x

"Nienasycone" Marianne Pfeffer Gjengedal i Klaudii Igi Peres

Kategoria: Lifestyle - książki    14.02.2020

W książce "Nienasycone" Norweżka Marianne Pfeffer Gjengedal i Polka Klaudia Iga Peres przyjrzały się 14 charyzmatycznym kobietom z różnych epok historycznych przez pryzmat kuchni i jedzenia.

Książka „Nienasycone” Marianne Pfeffer Gjengedal i Klaudii Igi Peres. Foto: materiały prasowe.
Książka „Nienasycone” Marianne Pfeffer Gjengedal i Klaudii Igi Peres. Foto: materiały prasowe.
Wśród opisywanych postaci znajdziemy m.in. Marię Antoninę, Fridę Kahlo, Coco Chanel, Astrid Lindgren, Marilyn Monroe, Sophię Loren czy Björk. Autorki wybrały przepisy na dania, które prawdopodobnie jadła każda z nich, np. spaghetti z klopsikami, ciasteczka meksykańskie czy tort Pavlovej. Przy okazji wcieliły się w bohaterki podczas dowcipnych i wyrafinowanych sesji zdjęciowych. Sprawiły tym samym, że możemy spojrzeć na znane nam postaci z innej perspektywy i lepiej poznać ich historie. Na uwagę zasługuje jakość wydania i piękna oprawa graficzna – książka idealnie nadaje się na prezent. „Nienasycone” to z pewnością publikacja daleka od schematów!

„Nienasycone”, Marianne Pfeffer Gjengedal, Klaudia Iga Peres, wyd. Dwie Siostry, 2019.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 12/2020 – 1/2020 nr 191.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"Tutto bene" Flavii Borawskiej i Magłorzaty Minty

Dziennikarkę Małgosię Mintę i szefową kuchni Flavię Borawską łączy sposób myślenia o jedzeniu - obie lubią prostotę, dobre produkty i lekkość.

Z szacunku

Do niedawna nikt nie przypuszczał, że największe sławy światowej kuchni opuszczą na chwilę gwiazdkowe restauracje i połączą siły, żeby gotować z odpadków.Bottura, Ducasse, Roca, Alleno, Atala - co oprócz ugruntowanej pozycji w świecie wysokiej gastronomii łączy te nazwiska (i jeszcze kilka innych)?

"Czas na obiad. 100 pomysłów na odżywczy posiłek" Violi Urban

Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na dania obiadowe, które będą nie tylko smaczne, ale też odżywcze - zajrzyjcie do książki "Czas na obiad" Violi Urban. To jej trzecia publikacja. Od czerwca dostępna w księgarniach.

"Everyone can bake" Dominique Ansel

Cukiernie i piekarnie to ten sektor gastronomii, który w ciągu ostatnich tygodni mógł w miarę normalnie funkcjonować i w związku z tym nie został poważnie sparaliżowany przez kryzys.

U PODSTAW EDUKACJI

Ta pozycja może zastąpić wiele różnych książek kucharskich oraz uzupełniać podręczniki szkolne,a tym samym pomóc nauczycielom. Nie jest to album do oglądania, liczy się wartość merytoryczna.

NATURALNY FERMENT

Czy rzeczywiście jemy statystycznie mniej produktów kiszonych i fermentowanych niż kiedyś? Czy obawiamy się ich? Sandor Katz, amerykański aktywista kulinarny i niestrudzony propagator fermentacji, skutecznie oswaja ludzi z jedną z najstarszych metod obróbki i konserwacji żywności.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej