x

Japoński Zjadacz Snów w Warszawie

Kategoria: Miejsca

Pod koniec sierpnia 2019 r. zaraz obok znanego wszystkim warszawskim miłośnikom ramenu lokalu Sato gotuje powstała niewielka japońska cukiernia. Lokal urządzony jest podobnie do sąsiadującej ramenowni - minimalistyczne wnętrze zostało delikatnie ozdobione japońskimi bibelotami.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Specjalnością Zjadacza są: sernik z dodatkiem zielonej herbaty, mochi, delikatne ciasteczka z mąki ryżowej nadziewane białą czekoladą, słodką pastą z fasoli Azuki lub kasztana oraz warabi mochi, pyszne galaretki z mąki tapioki z matchą, kinako i syropem cukrowym. Wszystkie desery można zjeść na miejscu, zamówić po obiedzie w Sato lub zapakować na wynos do domu. W cukierni można również napić się herbaty, kawy, lemoniady lub miejscowej kombuchy (z zielonej herbaty lub hibiskusa).
Poza ręcznie wyrabianymi słodyczami warto kupić również paczkowane słodycze z Japonii, wybór japońskich herbat, czarki i przybory do prażenia matchy oraz pałeczki i bento boxy.

Adres: ul. Pawińskiego 24, Warszawa
Liczba miejsc: 8 wewnątrz oraz w sezonie letnim 6 w ogródku
Przedział cenowy: 8-22 zł
Typ: casual
Właścicielka: Sylwia Podolska
Szefowa cukierni: Joanna Wąsowicz

Artykuł ukazał się w „Food Service" 12/2020 – 1/2020 nr 191.

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej