x

"Nienasycone" Marianne Pfeffer Gjengedal i Klaudii Igi Peres

Kategoria: Lifestyle - książki

W książce "Nienasycone" Norweżka Marianne Pfeffer Gjengedal i Polka Klaudia Iga Peres przyjrzały się 14 charyzmatycznym kobietom z różnych epok historycznych przez pryzmat kuchni i jedzenia.

Książka „Nienasycone” Marianne Pfeffer Gjengedal i Klaudii Igi Peres. Foto: materiały prasowe.
Książka „Nienasycone” Marianne Pfeffer Gjengedal i Klaudii Igi Peres. Foto: materiały prasowe.
Wśród opisywanych postaci znajdziemy m.in. Marię Antoninę, Fridę Kahlo, Coco Chanel, Astrid Lindgren, Marilyn Monroe, Sophię Loren czy Björk. Autorki wybrały przepisy na dania, które prawdopodobnie jadła każda z nich, np. spaghetti z klopsikami, ciasteczka meksykańskie czy tort Pavlovej. Przy okazji wcieliły się w bohaterki podczas dowcipnych i wyrafinowanych sesji zdjęciowych. Sprawiły tym samym, że możemy spojrzeć na znane nam postaci z innej perspektywy i lepiej poznać ich historie. Na uwagę zasługuje jakość wydania i piękna oprawa graficzna – książka idealnie nadaje się na prezent. „Nienasycone” to z pewnością publikacja daleka od schematów!

„Nienasycone”, Marianne Pfeffer Gjengedal, Klaudia Iga Peres, wyd. Dwie Siostry, 2019.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 12/2020 – 1/2020 nr 191.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej