x

Adam Pawłowski: Angielski szampan

Kategoria: Wino    23.01.2020

Ostatnia dekada to czas rozkwitu jakościowych angielskich win musujących. Kiedy mieszkałem w Anglii, byłem świadkiem kształtowania się tej ekscytującej kategorii, która podbiła serca miłośników bąbelków i zyskała uznanie potwierdzone medalami międzynarodowych konkursów winiarskich.

Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.
Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.
„Angielski szampan” jest eksportowany do ponad 40 krajów na całym świecie i bardzo cieszy mnie fakt, że jednym z nich jest także Polska. W blisko 80% produkcja win angielskich skupiona jest na południowym wschodzie kraju. Najwięcej winnic znajduje się w hrabstwach Kent, Surrey i Sussex. Im dalej na południe, tym większa szansa na skuteczne dojrzewanie owoców i stosowanie jakościowych odmian vitis vinifera. Jeszcze 15 lat temu dominowały niemieckie krzyżówki jak seyval blanc, reichensteiner, huxelrebe czy bacchus. Dziś prym wiodą odmiany szampańskie, czyli chardonnay, pinot noir i meunier.
Anglicy postawili na produkcję win musujących, przyjmując model szampański. I słusznie. Jak pokazuje przykład Szampanii, najlepszą bazą dla wybitnych win musujących są niskoaromatyczne wina oparte na kwasowości. Chłodny klimat Anglii wpisuje się w tę formułę idealnie. Trendy klimatyczne także potwierdzają słuszność obranego kierunku, ponieważ średnioroczna temperatura na południu Anglii jest dziś taka sama jak średnioroczna temperatura w regionie Szampanii w latach 50. ubiegłego stulecia. Angielscy winiarze są beneficjentami globalnego ocieplania klimatu i świadomie z tego korzystają. Tylko w ostatniej dekadzie wielkość nasadzeń winnic w Anglii i Walii wzrosła o blisko 200%. Aktualnie wino produkuje na Wyspach 164 wytwórców, a liczba komercyjnych winnic już przekroczyła pół tysiąca.
Okazuje się, że potencjał na produkowanie wybitnych win musujących został zauważony nawet przez producentów szampana. Najlepiej świadczy o tym fakt, że słynny dom szampański Tattinger zainwestował w winnice w hrabstwie Kent. Szampanię i południowy brzeg Anglii dzieli tylko niecałe 400 km. Oba regiony mają podobną geologię i kredowe podłoża. Najlepszym dowodem na to są białe, kredowe klify w Dover. Tego typu gleba odbija promienie słoneczne, wzmagając dojrzewanie winogron, a jej luźna struktura poprawia drenaż wody, co w wilgotnym klimacie angielskim jest nie do przecenienia.
Blisko 70% całkowitej produkcji win angielskich przypada na wina musujące, 30% to wina spokojne, w większości białe. Ostatnim rocznikom sprzyjała aura – 2018 określany jest jako najlepszy i największy w historii produkcji angielskiego wina. Wtedy też wypuszczono prawie 16 mln butelek trunku, ale ambicją winiarzy jest osiągnięcie do 2040 r. skali produkcji na poziomie 40 mln butelek rocznie. Ten wzrost jest wprost proporcjonalny do wzrostu jakości. Z roku na rok winiarze zdobywają nowe doświadczenia, rośnie świadomość i poziom wiedzy. Nieocenione jest także know-how doświadczonych zagranicznych inwestorów. W zeszłorocznej edycji najbardziej prestiżowego konkursu winiarskiego Decanter Wine Awards angielskie wina musujące uzyskały sześć złotych medali i trzy medale platynowe. Najlepiej wypadły wina Henners, Camel Valley, Digby Fine English, Chapel Down, Ashling Park, Hambledon, Redfold Vineyards, Exton. Uzupełnieniem listy znakomitości jest Nyetimber i Gusbourne, który według mnie robi najlepszy angielski blanc de blanc. Z racji relatywnie niskiej produkcji oraz wysokich kosztów pracy i inwestycji angielskie wina musujące nie należą do najtańszych. Cena dorównuje dobrym francuskim szampanom, ale jakość także plasuje się na podobnym wysokim poziomie. Sukces angielskich win musujących inspiruje do myślenia o potencjale produkcji win musujących w innych krajach Europy Północnej, w tym Polski.
Kto wie, być może już wkrótce przyjdzie mi być także świadkiem rozkwitu kategorii jakościowego polskiego wina musującego?

Felieton ukazał się w „Food Service" 11/2019 nr 190.

Autor tekstu: Adam Pawłowski
O AUTORZE
Adam Pawłowski
Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii Mistrz Mistrzów. Wykładowca i egzaminator the Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Współautor książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”.

Zobacz także

ŚWIĘTO POLSKIEGO WINA

25-30 sierpnia 2017 r. odbędą się XII Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle. Organizatorzy planują wiele atrakcji, między innymi prezentacje, konkursy dla publiczności oraz koncerty. Odbędą się również warsztaty degustacyjne prowadzone przez przedstawicieli Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Adam Pawłowski: Powtórka z obsługi

Na prowadzonych przeze mnie szkoleniach winiarskich i sommelierskich często padają pytania dotyczące poszczególnych elementów serwisu wina. Jak to zwykle bywa, ile osób, tyle różnych, często sprzecznych ze sobą, interpretacji.

Adam Pawłowski: Obalamy mity

Mity winiarskie są jak plotki, które wędrując od adresata do adresata, nabierają coraz nowszych wątków i przeinaczają pierwotną informację. Przyjrzyjmy się tym najpowszechniejszym i jednocześnie sprawdźmy, czy jest w nich chociaż ziarnko prawdy.

KALIFORNIA: GRA W CIEPŁO-ZIMNO

5 marca w Warszawie odbędzie się 6. edycja Food Service Summit - największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa. Podobnie jak w ubiegłych latach w ramach współpracy California Wines Polska oraz magazynu "Food Service" odbędą się seminaria degustacyjne.

Polska Toskania warta zachodu

"Winnica jest wszystkim, jeżeli pomyślę o niej w kategorii pasji, miłości, sposobu na życie" - mówi Kinga Kowalewska-Koziarska, właścicielka najstarszej prywatnej winnicy w Polsce i jedna z bohaterek dokumentu "Polska Toskania".

ADAM PAWŁOWSKI: MŁODE VS. STARE KRZEWY

Czy lepsze wina to te produkowane z młodych, czy ze starych krzewów? Jak to zwykle bywa w świecie win, odpowiedź nie jest jednoznaczna i wymaga głębszej analizy. Zajrzyjmy więc między krzewy i sprawdźmy, jak ich wiek wpływa na jakość wina.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej