x

3 ciekawe miejsca na pączki w Warszawie

Kategoria: Miejsca    20.02.2020

Jeśli znudziły wam się zwykłe pączki, sprawdźcie koniecznie, gdzie można znaleźć bardziej niecodzienne propozycje! Wege, luksus i fantazja!

Szukacie pączków z klasą, pączków wege czy szalonych, zakręconych pączków? Doradzamy, jakie miejsca w Warszawie warto odwiedzić w Tłusty Czwartek, aby zjeść coś więcej niż zwykłego pączka.

Pączkowy luksus

Pączkowa oferta Lourse Warszawa. Foto: materiały prasowe.
Pączkowa oferta Lourse Warszawa. Foto: materiały prasowe.
Jeżeli poszukujecie wyjątkowo wyrafinowanych smaków, w Tłusty Czwartek koniecznie zajrzyjcie do zlokalizowanej w Hotelu Europejskim cukierni Lourse. Wyłącznie na ten jeden dzień w cukierni dostępne będą:
– pączek ze słonym karmelem i orzechami laskowymi,
– pączek z kremem pistacjowym i marakują,
churros czekoladowy z waniliowym kremem pâtissière,
– pączek z powidłami śliwkowymi.

– W Lourse Warszawa każdego roku pączki wyrabiane są ręcznie, metodą tradycyjną, dzięki czemu możemy cieszyć się produktami wysokiej jakości. Aby uzyskać idealne wyroby, prace nad nadzieniem rozpoczynają się już kilka dni przed. To, co jest w środku, sprawia, że tak uwielbiamy pączki. Przy sporządzaniu ciasta dobierana jest odpowiednia ilość drożdży, a ciasto jest wyrabiane tak długo, aż zostanie uzyskana odpowiednia konsystencja – wyjaśnia Dawid Makurat, Chef de Patisserie Lourse Warszawa. – Pod wpływem śródziemnomorskich inspiracji w tym roku w Lourse będą królować takie pyszności, jak Churros czekoladowy z waniliowym kremem pâtissière, pączki z kremem pistacjowym i marakują oraz słonym karmelem i orzechami laskowymi. Nie zabraknie też tradycyjnych pączków z powidłami śliwkowymi inspirowanymi przepisami mojej babci Jadwigi – dodaje.

W Tłusty Czwartek godziny otwarcia cukierni Lourse zostaną wydłużone. Będzie czynna od 7:30 do 20.

Lourse Warszawa, ul. Krakowskie Przedmieście 13

 

Roślinne pączki

Wegańskie pączki od BAJA. Foto: materiały prasowe.
Wegańskie pączki od BAJA. Foto: materiały prasowe.
Moda na wegetarianizm i weganizm przybiera na sile. Jeżeli wy również poszukujecie wegańskich łakoci, musicie zajrzeć do cukierni BAJA. W tym roku zaprezentuje wegańskie pączki w dwóch odsłonach:
konfitura różana z lukrem pomarańczowym,
czekoladowy z karmelem i prażonymi orzechami laskowymi.

– BAJA to wegańska pracownia cukiernicza założona przez dwie kobiety, prywatnie przyjaciółki, które wcześniej realizowały się jako adwokat i szef kuchni. Przez słabość do słodkiego wspólnie zaczęłyśmy prowadzić prace przy roślinnych wypiekach. Chcemy, żeby nasza firma reprezentowała najwyższy poziom jakości, nie zapominając przy tym o klasycznych domowych smakach – opowiada Krystyna Bielec, jedna z założycielek cukierni, szefowa kuchni i logistyk cukierniczy z 6-letnim doświadczeniem w gastronomii. Jej partnerką biznesową jest Hanna Litwiniuk, która wcześniej pracowała jako adwokat, a od dłuższego czasu realizuje się jako wegański cukiernik.

– Nasze pączki zostały przetestowane wiele razy. Ich receptura to tak naprawdę praca od wielu lat z wegańskim ciastem drożdżowym. Mamy dużą świadomość produktu, a wszystkie składniki, od lukru po nadzienie, wykonywane są bezpośrednio w naszej pracowni – wyjaśnia Krystyna Bielec.

Pączki od BAJA wegańska cukiernia w Tłusty Czwartek będą dostępne w:
Stor Tamka (ul. Tamka 33)
Stor Bracka (ul. Bracka 18)
Cisza na morzu (ul. Dygat 3/U6)

Ponadto w Procesie Kawki (ul. Księdza Ignacego Kłopotowskiego 23/25) dostępne będą wegańskie drożdżówki z wiśnią, lukrem i kruszonką. Smacznego!

 

Azjatyckie wariacje 

Lodowe bao-pączki z The Cool Cat. Foto: materiały prasowe.
Lodowe bao-pączki z The Cool Cat. Foto: materiały prasowe.

The Cool Cat TR przy Marszałkowskiej 8 w Warszawie proponuje swój cukierniczy hit – bao-pączka z lodami matcha (na śmietanie) i karmelem miso. Dodatkowo, z okazji Tłustego Czwartku, serwuje trzy wegańskie smaki bao-pączka:
– z lodami truskawkowo-różanymi, stopioną pianką marshmallow, różanym lukrem i posypką,
– z lodami z czarnego sezamu, kokosowymi galaretkami i sosem mango z kawałkami mango,
– z lodami z masła orzechowego, kruszonymi ziarnami kakao, lukrem i sosem czekoladowo-karmelowym.

Bao to popularna na Dalekim Wschodzie drożdżowa bułeczka na parze, ale jeżeli się ją usmaży, przypomina naszego pączka. 

W The Cool Cat bao-pączki podawane są tuż po usmażeniu, jeszcze ciepłe, co przyjemnie kontrastuje z zimnem lodów. Kosztują 19,99 zł i 18 zł (wariant z lodami matcha). 

Pączkoburger z The Cool Cat. Foto: materiały prasowe.
Pączkoburger z The Cool Cat. Foto: materiały prasowe.

Jeszcze bardziej oryginalną ofertę ma siostrzana restauracja The Cool Cat przy ulicy Solec 38 – to… pączkoburger. W jego skład wchodzą: tradycyjny pączek z lukrem, szarpany polik wołowy, domowe kimchi, chrupiący bekon i sos serowy. Cena: 29 zł.

Za wszystkie te szalone pomysły odpowiada szef kuchni obu lokali (i współwłaściciel) Jakub „Kaftan” Kaftański.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej