x

BIO zioła - MAKRO Polska ogranicza zużycie plastiku

Kategoria: Produkty    11.02.2020

MAKRO Polska podejmuje szereg działań na rzecz ograniczenia plastiku.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
MAKRO Polska podejmuje szereg działań na rzecz ograniczenia plastiku. We wrześniu 2019 roku sieć hurtowni wprowadziła papierowe opakowania dla świeżych ziół w doniczkach – bazylii oraz mięty – zmniejszając w ten sposób zużycie plastiku o 3 tony rocznie. Do końca czerwca 2020 roku firma całkowicie zrezygnuje z plastiku w asortymencie ziół doniczkowych.

W ramach strategii zrównoważonego rozwoju MAKRO Polska prowadzi szereg działań mających na celu ograniczenie wprowadzanej na rynek ilości plastiku. Jednym z celów polityki ekologicznej firmy jest całkowita eliminacja plastiku z asortymentu ziół doniczkowych do końca czerwca 2020 roku. Dodatkowo cały asortyment, liczący 20 rodzajów ziół w doniczkach, znajdzie się w portfolio nowej marki MAKRO Chef BIO oznaczony certyfikatem upraw ekologicznych.

We wrześniu ubiegłego roku sieć hurtowni wprowadziła papierowe opakowania dla najbardziej popularnych gatunków świeżych ziół w doniczkach – bazylii oraz mięty. Zamiana koszulek foliowych na papierowe pozwala zmniejszyć wprowadzenie plastiku na rynek o 3 tony rocznie. Papierowy materiał pełni przede wszystkim funkcję ochronną, zapewniając odpowiednią świeżość oraz ochronę delikatnych roślin.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Jednym z rozwiązań pro ekologicznych, które MAKRO Polska planuje wprowadzić w bieżącym roku, jest wymiana plastikowych doniczek na tuby celulozowe. Naturalne biotworzywo – celuloza – jest powszechnie dostępne oraz stosowane do produkcji kompostowalnych opakowań. Podczas zastosowania naturalnej metody, jaką jest kompostowanie, tuby celulozowe ulegają  rozkładowi, nie pozostawiając po sobie toksycznych zanieczyszczeń. Wprowadzenie w pełni nadających się do kompostowania doniczek dla świeżych ziół firma planuje w marcu 2020 roku. To rozwiązanie pozwoli na redukcję plastiku z asortymentu ziół doniczkowych o 5,5 ton rocznie. Po całkowitej wymianie opakowań na w pełni  ekologiczne firma wycofa z obrotu ponad 10 ton plastiku rocznie.

W ofercie MAKRO poza najbardziej popularnymi ziołami jak bazylia, mięta, melisa, tymianek, rozmaryn można znaleźć oryginalne i cenione przez szefów kuchni: bazylię tajską, bazylię grecką,  pachnotkę, rukiew wodną czy szczawik krwisty. Sieć hurtowni dba o świeżość i jakość oferowanych ziół, zapewniając odpowiednie warunki przechowywania i transportu.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

LODY MASCARPONE Z ZIELONEJ BUDKI

Szukając inspiracji, sprawdzamy trendy krajowe i międzynarodowe, ale co najważniejsze - rozmawiamy z tymi, którzy są klientami na co dzień w naszych punktach gastronomicznych, lodziarniach, kawiarniach, restauracjach i sklepach.

Nałęczowianka wprowadza butelkę rPET

Nałęczowianka wprowadza na rynek nową butelkę 1 L, która jest w 50% wykonana z PET z recyklingu (rPET). To pierwsza w Polsce woda dostępna w butelce takiej pojemności wyprodukowana z rPET.

EKSPRES GAGGIA LA REALE

Ekspres Gaggia La Reale od Tchibo Coffee Service Polska Sp. z o.o.

Egzotyczne mięsa w Makro Polska

Sieć hurtowni Makro Polska oferuje egzotyczne mięsa z krokodyla, strusia i kangura. Produkty z kategorii premium pozwolą urozmaicić menu restauracji i zaskoczyć gości oryginalnymi daniami.

NOWA LINIA MAREK WŁASNYCH MAKRO DLA WIZJONERÓW W GASTRONOMII

Sieć hurtowni Makro Polska wprowadza trzy nowe marki własne z myślą o gastronomii. Makro Chef, Makro Professional i Makro Premium to linie wysokiej jakości produktów spożywczych i chemicznych oraz akcesoriów do wyposażenia, które dostosowane są do różnych potrzeb i typów biznesów gastronomicznych.

ZAMROŻONY SMAK

Są dostępne niemal na każdym kroku - zwłaszcza w sezonie wiosenno-letnim. Najczęściej w rożku lub na patyku jako słodki street food. Lody mogą znakomicie sprawdzić się także w restauracyjnych i kawiarnianych deserach. Podajemy kilka pomysłów na uatrakcyjnienie oferty.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej