x

Margaryny w bardziej ekologicznych opakowaniach

Kategoria: Produkty    10.02.2020

Ponad połowa produktów kupowanych w Europie wciąż pakowana jest w plastik. Na jedną osobę w ciągu roku przypada średnio 29 kg plastiku.

Opakowania margaryny Optima są teraz bardziej przyjazne środowisku. Foto: materiały prasowe.
Opakowania margaryny Optima są teraz bardziej przyjazne środowisku. Foto: materiały prasowe.
W Europie produkuje się 57 milionów ton tworzyw sztucznych rocznie, z czego 39% to opakowania. Doskonale zdają sobie z tego problemu sprawę producenci marki Optima, którzy z początkiem roku wprowadzili bardziej ekologiczne opakowania swoich margaryn.

Plastikowe zagrożenie

Plastik możemy dziś znaleźć niemal wszędzie – w przyborach codziennego użytku, opakowaniach, pojazdach, odzieży. Rozwiązanie problemu nadmiaru jego zużycia stanowi dla współczesnego świata jedno z największych wyzwań. Jak prognozują ekolodzy, do 2050 roku w morzach i oceanach będzie więcej plastiku niż ryb. Problem zaśmiecenia świata jest szczególnie niebezpieczny dla morskich zwierząt, które giną z powodu zanieczyszczenia plastikiem, a to w efekcie prowadzi do katastrofy wodnego ekosystemu.

Nowy rok, nowy kubek, nowa jakość

Tworzywa sztuczne, w przeciwieństwie do drewna czy papieru, nie ulegają rozkładowi lub też zajmuje im to setki lat. W Polsce ponad 40% plastikowych śmieci trafia na wysypiska. Niespełna 30% jest przetwarzanych. Reszta podlega procesowi spalania.

Zdając sobie sprawę ze skali problemu i mając na uwadze troskę o środowisko, producenci marki Optima stawiają na ograniczenie zużycia tworzyw sztucznych w swoich produktach. Wprowadzony od początku 2020 roku na rynek nowy kubek margaryn prozdrowotnych Optima aż w 53% pochodzi z recyklingowego materiału, a całe opakowanie zawiera 31% mniej plastiku niż standardowe pudełko. Nowoczesne opakowania składają się teraz z plastikowego kubka i papierowej owijki, które można segregować. Dzięki zastosowaniu innowacyjnych rozwiązań technologicznych w produkcji bardziej ekologicznych pojemników marka ogranicza roczną emisję CO2 o 112 ton i zmniejsza zużycie plastiku o 37 ton, co daje łączną redukcję śladu węglowego o 38%.

– Ślad węglowy [ang. carbon footprint] definiowany jest jako całkowita ilość gazów cieplarnianych wyemitowanych w cyklu życia produktu przez organizację, wydarzenie lub przez daną osobę. Ślad węglowy wyraża się jako ekwiwalent dwutlenku węgla na jednostkę funkcjonalną produktu (CO2e/jednostka funkcjonalna). Carbon footprint, obok śladu wodnego, stanowi także element śladu środowiskowego (ekologicznego). Ten ostatni to nic innego jak analiza zapotrzebowania człowieka na zasoby naturalne – wyjaśnia Małgorzata Wernicka, ekspertka z SGS Polska.

Zredukowanie śladu węglowego o około 38% podczas produkcji opakowań marki Optima jest odpowiedzią nie tylko na wymogi Komisji Europejskiej, ale także na oczekiwania coraz bardziej świadomego konsumenta. 

Jak pokazują wyniki przeprowadzonego w grudniu 2019 roku badania konsumentów sektora spożywczego, 25 % z nich determinuje zakup danego produktu od kwestii, czy opakowanie nadaje się do recyklingu, a prawie 70% z nich zwraca uwagę na zrównoważony proces tworzenia danego produktu i jest w stanie zapłacić za niego odpowiednio więcej. 

Gospodarka o obiegu zamkniętym w służbie środowisku

Coraz bardziej świadomy konsument, ale także wymogi prawa i powstające koncepcje działań na rzecz ochrony środowiska, mobilizują producentów do tworzenia nowoczesnych rozwiązań na rzecz ekologii i zmniejszenia wpływu swoich działań na otoczenie. Nowe opakowania margaryn funkcjonalnych w 100% nadają się do recyklingu i doskonale wpisują się ideę zrównoważonego rozwoju.

– Promowana przez Komisję Europejską od lipca 2014 roku gospodarka o obiegu zamkniętym (GOZ) jest koncepcją, w której wartość produktów, materiałów oraz surowców powinna pozostawać w obiegu tak długo, jak jest to możliwe, a wytwarzanie odpadów powinno być jak najbardziej zminimalizowane. Jej założeniem jest ukierunkowanie gospodarki na utrzymywanie wartości materiałów i energii używanych w produktach w całym łańcuchu wartości, przez optymalny czas, a zatem efektywne wykorzystywanie zasobów, na wszystkich etapach cyklu życia produktu. Koncepcja GOZ stanowi nowy wymiar zrównoważonego rozwoju, który poprzez koncentrację działań na efektywniejszym wykorzystywaniu surowców wtórnych oraz minimalizacji zużycia zasobów ma umożliwić realizację wzrostu gospodarczego poprzez stworzenie zrównoważonej, niskoemisyjnej i zasobooszczędnej, a także konkurencyjnej gospodarki – tłumaczy Małgorzata Wernicka.

Indywidualne i zarazem świadome wybory konsumenckie mogą wesprzeć trend zmierzający do redukcji plastiku w skupiskach odpadów, ale decydująca jest wydajność innowacyjnych systemów przerobu i gospodarowania śmieciami – segregacja, recykling i ekoopakowania. Prócz odpowiedzialnych zachowań konsumenckich w codziennych wyborach, nie mniejsze znaczenie w skali globalnej mają też praktyki stosowane przez przedsiębiorstwa, aby generowały one jak najmniej odpadów szkodliwych dla środowiska.

Optima Osteo i Neuro – nie tylko nowe opakowania

Nowe bardziej przyjazne środowisku opakowania produktów to również okazja do zmiany szaty graficznej i rebrandingu dwóch wariantów margaryn. Optima Osteo, wspierająca mocne kości, zastąpi dotychczasowy wariant Witamina D+K, a Optima Neuro, wspierająca mózg i wzrok, to nowa wersja Optimy DHA.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej