x

Tomasz Żródłowski: cel i konsekwencja

Kategoria: Lifestyle - blog    30.01.2020

Podczas prowadzenia swojego biznesu zawsze w końcu przychodzi moment zwątpienia. To naturalna kolej rzeczy, że nasz genialny pomysł przechodzi kryzys i wydaje nam się wówczas, że zrobiliśmy coś źle. Wtedy rodzą się kompromisowe zmiany.

Tomasz Żródłowski.
Tomasz Żródłowski.
CEL
1. «to, do czego się dąży»
2. «to, czemu coś ma służyć»
3. «miejsce, do którego się zmierza»
4. «przedmiot lub osoba, których dotyczą zamierzone działania»
5. «obiekt, do którego się strzela»

Jeszcze na studiach kazano mi przeczytać „Sztukę wojny” Sun Tzu. Wspominam o tym na początku, bo wydaje mi się, że to tekst, który koniecznie trzeba przeczytać przed otwarciem lokalu gastronomicznego.
A w zasadzie przed rozpoczęciem czegokolwiek. Daleki jestem jednak od twierdzenia, że jest to jedyna lektura wskazująca na konieczność kierowania się w naszych działaniach jakimiś celami, a jest to zarazem inspiracja podkreślająca, że w ich realizacji bardzo istotna jest konsekwencja.
Właśnie o celach i konsekwencji chciałbym napisać parę słów.

KONSEKWENCJA
1. «następstwo, rezultat czegoś»
2. «logiczna ciągłość w działaniu, wytrwałość w dążeniu do czegoś»

Przytoczona powyżej definicja wskazuje na kluczowy czynnik, bez którego w ogóle nie można mówić o konsekwentnym działaniu – wytrwałość.
A jaki ja mam cel, pisząc ten felieton? To proste – chciałbym, abyście po jego lekturze zadali sobie pytania „po co ja to wszystko robię?” i „czy jestem w tym konsekwentny?”. Może przy okazji pojawią się wątpliwości… Po co, tworząc koktajlbar, otwierać go o 8.00 rano, próbując serwować śniadania? Po co w restauracji szczycącej się świetną polską kuchnią serwować również sushi? Po co w osiedlowej kawiarni ubierać baristów w garnitury?
Zawsze następuje moment zwątpienia. To naturalna kolej rzeczy, że nasz genialny pomysł przechodzi kryzys i wydaje nam się wówczas, że albo zrobiliśmy coś źle, albo ludzie nas nie zrozumieli, albo nie trafiliśmy w zapotrzebowanie rynku. Wtedy rodzą się kompromisowe zmiany. Zapominamy o naszych pierwotnych celach, bo głównym celem staje się przetrwanie. Nie chcemy przecież zamykać naszego wymarzonego miejsca, które miało zaproponować nową jakość. Musimy więc zrezygnować z dostaw od przyjaciela ze wsi i pojechać na zakupy do sieciówki. Marzyliśmy o zawsze wypoczętym zespole, ale sytuacja zmusza nas do otwarcia lokalu także w godzinach porannych, bo może jednak ktoś wpadnie do nas na kawę i śniadanie, które naprędce wprowadzimy do menu.
Przykłady można mnożyć, tylko po co? Ile by ich nie było, wniosek jest ten sam – brakuje nam wytrwałości. Zapominamy o naszym celu, a konsekwencja w działaniu to tylko wspomnienie. Prawda jest taka, że im ambitniejsze stawiamy sobie cele, tym bardziej będziemy potrzebować wytrwałości i konsekwencji. Zatem przed podjęciem każdej decyzji patrzcie trochę szerzej, nawet mając nóż na gardle. Pomyślcie o konsekwencjach braku konsekwencji!
I teraz najważniejsza rzecz. Jeżeli nie stać was na podjęcie ryzykownych działań, to ich nie podejmujcie!
Wiem, że znacie pewnie historie o odważnych, którzy postawili wszystko na jedną kartę i odnieśli wielki sukces. Z dużą dozą pewności twierdzę jednak, że tych, którzy zaryzykowali i przegrali, było więcej. Tylko o nich nikt nie mówi. W końcu to przecież jest biznes. Jak bardzo pięknych i romantycznych celów byście nie mieli, prędzej czy później zorientujecie się, że najważniejszy jest ten cel biznesowy. Żeby Excel świecił się na zielono.

Felieton ukazał się w „Food Service" 11/2019 nr 190.

Autor tekstu: Tomasz Źródłowski
O AUTORZE
Tomasz Źródłowski
Twórca kolektywu Creative Gastronomy. Stara się zarażać pasją do profesjonalizmu i bezinteresowną chęcią robienia ludziom dobrze. Od 2013 r. pracował za barem. Przez długi czas zawodowo i prywatnie związany był z krakowskim Mercy Brown. Wielki entuzjasta startów w konkursach barmańskich, które uważa za doskonałą platformę do wymiany doświadczeń i trampolinę rozwoju. Amator przelewania swoich myśli na papier oraz zadawania filozoficznych pytań w świecie gastronomii.

Zobacz także

Jarosław Dumanowski: Szpinak i gołąb z "langustą"

Nasz swojski szpinak został sprowadzony do Europy przez Arabów, ale pochodził aż z Persji, gdzie ciągle można spotkać jego dzikie odmiany.

Adam Chrząstowski: Pobudka

Epidemia koronawirusa jest tak dynamiczna, że cokolwiek o tym napiszę, za chwilę i tak może się zdezaktualizować. Zacząłem się więc zastanawiać, co czeka gastronomię po wygaśnięciu pandemii, bo przecież ten koszmar kiedyś musi się skończyć.

Michalina Szczepańska: Restaurator i detalista a diety pudełkowe

Co się dzieje, gdy silni detaliści (m.in. dzięki swojej skali, ale przede wszystkim możliwości działania tzn. pozostawania otwartym w pandemii) i restauratorzy (mali i dotknięci lockdownami) biorą się do tego samego?

ADAM CHRZĄSTOWSKI: LOBBING NASZ BIAŁO-CZERWONY

Od kilku już lat, w styczniu i lutym, następuje u mnie dziwna kumulacja myśli na temat polskiej pozycji w europejskiej i światowej gastronomii. Wiem nawet, z czego to wynika.

Adam Chrząstowski: Michelin i inni 2019

Tegoroczny przewodnik Michelin - Main Cities of Europe - długo kazał na siebie czekać. Do tej pory gala premierowa czerwonej książeczki zawierającej rekomendacje restauracji z głównych miast Europy odbywała się przed 10 marca. W tym roku nie było pompy, a przewodnik ukazał się 2-3 tygodnie później.

Morowy barman - co robić w czasie pandemii?

Jak długo potrwa ten gastro-paraliż, tego nie wie nikt. Wiadomo jednak, że z nadmiarem wolnego czasu trzeba coś robić. I tu pojawiam się ja... Cały zdezynfekowany, z kilkoma pomysłami, jak zapić - o przepraszam - jak zabić tę nudę.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej