x

Adam Chrząstowski: Zaproszenie

Kategoria: Lifestyle - blog    16.01.2020

21 listopada podczas krakowskich targów HoReCa odbędzie się Krajowa Selekcja Bocuse d’Or. Oczywiście niektórzy z was doskonale wiedzą, czym jest to wydarzenie, ja mam jednak przeświadczenie, że świadomość dotycząca konkursu Bocuse d’Or ciągle jest zbyt mała.

Adam Chrząstowski. Foto: archiwum prywatne.
Adam Chrząstowski. Foto: archiwum prywatne.
Mili moi, z pełną premedytacją zamierzam poniższym tekstem uprawiać prywatę.
Sądzę tak, bo jest to najważniejsza i najbardziej prestiżowa indywidualna rywalizacja kucharska na świecie. Bo reprezentantom Polski, mimo kilku podejść, nigdy nie udało się specjalnie w niej wyróżnić. Bo poziom gotowania w tych zmaganiach to – przynajmniej w mojej opinii – kulinarny raj.
Konkurs tak się rozwinął, że konieczne było wprowadzenie kilkuetapowych eliminacji. System wygląda następująco: krajowe Akademie Bocuse d’Or przeprowadzają selekcje, które wyłaniają reprezentanta danego kraju. Ten reprezentant, wraz z commisem, ubiega się o start w selekcji kontynentalnej, która pełni funkcję półfinału. Samo wyłonienie zwycięzcy na etapie krajowym nie gwarantuje startu w półfinale, gdyż zgłaszanych krajów europejskich jest zazwyczaj więcej niż miejsc w konkursie kontynentalnym, których organizator przewiduje 20. Dlatego też rywalizacja jest obserwowana od początku – ocenia się jej organizację, zgodność z regułami Bocuse d’Or i oczywiście poziom zawodników. W selekcji kontynentalnej spośród 20 półfinalistów 10 dostaje się do finału. Niby wygląda to łatwo, jednak jeśli spojrzy się na poziom reprezentowany przez Skandynawów, Francję, Wielką Brytanię, Szwajcarię, Belgię i Holandię, to okazuje się, że w górnej połówce stawki robi się bardzo ciasno. Podczas konkursu w Lionie miałem wrażenie, że do finału łatwiej dostać się z Afryki i obu Ameryk niż ze starego kontynentu.
Jako juror uczestniczyłem do tej pory w trzech polskich selekcjach. Od dwóch lat w nowej polskiej organizacji pełnię funkcję head chefa. Oprócz występów w konkursie miałem możliwość obejrzeć od zaplecza ostatni finał w Lionie oraz kilka narodowych. Obserwowaliśmy, pytaliśmy i zbieraliśmy wiedzę o konkursie od najlepszych, aby jak najlepiej przygotować polską edycję oraz uniknąć błędów w przygotowaniu polskiego reprezentanta. Zaskakuje życzliwość, z jaką wszędzie byliśmy przyjmowani. Nawet ta najwyższa gastronomia czeka i dziwi się, dlaczego tak mało widoczni są kucharze z jednego z największych krajów w Europie. W poprzedniej edycji, odkąd stery Akademii przejął Jacek Krawczyk ze Smartena, Polakom udało się w końcu przełamać złą passę i dostać do półfinału. Trzeba było po prostu odrobić lekcje i nauczyć się zasad panujących w tej konkretnej organizacji, zadbać o PR i relacje z innymi Akademiami. Podczas przygotowań do krajowej eliminacji zaskoczył nas odzew ze strony środowiska Bocuse d’Or. Okazało się, że patronatem objęła nas komórka Winnersów zrzeszająca wszystkich zwycięzców konkursu w jego 30-letniej historii. Rzecz to niespotykana na innych selekcjach krajowych. Kolejną wspaniałą wieścią było przyjęcie zaproszenia do jury takich szefów jak posiadacz 3 gwiazdek Michelin Emmanuel Renaut, Philippe Mille (2 gwiazdki), Francis Cardenau, twórca potęgi duńskiego Bocuse d’Or oraz gospodarz nadchodzącego półfinału kontynentalnego Dimitrij Demjanov z Estonii.
Zasmuciła mnie wiadomość od Lei Listner (jedynej jak do tej pory zwyciężczyni Bocusa), która początkowo miała nas zaszczycić obecnością, jednak musiała odwołać wizytę. Ku mej radości na jej miejsce szybciutko wskoczył człowiek, który jest prawą ręką mojego guru Thomasa Kellera – Philip Tessier. Oprócz tego zjawiła się plejada naszych rodzimych gwiazd z Kurtem Schellerem i Dominikiem Brodziakiem na czele.
Jak widać, warto przyjechać i kibicować podczas Polskiej Selekcji Bocuse d’Or, która odbędzie się na targach HoReCaw Krakowie 21 listopada 2019. Serdecznie zapraszam!
Felieton został napisany w październiku.

Felieton ukazał się w „Food Service" 11/2019 nr 190.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Zobacz także

Adam Chrząstowski: I co z tego, że można?

Gdy analizuję to, co przytrafiło się branży HoReCa w Polsce w ciągu ostatnich 18 miesięcy, to trudno oprzeć się wrażeniu, że mamy do czynienia z regresem.

JAROSŁAW DUMANOWSKI: KUCHARZE DO PIÓRA! PRZYKŁAD Z WIELKOPOLSKI

Przy okazji wydania przez wielkopolski Slow Food reprintu "Wielkopolskiego kucharza" pisałem o recepturach z tej właśnie książki. Dzisiejsze sukcesy poznańskich kucharzy i przypominanie przez nich wielkopolskich tradycji kulinarnych w nowoczesnej formie sprawiają, że temat zasługuje na ciąg dalszy.

Adam Chrząstowski: Michelin i inni 2019

Tegoroczny przewodnik Michelin - Main Cities of Europe - długo kazał na siebie czekać. Do tej pory gala premierowa czerwonej książeczki zawierającej rekomendacje restauracji z głównych miast Europy odbywała się przed 10 marca. W tym roku nie było pompy, a przewodnik ukazał się 2-3 tygodnie później.

Jarosław Dumanowski: Szpinak i gołąb z "langustą"

Nasz swojski szpinak został sprowadzony do Europy przez Arabów, ale pochodził aż z Persji, gdzie ciągle można spotkać jego dzikie odmiany.

Maciej Żakowski: Restaurant Club, czyli nowy wspaniały gastroświat

Wyjątkowe czasy wymagają wyjątkowych decyzji i działań. Przyjmujemy to wyzwanie i otwieramy Restaurant Club - nowoczesne źródło gości i przychodów dla restauracji.

JAROSŁAW DUMANOWSKI: "ĆWIKIEŁKI WPIEC NAMOTAĆ", CZYLI UCZTA Z CZASÓW UNII LUBELSKIEJ

Mikołaja Reja można uznać za ojca i literatury polskiej, i polskiej kuchni. W recepturze z 1568 r. poeta opisał pieczone "ćwikiełki". Według Reja taka pieczona ćwikła była większym specjałem niż importowane "limunije" (cytryny).

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej