x

Podwędzany jesiotr

Kategoria: Karta - dania    13.02.2020

Podwędzany jesiotr według przepisu Pawła Chomentowskiego.

Podwędzany jesiotr. Foto: Michał Radwański.
Podwędzany jesiotr. Foto: Michał Radwański.
SKŁADNIKI:
100 g fileta z jesiotra
1 por baby
10 szt świeżej żurawiny
20 ml czerwonego wina
1 łyżka miodu
½ kapusty czerwonej baby
5 szt cebulki perłowej
50 g hibiskusa
2 łyżki cukru
1 liść jarmużu
10 ml oliwy
200 ml wody
10 g soli
Wiórki z drzewa wiśniowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Filet z jesiotra włożyć do wody z solą na 3 godz., następnie zadymiać wiórkami z drzewa wiśniowego przez ok. 2 godz. i upiec w temp. 120°C przez 15 min. Cebulkę przekroić wzdłuż, rozdzielić z warstw i zamoczyć w naparze z hibiskusa i cukru. Żurawinę dusić w garnku z dodatkiem wina i miodu. Na patelni usmażyć cienkie cząstki czerwonej kapusty, dodać por i drobno posiekany jarmuż, doprawić solą i pieprzem. Ciepłego jesiotra podać z usmażonymi warzywami i udekorować żurawiną i cebulką perłową.

Przepis ukazał się w „Food Service" 12/2019 – 1/2020 nr 191.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Bakłażan

Jest nieodzownym składnikiem przysmaków wielu kuchni narodowych - trudno sobie wyobrazić bez niego menu restauracji śródziemnomorskiej, gruzińskiej, bliskowschodniej czy indyjskiej. Warto, by zagościł także na stołach innych lokali. Zwłaszcza w sezonie, gdy jest najsmaczniejszy.

Kultowe klopsiki z Ikei teraz w całkowicie roślinnej wersji

Nowa wersja klopsików wygląda i smakuje jak mięso, a przy tym jest w 100% roślinnym produktem. Danie jest alternatywą dla osób, które chcą zatroszczyć się o planetę i ograniczyć spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego, jednoczenie nie rezygnując z mięsnego smaku.

Starbucks poszerza ofertę o świeżo wypiekane croissanty i cynamonki

Starbucks Polska wprowadza do sprzedaży świeżo wypiekane każdego dnia croissanty i cynamonki bazujące na cieście francuskim. Produkty dostarczane będą przez firmę Bridor należącą do portfolio francuskiej grupy Le Duff.

Pełna spiżarnia już nie tylko od święta!

Śliwki kalifornijskie tradycyjnie goszczą w wielkanocnym koszyku zakupowym Polaków. Nie może ich zabraknąć również w tym roku, szczególnie teraz, kiedy na znaczeniu zyskują produkty spożywcze o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni i dłuższym terminie przydatności do spożycia.

Karp wędzony

Justyna Słupska-Kartaczowska/Jadka

Faux gras - pasztet bez cierpienia

Foie gras, czyli stłuszczone wątroby kaczek lub gęsi, są znane większości szefów i szefowych kuchni na świecie. Rosną jednak głosy sprzeciwiające się jego produkcji, a w odpowiedzi powstała roślinna alternatywa - faux gras.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej