x

Warszawskie Centrum Praskie Koneser

Kategoria: Miejsca

Usytuowane na terenie odrestaurowanej XIX-wiecznej fabryki wódek Centrum Praskie Koneser staje się kulinarnym zagłębiem. Działa tu obecnie 15 restauracji, kawiarni i barów, a niebawem będzie ich 20.

Restauracja Zoni. Foto: materiały prasowe.
Restauracja Zoni. Foto: materiały prasowe.
Od czerwca ubiegłego roku czynne są restauracja Zoni i bistro WuWu zaprojektowane przez pracownię Mirosława Nizio. Tę pierwszą – w stylu industrialnym, z zachowanymi piecami fabrycznymi – uznano za jedną z siedmiu najpiękniejszych restauracji świata w konkursie World Interiors News Awards. – Ja pierwszy uwierzyłem w potencjał Konesera. Zachwycała mnie jego architektura i historia, które tworzą niepowtarzalną w skali Warszawy i kraju atmosferę. Kulinarną przestrzeń tego miejsca tworzą ludzie tacy jak my: pasjonaci architektury, sztuki, gościnności i doskonałego jedzenia. Tacy też są nasi goście, to koneserzy smaku – mówi współtwórca i współwłaściciel restauracji Zoni Mirosław Nizio.
Kuchnią w Zoni zawiadywał do niedawna Aleksander Baron, stery po nim przejął Michał Gniadek okrzyknięty przez przewodnik Gault & Millau Młodym Talentem 2018 r. Gniadek proponuje m.in. polik wołowy z krewetkami i chili (59 zł) oraz perliczkę z topinamburem i śliwką (54 zł). Bar oferuje ponad 200 rodzajów wódek z Polski i świata. Wystrój WuWu nawiązuje z kolei do lat 50. XX w. – nastrój tworzy m.in. duża ściana z luksferów w bursztynowym kolorze. Bistro chętnie odwiedzają wielbiciele smaków przedwojennych warszawskich salonów – w karcie znajdziecie np. sandacza z mulami (48 zł) i pierogi z gęsiną (38 zł). Kucharze sami wędzą, pieką chleby, robią sery, kefiry, kiszonki, octy, infuzje i nalewki. Gości częstują kranówką.

Restauracja Bombaj Masala. Foto: materiały prasowe.
Restauracja Bombaj Masala. Foto: materiały prasowe.

Polską nowoczesną kuchnię z międzynarodowymi akcentami oraz lokalny klimat dzielnicy odnaleźć można też w Fermencie Praskim, który otworzył swoje podwoje 8 października 2018 r. To lokal w stylu neo bistro, a jego szef kuchni Michał Kornas serwuje m.in. cepeliny praskie z farszem mięsnym i sosem demi glace (32 zł) oraz burgera z szarpanym mostkiem wołowym i domowymi kopytkami (39 zł). W karcie jest duży wybór piw, w tym czeskich i kraftowych. 1 kwietnia 2019 r. uruchomiono restaurację Bombaj Masala Indian Tapas & Bar z tradycyjną kuchnią indyjską w nowoczesnym wydaniu. Lokal oferuje śniadania, małe przystawki i dania z glinianego pieca tandoor. Jego specjalnością są marynowane pieczone mięsa, ryby i warzywa, chleb naan oraz curry. Butter Chicken, czyli kurczaka z pieca tandoor w sosie pomidorowo-nerkowcowym zjecie tu za 38 zł, przy okazji przyglądając się – dzięki otwartej kuchni – pracy indyjskich kucharzy, którym przewodzi szef Virendra Singh Rangar.
Dania przyrządzane na żywym ogniu to z kolei specjalność Koneser Grilla, najmłodszej restauracji na terenie praskiego centrum działającej od października 2019 r. Właściciel, znany restaurator Daniel Pawełek, postawił na połączenie zabytkowej architektury wnętrza z loftowym designem. Od wejścia gości otula dochodzący z otwartej kuchni ciepły zapach drewna i grillowanego mięsa. Ogień rozpalany jest w palenisku już rano, a do grillowania używane jest polskie sezonowane drewno z dębu i olchy. Motto restauracji brzmi – Koneser Grill jest odważny w tym, co robio, nie boi się żywiołu i potrafi go okiełznać. Popisowe dania szefa kuchni Piotra Wójcika to jajko przepiórcze z białą kiełbasą i piklami (13 zł) oraz stek rzeźnika z sosem bordelaise (55 zł). W tym miejscu można się napić naprawdę nie byle jakiego wina – za selekcję trunków odpowiada Kamil Wojtasiak, Mistrz Polski Sommelierów 2018.

Restauracja Syreni Śpiew. Foto: materiały prasowe.
Restauracja Syreni Śpiew. Foto: materiały prasowe.

Poza tym na terenie Konesera znajdują się też koncepty, które sprawdziły się w innych miejscach: ORZO ze śniadaniami, pastami, burgerami i pizzą, Frankie’s z sokami, koktajlami i sałatkami, Papa Diego z meksykańskimi specjałami i Van Dog z hot dogami w stylu gourmet. Dla pracujących ciekawym miejscem na spotkanie może być Google Campus Café. Kawę i domowe słodkości serwuje Columbus Coffee, a fani słodyczy mogą zajrzeć do Pijalni Czekolady Wedel. Dobrych drinków napijecie się w całodobowym Moxy Hotel Barze oraz ukrytym w Muzeum Polskiej Wódki Barze ¾, który dzięki interesującemu wnętrzu przenosi nas w czasy międzywojnia. Wrażenie robi w nim długi miedziany bar przywodzący na myśl tradycyjne alembiki oraz 32 rodzaje własnych nalewek, które zmieniają się sezonowo (15 zł za porcję).
Na zabawę do białego rana zaprasza otwarty we wrześniu 2019 r. Syreni Śpiew – 4 poziomy, 4 bary, 3 sceny i huśtawka do show, które odbywa się na wysokości 12 m, gwarantują wiele radości przez 7 dni w tygodniu. Miejscówka zobowiązuje – urządzony w dawnym magazynie spirytusu lokal inspiruje się czasami prohibicji, klimatem tajnych barów oraz „Wielkiego Gatsby’ego”. W nowej formule to nie tylko klub, ale także śródziemnomorska restauracja. Szefowa kuchni Dorota Mrówka proponuje m.in. kalmary panierowane z cytryną i pietruszką (29 zł), cielęce ossobuco (48 zł), no i pizzę (24-61 zł). W ciągu najbliższych miesięcy w Koneserze zadebiutują kolejne koncepty: La Fabrica Tapas Bar, Azia Restaurants – 3-piętrowy lokal z kuchnią Dalekiego Wschodu, winiarnia Odkupienie Win oraz restauracja dla rodzin z małymi dziećmi.
Wyjątkowy klimat Konesera tworzy nie tylko gastronomia, ale również organizowane tu targi, wystawy sztuki, festiwale muzyczne i inne wydarzenia kulturalne. Można tu też zrobić niebanalne zakupy – w pasażu zlokalizowane są sklepy polskich marek niedostępne w innych galeriach handlowych.

Adres: plac Konesera, Warszawa
Liczba miejsc: 1000 siedzących + 200 w letnich ogródkach
Liczba lokali: 15: Zoni, WuWu, Ferment Praski, Bombaj Masala, Koneser Grill, ORZO, Papa Diego, Frankie’s, Van Dog, Bar Hotel Moxy, Bar ¾, Syreni Śpiew, Google Campus Café, Columbus Coffee, Pijalnia Czekolady Wedel
Gastronomia: 250 potraw kuchni: polskiej, włoskiej, śródziemnomorskiej, azjatyckiej, meksykańskiej, indyjskiej
Inwestorzy: Grupa Liebrecht & wooD oraz BBI Development SA

Artykuł ukazał się w „Food Service" 12/2020  – 1/2020 nr 191.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

FAST CASUAL WEDŁUG DANIELA HUMMA

Daniel Humm, szef kuchni Eleven Madison Park, i jego wspólnik Will Guidara otwierają nową restaurację w Nowym Jorku - Made Nice. Oficjalne otwarcie restauracji w stylu fast casual nastąpiło w poniedziałek 24 kwietnia.

RESTAURACJE Z OGRODEM

Zrównoważone wykorzystanie mięsa, owoców i warzyw to silny trend już od lat. Restauracje w całej Europie robią krok dalej: hodują własne warzywa oraz zioła i wykorzystują je w kuchni. Miejsca te znajdują się zarówno z dala od cywilizacji, jak i w wielkich miastach - Paryżu, Berlinie czy Londynie.

GRACIARNIA

Graciarnia powstała pod koniec marca w Gdańsku Wrzeszczu, w piwnicy po pubie Kojot. Właścicielem Graciarni jest Marek Gutek, który wraz z dwójką przyjaciół stworzył miejsce oparte na dwóch filarach - grach planszowych i kraftowych piwach.

Mateusz Gessler otworzy restaurację w Elektrowni Powiśle

Elektrownia Powiśle przyciąga interesujące koncepty - to tu swoją nową restaurację otworzy Mateusz Gessler, znany kucharz i restaurator. Chce w niej serwować dania łączące polską tradycję z orientalnymi inspiracjami.

Pasibus z burgerami w warszawskiej Galerii Młociny

Burgery Pasibusa są cenione za świeżość użytych składników, autorskie receptury i pomysłowe połączenia smakowe. Sieć uruchomiła drugi swój lokal w Warszawie - w nowootwartej Galerii Młociny.

Na słodko w warszawskiej Kukułce

Kukułka to nowa warszawska cukiernia stworzona w czerwcu tego roku przez Dominikę Krzemińską (Przegryź) i Katarzynę Błońską (AleWino). Zajmuje niewielką przestrzeń przy Mokotowskiej, sąsiadując drzwi w drzwi z restauracją Przegryź.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej