x

Pyry z gzikiem

Kategoria: Karta - dania    16.01.2020

Pyry z gzikiem według przepisu Roberta Makłowicza

Pyry z gzikiem. Foto: Michał Radwański.
Pyry z gzikiem. Foto: Michał Radwański.
SKŁADNIKI:
1 kg sałatkowych ziemniaków
garść świeżych ziół do gotowania ziemniaków (szałwia, tymianek, cząber, koper)
1 łyżeczka masła
sól
500 g półtłustego lub tłustego twarogu
pęczek rzodkiewki
2-3 łyżki oleju rydzowego lub lnianego
4 łyżki słodkiej śmietanki
kwiaty rukwi (rukoli)
pęczek szczypioru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umyte ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonym wrzątku z dodatkiem ziół i masła. Szczypiorek i rzodkiewkę posiekać, dodać do sera, wlać śmietankę i olej, posolić, dokładnie wymieszać.
Gorące, odcedzone pyry podawać z doprawionym twarogiem (gzikiem), posypawszy go kwiatami rukoli.

Przepis ukazał się w „Food Service" 11/2019 nr 190.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej