x

Winnica Vanellus - Winorośl wciąga

Kategoria: Wino    30.01.2020

Wszystko zaczęło się w 2004 r., kiedy to Barbara i Mariusz Czajkowie wybrali się na niezobowiązujący kieliszek wina do swojego sąsiada Wiktora Szpaka [również winiarza - przyp. red.]. Jak się później okazało, parę łyków rondo było początkiem niemałej rewolucji w ich życiu.

Winnica Vanellus. Foto: Barbara Czajka.
Winnica Vanellus. Foto: Barbara Czajka.
Nie sądzili, że wino tak dobrej jakości jest możliwe do wyprodukowania w Polsce, i to jeszcze po przeciwnej stronie ulicy. To był pierwszy moment, kiedy Czajkowie stwierdzili, że winorośl wciąga. Potem sprawy potoczyły się same. Przystąpili do Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia, szkolili się, wzięli udział w programie „Na winiarskich ścieżkach Podkarpacia”. Poza tym zwiedzali winnice i winiarnie i starali się konfrontować osobiste doświadczenia z wiedzą specjalistów.
Podobnie jak wielu polskich winiarzy są ludźmi dwóch zawodów. Początkowo uprawa winorośli i produkcja wina były zajęciem czysto hobbystycznym, dziś zajmuje im coraz więcej czasu. Ich winnica o powierzchni jednego hektara zlokalizowana jest w Jereniówce tuż pod Jasłem. Uprawia się tu głównie odmiany na wina białe: johanniter, seyval blanc, solaris, muscaris, muscat odeski oraz czerwone: rondo, regent i cabernet cortis. Łacińskie nazwy na etykietach odnoszą się do pór dnia, a sami Czajkowie śmieją się, że ich wino można pić od świtu do zmierzchu.
Punktem centralnym winnicy jest dom połączony z przetwórnią. Na początku sierpnia porośnięty jest intensywnie zielonym bluszczem. Można odnieść wrażenie, że znajdujemy się w sercu Toskanii, a nie Podkarpacia. Winnica jest otwarta dla gości, na miejscu można kupić wino, porozmawiać z winiarzami lub urządzić degustację. Sami Czajkowie nie boją się eksperymentować. Wina z odmiany seyval blanc leżakowały w beczce z drewna akacjowego. Barbara tłumaczy, że zachowuje się ona zupełnie inaczej niż dąb, ponieważ akacja ma charakterystyczny aromat miodu, dąb zaś waniliowo-karmelowe niuanse. Kiedy degustuję wino, stwierdzam, że aromat beczki jest dość intensywny i nieco przykrywa owoc, ale Czajkowie zgodnie przyznają, że są zadowoleni z tego eksperymentu, ponieważ okazał się sprzedażowym hitem.
Niedawno po raz kolejny utwierdzili się w przekonaniu, że winorośl wciąga. Właśnie zakupili kolejną działkę i planują nowe nasadzenia, zamierzają też w najbliższym czasie zbudować dom gościnny dla enoturystów.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 11/2019 nr 190.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Wojciech Starzycki zwycięzcą III Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów

Wojciech Starzycki prowadzący firmę Winokąt zwyciężył w trzeciej edycji Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów. Jednocześnie został Mistrzem Polski Młodych Sommelierów i zdobył tytuł Mistrza Publiczności.

Winnica Rymanów - wino z koleją w tle

Rymanów to niewielka miejscowość uzdrowiskowa we wschodniej części Beskidu Niskiego, na Wzgórzach Rymanowskich. Winnicę Rymanów wyróżniają południowo zorientowane stoki o ok. 8-procentowym nachyleniu będące gwarancją dłuższego nasłonecznienia.

Kalifornia zawitała do Łodzi

23 kwietnia 2018 r. w przestrzeniach Art Inkubatora w Łodzi podczas konferencji Food Service Summit. Odbyła się degustacja win kalifornijskich oraz warsztaty upsellingowe z AdamemPpawłowskim pod egidą California Wine Institute.

ADAM PAWŁOWSKI: MŁODE VS. STARE KRZEWY

Czy lepsze wina to te produkowane z młodych, czy ze starych krzewów? Jak to zwykle bywa w świecie win, odpowiedź nie jest jednoznaczna i wymaga głębszej analizy. Zajrzyjmy więc między krzewy i sprawdźmy, jak ich wiek wpływa na jakość wina.

Kwestionariusz sommeliera: Marcin Soćko

Winem zainteresowany od ponad 10 lat, od 2008 r. zajmuje się nim zawodowo. W 2010 r. ukończył z wyróżnieniem WSET Advanced w Londynie. Od prawie 4 lat pracuje jako head sommelier w restauracji Nolita.

Kalifornia: gra w ciepło-zimno

5 marca w Warszawie odbędzie się 6. edycja Food Service Summit - największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa. Podobnie jak w ubiegłych latach, w ramach współpracy California Wines Polska oraz magazynu "Food Service" odbędą się seminaria degustacyjne.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej