x

"Polana smaków. Tradycyjna kuchnia w nowoczesnym wydaniu" Andrzeja Polana

Kategoria: Lifestyle - książki    14.02.2020

Andrzej Polan to nie tylko osobowość telewizyjna, ale przede wszystkim doświadczony szef kuchni i restaurator. Niedawno otworzył restaurację w nowej lokalizacji, a teraz... przeniósł ją na kartki książki "Polana smaków. Tradycyjna polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu".

Książka „Polana smaków. Tradycyjna kuchnia w nowoczesnym wydaniu” Andrzeja Polana. Foto: materiały prasowe.
Książka „Polana smaków. Tradycyjna kuchnia w nowoczesnym wydaniu” Andrzeja Polana. Foto: materiały prasowe.
Nie ma w niej jednak przepisów typowo restauracyjnych, autorowi zależało bowiem, by wszystkie potrawy można było wykonać w domu. Mówi, że pasję do gotowania odziedziczył po mamie i babci. Pamięta smaki niektórych ich dań i wraca do nich, wykorzystując je w swojej kuchni. Domowa kaszanka ze śliwkami, rosół grzybowy z pierożkami ziemniaczanymi, turbot gotowany w maśle z pieczonym kalafiorem – oto interpretacja tradycyjnej polskiej kuchni w wersji Polana. Zarówno w przystawkach, daniach głównych i deserach prezentuje on ogromny potencjał rodzimej kuchni i naszych produktów. Odkryjcie je na nowo!

„Polana smaków. Tradycyjna polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu”, Andrzej Polan, wyd. Edipresse, 2019.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 12/2020 – 1/2020 nr 191.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"Modern Comfort Food: A Barefoot Contessa Cookbook" Iny Garten

Jeśli chcecie zrozumieć, co to jest comfort food, zajrzyjcie do tej książki. A potem od razu coś ugotujecie!

INSEKTY - Z CZYM TO SIĘ JE?

To kolejny temat, który wzbudza spore emocje. Insekty - larwy, mrówki, pasikoniki - jako element potrawy pewnie wciąż szokują, ale też intrygują. Istnieją kultury, w których nie są niczym niezwykłym i są spożywane na co dzień. Świat zachodni wciąż nie może się przełamać.

"Stambuł do zjedzenia" Bartka Kieżuna

Po Italii i Portugalii przyszedł czas na następną wyprawę z Bartkiem Kieżunem, tym razem do Stambułu.

"Eventide: Recipe for Clambakes, Oysters, Lobster Rolls and More from a Modern Maine Seafood Shack"

Jeśli wasza specjalność to ryby i owoce morza lub chcecie podszkolić się w tym zakresie, koniecznie sięgnijcie po publikację: "Eventide: Recipe for Clambakes, Oysters, Lobster Rolls and More from a Modern Maine Seafood Shack".

Deserowy zawrót głowy

Coraz częściej badaniem kuchni i jej historii zajmują się kulturoznawcy. Jedną z takich badaczek jest Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kierowniczka food studies na SWPS i autorka nagradzanych książek, takich jak: "Tradycje kulinarne Korei", "Tradycje kulinarne Finlandii" czy "Polish Culinary Paths".

SIŁA ŻYWIOŁÓW

Wśród opisywanych tutaj książek wcale nieczęsto pojawiają się pozycje kultowe czy wręcz klasyki - dominują nowości. Do grupy klasyków zdecydowanie można zaliczyć "Magię gotowania" sprzed kilku lat, której polskie (niestety, niedoskonałe) tłumaczenie ukazało się właśnie na polskim rynku.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej