x

Winnica Vanellus - Winorośl wciąga

Kategoria: Wino    30.01.2020

Wszystko zaczęło się w 2004 r., kiedy to Barbara i Mariusz Czajkowie wybrali się na niezobowiązujący kieliszek wina do swojego sąsiada Wiktora Szpaka [również winiarza - przyp. red.]. Jak się później okazało, parę łyków rondo było początkiem niemałej rewolucji w ich życiu.

Winnica Vanellus. Foto: Barbara Czajka.
Winnica Vanellus. Foto: Barbara Czajka.
Nie sądzili, że wino tak dobrej jakości jest możliwe do wyprodukowania w Polsce, i to jeszcze po przeciwnej stronie ulicy. To był pierwszy moment, kiedy Czajkowie stwierdzili, że winorośl wciąga. Potem sprawy potoczyły się same. Przystąpili do Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia, szkolili się, wzięli udział w programie „Na winiarskich ścieżkach Podkarpacia”. Poza tym zwiedzali winnice i winiarnie i starali się konfrontować osobiste doświadczenia z wiedzą specjalistów.
Podobnie jak wielu polskich winiarzy są ludźmi dwóch zawodów. Początkowo uprawa winorośli i produkcja wina były zajęciem czysto hobbystycznym, dziś zajmuje im coraz więcej czasu. Ich winnica o powierzchni jednego hektara zlokalizowana jest w Jereniówce tuż pod Jasłem. Uprawia się tu głównie odmiany na wina białe: johanniter, seyval blanc, solaris, muscaris, muscat odeski oraz czerwone: rondo, regent i cabernet cortis. Łacińskie nazwy na etykietach odnoszą się do pór dnia, a sami Czajkowie śmieją się, że ich wino można pić od świtu do zmierzchu.
Punktem centralnym winnicy jest dom połączony z przetwórnią. Na początku sierpnia porośnięty jest intensywnie zielonym bluszczem. Można odnieść wrażenie, że znajdujemy się w sercu Toskanii, a nie Podkarpacia. Winnica jest otwarta dla gości, na miejscu można kupić wino, porozmawiać z winiarzami lub urządzić degustację. Sami Czajkowie nie boją się eksperymentować. Wina z odmiany seyval blanc leżakowały w beczce z drewna akacjowego. Barbara tłumaczy, że zachowuje się ona zupełnie inaczej niż dąb, ponieważ akacja ma charakterystyczny aromat miodu, dąb zaś waniliowo-karmelowe niuanse. Kiedy degustuję wino, stwierdzam, że aromat beczki jest dość intensywny i nieco przykrywa owoc, ale Czajkowie zgodnie przyznają, że są zadowoleni z tego eksperymentu, ponieważ okazał się sprzedażowym hitem.
Niedawno po raz kolejny utwierdzili się w przekonaniu, że winorośl wciąga. Właśnie zakupili kolejną działkę i planują nowe nasadzenia, zamierzają też w najbliższym czasie zbudować dom gościnny dla enoturystów.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 11/2019 nr 190.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Najlepsze polskie wina ponownie w Poznaniu!

Już po raz siódmy najlepsi winiarze z całej Polski przyjadą do poznańskiego SPOT. 19-20 czerwca podczas Festiwalu Polskich Win kilkunastu producentów zaprezentuje tam kilkadziesiąt etykiet. Będzie można je poznać, zdegustować oraz - co najważniejsze - kupić w cenie producenta.

Polskie wina - rekord w Jaśle

VI edycja Konkursu Polskich Win organizowanego tradycyjnie w Winnicy Dwie Granice zgromadziła rekordową liczbę win - zgłoszono ich prawie 300. Jednocześnie przyznano najmniej złotych medali w historii konkursu.

Hiszpania w Fortecy

Już 26 września w stołecznej Fortecy odbędzie się 13. edycja wielkiej wystawy win hiszpańskich "Varsovino". Degustacja będzie okazją do spróbowania ponad 250 rodzajów hiszpańskich win.

Adam Pawłowski: Wino w smartfonie

Jeszcze dekadę temu to opinia Roberta Parkera albo Jancis Robinson była wyznacznikiem jakości i popularności danego wina. Teraz dużo większą moc opiniotwórczą mają aplikacje internetowe i mobilne, w których na ocenę trunku składa się średni rating konsumentów.

Adam Pawłowski: Szampan od rolnika

W ostatnich dekadach uwidocznił się podział na dwa nurty w regionie Szampanii. Z jednej strony mamy powszechnie rozpoznawalne marki dużych domów szampańskich jak Moët et Chandon czy Ruinart, a z drugiej znani jedynie w wąskich gronach smakoszy, mali producenci jak Jacques Selosse, David Léclapart.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: ADRIAN GÓRNIAK

Aby rozwijać się jako sommelier dużo czytam i jeszcze więcej próbuję. Staram się możliwie często eksperymentować. Łączę na pozór niepasujące do siebie smaki, piję to samo wino w różnych kieliszkach i w różnych temperaturach - Adrian Górniak.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej