x

"Nienasycone" Marianne Pfeffer Gjengedal i Klaudii Igi Peres

Kategoria: Lifestyle - książki    14.02.2020

W książce "Nienasycone" Norweżka Marianne Pfeffer Gjengedal i Polka Klaudia Iga Peres przyjrzały się 14 charyzmatycznym kobietom z różnych epok historycznych przez pryzmat kuchni i jedzenia.

Książka „Nienasycone” Marianne Pfeffer Gjengedal i Klaudii Igi Peres. Foto: materiały prasowe.
Książka „Nienasycone” Marianne Pfeffer Gjengedal i Klaudii Igi Peres. Foto: materiały prasowe.
Wśród opisywanych postaci znajdziemy m.in. Marię Antoninę, Fridę Kahlo, Coco Chanel, Astrid Lindgren, Marilyn Monroe, Sophię Loren czy Björk. Autorki wybrały przepisy na dania, które prawdopodobnie jadła każda z nich, np. spaghetti z klopsikami, ciasteczka meksykańskie czy tort Pavlovej. Przy okazji wcieliły się w bohaterki podczas dowcipnych i wyrafinowanych sesji zdjęciowych. Sprawiły tym samym, że możemy spojrzeć na znane nam postaci z innej perspektywy i lepiej poznać ich historie. Na uwagę zasługuje jakość wydania i piękna oprawa graficzna – książka idealnie nadaje się na prezent. „Nienasycone” to z pewnością publikacja daleka od schematów!

„Nienasycone”, Marianne Pfeffer Gjengedal, Klaudia Iga Peres, wyd. Dwie Siostry, 2019.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 12/2020 – 1/2020 nr 191.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"Prosto" Yotama Ottolenghiego

Odległe kulinarne tradycje łączy w swojej kuchni Yotam Ottolenghi, znany izraelsko-brytyjski szef kuchni, właściciel londyńskich restauracji Nopi i Rovi oraz autor kultowych książek "Jerozolima" i "Obfitość". Na polskim rynku dostępna jest od niedawna jego najnowsza publikacja - "Prosto".

MAKRO razem z Federacją Polskich Banków Żywności przekazuje żywność potrzebującym

Sieć hurtowni MAKRO Polska od października 2016 r. przekazała już ponad 3,3 mln kg produktów, które za pośrednictwem Federacji Polskich Banków Żywności trafiły do osób potrzebujących. Współpracą objęte są wszystkie hale w Polsce.

KULINARNE KRAJOBRAZY

To pięknie wydany album napisany przez słynnego szefa kuchni dla innych szefów kuchni. Przeglądając książkę, możecie poznać produkty, dzikie rośliny, egzotyczne owoce, dowiedzieć się, jak wyglądały tradycyjne chilijskie potrawy, ich klasyczne źródła i nowe interpretacje.

Podróż przez smaki

To kolejny przypadek książki kulinarnej, która jednocześnie jest przewodnikiem po miejscach i smakach.

Akcja: Czytaj PL

Niemal 150 restauracji i kawiarni w całej Polsce dołącza do Czytaj PL - jednej z największych na świecie akcji promujących czytelnictwo. Podczas wizyty w restauracji goście wraz z menu otrzymają kody do ściągnięcia e-booków. W oczekiwaniu na posiłek będą mogli przejrzeć dostępne książki, poznać wybr

Jedząc Londyn

"East London Food", Rosie Birkett, wyd. Hoxton Mini Press 2016

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej