x

Gdzie na smaczne Walentynki w Warszawie?

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    10.02.2020

Sprawdź, jak i gdzie możesz zorganizować w Warszawie naprawdę romantyczne Walentynki.

Restauracja Belvedere zaprasza na romantyczne, walentynkowe menu degustacyjne. Foto: materiały prasowe.
Restauracja Belvedere zaprasza na romantyczne, walentynkowe menu degustacyjne. Foto: materiały prasowe.
Spacer po parku może być cudownym pomysłem na nastrojowy wieczór. Pod warunkiem, że park to Łazienki Królewskie, a trasa wiedzie do Restauracji Belvedere, zlokalizowanej w starej oranżerii, której ażurowa konstrukcja jest po brzegi wypełniona zielenią, tak że prawie trudno powiedzieć, czy to już koniec romantycznej przechadzki, czy dopiero jej początek. W oranżerii warto zagubić się we dwoje, by przy dźwiękach muzyki na żywo poznawać tutejsze smaki. Z myślą o parach poszukujących kulinarnych wrażeń szef Sebastian Olma skomponował kartę, która obowiązuje jedynie 14 i 15 lutego.

Autorska kuchnia Sebastiana Olmy to podróż, która zaczyna się od polskiej tradycji kulinarnej, ale na żadnym etapie nie jest nią ograniczona. Na walentynkowy weekend szef kuchni skomponował pięciodaniowe menu degustacyjne w wersji klasycznej oraz wegetariańskiej.

– Lubię tworzyć dania, które po kilku dniach znikają z karty na zawsze. To mój sposób na podarowanie gościom unikalnego doświadczenia. Najlepiej wspomina się to, co niepowtarzalne – wyjaśnia szef kuchni. Dlatego kremowego foie gras z truflowym brioche, aksamitnego kremu cydrowego z parmezanem, zimowego dorsza z szampanem, fig z żurawiną na kruchym cieście czy gorącej czekolady z mrożonymi truskawkami i chili będzie można spróbować w Restauracji Belvedere tylko 14 i 15 lutego.

Selekcja win przygotowana z myślą o lutowym menu opiera się na produktach niewielkich polskich winnic – wciąż jeszcze zbyt mało znanych, choć nagradzanych w prestiżowych konkursach. To doskonała okazja do odkrycia bukietów ukształtowanych przez specyficzny środkowoeuropejski klimat.

Powitalny koktajl Bell Martini. Foto: materiały prasowe.
Powitalny koktajl Bell Martini. Foto: materiały prasowe.
Nie tylko wina serwowane w Restauracji Belvedere pochodzą od lokalnych dostawców. Przywiązanie do regionalnych produktów sprawia, że każda pozycja dedykowanego menu tworzona jest z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców od zaprzyjaźnionych rolników i sadowników.

Polska tradycja kulinarna to również polska gościnność, która w Belvedere ma kształt powitalnego koktajlu Bell Martini. Aromat marakui, słodycz wanilii i nuta alkoholu tworzą wyrazistą kompozycję, która nastraja gości na pozostałą część wieczoru.

Restauracja Belvedere zaprasza na walentynkowy weekend.
14 i 15 lutego 2020 r.

ul. Agrykoli 1, wjazd od ul. Parkowej
00-460 Warszawa

Rezerwacje: (22) 55 86 701 / 606 102 002
rezerwacja@belvedere.com.pl

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Jubileuszowa edycja Restaurant Week już 20 października

W dniach 20 - 31 października szefowie kuchni ponad 400. restauracji w kraju zaproszą do stołu mieszkańców 30. polskich miast. Zgodnie z ideą Festiwalu będzie to prawdziwa "Okazja do świętowania". Rezerwacje w festiwalowej cenie 49 zł są już dostępne na www.RestaurantWeek.pl

Greater Poland - Beer Cup 2019

230 produktów, 15 profesjonalnych sędziów z kraju i z zagranicy, 15 kategorii stylowych. Na Poznańskich Targach Piwnych przyznano nagrody dla najlepszych piw i cydrów.

Pasibus włącza się w akcję #PosiłekDlaSeniora Grupy Warszawa

Sieć burgerowni Pasibus przygotuje posiłki dla wrocławskich seniorów. Pierwsze dostawy jedzenia trafią do nich w piątek, 24 kwietnia.

Znamy zwycięzców Mistrzostw Burgerowych 2017

Kill Grill Burger & Sandwich Bar, Burger Park, Beef'N'Roll oraz Pasibus to laureaci czwartej edycji Mistrzostw Burgerowych na Festiwalu Food Trucków Żarcie Na Kółkach w Warszawie.

KULINARNY TALENT 2019 JUŻ NIEBAWEM

11. edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy Kulinarny Talent 2019 odbędzie się podczas targów Euro Gastro 28 marca o godz. 11.00 w Warsaw Ptak Expo. To prestiżowy konkurs pozwalający odkryć wybitne zdolności wśród rozpoczynających życie zawodowe uczniów kierunków gastronomicznych.

Transatlantyk Festival po raz kolejny zaprasza na Kino Kulinarne

Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotują w tym roku jedni z najwybitniejszych w Polsce szefów kuchni. To niecodzienne wydarzenie, łączące sztukę filmową i kulinarną, podobnie jak w latach ubiegłych przygotowywane jest we współpracy z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym Berlinale.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej