x

Adam Chrząstowski: Zaproszenie

Kategoria: Lifestyle - blog    16.01.2020

21 listopada podczas krakowskich targów HoReCa odbędzie się Krajowa Selekcja Bocuse d’Or. Oczywiście niektórzy z was doskonale wiedzą, czym jest to wydarzenie, ja mam jednak przeświadczenie, że świadomość dotycząca konkursu Bocuse d’Or ciągle jest zbyt mała.

Adam Chrząstowski. Foto: archiwum prywatne.
Adam Chrząstowski. Foto: archiwum prywatne.
Mili moi, z pełną premedytacją zamierzam poniższym tekstem uprawiać prywatę.
Sądzę tak, bo jest to najważniejsza i najbardziej prestiżowa indywidualna rywalizacja kucharska na świecie. Bo reprezentantom Polski, mimo kilku podejść, nigdy nie udało się specjalnie w niej wyróżnić. Bo poziom gotowania w tych zmaganiach to – przynajmniej w mojej opinii – kulinarny raj.
Konkurs tak się rozwinął, że konieczne było wprowadzenie kilkuetapowych eliminacji. System wygląda następująco: krajowe Akademie Bocuse d’Or przeprowadzają selekcje, które wyłaniają reprezentanta danego kraju. Ten reprezentant, wraz z commisem, ubiega się o start w selekcji kontynentalnej, która pełni funkcję półfinału. Samo wyłonienie zwycięzcy na etapie krajowym nie gwarantuje startu w półfinale, gdyż zgłaszanych krajów europejskich jest zazwyczaj więcej niż miejsc w konkursie kontynentalnym, których organizator przewiduje 20. Dlatego też rywalizacja jest obserwowana od początku – ocenia się jej organizację, zgodność z regułami Bocuse d’Or i oczywiście poziom zawodników. W selekcji kontynentalnej spośród 20 półfinalistów 10 dostaje się do finału. Niby wygląda to łatwo, jednak jeśli spojrzy się na poziom reprezentowany przez Skandynawów, Francję, Wielką Brytanię, Szwajcarię, Belgię i Holandię, to okazuje się, że w górnej połówce stawki robi się bardzo ciasno. Podczas konkursu w Lionie miałem wrażenie, że do finału łatwiej dostać się z Afryki i obu Ameryk niż ze starego kontynentu.
Jako juror uczestniczyłem do tej pory w trzech polskich selekcjach. Od dwóch lat w nowej polskiej organizacji pełnię funkcję head chefa. Oprócz występów w konkursie miałem możliwość obejrzeć od zaplecza ostatni finał w Lionie oraz kilka narodowych. Obserwowaliśmy, pytaliśmy i zbieraliśmy wiedzę o konkursie od najlepszych, aby jak najlepiej przygotować polską edycję oraz uniknąć błędów w przygotowaniu polskiego reprezentanta. Zaskakuje życzliwość, z jaką wszędzie byliśmy przyjmowani. Nawet ta najwyższa gastronomia czeka i dziwi się, dlaczego tak mało widoczni są kucharze z jednego z największych krajów w Europie. W poprzedniej edycji, odkąd stery Akademii przejął Jacek Krawczyk ze Smartena, Polakom udało się w końcu przełamać złą passę i dostać do półfinału. Trzeba było po prostu odrobić lekcje i nauczyć się zasad panujących w tej konkretnej organizacji, zadbać o PR i relacje z innymi Akademiami. Podczas przygotowań do krajowej eliminacji zaskoczył nas odzew ze strony środowiska Bocuse d’Or. Okazało się, że patronatem objęła nas komórka Winnersów zrzeszająca wszystkich zwycięzców konkursu w jego 30-letniej historii. Rzecz to niespotykana na innych selekcjach krajowych. Kolejną wspaniałą wieścią było przyjęcie zaproszenia do jury takich szefów jak posiadacz 3 gwiazdek Michelin Emmanuel Renaut, Philippe Mille (2 gwiazdki), Francis Cardenau, twórca potęgi duńskiego Bocuse d’Or oraz gospodarz nadchodzącego półfinału kontynentalnego Dimitrij Demjanov z Estonii.
Zasmuciła mnie wiadomość od Lei Listner (jedynej jak do tej pory zwyciężczyni Bocusa), która początkowo miała nas zaszczycić obecnością, jednak musiała odwołać wizytę. Ku mej radości na jej miejsce szybciutko wskoczył człowiek, który jest prawą ręką mojego guru Thomasa Kellera – Philip Tessier. Oprócz tego zjawiła się plejada naszych rodzimych gwiazd z Kurtem Schellerem i Dominikiem Brodziakiem na czele.
Jak widać, warto przyjechać i kibicować podczas Polskiej Selekcji Bocuse d’Or, która odbędzie się na targach HoReCaw Krakowie 21 listopada 2019. Serdecznie zapraszam!
Felieton został napisany w październiku.

Felieton ukazał się w „Food Service" 11/2019 nr 190.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Zobacz także

Michalina Szczepańska: Nowe kategorie, nowi konsumenci

Co powiedzą Państwo na urodzinowy tort z wołowiny albo kaczki? Oczywiście jest też opcja warzywna. Wszystko to (i dużo więcej) przygotowane w kawiarni z okazji imprezy urodzinowej dla… psów.

Tomasz Źródłowski: "Summer of ʼ69", czyli siła nostalgii

Mając na karku lat 30, zaczynam się łapać na tym, że coraz mocniej przemawia do mnie utwór "Summer of ’69" Bryana Adamsa i coraz częściej odczuwam siłę nostalgii. Chcę otworzyć dyskusję na temat tego, jak ją wykorzystać w waszym barze czy też przydrożnym bistro.

Adam Chrząstowski: Jak prezydent

W jaki sposób przyznanie się przed samym sobą do niewiedzy, może pomóc nam w gastronomicznym rozwoju? Adam Chrząstowski prezentuje kolejny filozoficzny felieton o tematyce kulinarnej.

Agata Noszczyk: Nie rozmawiamy o inflacji

Warzywniak na małym targu - moje koło ratunkowe, gdy zabraknie jakiegoś warzywa w restauracji i trzeba szybko je zorganizować. Duża kolejka, mimo wiosennego deszczu ludzie stoją i czekają.

Karolina Kosno: Na zwykłym czy pistacjowym?

Coraz szersza grupa klientów wybiera mleka roślinne. Kawiarnie starają się dopasować do panującego trendu odchodzenia od mleka krowiego i prezentują swym gościom atrakcyjne oferty, by zadowolić jak największą liczbę osób. Czy koszt napojów roślinnych jest w polskich kawiarniach zadowalający?

Tomasz Źródłowski: Nie znam się na kawie

To będzie interesujący felieton traktujący o tym, że kawa to w ofercie gastronomicznej dziwny produkt spełniający wielorakie zadania.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej