x

Chile w Warszawie

Kategoria: Wino

10 października w hotelu Regent w Warszawie podczas targów wina z Chile dziennikarz i krytyk winiarski Eduardo Brethauer poprowadził master class, podczas którego zaprezentował wina nowej fali.

Foto: Shutterstock.com.
Foto: Shutterstock.com.
Brethauer zabrał uczestników seminarium w winiarską podróż po Chile – od plaż Pacyfiku aż po szczyty Andów, skupiając się na jakościowych winach o wyjątkowym charakterze. Wina chilijskie są obecne w Polsce od lat i cieszą się powodzeniem wśród konsumentów. – Dziś winiarstwo chilijskie przechodzi transformację, swego rodzaju big bang. Dzięki temu wydarzeniu chcemy odzwierciedlić emocje, jakie budzą te nowe ścieżki wytyczane przez chilijskich winiarzy – podkreślał Brethauer.

1. Marques de Casa Concha, Chardonnay 2017
Wino pochodzące z północnego regionu Chile – Limarí. Mineralne, świeże, krągłe, o aromatach dojrzałego cytrusa, żółtych jabłek i gruszek.

2. Las Veletas, Pais 2018
Pais to jedyny autochtoniczny szczep z Chile, sukcesywnie spychany na margines na rzecz odmian międzynarodowych. Dziś przeżywa swój renesans dzięki butikowym winnicom takim jak Las Veletas. Wino o delikatnej strukturze z czystą ekspresją owocu, m.in. truskawek i poziomek.

3. Valdivieso Wines, Caballo Loco no 17, non vintage
Caballo Loco, czyli szalony koń. Winoeksperyment bez rocznika. Blend 10 różnych odmian w tym: 50% z 2012 r., 50% z roczników 1992-2011. Pieprzne, z dobrze zarysowanym czerwonym i czarnym owocem. Krągłe i harmonijne na palecie.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 11/2019 nr 190.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Trudny rok dla Kalifornii

Na początku października br. pożary ponownie zaatakowały Kalifornię. Na szybkie rozprzestrzenianie się ognia wpłynęła susza i silny wiatr. Z żywiołem walczyło prawie 8 tysięcy strażaków. Straty szacuje się na wiele miliardów dolarów.

Spokojna rewolucja

Na początku października w historycznym regionie Lewantu w płd.-wsch. Hiszpanii kończą się zbiory. W winnicach pusto, a w winiarniach na stoły sortownicze wjeżdżają ostatnie partie winogron. Co innego dzieje się na ulicach dużych miast. Tam wrze zbuntowany tłum. Katalończycy walczą o suwerenność.

Wspólny projekt Winnicy Wieliczka i restauracji Albertina

Krakowska restauracja zainicjowała współpracę z Winnicą Wieliczka, której efektem jest autorskie wino Albertina Chardonnay 2016. Wyprodukowano je z winogron zebranych w pierwszym tygodniu października 2016 r.

Kwestionariusz sommeliera: Marcin Soćko

Winem zainteresowany od ponad 10 lat, od 2008 r. zajmuje się nim zawodowo. W 2010 r. ukończył z wyróżnieniem WSET Advanced w Londynie. Od prawie 4 lat pracuje jako head sommelier w restauracji Nolita.

ADAM PAWŁOWSKI: NAUKA O WINIE

Kiedy blisko dziesięć lat temu zaczynałem przygodę z winem, byłem nim zafascynowany, ale zarazem przerażony ogromem wiedzy do przyswojenia. Skala tematu była obezwładniająca i szybko zrozumiałem, że póki jeszcze mam zapał, muszę znaleźć sposób na skuteczną naukę.

KALIFORNIA: GRA W CIEPŁO-ZIMNO

5 marca w Warszawie odbyła się 6. edycja największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa - Food Service Summit. Podobnie jak w ubiegłych latach we współpracy z California Wines Polska przygotowano branżowe seminaria degustacyjne.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej