x

Pokazywane w serwisie treści mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz. U. 2012 poz. 1356).
Oświadczam, że mam ukończone 18 lat i chcę zobaczyć pełną wersję artykułu.
Tak, pokaż artykuł Nie wyrażam zgody

Bar Is Us - nowe narzędzie dla barmanów

Kategoria: Twój biznes - wiedza    05.02.2020

Chcesz doskonalić się w swoim zawodzie? Poszukujesz profesjonalnej wiedzy o alkoholach? Szukasz inspiracji? O nowej aplikacji mobilnej wspomagającej pracę i rozwój zawodowy barmanów opowiada portalowi OuiChef.pl Bartosz Paśko, On Trade Activity Manager w Stock Polska.

Bartosz Paśko. Foto: materiały prasowe.
Bartosz Paśko. Foto: materiały prasowe.
OuiChef.pl: Skąd wziął się pomysł na stworzenie aplikacji dedykowanej barmanom? Kiedy zrodziła się ta idea?
Bartosz Paśko: Producenci alkoholu dokładają wszelkich starań, by w jak najbardziej ciekawy i efektywny sposób dotrzeć do konsumentów i spełnić ich oczekiwania. W Stock Polska nie mniejsze znaczenie ma dla nas środowisko barmańskie. To bardzo ważna grupa docelowa – w końcu to oni polecają swoim klientom alkohole i koktajle, są więc kanałem komunikacji z konsumentem, ale również autorytetem w dziedzinie alkoholi. W związku z tym zależy nam, by dysponowali odpowiednią wiedzą, nie tylko na temat konkretnych brandów, lecz także w zakresie spirytualiów w ogóle. Aplikacja Bar Is Us ma odpowiadać na te potrzeby i być pomocnym narzędziem w rozwijaniu wiedzy i kompetencji barmanów. Ponadto, nie jest to nasza debiutancka inicjatywa skierowana do tej grupy – przykładowo w 2018 roku stworzyliśmy pierwszą ligę barmańską w wirtualnym świecie, w której mogli się zmierzyć barmani z całej Polski.

Jakie funkcje posiada aplikacja, w jaki sposób wspomaga pracę w barze?
Bar Is Us ma być przede wszystkim kompendium wiedzy dla barmanów – praktycznej i teoretycznej, do której będą mogli sięgnąć w każdej chwili. Znajdą w niej zarówno informacje, w jaki sposób przygotować najpopularniejsze drinki, jak i inspiracje do tworzenia własnych kompozycji. Dzięki Bar Is Us barmani będą mieć również dostęp do wiedzy na temat wszystkich kategorii alkoholu – między innymi whisky, rumu, ginu – oraz do porad dotyczących obsługi klienta. Treści, które można znaleźć w aplikacji tworzą osoby, które od wielu lat pracują w gastronomii, regularnie prowadzą szkolenia i są ekspertami w zakresie poszczególnych kategorii alkoholowych. Dzięki temu użytkownicy mogą mieć pewność, że content, który znajdą w aplikacji jest sprawdzony i pochodzi od specjalistów, którzy cały czas nad nią pracują i będą poszerzać tę bazę wiedzy.

Kim są w takim razie eksperci, którzy przygotowują materiały pojawiające się w aplikacji?
W Bar Is Us swoją ekspercką wiedzą na temat alkoholi dzielą się Ambasadorzy marek z portfolio Stock Polska. Jest ich czworo, przy czym każdy odpowiada za inną dziedzinę. Mateusz Szuchnik jest barmanem kreatywnym, który opracowuje nowe receptury drinków i posiada szeroką wiedzę na temat miksologii. Szkolił się między innymi w LAB, „London Academy of Bartenders”, a obecnie z powodzeniem prowadzi projekt barowy El Koktel. Od zeszłego roku jest również Ambasadorem marki Auchentoshan.

Drugim ekspertem jest Daria Pasieka – Ambasadorka Wódki w Stock Polska i ekspertka w dziedzinie food&vodka pairingu. Pracowała m.in. w Domu Wódki, koktajlbarze The Roots Cocktail Bar&More, Muzeum Wódki czy we francuskiej restauracji z gwiazdką Michelin - Bridges Dining w Amsterdamie, gdzie zgłębiała tajniki produkcji alkoholu oraz łączenia go z jedzeniem. Wódka jako kategoria nie ma przed nią tajemnic, czym podzieli się z barmanami korzystającymi z aplikacji.

Kolejnym ambasadorem jest Janusz Trendewicz – nasz ekspert od whisky, który od ponad dwudziestu lat pracuje w branży gastronomicznej, zdobywał doświadczenie w takich lokalach, jak Brovaria, Blow up Hall 5050 czy Hotel Andersia. Za swój największy sukces uważa jednak stworzenie konceptu i otwarcie Whisky Bar 88. Od dawna prowadzi szkolenia, w których twardą wiedzę barmańską przeplata z różnymi ciekawostkami.

Ostatnim z ekspertów jest Dawid Typa – Ambasador marki rumu Dictador. Będzie edukował użytkowników w temacie kultury picia tego trunku, sposobów podawania czy komponowania drinków na jego bazie. Doświadczenie zdobywał w Singapurze, Monako, Francji, Słowenii, na Węgrzech oraz w Wielkiej Brytanii, więc zdecydowanie ma się czym dzielić.

Bar Is Us - aplikacja dla barmanów od Stock Polska. Foto: materiały prasowe.
Bar Is Us - aplikacja dla barmanów od Stock Polska. Foto: materiały prasowe.
Poza bazą wiedzy, czym jeszcze aplikacja może skusić barmanów?
Aplikacja zawiera również dwie sekcje dedykowane rozrywce – Quizy i Konkursy. Pierwsza składa się z różnego rodzaju gier, których zadaniem jest utrwalenie zdobytej wiedzy. Konkursy natomiast umożliwią barmanom pochwalenie się efektami swojej pracy z innymi – poprzez zaprezentowanie na Instagramie swoich koktajli lub innych inspirujących zdjęć. W obu zakładkach użytkownicy zdobywają punkty, które mogą wymieniać na atrakcyjne nagrody: gadżety, vouchery, bilety na festiwale alkoholowe, alkohole czy szkolenia prowadzone przez naszych Ambasadorów z danych kategorii.

Jakie zawodowe korzyści mogą odnieść barmani, jeśli zainstalują aplikację?
Praca barmana nie polega jedynie na przygotowywaniu i podawaniu drinków. To przede wszystkim umiejętność nawiązania kontaktu z klientami, którzy stają się coraz bardziej wymagający. Zgodnie z obecnie panującymi trendami, konsumenci zwracają większą uwagę na to, jaki alkohol piją i szukają informacji na jego temat. Dzięki korzystaniu z Bar Is Us barmani zdobędą wiedzę nie tylko z kategorii alkoholi, lecz także dowiedzą się, w jaki sposób prezentować się za barem i rozmawiać z gośćmi tak, aby spełniać ich oczekiwania. A jak wiadomo, zadowolony klient to większa satysfakcja z pracy i wyższe napiwki.

Czy w aplikacji wymagana jest rejestracja/założenie konta? Jak ona działa?
Aplikacja została stworzona specjalnie dla barmanów – jest pewnym wyróżnieniem i ukłonem w ich stronę. Podczas rejestracji sprawdzamy, czy osoba chcąca dołączyć do grona użytkowników jest rzeczywiście barmanem. Należy więc podać kilka podstawowych informacji – dane osobowe oraz nazwę lokalu, w którym się pracuje. Wymagana będzie również zgoda menadżera lub właściciela lokalu. W większości przypadków takie zgody będą zbierane przez przedstawicieli handlowych Stock Polska lub przekazywane przez barmanów bezpośrednio do przełożonych i wysyłane podczas rejestracji. Krok ten jest niezbędny, ponieważ chcemy, aby właściciele lokali dysponowali wiedzą na temat narzędzia, które będzie podnosiło kompetencje pracowników baru.

Więcej informacji na: www.barisus.pl.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Sprzedaż alkoholu przez internet - jest nowy projekt ustawy

Sprzedaż alkoholu przez internet wspomoże małych producentów i dystrybutorów alkoholi rzemieślniczych dotkniętych epidemią Covid-19 - uważają posłowie KP-PSL-Kukiz'15, autorzy projektu noweli ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi.

Roślinnie = ekonomicznie. Wpływ dań roślinnych na food cost

Pandemia zdrowo namieszała w polskiej gastronomii. Jeśli przetrwaliście lockdown, z pewnością wracacie do gry silniejsi i otwarci na zmiany. Teraz jeszcze lepiej wiecie, jak ważne jest odpowiednie zarządzanie finansami. Czy zwiększenie liczby dań roślinnych w karcie pomoże obniżyć food cost?

Czas na street food!

Jedzenie na świeżym powietrzu - uliczne i w restauracyjnych ogródkach - nigdy wcześniej nie zyskiwało tak szybko na popularności jak dzisiaj, po czasie spowolnienia w funkcjonowaniu gastronomii. Teraz, w letnich miesiącach, ich znaczenie może tylko rosnąć.

Jak własna marka piwa wzmacnia wizerunek lokalu gastronomicznego?

A może by tak charakter serwowanych w lokalu potraw podkreślić smakiem piwa rzemieślniczego? To temat do rozważenia dla wszystkich właścicieli restauracji, pizzerii, burgerowni i innych miejsc, w których łączy się jedzenie z piwem.

Wegetarianie w Polsce rosną w siłę - raport Pyszne.pl

Co trzeci mieszkaniec Warszawy, Krakowa czy Wrocławia zna smak roślinnych zamienników mięsa. Liczba wegetarian w Polsce pozostaje od zeszłego roku na stałym poziomie, zwiększa się jednak odsetek osób, które rozważają wykluczenie mięsa z diety. Wpływ na to ma poszerzająca się oferta dla wegetarian.

#Gastropomaga, czyli jak branża wspiera lekarzy i szpitale

Restauratorzy - choć sami walczą o przetrwanie - chętnie włączają się do pomocy tym, którzy na co dzień zmagają się z epidemią. Ze zgromadzonych w magazynach zapasów przygotowują pełnowartościowe posiłki i dowożą je do placówek medycznych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej