x

Gdzie na smaczne Walentynki w Warszawie?

Kategoria: Wydarzenia - otwarte

Sprawdź, jak i gdzie możesz zorganizować w Warszawie naprawdę romantyczne Walentynki.

Restauracja Belvedere zaprasza na romantyczne, walentynkowe menu degustacyjne. Foto: materiały prasowe.
Restauracja Belvedere zaprasza na romantyczne, walentynkowe menu degustacyjne. Foto: materiały prasowe.
Spacer po parku może być cudownym pomysłem na nastrojowy wieczór. Pod warunkiem, że park to Łazienki Królewskie, a trasa wiedzie do Restauracji Belvedere, zlokalizowanej w starej oranżerii, której ażurowa konstrukcja jest po brzegi wypełniona zielenią, tak że prawie trudno powiedzieć, czy to już koniec romantycznej przechadzki, czy dopiero jej początek. W oranżerii warto zagubić się we dwoje, by przy dźwiękach muzyki na żywo poznawać tutejsze smaki. Z myślą o parach poszukujących kulinarnych wrażeń szef Sebastian Olma skomponował kartę, która obowiązuje jedynie 14 i 15 lutego.

Autorska kuchnia Sebastiana Olmy to podróż, która zaczyna się od polskiej tradycji kulinarnej, ale na żadnym etapie nie jest nią ograniczona. Na walentynkowy weekend szef kuchni skomponował pięciodaniowe menu degustacyjne w wersji klasycznej oraz wegetariańskiej.

– Lubię tworzyć dania, które po kilku dniach znikają z karty na zawsze. To mój sposób na podarowanie gościom unikalnego doświadczenia. Najlepiej wspomina się to, co niepowtarzalne – wyjaśnia szef kuchni. Dlatego kremowego foie gras z truflowym brioche, aksamitnego kremu cydrowego z parmezanem, zimowego dorsza z szampanem, fig z żurawiną na kruchym cieście czy gorącej czekolady z mrożonymi truskawkami i chili będzie można spróbować w Restauracji Belvedere tylko 14 i 15 lutego.

Selekcja win przygotowana z myślą o lutowym menu opiera się na produktach niewielkich polskich winnic – wciąż jeszcze zbyt mało znanych, choć nagradzanych w prestiżowych konkursach. To doskonała okazja do odkrycia bukietów ukształtowanych przez specyficzny środkowoeuropejski klimat.

Powitalny koktajl Bell Martini. Foto: materiały prasowe.
Powitalny koktajl Bell Martini. Foto: materiały prasowe.
Nie tylko wina serwowane w Restauracji Belvedere pochodzą od lokalnych dostawców. Przywiązanie do regionalnych produktów sprawia, że każda pozycja dedykowanego menu tworzona jest z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców od zaprzyjaźnionych rolników i sadowników.

Polska tradycja kulinarna to również polska gościnność, która w Belvedere ma kształt powitalnego koktajlu Bell Martini. Aromat marakui, słodycz wanilii i nuta alkoholu tworzą wyrazistą kompozycję, która nastraja gości na pozostałą część wieczoru.

Restauracja Belvedere zaprasza na walentynkowy weekend.
14 i 15 lutego 2020 r.

ul. Agrykoli 1, wjazd od ul. Parkowej
00-460 Warszawa

Rezerwacje: (22) 55 86 701 / 606 102 002
rezerwacja@belvedere.com.pl

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Zimowe Fine Dining Week z menu tematycznym

Po raz pierwszy w historii festiwalu sztuki restauracyjnej Fine Dining Week znani szefowie kuchni zaproszą gości na autorskie pięciodaniowe degustacje tematyczne oparte o ich aktualne pasje i inspiracje z całego świata.

Akademia Smaku Sokołów o niemarnowaniu żywności

Marnowanie żywności i innych ważnych zasobów naturalnych jest dziś problemem o znaczeniu globalnym. Akademia Smaku Sokołów po raz kolejny poruszyła temat Zero Waste, organizując we Wrocławiu warsztaty kulinarne poświęcone temu zagadnieniu.

Wódka i owoce - szlachetna para

Moda na parowanie alkoholi i jedzenia zatacza coraz szersze kręgi. Tym razem w DOM WÓDKI - Restauracja Elixir odbył się lunch połączony z prelekcją na temat wódek owocowych.

II EDYCJA AKCJI "KUKBUK POLECA" Z DWIEMA NOWYMI KATEGORIAMI

"Kukbuk poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny "Kukbuk". Zgłoszenia można przesyłać do 7 maja pocztą tradycyjną lub online. Ubiegłoroczna, I edycja spotkała się z ogromnym zainteresowaniem ze strony lokalnych producentów oraz rzemieślników.

Ogród w mieście


Za nami 1. edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego "Rośliny, Owady i miód".

TARGI EUROGASTRO W NOWEJ LOKALIZACJI

23. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro połączone z 12. edycją Międzynarodowych Targów Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel odbędą się 27-258 marca 2019 r. w nowej lokalizacji - Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej