej nazwie. W środku 23 miejsca, a w ciepłe miesiące dostępny jest ogródek.

Pierwsza piwiarnia Kozlovna w stolicy

31 lipca zostanie otwarta pierwsza w stolicy, a trzecia w Polsce Kozlovna, w której można skosztować ulubionego piwa Czechów. Poczujecie się tam jak w typowej, czeskiej hospodzie.

Qulinarium - nowa strefa restauracyjna w łódzkiej Manufakturze

W ostatni weekend sierpnia uroczyście otwarto Qulinarium - nową strefę restauracyjną w Manufakturze w Łodzi. Dawny food court został zmodernizowany zgodnie z aktualnymi trendami nie tylko w wystroju wnętrz, ale również pod kątem funkcjonalności i nowych potrzeb klientów Manufaktury.

Zimne Dranie, czyli tatar na 8 sposobów w warszawskiej Elektrowni Powiśle

W industrialnej przestrzeni warszawskiej Elektrowni Powiśle, obok kilkunastu innych konceptów, powstał jeden zasługujący na szczególną uwagę. To Zimne Dranie - działające od czerwca tego roku bistro deli specjalizujące się w tatarach.

Nałęczów Zdrój S.A. właścicielem Pałacu Małachowskich w Nałęczowie

Nałęczów Zdrój S.A., właściciel marki Cisowianka, to firma bardzo silnie związana z regionem Nałęczowa, świadoma jego wyjątkowości i pięknych, ponad 200-letnich, tradycji uzdrowiskowych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej