x

"Polana smaków. Tradycyjna kuchnia w nowoczesnym wydaniu" Andrzeja Polana

Kategoria: Lifestyle - książki    14.02.2020

Andrzej Polan to nie tylko osobowość telewizyjna, ale przede wszystkim doświadczony szef kuchni i restaurator. Niedawno otworzył restaurację w nowej lokalizacji, a teraz... przeniósł ją na kartki książki "Polana smaków. Tradycyjna polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu".

Książka „Polana smaków. Tradycyjna kuchnia w nowoczesnym wydaniu” Andrzeja Polana. Foto: materiały prasowe.
Książka „Polana smaków. Tradycyjna kuchnia w nowoczesnym wydaniu” Andrzeja Polana. Foto: materiały prasowe.
Nie ma w niej jednak przepisów typowo restauracyjnych, autorowi zależało bowiem, by wszystkie potrawy można było wykonać w domu. Mówi, że pasję do gotowania odziedziczył po mamie i babci. Pamięta smaki niektórych ich dań i wraca do nich, wykorzystując je w swojej kuchni. Domowa kaszanka ze śliwkami, rosół grzybowy z pierożkami ziemniaczanymi, turbot gotowany w maśle z pieczonym kalafiorem – oto interpretacja tradycyjnej polskiej kuchni w wersji Polana. Zarówno w przystawkach, daniach głównych i deserach prezentuje on ogromny potencjał rodzimej kuchni i naszych produktów. Odkryjcie je na nowo!

„Polana smaków. Tradycyjna polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu”, Andrzej Polan, wyd. Edipresse, 2019.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 12/2020 – 1/2020 nr 191.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"Śledzie bałtyckie. Naturalnie" Giena Mientkiewicza i Andrzeja Szylara

Otto von Bismarck podobno mawiał, że gdyby śledzie były droższe i nie było ich tak dużo, ceniono by je tak samo jak kawior czy homary. I coś w tym jest - wciąż nie dostrzegamy wartości i potencjału tej ryby.

WALKA Z MITAMI

Bezglutenowa, bez laktozy, bez cukru czy bez tłuszczu - diet i teorii żywieniowych istnieje bardzo wiele. Wszyscy chcemy jeść zdrowo, więc część z nich staje się niezwykle modna i zatacza coraz szersze kręgi.

Apetyt Bourdaina

Ubiegłoroczna, tragiczna śmierć Anthony’ego Bourdaina, autora książek i programów podróżniczo-kulinarnych, wstrząsnęła całym, nie tylko gastronomicznym, światem. Jego ostatnią napisaną przed śmiercią i wydaną na polskim rynku publikacją jest "Apetyt".

Deserowy zawrót głowy

Coraz częściej badaniem kuchni i jej historii zajmują się kulturoznawcy. Jedną z takich badaczek jest Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kierowniczka food studies na SWPS i autorka nagradzanych książek, takich jak: "Tradycje kulinarne Korei", "Tradycje kulinarne Finlandii" czy "Polish Culinary Paths".

PORADNIK CYDROWNIKA

Jak na kraj będący światową potęgą jabłek, literatura na temat ich przetwórstwa prezentuje się bardzo mizernie. "Cydr z polskich jabłek" to obowiązkowa lektura dla wszystkich tych, którzy chcą rozpocząć przygodę z produkcją cydru na mikroskalę.

Michał Kuter wydaje książkę "A nóż widelec"

Z okazji 10-lecia działalności poznańskiej restauracji A Nóż Widelec, jej właściciel, a zarazem szef kuchni Michał Kuter wydał jubileuszową książkę kucharską.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej