x

Krakowskie Chabry z poligonu

Kategoria: Miejsca    20.02.2020

Koncept Chabrów z poligonu powstał z przekory i chęci wyjścia poza sztampę.

Winiarnia Chabry z poligonu. Foto: materiały prasowe.
Winiarnia Chabry z poligonu. Foto: materiały prasowe.
Wypijemy tu naturalne wina przede wszystkim z Francji i Włoch. W zmieniającej się często karcie będzie około 25 etykiet, z założenia niedostępnych nigdzie indziej w Polsce. W pierwszej selekcji pojawią się butelki m.in. z projektów La Sorga i Tutti Frutti Ananas, od Juliena Peyras, Laurenta Saillarda czy Andersa Frederika Steena. W środku połączenie motywów floralnych z rewolucyjno-militarnymi z elementami art déco i skrzynkami po amunicji z Bumaru, pełniącymi funkcję stolików. Za barem spotkacie twórców projektu: Kubę Janickiego, Magdalenę Kubiaczyk, Tomka Kosińskiego i Joannę Plichtę, choć – jak sami twierdzą – na pewno nie naraz, bo raczej się nie zmieszczą.

Dajwór 19, Kraków

Artykuł ukazał się w „Food Service" 12/2020 – 1/2020 nr 191.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

SUPPERLARDO

Kiedy właściciele jednej z najpopularniejszych restauracji w Warszawie zabierają się do otwarcia nowej, a informacja o tym krąży po mieście od miesięcy, wiadomo dwie rzeczy. Po pierwsze - że oczekiwania będą wysokie. Po drugie - że prawdopodobnie powtórzy ona sukces pierwszego miejsca.

WINSKY WINE’N’WHISKY BAR

Nad Wisłą w Warszawie, przy ulicy Wioślarskiej 10, w budynku The Tides, otworzył się w listopadzie Winsky Wine’n’Whisky Bar. Twórczynią i współwłaścicielką miejsca jest Monika Frendl, drugim współwłaścicielem jest Viktor Jakupec.

Genesis Restaurant & Cocktail Bar

Genesis to nowa restauracja w Warszawie przy Placu Europejskim, tuż obok słynnego biurowca Warsaw Spire.

Hotel Kolegiacki: Włochy w samym sercu Poznania

Restauracja Hotelu Kolegiackiego to wyjątkowe miejsce na gastronomicznej mapie Poznania. Wizyta w Patio Prowansja przypomina śródziemnomorskie wakacje, a pijąc kawę na tarasie położonym na dachu kamienicy możemy podziwiać panoramę miasta, w tym jeden z symboli Poznania, czyli trykające się koziołki.

Topowe restauracje otworzą się w Elektrowni Powiśle

Rewitalizacja Warszawskiej Elektrowni Powiśle rozpoczęła się w 2016 r. zakończenie całej inwestycji zaplanowane jest na koniec 2020 r.

Rodzinnie, po włosku w warszawskim Pesto Café

Kiedy dzieci są szczęśliwe, ich rodzice też są szczęśliwi - to motto Pesto Café, restauracji w warszawskiej Galerii Młociny. Miejsce stworzono z myślą o rodzinnych posiłkach poza domem.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej