x

Chile w Warszawie

Kategoria: Wino

10 października w hotelu Regent w Warszawie podczas targów wina z Chile dziennikarz i krytyk winiarski Eduardo Brethauer poprowadził master class, podczas którego zaprezentował wina nowej fali.

Foto: Shutterstock.com.
Foto: Shutterstock.com.
Brethauer zabrał uczestników seminarium w winiarską podróż po Chile – od plaż Pacyfiku aż po szczyty Andów, skupiając się na jakościowych winach o wyjątkowym charakterze. Wina chilijskie są obecne w Polsce od lat i cieszą się powodzeniem wśród konsumentów. – Dziś winiarstwo chilijskie przechodzi transformację, swego rodzaju big bang. Dzięki temu wydarzeniu chcemy odzwierciedlić emocje, jakie budzą te nowe ścieżki wytyczane przez chilijskich winiarzy – podkreślał Brethauer.

1. Marques de Casa Concha, Chardonnay 2017
Wino pochodzące z północnego regionu Chile – Limarí. Mineralne, świeże, krągłe, o aromatach dojrzałego cytrusa, żółtych jabłek i gruszek.

2. Las Veletas, Pais 2018
Pais to jedyny autochtoniczny szczep z Chile, sukcesywnie spychany na margines na rzecz odmian międzynarodowych. Dziś przeżywa swój renesans dzięki butikowym winnicom takim jak Las Veletas. Wino o delikatnej strukturze z czystą ekspresją owocu, m.in. truskawek i poziomek.

3. Valdivieso Wines, Caballo Loco no 17, non vintage
Caballo Loco, czyli szalony koń. Winoeksperyment bez rocznika. Blend 10 różnych odmian w tym: 50% z 2012 r., 50% z roczników 1992-2011. Pieprzne, z dobrze zarysowanym czerwonym i czarnym owocem. Krągłe i harmonijne na palecie.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 11/2019 nr 190.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej