x

Japoński Zjadacz Snów w Warszawie

Kategoria: Miejsca    13.02.2020

Pod koniec sierpnia 2019 r. zaraz obok znanego wszystkim warszawskim miłośnikom ramenu lokalu Sato gotuje powstała niewielka japońska cukiernia. Lokal urządzony jest podobnie do sąsiadującej ramenowni - minimalistyczne wnętrze zostało delikatnie ozdobione japońskimi bibelotami.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Specjalnością Zjadacza są: sernik z dodatkiem zielonej herbaty, mochi, delikatne ciasteczka z mąki ryżowej nadziewane białą czekoladą, słodką pastą z fasoli Azuki lub kasztana oraz warabi mochi, pyszne galaretki z mąki tapioki z matchą, kinako i syropem cukrowym. Wszystkie desery można zjeść na miejscu, zamówić po obiedzie w Sato lub zapakować na wynos do domu. W cukierni można również napić się herbaty, kawy, lemoniady lub miejscowej kombuchy (z zielonej herbaty lub hibiskusa).
Poza ręcznie wyrabianymi słodyczami warto kupić również paczkowane słodycze z Japonii, wybór japońskich herbat, czarki i przybory do prażenia matchy oraz pałeczki i bento boxy.

Adres: ul. Pawińskiego 24, Warszawa
Liczba miejsc: 8 wewnątrz oraz w sezonie letnim 6 w ogródku
Przedział cenowy: 8-22 zł
Typ: casual
Właścicielka: Sylwia Podolska
Szefowa cukierni: Joanna Wąsowicz

Artykuł ukazał się w „Food Service" 12/2020 – 1/2020 nr 191.

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej