x

Japoński Zjadacz Snów w Warszawie

Kategoria: Miejsca    13.02.2020

Pod koniec sierpnia 2019 r. zaraz obok znanego wszystkim warszawskim miłośnikom ramenu lokalu Sato gotuje powstała niewielka japońska cukiernia. Lokal urządzony jest podobnie do sąsiadującej ramenowni - minimalistyczne wnętrze zostało delikatnie ozdobione japońskimi bibelotami.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Specjalnością Zjadacza są: sernik z dodatkiem zielonej herbaty, mochi, delikatne ciasteczka z mąki ryżowej nadziewane białą czekoladą, słodką pastą z fasoli Azuki lub kasztana oraz warabi mochi, pyszne galaretki z mąki tapioki z matchą, kinako i syropem cukrowym. Wszystkie desery można zjeść na miejscu, zamówić po obiedzie w Sato lub zapakować na wynos do domu. W cukierni można również napić się herbaty, kawy, lemoniady lub miejscowej kombuchy (z zielonej herbaty lub hibiskusa).
Poza ręcznie wyrabianymi słodyczami warto kupić również paczkowane słodycze z Japonii, wybór japońskich herbat, czarki i przybory do prażenia matchy oraz pałeczki i bento boxy.

Adres: ul. Pawińskiego 24, Warszawa
Liczba miejsc: 8 wewnątrz oraz w sezonie letnim 6 w ogródku
Przedział cenowy: 8-22 zł
Typ: casual
Właścicielka: Sylwia Podolska
Szefowa cukierni: Joanna Wąsowicz

Artykuł ukazał się w „Food Service" 12/2020 – 1/2020 nr 191.

Autor tekstu: Wojciech Piasecki
O AUTORZE
Wojciech Tomasz Piasecki
Z wykształcenia mgr inż technologii żywności i żywienia człowieka. Od 13 lat związany z branżą żywności jako technolog i dziennikarz. Specjalizuje się w analizie sensorycznej, badaniach ilościowych i jakościowych na rynku FMCG, technologii gastronomicznej oraz dietetyce sportowej. Z zamiłowania kucharz i piekarz nieustannie poszukujący nowych smaków. Promuje kuchnię zdrową i zbilansowaną. Uwielbia podróże, zarówno te miejskie, jak i z plecakiem w nieznane.

Zobacz także

KRÉM

Właściciel warszawskiego Mônsieur Léon - Luc Magnon - otworzył w lutym bistro Krém. Inspiracją do stworzenia tego miejsca były paryskie crémerie - starannie dopracowane w wystroju sklepy z nabiałem. Kuchnia Krém to nieskomplikowane jedzenie oparte na francuskich klasykach śniadaniowych.

Kawiarnia Dr. Oetkera w centrum Frankfurtu

Producent mrożonej pizzy i dodatków do ciast otworzył własną kawiarnię, piekarnię i restaurację pod nazwą Gugelhupf & Du (Babka i Ty) w najlepszej lokalizacji w centrum Frankfurtu.

Food Hall Browarów Warszawskich już prawie gotowy. Wiemy, co będzie w środku

Już wkrótce pierwszych gości powita Food Hall Browary, mieszczący się w dawnej Leżakowni Browaru Haberbuscha i Schielego. Autorem projektu hali jest Aleksander Likus wraz ze wspólnikami, przedstawiciel młodego pokolenia rodziny Likusów - znanych z licznych projektów hotelarskich i gastronomicznych.

Druga restauracja Tokyo Sushi w warszawskim Blue City

Tokyo Sushi otworzyło swój drugi lokal w Blue City. Nowa restauracja serwuje dania w prawdziwym japońskim klimacie - sushi możemy wybierać z krążącej dookoła baru ruchomej taśmy.

Kiyrnicka by Saguła - połączenie nowoczesności z góralską tradycją w Kościelisku

Szefem kuchni jest Sławomir Saguła, który gotuje zawodowo i z zamiłowania, wyznając zasadę, że "kucharz to nie zawód tylko styl życia".

Longway Cocktail & Vodka Bar

W połowie sierpnia powstał w Katowicach pierwszy na Śląsku cocktail & vodka bar Longway. Twórcami miejsce są trzej barmani - Witold Pietranik, Marek Muszer i Jakub Leduchowski.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej