x

BIO zioła - MAKRO Polska ogranicza zużycie plastiku

Kategoria: Produkty

MAKRO Polska podejmuje szereg działań na rzecz ograniczenia plastiku.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
MAKRO Polska podejmuje szereg działań na rzecz ograniczenia plastiku. We wrześniu 2019 roku sieć hurtowni wprowadziła papierowe opakowania dla świeżych ziół w doniczkach – bazylii oraz mięty – zmniejszając w ten sposób zużycie plastiku o 3 tony rocznie. Do końca czerwca 2020 roku firma całkowicie zrezygnuje z plastiku w asortymencie ziół doniczkowych.

W ramach strategii zrównoważonego rozwoju MAKRO Polska prowadzi szereg działań mających na celu ograniczenie wprowadzanej na rynek ilości plastiku. Jednym z celów polityki ekologicznej firmy jest całkowita eliminacja plastiku z asortymentu ziół doniczkowych do końca czerwca 2020 roku. Dodatkowo cały asortyment, liczący 20 rodzajów ziół w doniczkach, znajdzie się w portfolio nowej marki MAKRO Chef BIO oznaczony certyfikatem upraw ekologicznych.

We wrześniu ubiegłego roku sieć hurtowni wprowadziła papierowe opakowania dla najbardziej popularnych gatunków świeżych ziół w doniczkach – bazylii oraz mięty. Zamiana koszulek foliowych na papierowe pozwala zmniejszyć wprowadzenie plastiku na rynek o 3 tony rocznie. Papierowy materiał pełni przede wszystkim funkcję ochronną, zapewniając odpowiednią świeżość oraz ochronę delikatnych roślin.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Jednym z rozwiązań pro ekologicznych, które MAKRO Polska planuje wprowadzić w bieżącym roku, jest wymiana plastikowych doniczek na tuby celulozowe. Naturalne biotworzywo – celuloza – jest powszechnie dostępne oraz stosowane do produkcji kompostowalnych opakowań. Podczas zastosowania naturalnej metody, jaką jest kompostowanie, tuby celulozowe ulegają  rozkładowi, nie pozostawiając po sobie toksycznych zanieczyszczeń. Wprowadzenie w pełni nadających się do kompostowania doniczek dla świeżych ziół firma planuje w marcu 2020 roku. To rozwiązanie pozwoli na redukcję plastiku z asortymentu ziół doniczkowych o 5,5 ton rocznie. Po całkowitej wymianie opakowań na w pełni  ekologiczne firma wycofa z obrotu ponad 10 ton plastiku rocznie.

W ofercie MAKRO poza najbardziej popularnymi ziołami jak bazylia, mięta, melisa, tymianek, rozmaryn można znaleźć oryginalne i cenione przez szefów kuchni: bazylię tajską, bazylię grecką,  pachnotkę, rukiew wodną czy szczawik krwisty. Sieć hurtowni dba o świeżość i jakość oferowanych ziół, zapewniając odpowiednie warunki przechowywania i transportu.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej