x

Winnica Vanellus - Winorośl wciąga

Kategoria: Wino

Wszystko zaczęło się w 2004 r., kiedy to Barbara i Mariusz Czajkowie wybrali się na niezobowiązujący kieliszek wina do swojego sąsiada Wiktora Szpaka [również winiarza - przyp. red.]. Jak się później okazało, parę łyków rondo było początkiem niemałej rewolucji w ich życiu.

Winnica Vanellus. Foto: Barbara Czajka.
Winnica Vanellus. Foto: Barbara Czajka.
Nie sądzili, że wino tak dobrej jakości jest możliwe do wyprodukowania w Polsce, i to jeszcze po przeciwnej stronie ulicy. To był pierwszy moment, kiedy Czajkowie stwierdzili, że winorośl wciąga. Potem sprawy potoczyły się same. Przystąpili do Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia, szkolili się, wzięli udział w programie „Na winiarskich ścieżkach Podkarpacia”. Poza tym zwiedzali winnice i winiarnie i starali się konfrontować osobiste doświadczenia z wiedzą specjalistów.
Podobnie jak wielu polskich winiarzy są ludźmi dwóch zawodów. Początkowo uprawa winorośli i produkcja wina były zajęciem czysto hobbystycznym, dziś zajmuje im coraz więcej czasu. Ich winnica o powierzchni jednego hektara zlokalizowana jest w Jereniówce tuż pod Jasłem. Uprawia się tu głównie odmiany na wina białe: johanniter, seyval blanc, solaris, muscaris, muscat odeski oraz czerwone: rondo, regent i cabernet cortis. Łacińskie nazwy na etykietach odnoszą się do pór dnia, a sami Czajkowie śmieją się, że ich wino można pić od świtu do zmierzchu.
Punktem centralnym winnicy jest dom połączony z przetwórnią. Na początku sierpnia porośnięty jest intensywnie zielonym bluszczem. Można odnieść wrażenie, że znajdujemy się w sercu Toskanii, a nie Podkarpacia. Winnica jest otwarta dla gości, na miejscu można kupić wino, porozmawiać z winiarzami lub urządzić degustację. Sami Czajkowie nie boją się eksperymentować. Wina z odmiany seyval blanc leżakowały w beczce z drewna akacjowego. Barbara tłumaczy, że zachowuje się ona zupełnie inaczej niż dąb, ponieważ akacja ma charakterystyczny aromat miodu, dąb zaś waniliowo-karmelowe niuanse. Kiedy degustuję wino, stwierdzam, że aromat beczki jest dość intensywny i nieco przykrywa owoc, ale Czajkowie zgodnie przyznają, że są zadowoleni z tego eksperymentu, ponieważ okazał się sprzedażowym hitem.
Niedawno po raz kolejny utwierdzili się w przekonaniu, że winorośl wciąga. Właśnie zakupili kolejną działkę i planują nowe nasadzenia, zamierzają też w najbliższym czasie zbudować dom gościnny dla enoturystów.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 11/2019 nr 190.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Każdy serwis jest jak jam session

O El Celler de Can Roca częściej mówi się w kontekście jedzenia, rzadziej wina. Josep Roca jest sommelierem i w restauracji odpowiada za kartę win i serwis. W rozmowie z "Food Service" zdradza, jak stworzyć idealną harmonię między daniem a winem.

Abruzja nieznana

Abruzja to region winiarski w środkowych Włoszech położony między wybrzeżem Adriatyku a Apeninami. W połączeniu z lokalną kuchnią i wciąż umiarkowanym ruchem turystycznym tworzy fascynującą destynację dla miłośników nieoczywistych smaków i lokalnych win.

PIOTR PIETRAS NAJLEPSZYM SOMMELIEREM UK

24 marca 2017 r. Piotr Pietras, Mistrz Polski Sommelierów 2015 i 2016, zwyciężył w konkursie UK Best Young Sommelier. To kolejne wyróżnienie bohatera naszej lipcowej okładki ("Food Service" 7-8/2016).

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: KAMIL ŚLADEWSKI

Kamil Śladewski swoją przygodę z winem rozpoczął w 2011 r. Od 5 lat pracuje jako główny sommelier w OK WineBar we Wrocławiu. Uważa, że dobrego sommeliera cechuje gościnność, bogata wiedza oraz umiejętności sprzedażowe.

Kilka pytań do Jakuba Filipka

Z Jakubem Filipkiem, sommelierem krakowskiej restauracji Szara Gęś i finalistą Mistrzostw Polski Sommelierów, rozmawiamy o wrażeniach z konkursu oraz codziennej pracy na sali.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: MONIKA WŁOSIŃSKA

Zainteresowanie, wdzięczność i powroty gości przynoszą największą przyjemność. Długie rozmowy toczone z nimi o winie, choć bardzo się spieszyli… To, że przyczyniamy się do tworzenia gustów i kreowania wiedzy - tak na pytanie o ulubione aspekty w pracy sommeliera odpowiada Monika Włosińska.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej