x

"Polana smaków. Tradycyjna kuchnia w nowoczesnym wydaniu" Andrzeja Polana

Kategoria: Lifestyle - książki

Andrzej Polan to nie tylko osobowość telewizyjna, ale przede wszystkim doświadczony szef kuchni i restaurator. Niedawno otworzył restaurację w nowej lokalizacji, a teraz... przeniósł ją na kartki książki "Polana smaków. Tradycyjna polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu".

Książka „Polana smaków. Tradycyjna kuchnia w nowoczesnym wydaniu” Andrzeja Polana. Foto: materiały prasowe.
Książka „Polana smaków. Tradycyjna kuchnia w nowoczesnym wydaniu” Andrzeja Polana. Foto: materiały prasowe.
Nie ma w niej jednak przepisów typowo restauracyjnych, autorowi zależało bowiem, by wszystkie potrawy można było wykonać w domu. Mówi, że pasję do gotowania odziedziczył po mamie i babci. Pamięta smaki niektórych ich dań i wraca do nich, wykorzystując je w swojej kuchni. Domowa kaszanka ze śliwkami, rosół grzybowy z pierożkami ziemniaczanymi, turbot gotowany w maśle z pieczonym kalafiorem – oto interpretacja tradycyjnej polskiej kuchni w wersji Polana. Zarówno w przystawkach, daniach głównych i deserach prezentuje on ogromny potencjał rodzimej kuchni i naszych produktów. Odkryjcie je na nowo!

„Polana smaków. Tradycyjna polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu”, Andrzej Polan, wyd. Edipresse, 2019.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 12/2020 – 1/2020 nr 191.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej