x

Zimowe warzywa korzeniowe

Kategoria: Karta - dania    13.02.2020

Zimowe warzywa korzeniowe według przepisu Pawła Chomentowskiego.

Zimowe warzywa korzeniowe. Foto: Michał Radwański.
Zimowe warzywa korzeniowe. Foto: Michał Radwański.
SKŁADNIKI:
4 skorzonery
4 korzenie pasternaku
4 szt. topinamburu
200 g brukwi
100 ml mleka kokosowego
50 ml oleju z ostu
50 ml oleju rzepakowego
50 g prażonych pistacji
100 g kaszy gryczanej
50 ml dżinu
250 g cukru
500 ml wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Obraną i umytą skorzonerę włożyć do worka próżniowego z olejem z ostu, zamknąć próżniowo i gotować w temperaturze 85°C przez 2-3 godz.
Topinambur i pasternak natrzeć solą i olejem rzepakowym, następnie włożyć do piekarnika i piec w temp. 180°C ok. 20 min. Po wystudzeniu przekroić warzywa wzdłuż, wydrążyć, nie uszkadzając skórki. Wydrążony środek podgotować w garnku z dodatkiem mleka kokosowego i zmielić na wysokich obrotach blenderem oraz przetrzeć przez drobne sitko, doprawić solą. Skórki z topinamburu i pasternaku ugotować w wodzie z cukrem przez 5 min, następnie piec w 160°C przez 15-20 min. Kaszę gryczaną rozgotować w małej ilości wody, zblendować na gładką masę, rozetrzeć na grubość 1 mm i suszyć przez ok. 24 godz. Połamać gryczanego wafla na mniejsze kawałki i usmażyć na głębokim tłuszczu. Obraną brukiew zrumienić na patelni i ugotować do miękkości, zblendować na gładką masę i doprawić solą. Usmażyć na złoty kolor skorzonerę, następnie podlać dżinem, dodać pistacje i doprawić solą.
Chrupiącą skórkę pasternaku wypełnić musem z wydrążonych i przetartych warzyw. Purée z brukwi, skórki z topinamburu, faszerowanego pasternaku i skorzonerę starannie ułożyć na talerzu i udekorować chipsami gryczanymi, liśćmi musztardowca i szczawikiem zajęczym.

Przepis ukazał się w „Food Service" 12/2019 – 1/2020 nr 191.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Tacos al pastor - przepis z restauracji Blue Cactus

Blue Cactus dzieli się przepisem na niezwykle proste i pyszne danie.

Desery dookoła świata. Co warto spróbować podczas wakacyjnych podróży?

Chrupiące sycylijskie cannoli, maczane w czekoladzie hiszpańskie churros czy popularna na Bałkanach i w krajach arabskich baklava to desery, które zachwycają ludzi z całego świata. Jakich słodkości możemy spróbować w miejscach, które Polacy odwiedzą w tym roku podczas swych wakacyjnych podróży?

Pad thai - krótka historia pierwszego tajskiego fast foodu

Pad thai to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań kuchni tajskiej. Skąd się wzięło i jak trafiło na polskie stoły? Przedstawiamy krótką historię pad thaia, pierwszego tajskiego fast foodu.

Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego - przepis Pascala Brodnickiego

Z łatwo dostępnego hodowlanego pstrąga tęczowego można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Nas zachwyciło ceviche na modłę peruwiańską w interpretacji znanego kucharza Pascala Brodnickiego, ambasadora kampanii "Teraz pstrąg". Oto przepis!

Karmelizowany popcorn z Mr. Pancake & Pizza Boys

Karmelizowany popcorn według przepisu z Mr. Pancake i Pizza Boys.

McDonald’s poszerza menu o Ukraińskiego Burgera

Czasowe wprowadzenie Ukraińskiego Burgerago do menu McDonald’s w Polsce jest "gestem gościnności w kierunku uchodźców z Ukrainy" . Jednocześnie ma pozwolić na pozyskanie pieniędzy na pomoc humanitarną dla mieszkańców pozostających nadal w swojej ojczyźnie.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej