x

"Nienasycone" Marianne Pfeffer Gjengedal i Klaudii Igi Peres

Kategoria: Lifestyle - książki    14.02.2020

W książce "Nienasycone" Norweżka Marianne Pfeffer Gjengedal i Polka Klaudia Iga Peres przyjrzały się 14 charyzmatycznym kobietom z różnych epok historycznych przez pryzmat kuchni i jedzenia.

Książka „Nienasycone” Marianne Pfeffer Gjengedal i Klaudii Igi Peres. Foto: materiały prasowe.
Książka „Nienasycone” Marianne Pfeffer Gjengedal i Klaudii Igi Peres. Foto: materiały prasowe.
Wśród opisywanych postaci znajdziemy m.in. Marię Antoninę, Fridę Kahlo, Coco Chanel, Astrid Lindgren, Marilyn Monroe, Sophię Loren czy Björk. Autorki wybrały przepisy na dania, które prawdopodobnie jadła każda z nich, np. spaghetti z klopsikami, ciasteczka meksykańskie czy tort Pavlovej. Przy okazji wcieliły się w bohaterki podczas dowcipnych i wyrafinowanych sesji zdjęciowych. Sprawiły tym samym, że możemy spojrzeć na znane nam postaci z innej perspektywy i lepiej poznać ich historie. Na uwagę zasługuje jakość wydania i piękna oprawa graficzna – książka idealnie nadaje się na prezent. „Nienasycone” to z pewnością publikacja daleka od schematów!

„Nienasycone”, Marianne Pfeffer Gjengedal, Klaudia Iga Peres, wyd. Dwie Siostry, 2019.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 12/2020 – 1/2020 nr 191.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

W TYGLU KULTUR

Paola Gavin, autorka książki, zebrała ponad 140 przepisów z 20 krajów świata - zarówno prostych receptur, jak i nowatorskich - z których większość była przekazywana z pokolenia na pokolenie, po mistrzowsku wykorzystując tradycyjne składniki.

"Gościnność od kuchni" Patrycji Siwiec, Adama Pawłowskiego i Adama Chrząstowskiego

Premiera książki "Gościnność od kuchni" odbędzie się 22 czerwca. Do autorów pierwszej części "Gościnności" Patrycji Siwiec i Adama Pawłowskiego dołączył znany szef kuchni Adam Chrząstowski.

GORZKO O CUKRZE

Przedstawiamy państwu fragment książki "Wściekły kucharz" autorstwa Anthony’ego Warnera - kucharza i blogera publikującego w takich gazetach jak "New Scientist", czy "The Pool". Warner w swojej książce po kolei obśmiewa wszystkie najmodniejsze trendy i tłumaczy ich genezę.

"Staropolskie przepisy kulinarne"

Profesor Jarosław Dumanowski od lat zajmuje się historią żywności - głównie staropolskiej kuchni i kultury kulinarnej.

"Na podwójnym espresso. Życie w trzech aktach"

Adam Ringer to twórca jednej z najbardziej rozpoznawalnych sieci kawiarni w Polsce - Green Caffè Nero. Z jej pomysłów i oferty inspirację czerpie dzisiaj wiele lokali.

Smakuj Trójmiasto Christmas Edition

Smakuj Trójmiasto Christmas Edition będzie edycją wyjątkową nie tylko ze względu na świąteczny nastrój, ale również przez rozszerzoną formę festiwalu, który potrwa aż dwa dni w nowej, większej, przestrzeni.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej