x

Chile w Warszawie

Kategoria: Wino    30.01.2020

10 października w hotelu Regent w Warszawie podczas targów wina z Chile dziennikarz i krytyk winiarski Eduardo Brethauer poprowadził master class, podczas którego zaprezentował wina nowej fali.

Foto: Shutterstock.com.
Foto: Shutterstock.com.
Brethauer zabrał uczestników seminarium w winiarską podróż po Chile – od plaż Pacyfiku aż po szczyty Andów, skupiając się na jakościowych winach o wyjątkowym charakterze. Wina chilijskie są obecne w Polsce od lat i cieszą się powodzeniem wśród konsumentów. – Dziś winiarstwo chilijskie przechodzi transformację, swego rodzaju big bang. Dzięki temu wydarzeniu chcemy odzwierciedlić emocje, jakie budzą te nowe ścieżki wytyczane przez chilijskich winiarzy – podkreślał Brethauer.

1. Marques de Casa Concha, Chardonnay 2017
Wino pochodzące z północnego regionu Chile – Limarí. Mineralne, świeże, krągłe, o aromatach dojrzałego cytrusa, żółtych jabłek i gruszek.

2. Las Veletas, Pais 2018
Pais to jedyny autochtoniczny szczep z Chile, sukcesywnie spychany na margines na rzecz odmian międzynarodowych. Dziś przeżywa swój renesans dzięki butikowym winnicom takim jak Las Veletas. Wino o delikatnej strukturze z czystą ekspresją owocu, m.in. truskawek i poziomek.

3. Valdivieso Wines, Caballo Loco no 17, non vintage
Caballo Loco, czyli szalony koń. Winoeksperyment bez rocznika. Blend 10 różnych odmian w tym: 50% z 2012 r., 50% z roczników 1992-2011. Pieprzne, z dobrze zarysowanym czerwonym i czarnym owocem. Krągłe i harmonijne na palecie.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 11/2019 nr 190.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

VI Konkurs Polskich Win

Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy "Vinum pro Cultura" oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zapraszają polskie winnice do udziału w konkursie na najlepsze wina.

Pierwszy Festiwal Polski Cydr Online

O trudnej miłości rodaków do cydru, o tym dlaczego wytwarzamy go tak niewiele oraz o tym, czym różni się ten trunek od wina i piwa opowiedzą właściciele 14 najlepszych krajowych wytwórni rzemieślniczych podczas Festiwalu Polski Cydr Online, który odbędzie się w dniach 21-23 maja.

Każdy serwis jest jak jam session

O El Celler de Can Roca częściej mówi się w kontekście jedzenia, rzadziej wina. Josep Roca jest sommelierem i w restauracji odpowiada za kartę win i serwis. W rozmowie z "Food Service" zdradza, jak stworzyć idealną harmonię między daniem a winem.

Adam Pawłowski: Polskie wina w restauracji

Jak personel i właściciele restauracji w Zielonej Górze zapatrują się na polskie wina? Zadałem to pytanie w stolicy lubuskiego regionu winiarskiego i... to, co usłyszałem, szybko sprowadziło mnie na ziemię.

10 pytań do Adama Fijała

Adam Fijał zajmuje stanowisko głównego sommeliera i menedżera w restauracji Drukarnia Smaku w Zakopanem. Jego ulubionym połączeniem smakowym są ryby i wina ze szczepu grüner veltiner.

Riesling Weeks 2021: dwa miesiące pod znakiem najlepszego wina

Przed nami dwa miesiące degustacji, spotkań i wymiany doświadczeń. Siódma ogólnopolska edycja akcji "Riesling Weeks"odbędzie się w dniach od 1 czerwca do 31 lipca 2021.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej