x

Podwędzany jesiotr

Kategoria: Karta - dania    13.02.2020

Podwędzany jesiotr według przepisu Pawła Chomentowskiego.

Podwędzany jesiotr. Foto: Michał Radwański.
Podwędzany jesiotr. Foto: Michał Radwański.
SKŁADNIKI:
100 g fileta z jesiotra
1 por baby
10 szt świeżej żurawiny
20 ml czerwonego wina
1 łyżka miodu
½ kapusty czerwonej baby
5 szt cebulki perłowej
50 g hibiskusa
2 łyżki cukru
1 liść jarmużu
10 ml oliwy
200 ml wody
10 g soli
Wiórki z drzewa wiśniowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Filet z jesiotra włożyć do wody z solą na 3 godz., następnie zadymiać wiórkami z drzewa wiśniowego przez ok. 2 godz. i upiec w temp. 120°C przez 15 min. Cebulkę przekroić wzdłuż, rozdzielić z warstw i zamoczyć w naparze z hibiskusa i cukru. Żurawinę dusić w garnku z dodatkiem wina i miodu. Na patelni usmażyć cienkie cząstki czerwonej kapusty, dodać por i drobno posiekany jarmuż, doprawić solą i pieprzem. Ciepłego jesiotra podać z usmażonymi warzywami i udekorować żurawiną i cebulką perłową.

Przepis ukazał się w „Food Service" 12/2019 – 1/2020 nr 191.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej