x

Gdzie na smaczne Walentynki w Warszawie?

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    10.02.2020

Sprawdź, jak i gdzie możesz zorganizować w Warszawie naprawdę romantyczne Walentynki.

Restauracja Belvedere zaprasza na romantyczne, walentynkowe menu degustacyjne. Foto: materiały prasowe.
Restauracja Belvedere zaprasza na romantyczne, walentynkowe menu degustacyjne. Foto: materiały prasowe.
Spacer po parku może być cudownym pomysłem na nastrojowy wieczór. Pod warunkiem, że park to Łazienki Królewskie, a trasa wiedzie do Restauracji Belvedere, zlokalizowanej w starej oranżerii, której ażurowa konstrukcja jest po brzegi wypełniona zielenią, tak że prawie trudno powiedzieć, czy to już koniec romantycznej przechadzki, czy dopiero jej początek. W oranżerii warto zagubić się we dwoje, by przy dźwiękach muzyki na żywo poznawać tutejsze smaki. Z myślą o parach poszukujących kulinarnych wrażeń szef Sebastian Olma skomponował kartę, która obowiązuje jedynie 14 i 15 lutego.

Autorska kuchnia Sebastiana Olmy to podróż, która zaczyna się od polskiej tradycji kulinarnej, ale na żadnym etapie nie jest nią ograniczona. Na walentynkowy weekend szef kuchni skomponował pięciodaniowe menu degustacyjne w wersji klasycznej oraz wegetariańskiej.

– Lubię tworzyć dania, które po kilku dniach znikają z karty na zawsze. To mój sposób na podarowanie gościom unikalnego doświadczenia. Najlepiej wspomina się to, co niepowtarzalne – wyjaśnia szef kuchni. Dlatego kremowego foie gras z truflowym brioche, aksamitnego kremu cydrowego z parmezanem, zimowego dorsza z szampanem, fig z żurawiną na kruchym cieście czy gorącej czekolady z mrożonymi truskawkami i chili będzie można spróbować w Restauracji Belvedere tylko 14 i 15 lutego.

Selekcja win przygotowana z myślą o lutowym menu opiera się na produktach niewielkich polskich winnic – wciąż jeszcze zbyt mało znanych, choć nagradzanych w prestiżowych konkursach. To doskonała okazja do odkrycia bukietów ukształtowanych przez specyficzny środkowoeuropejski klimat.

Powitalny koktajl Bell Martini. Foto: materiały prasowe.
Powitalny koktajl Bell Martini. Foto: materiały prasowe.
Nie tylko wina serwowane w Restauracji Belvedere pochodzą od lokalnych dostawców. Przywiązanie do regionalnych produktów sprawia, że każda pozycja dedykowanego menu tworzona jest z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców od zaprzyjaźnionych rolników i sadowników.

Polska tradycja kulinarna to również polska gościnność, która w Belvedere ma kształt powitalnego koktajlu Bell Martini. Aromat marakui, słodycz wanilii i nuta alkoholu tworzą wyrazistą kompozycję, która nastraja gości na pozostałą część wieczoru.

Restauracja Belvedere zaprasza na walentynkowy weekend.
14 i 15 lutego 2020 r.

ul. Agrykoli 1, wjazd od ul. Parkowej
00-460 Warszawa

Rezerwacje: (22) 55 86 701 / 606 102 002
rezerwacja@belvedere.com.pl

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

WRĘCZENIE PLAKIET PRZEWODNIKA MICHELIN

W dniach 4-5 grudnia w Warszawie i Krakowie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2017 Main Cities of Europe, zorganizowane przez prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego - partnera Przewodnika Michelin.

Transatlantyk Festival po raz kolejny zaprasza na Kino Kulinarne

Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotują w tym roku jedni z najwybitniejszych w Polsce szefów kuchni. To niecodzienne wydarzenie, łączące sztukę filmową i kulinarną, podobnie jak w latach ubiegłych przygotowywane jest we współpracy z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym Berlinale.

Uber Eats już w Białymstoku i Szczecinie

Uber Eats, czyli usługa pozwalająca na zamawianie jedzenia z lokalnych restauracji poprzez aplikację w smartfonie, debiutuje dziś w Białymstoku i Szczecinie. Tym samym, do platformy dołącza blisko 100 nowych restauracji.

Sezon grillowy z TABASCO i Kikkoman

TABASCO® i Kikkoman zapraszają na oficjalne otwarcie sezonu grillowego. Do wspólnego grillowania można dołączyć w Czeladzi w trakcie finału VII mistrzostw Polski Saunmistrzów.

Sukces Festiwalu Wódki i Zakąski 2018

W dniach 19-20 października 2018 r. kilka tysięcy gości odwiedziło Festiwal Wódki i Zakąski w Reducie Banku Polskiego.

KULINARNY TRANSATLANTYK

Zbliża się VII edycja wydarzenia - odbędzie się już w dniach 15-19 lipca w Łodzi. Kino Kulinarne na Transatlantyku to dokumenty i filmy fabularne o tematyce okołokulinarnej - przedstawiające sylwetki szefów kuchni, ale też odsłaniające kulisy produkcji żywności oraz wina.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej