- Książka „Polana smaków. Tradycyjna kuchnia w nowoczesnym wydaniu” Andrzeja Polana. Foto: materiały prasowe.
Nie ma w niej jednak przepisów typowo restauracyjnych, autorowi zależało bowiem, by wszystkie potrawy można było wykonać w domu. Mówi, że pasję do gotowania odziedziczył po mamie i babci. Pamięta smaki niektórych ich dań i wraca do nich, wykorzystując je w swojej kuchni. Domowa kaszanka ze śliwkami, rosół grzybowy z pierożkami ziemniaczanymi, turbot gotowany w maśle z pieczonym kalafiorem – oto interpretacja tradycyjnej polskiej kuchni w wersji Polana. Zarówno w przystawkach, daniach głównych i deserach prezentuje on ogromny potencjał rodzimej kuchni i naszych produktów. Odkryjcie je na nowo!
„Polana smaków. Tradycyjna polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu”, Andrzej Polan, wyd. Edipresse, 2019.
Recenzja ukazała się w „Food Service" 12/2020 – 1/2020 nr 191.