x

Adam Pawłowski: Angielski szampan

Kategoria: Wino

Ostatnia dekada to czas rozkwitu jakościowych angielskich win musujących. Kiedy mieszkałem w Anglii, byłem świadkiem kształtowania się tej ekscytującej kategorii, która podbiła serca miłośników bąbelków i zyskała uznanie potwierdzone medalami międzynarodowych konkursów winiarskich.

Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.
Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.
„Angielski szampan” jest eksportowany do ponad 40 krajów na całym świecie i bardzo cieszy mnie fakt, że jednym z nich jest także Polska. W blisko 80% produkcja win angielskich skupiona jest na południowym wschodzie kraju. Najwięcej winnic znajduje się w hrabstwach Kent, Surrey i Sussex. Im dalej na południe, tym większa szansa na skuteczne dojrzewanie owoców i stosowanie jakościowych odmian vitis vinifera. Jeszcze 15 lat temu dominowały niemieckie krzyżówki jak seyval blanc, reichensteiner, huxelrebe czy bacchus. Dziś prym wiodą odmiany szampańskie, czyli chardonnay, pinot noir i meunier.
Anglicy postawili na produkcję win musujących, przyjmując model szampański. I słusznie. Jak pokazuje przykład Szampanii, najlepszą bazą dla wybitnych win musujących są niskoaromatyczne wina oparte na kwasowości. Chłodny klimat Anglii wpisuje się w tę formułę idealnie. Trendy klimatyczne także potwierdzają słuszność obranego kierunku, ponieważ średnioroczna temperatura na południu Anglii jest dziś taka sama jak średnioroczna temperatura w regionie Szampanii w latach 50. ubiegłego stulecia. Angielscy winiarze są beneficjentami globalnego ocieplania klimatu i świadomie z tego korzystają. Tylko w ostatniej dekadzie wielkość nasadzeń winnic w Anglii i Walii wzrosła o blisko 200%. Aktualnie wino produkuje na Wyspach 164 wytwórców, a liczba komercyjnych winnic już przekroczyła pół tysiąca.
Okazuje się, że potencjał na produkowanie wybitnych win musujących został zauważony nawet przez producentów szampana. Najlepiej świadczy o tym fakt, że słynny dom szampański Tattinger zainwestował w winnice w hrabstwie Kent. Szampanię i południowy brzeg Anglii dzieli tylko niecałe 400 km. Oba regiony mają podobną geologię i kredowe podłoża. Najlepszym dowodem na to są białe, kredowe klify w Dover. Tego typu gleba odbija promienie słoneczne, wzmagając dojrzewanie winogron, a jej luźna struktura poprawia drenaż wody, co w wilgotnym klimacie angielskim jest nie do przecenienia.
Blisko 70% całkowitej produkcji win angielskich przypada na wina musujące, 30% to wina spokojne, w większości białe. Ostatnim rocznikom sprzyjała aura – 2018 określany jest jako najlepszy i największy w historii produkcji angielskiego wina. Wtedy też wypuszczono prawie 16 mln butelek trunku, ale ambicją winiarzy jest osiągnięcie do 2040 r. skali produkcji na poziomie 40 mln butelek rocznie. Ten wzrost jest wprost proporcjonalny do wzrostu jakości. Z roku na rok winiarze zdobywają nowe doświadczenia, rośnie świadomość i poziom wiedzy. Nieocenione jest także know-how doświadczonych zagranicznych inwestorów. W zeszłorocznej edycji najbardziej prestiżowego konkursu winiarskiego Decanter Wine Awards angielskie wina musujące uzyskały sześć złotych medali i trzy medale platynowe. Najlepiej wypadły wina Henners, Camel Valley, Digby Fine English, Chapel Down, Ashling Park, Hambledon, Redfold Vineyards, Exton. Uzupełnieniem listy znakomitości jest Nyetimber i Gusbourne, który według mnie robi najlepszy angielski blanc de blanc. Z racji relatywnie niskiej produkcji oraz wysokich kosztów pracy i inwestycji angielskie wina musujące nie należą do najtańszych. Cena dorównuje dobrym francuskim szampanom, ale jakość także plasuje się na podobnym wysokim poziomie. Sukces angielskich win musujących inspiruje do myślenia o potencjale produkcji win musujących w innych krajach Europy Północnej, w tym Polski.
Kto wie, być może już wkrótce przyjdzie mi być także świadkiem rozkwitu kategorii jakościowego polskiego wina musującego?

Felieton ukazał się w „Food Service" 11/2019 nr 190.

Autor tekstu: Adam Pawłowski
O AUTORZE
Adam Pawłowski
Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii Mistrz Mistrzów. Wykładowca i egzaminator the Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Współautor książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”.

Zobacz także

Chef & sommelier

Konflikty na linii kuchnia - sala to codzienność wielu restauracji. Antagonizmy, zamiast zbliżać, oddalają restaurację od sukcesu, dlatego lepiej postawić na współpracę między frontem a zapleczem. Jak powinna wyglądać w praktyce kooperacja dwóch doświadczonych generałów: szefa kuchni i sommeliera?

Degustacja win australijskich #AussieWineInPoland już 15 marca w Warszawie

W czwartek 15 marca odbędzie się degustacja win australijskich organizowana przez Ambasadę Australii w przestrzeni konferencyjnej Piękno, przy ul. Szpitalnej 8A w Warszawie. Zaprezentuje się 11 wystawców, którzy przedstawią wina z ponad 16 winnic.

Kwestionariusz sommeliera: Filip Szaciłowski

W gastronomii pracuje od prawie ośmiu lat. Pełni funkcję menadżera i głównego sommeliera w restauracji Kieliszki na Próżnej w Warszawie. Od lat zajmuje miejsce w pierwszej dziesiątce Mistrzostw Polski Sommelierów.

Walka na kieliszki, czyli pojedynek sommelierów cz. I

Druga runda pojedynku sommelierów z winami kalifornijskimi w tle odbyła się 26 marca w restauracji Brasserie Warszawska. Tym razem w szranki stanęli Kamila Dzierżawska z Pałacu Mała Wieś oraz Kajetan Zalewski z restauracji Ale Wino.

Hiszpania w Fortecy

Już 26 września w stołecznej Fortecy odbędzie się 13. edycja wielkiej wystawy win hiszpańskich "Varsovino". Degustacja będzie okazją do spróbowania ponad 250 rodzajów hiszpańskich win.

Legenda w Warszawie

10 października Warszawę odwiedził Georg Riedel, przedstawiciel rodziny Riedel, która od 11 pokoleń zajmuje się produkcją kieliszków do wina. Kieliszki nie są małym szczegółem, ale ważnym elementem restauracji, która ma poważne podejście do gościa.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej