x

Pyry z gzikiem

Kategoria: Karta - dania    16.01.2020

Pyry z gzikiem według przepisu Roberta Makłowicza

Pyry z gzikiem. Foto: Michał Radwański.
Pyry z gzikiem. Foto: Michał Radwański.
SKŁADNIKI:
1 kg sałatkowych ziemniaków
garść świeżych ziół do gotowania ziemniaków (szałwia, tymianek, cząber, koper)
1 łyżeczka masła
sól
500 g półtłustego lub tłustego twarogu
pęczek rzodkiewki
2-3 łyżki oleju rydzowego lub lnianego
4 łyżki słodkiej śmietanki
kwiaty rukwi (rukoli)
pęczek szczypioru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umyte ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonym wrzątku z dodatkiem ziół i masła. Szczypiorek i rzodkiewkę posiekać, dodać do sera, wlać śmietankę i olej, posolić, dokładnie wymieszać.
Gorące, odcedzone pyry podawać z doprawionym twarogiem (gzikiem), posypawszy go kwiatami rukoli.

Przepis ukazał się w „Food Service" 11/2019 nr 190.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

PRZEPISY Z TRZEMA GWIAZDKAMI MICHELIN - ESKALOPKI Z ŁOSOSIA ZE SZCZAWIEM

Pierwsze urodziny Cook Story by Samsung uświetnił swoją obecnością Michel Troisgros, przewodniczący Samsung Club des Chefs. Na co dzień kultywuje on dziedzictwo swojej rodziny. Ich restauracja od ponad 50 lat cieszy się szerokim uznaniem w kulinarnym świecie, docenionym 3 gwiazdkami Michelin.

Owoce jesieni: głóg, dereń, rokitnik

Jesień przynosi nam w darze pomarańczowe i czerwone kulki rokitnika, derenia oraz głogu. Te rzadko wykorzystywane w kuchni owoce mogą wzbogacić nasze menu od razu albo w formie przetworów uatrakcyjniać dania przez kolejne miesiące.

Obróbka wstępna czekolady - z nami ci się uda!

Jedną z najtrudniejszych sztuk w cukiernictwie i czekoladziarstwie jest temperowanie czekolady. Jednocześnie to prawie wyłącznie dzięki prawidłowej obróbce wstępnej tego składnika uzyskuje się czekoladowe desery o idealnej konsystencji.

KISZONKI

Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności. Stosowano ją w wielu wersjach na całym świecie. Polega na wywołaniu fermentacji mlekowej i wytworzeniu kwasu mlekowego, który zapobiega psuciu się żywności.

Żurawina na znak przyjaźni

Małe, jaskrawoczerwone, kuliste owoce o gładkiej skórce pięknie prezentują się na talerzach. Ale pysznią się na nich nie tylko dla ozdoby - soczyste, kwaśno-cierpkie żurawinowe jagody świetnie komponują się z wytrawnymi smakami i są doskonałym kontrapunktem w wybitnie słodkich deserach.

Karp na święta (i nie tylko) w MAKRO Polska

Sieć hurtowni MAKRO Polska oferuje szeroki wybór karpia w różnych formach. Ryby pochodzą od sprawdzonych dostawców oraz hodowane są w wyspecjalizowany sposób, dzięki czemu wyróżniają się mięsem wysokiej jakości.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej