x

Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    27.01.2020

Druga edycja konkursu kulinarnego "Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie - Memoriał Mariana Tarnawskiego 2020" odbędzie się 3 czerwca w Pałacu w Orli. Termin z 18 marca przesunięto z powodu zagrożenia epidemią koronowirusa.

3 czerwca w Pałacu w Orli odbędzie się druga edycja konkursu kulinarnego „Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Tarnawskiego 2020”.
Konkurs ma na celu propagowanie dziczyzny. To właśnie ona była podstawowym składnikiem dań królów i szlachty. Teraz, w dobie diet i zdrowego stylu życia jest chętnie wykorzystywana w kuchniach wielu restauracji. To dzikie z natury mięso jest mniej kaloryczne, bardziej wartościowe w składniki odżywcze, a co za tym idzie - zdrowsze.
W tym roku organizatorzy jako tematy przewodnie wybrali mięso królika, którego należy użyć do przygotowania zupy oraz łopatkę z jelenia, z której należy wykonać danie główne. Na skomponowanie obu potraw w 10 porcjach uczestnicy będą mieli 120 minut.
Konkurs skierowany jest do profesjonalistów – kucharzy pracujących zawodowo bądź mających w momencie przystąpienia do zawodów przerwę w pracy zawodowej nie dłuższą niż rok kalendarzowy. W skład każdego ze zgłoszonych zespołów wchodzi szef i kucharz pomocniczy.
Konkurs jest memoriałem po zmarłym Marianie Tarnawskim, długoletnim prezesie i założycielu firmy „Las – Kalisz” oraz pasjonacie zrównoważonego łowiectwa, wędkowania i miłośnika kuchni myśliwskiej.

Oświadczenie z 11 marca:

"W związku z obecną sytuacją epidemiologiczną i rozprzestrzenianiem się korona wirusa (SARS-Cov-2), oraz aktualnymi zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego, apelem Pana Premiera Mateusza Morawieckiego, do organizatorów imprez o „przełożenie terminu wydarzeń, w których bierze udział większa liczba osób” podjęliśmy trudną decyzję o PRZENIESIENIU NASZEGO KONKURSU na dzień 3 czerwca 2020. Decyzja była podyktowana również tym, że mieliśmy potwierdzoną dużą liczbę uczestników w tym uczniów szkół gastronomicznych oraz bardzo duże grono, które chciało oglądać i kibicować uczestnikom konkursu.
Tym bardziej chcemy podziękować za liczne głosy zrozumienia i wsparcia. Jesteśmy przekonani, że w obliczu aktualnej sytuacji i wynikającego z niej potencjalnego zagrożenia zdrowia publicznego jest to jedyna możliwa decyzja. Przepraszamy za niedogodności związane z przesunięciem terminu.
Mamy nadzieję, że decyzja ta spotka się ze zrozumieniem.
Tomasz Tarnawski
Prezes Zarządu Las Kalisz Sp.zo.o.
organizator konkursu"

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Umowy w czasach pandemii

Jak bezpiecznie zawierać, wykonywać, nie wykonywać i rozwiązywać umowy?

Food Interactive Days

Już 6-7.02 odbędzie się w gdańskim AmberExpo konferencja Food Interactive Days. Hasło przewodnie wydarzenia to "Graj w pierwszej drużynie!", a tematyka skoncentrowana jest na czynnikach sukcesu w branży HoReCa: budowaniu zgranego zespołu, doborze strategii i konsekwentnym budowaniu wizerunku marki.

Gala Żółtego Przewodnika po raz piąty

Premiera V edycji Żółtego Przewodnika Gault & Millau i wręczenie nagród najlepszym szefom kuchni w Polsce odbędzie się 26 listopada 2018 r. Tym razem gospodarzem gali będzie Gdańsk.

Konkurs "Greater Poland" Beer Cup 2019

8 i 9 listopada w Poznaniu zostanie wybrane najlepsze piwo i cydr konkursu "Greater Poland" Beer Cup organizowanego przez Poznańskie Targi Piwne. To konkurs otwarty dla profesjonalnych browarów i cydrowni z kraju i z zagranicy. Zgłoszenia można przesyłać do 31 października 2019 roku.

Taste Masters w Polsce - 50 dań w dwa dni!

Żółty Przewodnik Gault & Millau Polska wraz z Muzeum Pałacu Króla Jana III w warszawskim Wilanowie organizują niezwykłe wydarzenie kulinarne - "Taste Masters - spróbuj dań 50 restauracji w jeden weekend". Rezerwujcie 11 i 12 maja w swych kalendarzach!

Międzynarodowa konferencja o historii żywienia Muzeum Pałacu w Wilanowie

Królewski stół jako laboratorium kulinarnych i politycznych pasji dawnych epok, manifestacja potęgi smaku jako narzędzia władzy - o tym mówić będą badacze z Europy i Stanów Zjednoczonych zajmujący się historią żywienia i food studies.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej