x

Narodowa Reprezentacji Polski Kucharzy na YouTube

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Oglądaj występy Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy na Olimpiadzie IKA w Stuttgarcie.

Narodowej Reprezentacji Kucharzy Polski. Foto: materiały prasowe.
Narodowej Reprezentacji Kucharzy Polski. Foto: materiały prasowe.
15 lutego członkowie z Narodowej Reprezentacji Kucharzy Polski zmierzyli się w pierwszej konkurencji na Olimpiadzie Kulinarnej w Stuttgarcie. Po dniu odpoczynku czekało ich kolejne wyzwanie. Z kolei 18 lutego swoje siły prezentuje kadra juniorów w konkurencji Restaurant of the Nations. Relację z występu zawodników Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy na Olimpiadzie Kulinarnej, na której spotka się w tym roku ponad 2000 szefów kuchni z ponad 60 krajów świata, będzie można śledzić na bieżąco w nowo powstałym kanale YouTube Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

Po raz pierwszy Narodowa Reprezentacja Kucharzy wystawi swoją reprezentację w dwóch kategoriach wiekowych: seniorów i juniorów. Wyselekcjonowani reprezentanci staną do rywalizacji w dwóch dyscyplinach.

Chefs Table

Chefs Table to kategoria, w której 7 kucharzy i jeden asystent w ciągu 5 godzin przygotowują po 12 porcji menu degustacyjnego. Następnie zespół musi zaserwować 10 gościom oraz 2 sędziom kolejno: pieczywo i dip, 6 finger foodów, plater rybny (tzw. festive platter), danie wegańskie, danie mięsne, deser oraz petit fours. Chefs Table to okazja do zaprezentowania kunsztu i kreatywności kucharzy.

Restaurant of Nations

Konkurencja Restaurant of Nations polega na podaniu 3-daniowego menu (lub 2-daniowego w przypadku reprezentacji juniorów) 110 gościom (60 gościom w przypadku reprezentacji juniorów) w ciągu 6 godzin. Tu liczy się współpraca, czas, powtarzalność i serwis. 

By w pełni zaprezentować swoje umiejętności, Kadrowicze trenują do startu na olimpiadzie w od kilku miesięcy w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie pod Warszawą.

Zmagania Narodowej Reprezentacji Kucharzy, zarówno seniorów jak i juniorów, ich wrażenia oraz relację z Olimpiady można oglądać na kanale YouTube Instytutu Kulinarnego.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

WIELKIE ŚWIĘTO WHISKY

W dniach 13-14 października w Sangate Hotel Airport odbyła się kolejna edycja festiwalu poświęconego whisky - Whisky Live Warsaw. Główną częścią festiwalu jak zawsze była duża sala wystawiennicza ze stoiskami ambasadorów marek oraz przedstawicieli destylarni.

SPECJALNIE DLA CUKIERNIKÓW

Polska drużyna zakwalifikowała się do Coupe du Monde de la Pâtisserie, jednego z najbardziej prestiżowych konkursów cukierniczych na świecie. W Turynie polski zespół zaprezentuje swoje umiejętności. Przygotowania do startu w konkursie będą odbywać się w Ashanti - Szkole Kulinarnej.

Znamy finalistów Bocuse d’Or Poland 2018

11 grudnia 2017 r. w Akademii Kulinarnej Nestle Professional w Warszawie odbyły się preeliminacje konkursu Bocuse d’Or Poland 2018.

Mistrzostwa osiągnęły pełnoletność

Nowym Mistrzem Polski Sommelierów został Kamil Wojtasiak z warszawskiej restauracji Butchery & Wine. 28-letni Wojtasiak pokonał w finale ubiegłorocznego wicemistrza Macieja Sokołowskiego z Poznania oraz Łukasza Głowackiego z restauracji Muga.

Water&Wine docenione przez Akademię Gastronomiczną w Polsce

W piątek 16 marca 2018 w warszawskim hotelu Bristol rozdane zostały nagrody Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej AIG PRIX oraz ARS COQUINARIA dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się międzynarodową jakością.

Kompleksowo dla sektora HoReCa

Trendy w gastronomii, kulinarne inspiracje i 18. już edycja Kulinarnego Pucharu Polski - tak zapowiada się kolejne poznańskie spotkanie sektora gastronomiczno-hotelarskiego na targach Polagra Gastro i Invest Hotel , które w tym roku odbędzie się w dniach 1-4 października w Poznaniu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej