x

Przyszłość rolnictwa

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium

Zapraszamy na 3. dialog o przyszłości jedzenia w Ogrodzie Botanicznym.

Jakiej jakości żywność będzie lądowała w przyszłości na naszych talerzach? Czy Polska ma jakiś strategiczny plan? I czy wystarczy jedzenia dla wszystkich?

Naszym gościem będzie dr hab. Jerzy Kozyra z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – IUNG - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach.
Zobaczmy jak wygląda współczesne rolnictwo, które  powinno być postrzegane poprzez pryzmat zdolności do zaspokajania potrzeb żywnościowych wzrastającej liczby ludności na Ziemi, która w latach 1961-2000 zwiększyła się o 98%. A w 2050 roku trzeba będzie wyprodukować o 75% żywności więcej niż w 2010 roku.

Będziemy również mieli okazję porozmawiać z Niną Dobrzyńska, dyrektorką Departamentu Hodowli i Ochrony Roślin z Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, która opowie o tym, w jakim kierunku patrzy Ministerstwo Rolnictwa w związku z kryzysem klimatycznym i czy ma jakiś plan?

Kolejnym gościem będzie Nina Józefina Bąk, współtwórczyni Kooperatywa Dobrze. Ruch kooperatyw spożywczych oparty jest na przekonaniu, że sposób produkcji i dystrybucji żywności w społeczeństwie jest nierozłącznie związanymi z kwestiami ekologii i demokracji.

Spotkajmy się w Ogrodzie i porozmawiajmy.

Poczęstujemy Was naszym ogrodowym ziołowym naparem
Aby nie generować kolejnych śmieci prosimy Was, byście przynieśli WŁASNE KUBKI.

Wykład odbędzie się 6 lutego, o godz. 18:00 w budynku Centrum Edukacji Ogrodu Botanicznego przy Al. Ujazdowskich 4.

Program spotkania
Start o godz. 18:00
– Dr hab. Jerzy Kozyra z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, Rolnictwo, żywność i globalne ocieplenie – 40 min
– Nina Dobrzyńska, dyrektorka Departamentu Hodowli i Ochrony Roślin z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi – 40 min
– Nina Józefina Bąk, Kooperatywa Dobrze – 20 min
– DYSKUSJA

Wstęp wolny!

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Food Interactive Days

Już 6-7.02 odbędzie się w gdańskim AmberExpo konferencja Food Interactive Days. Hasło przewodnie wydarzenia to "Graj w pierwszej drużynie!", a tematyka skoncentrowana jest na czynnikach sukcesu w branży HoReCa: budowaniu zgranego zespołu, doborze strategii i konsekwentnym budowaniu wizerunku marki.

Madrid Fusión 2019

28-30 stycznia 2019 odbędzie się kolejna edycji kongresu gastronomicznego Madrid Fusión - wydarzenia, które od ponad dekady wyznacza trendy w gastronomii.

Cloud kitchens - chcesz wiedzieć więcej? Przyjdź na spotkanie!

Platforma foodtechowa FoodForward zaprasza na spotkanie poświęcone cloud kitchens. Odbędzie się 27 stycznia o godzinie 18 w siedzibie Google for Startups.

Taste Masters w Polsce - 50 dań w dwa dni!

Żółty Przewodnik Gault & Millau Polska wraz z Muzeum Pałacu Króla Jana III w warszawskim Wilanowie organizują niezwykłe wydarzenie kulinarne - "Taste Masters - spróbuj dań 50 restauracji w jeden weekend". Rezerwujcie 11 i 12 maja w swych kalendarzach!

Charytatywny śledzik. Fundacja Samodzielność od Kuchni zaprasza!

Wybierzcie się ze znajomymi do restauracji 13 grudnia! Część utargu zgromadzonego tego dnia polscy restauratorzy przekażą na rzecz fundacji Samodzielność od Kuchni . Pieniądze pozwolą na zorganizowanie w 2020 roku warsztatów usamodzielniających dla młodzieży z domów dziecka.

MASTER CHEFS 4 DOGS VOL. XVII

Już 12 października odbędzie się siedemnasta edycja pierwszej w Europie imprezy kulinarno-charytatywnej na rzecz bezdomnych zwierząt w schroniskach, czyli Master Chefs 4 Dogs.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej