x

Pyry z gzikiem

Kategoria: Karta - dania    16.01.2020

Pyry z gzikiem według przepisu Roberta Makłowicza

Pyry z gzikiem. Foto: Michał Radwański.
Pyry z gzikiem. Foto: Michał Radwański.
SKŁADNIKI:
1 kg sałatkowych ziemniaków
garść świeżych ziół do gotowania ziemniaków (szałwia, tymianek, cząber, koper)
1 łyżeczka masła
sól
500 g półtłustego lub tłustego twarogu
pęczek rzodkiewki
2-3 łyżki oleju rydzowego lub lnianego
4 łyżki słodkiej śmietanki
kwiaty rukwi (rukoli)
pęczek szczypioru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umyte ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonym wrzątku z dodatkiem ziół i masła. Szczypiorek i rzodkiewkę posiekać, dodać do sera, wlać śmietankę i olej, posolić, dokładnie wymieszać.
Gorące, odcedzone pyry podawać z doprawionym twarogiem (gzikiem), posypawszy go kwiatami rukoli.

Przepis ukazał się w „Food Service" 11/2019 nr 190.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Roślinne nuggetsy o smaku kurczaka w ofercie King Rooster

W sieci King Rooster dostępne są już roślinne nuggetsy od The Vegetarian Butcher - marki, która jest częścią Unilever. Nowe nuggetsy w chrupiącej panierce smakują zupełnie jakby były zrobione z mięsa kurczaka, ale są w 100% wegańskie.

Gotuj jak Andrea Camastra. Wołowina i sernik gwiazdkowego szefa kuchni

Szef kuchni, zdobywca gwiazdki Michelin Adrea Camastra zaprezentował w programie Masterchef dwa autorskie przepisy na kanapkę z wołowiną oraz truskawkowy sernik. Obie potrawy można przygotować szybko z użyciem piekarnika.

COMBER Z POLSKIEJ SARNY, LASAGNE Z DYNI I GRZYBÓW, SUSZONA ŚLIWKA, SŁONECZNIK

Ten pyszny przepis na comber z sarny i lasagne z dyni i grzybów możemy znaleźć w menu restauracji Brasserie Warszawska. Za te i inne danie odpowiada główny szef kuchni - Mateusz Wichrowski.

Chrupiący i pachnący, czyli przepis na chleb własnego wypieku

Przeciętny Polak zjada blisko 40 kg chleba rocznie - wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. Z okazji Światowego Dnia Chleba (16 października) bierzemy chleb pod lupę i podpowiadamy, jakie pieczywo wybrać oraz jak samodzielnie upiec pachnący bochenek.

Grill idealny - jak przygotować mięso, ryby i warzywa? Porady szefów kuchni

Przeciętny Polak jest przekonany, że zna się na sztuce grillowania nie najgorzej. Ale… diabeł tkwi w szczegółach. Dlatego przed startem grillowego sezonu, jakim jest tradycyjnie długi majowy weekend, podpowiadamy, jak idealnie przyrządzić ryby, warzywa i mięsa na grilla.

Pokrzywa? Nie bójcie się!

W powszechnej świadomości jest pospolitym chwastem, którego unikamy w obawie przed poparzeniem. Ale dla osób rozpoczynających przygodę z dziką kuchnią roślinną to często pierwszy składnik z jej repertuaru, który mają odwagę włączyć do menu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej