x

Restauracje Sodexo z gwiazdkami Michelin

Kategoria: Miejsca    30.01.2020

Dwie restauracje prowadzone przez Sodexo - Les Jules Verne (lokal na II piętrze Wieży Eiffle’a) oraz Le Pré Catelan (lokal w sercu paryskiego Lasku Bulońskiego) otrzymały odpowiednio jedną i trzy gwiazdki w tegorocznej edycji Czerwonego Przewodnika Michelin "Main Cities of Europe".

Wnętrze Les Jules Verne. Foto: materiały prasowe.
Wnętrze Les Jules Verne. Foto: materiały prasowe.
Sodexo w Polsce jest liderem usług dla nieruchomości (usługi żywieniowe, kompleksowa obsługa nieruchomości). W obszarze żywieniowym działa również pod marką Sodexo Prestige, świadcząc usługi klasy premium na wydarzeniach z udziałem VIP (np. głowy państwa, osobistości świata show biznesu) czy imprezach rozrywkowych (m.in. koncerty, mecze), będąc wyłącznym operatorem gastronomicznym na warszawskim PGE Narodowym.

Obecność firmy w znanych obiektach kulturowo-sportowych, czy jej uczestnictwo w wydarzeniach o wysokiej randze ma długą tradycję. Tour de France, Rajd Dakar, World Rugby Cup, Royal Ascot, Yacht de Paris – to wybrane konteksty, w których Sodexo świadczy swoje usługi żywieniowe. Wśród prestiżowych lokalizacji w gastronomicznym portfolio firmy znajdują się również: restauracja na Wieży Eiffle’a w Paryżu (Les Jules Verne) oraz Le Pré Catelan – luksusowa restauracja na terenie paryskiego Bois de Boulogne. Oba lokale zostały uwzględnione w tegorocznym przewodniku Michelin, otrzymując odpowiednio jedną i trzy gwiazdki.

– Cieszymy się z sukcesów naszych kolegów z Francji i pozostajemy niezmiennie zainspirowani ich kulinarnym kunsztem i rozmachem, szczególnie nasz Zespół Sodexo Prestige, który obsługuje Business Club i Loże na Stadionie Narodowym – mówi Yann Gontard, CEO, Corporate Services Central Europe, Country President, Poland.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Zmiany w krakowskiej restauracji ZaKładka

Po 5 i pół roku ugruntowanej pozycji na rynku ZaKładka Food&Wine stawia kolejny krok naprzód. Szef kuchni i jednocześnie właściciel krakowskiego bistro Rafał Targosz postanowił nieco odmłodzić klasyczną kuchnię francuską, na której opierał się przez ostatnie lata.

Ovo Bar & Restaurant z autorskim menu we Wrocławiu

Ovo Bar & Restaurant jest częścią hotelu DoubleTree by Hilton Wrocław w Centrum Wrocławia. Lokal przeznaczony jest na 100 miejsc siedzących.

Słony Spichlerz - pierwszy food hall w Gdańsku

W Polsce coraz częściej powstają projekty skupiające pod jednym dachem lub we wspólnej przestrzeni kilka lub kilkanaście restauracji. Food halle, nocne markety czy rewitalizowane postfabryczne budynki z ofertą kuchni z całego świata cieszą się popularnością.

Fuego by Bracia Collins w Warszawie - dla fanów motoryzacji i mięsa

Miks motoryzacji i "zdrowego fast foodu" to pomysł na gastronomiczny koncept braci Collins, czyli Grega i Rafała, znanych z programu "Odjazdowe Bryki Braci Collins". Ceny dań umiarkowane, z jednym wyjątkiem - szokuje oferta złotego burgera za 299 zł z użyciem 24-karatowego jadalnego złota.

SYTA 93

Syta 93 to restauracja otwarta na początku listopada na warszawskim Wilanowie. Miejsce ma 800 mkw. i 4 poziomy. Na najwyższym poziomie odbywają się warsztaty głównie dla dzieci, ale również dla dorosłych. Miejsce organizuje też wesela i zamknięte eventy.

Tomasz Czudowski wystartował z konceptem Qrcze

Qrcze serwuje dania z kurczaka zagrodowego w najróżniejszych odsłonach, sprzedawane wyłącznie w dowozie lub z odbiorem własnym. - Koncept "delivery only" powstał jakiś czas temu, a pandemia go przyspieszyła - wyjaśnia Tomasz Czudowski, właściciel Restauracji Forty i alewino.pl.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej