x

Drugie urodziny restauracji Kanapa w Warszawie

Kategoria: Miejsca    05.02.2020

Warszawska restauracja Kanapa specjalizująca się we współczesnej kuchni ukraińskiej świętowała 31 stycznia swoje drugie urodziny.

Stanislav Malovytski serwuje przysmaki restauracji Kanapa. Zdjęcia: materiały prasowe.
Stanislav Malovytski serwuje przysmaki restauracji Kanapa. Zdjęcia: materiały prasowe.
W menu przygotowanym specjalnie na tę okazję znalazły się zarówno najpopularniejsze potrawy serwowane w lokalu, takie jak czarne pierogi z nadzieniem z sandacza w sosie rakowym czy kotlet po kijowsku, jak również okazjonalne rarytasy – ostrygi z kiszonym agrestem czy sorbet z buraka serwowany osobiście przez szefa kuchni Stanislava Malovytskiego.
Gospodarz uroczystej kolacji, właściciel Kanapy Dmitryi Borysov, zadbał nie tylko o atrakcyjną degustację – wieczór uświetnił występ ukraińskiego zespołu Lemko Bluegrass Band i degustacja win poprowadzona przez Bisso Atanassova z Beykush Winery.
– Nasza karta zawiera bestsellery takie jak barszcz ukraiński serwowany w kapuście, czarne pierogi z sandaczem czy jadalne świece, ale jest też przestrzeń na polskie akcenty w karcie, np. tatar lub sezonowe menu z okazji Św. Marcina, kiedy to gęsina króluje na stołach. Organizujemy sporo wydarzeń kulinarnych takich jak wieczory enologiczne, czy chef’s table podczas, którego osobiście opowiadam o serwowanych daniach – mówi Stanislav Malovytsky, szef kuchni warszawskiej Kanapy. Przez dwa lata restauracja ugościła 80 tysięcy osób, zaserwowała 25 tysięcy porcji pierogów, 18,5 tysiąca świec jadalnych, 11, 5 tysiąca porcji barszczu w kapuście czy 22 tysięcy deserów.
Dmitryi Borysov zapowiada, że jeszcze w tym roku otworzy w stolicy lokal w stylu smart casual.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Fest Port Czerniakowski

Twórcy warszawskiego lokalu Bibenda - Katarzyna Majewska i Beniamin Bielecki - otworzyli kilka miesięcy temu swoje nowe miejsce - Fest Port Czerniakowski - w okolicy Portu Czerniakowskiego.

Mateusz Gessler otworzy restaurację w Elektrowni Powiśle

Elektrownia Powiśle przyciąga interesujące koncepty - to tu swoją nową restaurację otworzy Mateusz Gessler, znany kucharz i restaurator. Chce w niej serwować dania łączące polską tradycję z orientalnymi inspiracjami.

Sing Sing - nowy azjatycki koncept w Warszawie

Sing Sing to azjatycki koncept łączący restaurację, cocktail bar oraz działalność rozrywkowo-artystyczną. Miejsce stworzyła Grupa Instynkt, która wcześniej wykreowała takie restauracje jak AIOLI, Momu i Banjaluka. Szefami kuchni są Patryk Stal i Michael Gay.

Debiuty kulinarne w warszawskiej Galerii Młociny

Drugie piętro Galerii Młociny to wyjątkowe miejsce dla wszystkich tych, którzy uwielbiają celebrować wspólne chwile w gronie najbliższych. Spotkania i Dania, czyli strefa dedykowana miłośnikom kuchni wszystkich kontynentów, kusi coraz bogatszą ofertą kulinarną.

Van Dog - nowa marka Foodio Concepts

Od 26 kwietnia 2019 r. w Centrum Praskim Koneser w Warszawie Foodio Concepts z grupy Helios otworzyło nowy lokal. Jego klienci będą mogli skosztować zarówno meksykańskich przysmaków Papa Diego, jak i oferty zupełnie nowej marki Van Dog.

Nocny Market w Warszawie powraca! Start piątego sezonu - 26 czerwca

Nocny Market przywita odwiedzających w dawnej lokalizacji - na peronach dworca Warszawa Główna Osobowa. Piąty sezon rozpocznie się 26 czerwca i przez każdy kolejny weekend sezonu będzie rozpieszczał podniebienia wyjątkowym street foodem.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej