x

Pyry z gzikiem

Kategoria: Karta - dania

Pyry z gzikiem według przepisu Roberta Makłowicza

Pyry z gzikiem. Foto: Michał Radwański.
Pyry z gzikiem. Foto: Michał Radwański.
SKŁADNIKI:
1 kg sałatkowych ziemniaków
garść świeżych ziół do gotowania ziemniaków (szałwia, tymianek, cząber, koper)
1 łyżeczka masła
sól
500 g półtłustego lub tłustego twarogu
pęczek rzodkiewki
2-3 łyżki oleju rydzowego lub lnianego
4 łyżki słodkiej śmietanki
kwiaty rukwi (rukoli)
pęczek szczypioru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umyte ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonym wrzątku z dodatkiem ziół i masła. Szczypiorek i rzodkiewkę posiekać, dodać do sera, wlać śmietankę i olej, posolić, dokładnie wymieszać.
Gorące, odcedzone pyry podawać z doprawionym twarogiem (gzikiem), posypawszy go kwiatami rukoli.

Przepis ukazał się w „Food Service" 11/2019 nr 190.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Zadajmy w menu bobu

W domu zwykle go gotujemy i natychmiast wyjadamy z miseczki, ale zdolny kucharz potrafi z bobu wyczarować cuda. Zielone ziarna popularnego warzywa strączkowego w sezonie wkraczają na finediningowe salony!

PRZEPISY Z TRZEMA GWIAZDKAMI MICHELIN - ESKALOPKI Z ŁOSOSIA ZE SZCZAWIEM

Pierwsze urodziny Cook Story by Samsung uświetnił swoją obecnością Michel Troisgros, przewodniczący Samsung Club des Chefs. Na co dzień kultywuje on dziedzictwo swojej rodziny. Ich restauracja od ponad 50 lat cieszy się szerokim uznaniem w kulinarnym świecie, docenionym 3 gwiazdkami Michelin.

Chleb nasz powszedni

Dobry chleb na zakwasie powraca do łask konsumentów. Potrafimy już docenić takie pieczywo, szukamy go na sklepowych półkach. Nic więc dziwnego, że zaczyna powstawać coraz więcej rzemieślniczych piekarni, w których chleb wypieka się ręcznie wyłącznie z mąki, wody i dzikich drożdży.

Śliwka Kalifornijska coraz lepsza w oczach Polaków

Z badań przeprowadzonych na zlecenie California Prune Board w 2017 r. wynika, że ankietowani coraz bardziej doceniają jakość premium suszonej śliwki z Kalifornii. Wzrasta też pozytywny sposób postrzegania śliwki kalifornijskiej jako owocu o lepszym smaku i dobrej jakości, w stosunku do ceny.

LUZOWANA POŁÓWKA KACZKI Z JABŁKAMI

Luzowana połówka kaczki z jabłkami to jedno z dań podawanych w restauracji Gospoda Galiny. Jest to autorski przepis Olgi Lompy - szefowej kuchni.

Flaki wołowe

Flaki wołowe według przepisu z restauracji Zazie Bistro.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej