25 i 26 stycznia w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbędzie się trzecia edycja Festiwalu Wódki i Zakąski. To impreza towarzysząca wydarzenia „Jedz Pij Warszawo” będącego reaktywacją legendarnej „Wystawy Kucharsko-Spożywczej” z 1902 roku, kiedy to Warszawa stała się jednym z pierwszych miejsc świętowania sztuki kulinarnej w Europie.
W ostatni weekend stycznia Pałacu Kultury i Nauki przeistoczy się w gigantyczny plac targowy wypełniony restauracjami i barami. Swoje najlepsze wyroby zaprezentują ogólnopolscy oraz lokalni producenci. Będzie można spróbować specjałów warszawskich lokali, a swój kunszt zademonstrują czołowi szefowie kuchni, piekarze, cukiernicy, sommelierzy i barmani. Nie zabraknie degustacji kulinarnych przysmaków i wykwintnych trunków.
„Cudze chwalicie, swego nie znacie” – to znane przysłowie trafnie oddaje idee, jakie przyświecają organizacji Festiwalu Wódki i Zakąski. Francuzi szczycą się koniakiem i szampanem, Szkoci whisky, Amerykanie bourbonem, a Meksykanie tequilą. Hiszpanie gloryfikują kulturę tapas, Włosi tradycję aperitivo, a Niemcy zapraszają na Oktoberfest. Natomiast my, Polacy, mamy doskonały trunek – wódkę, uznawaną na całym świecie za najbardziej rozpoznawalny polski produkt, jak również wyjątkową żywność, chleb i specjały kulinarne. Połączenie tych atutów to kwintesencja Festiwalu Wódki i Zakąski, którego misją jest kultywowanie najlepszych tradycji kulinarnych i gorzelniczych naszego kraju.
Pomysłodawcą Festiwalu Wódki i Zakąski jest Piotr Popiński, uznany warszawski restaurator, popularyzator polskiej historii, tradycji i kultury kulinarnej, a także twórca pierwszego w Polsce Muzeum Wódki.
W programie festiwalu m.in.: degustacja wódek, nalewek i likierów od najlepszych polskich i międzynarodowych producentów, spotkanie „Wódka i zakąska kontra Tapas i Aperitivo z Robertem Makłowiczem”, Robert Sowa w pojedynku na tatary, akademia koktajlowa z barmanami z World's 50 Best Discovery, konkurs wiedzy o wódce z atrakcyjnymi nagrodami i warsztaty robienia nalewek.


Festiwal Wódki i Zakąski


25 i 26 stycznia w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbędzie się trzecia edycja Festiwalu Wódki i Zakąski. To impreza towarzysząca wydarzenia "Jedz Pij Warszawo" będącego reaktywacją legendarnej "Wystawy Kucharsko-Spożywczej" z 1902 roku.
Zobacz także

Expo Sweet w Warszawie

Dwunasta edycja Expo Sweet potrwa od 23 do 26 lutego w Warszawie. W trakcie czterech targowych dni rozegrane zostaną m. in. Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru.

Poznań stolicą kulinarnych inspiracji? Tak, Chef!

Już 26 i 27 września 2018 r. w Hali Widowiskowo-Sportowej "Arena" odbędą się V targi organizowane przez Chefs Culinar.

Międzynarodowa konferencja o historii żywienia Muzeum Pałacu w Wilanowie

Królewski stół jako laboratorium kulinarnych i politycznych pasji dawnych epok, manifestacja potęgi smaku jako narzędzia władzy - o tym mówić będą badacze z Europy i Stanów Zjednoczonych zajmujący się historią żywienia i food studies.

EuroGastro i WorldHotel

23. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro połączone z 12.edycją Międzynarodowych Targów Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel odbędą się w dniach 27-29 marca 2019 r. w Ptak Warsaw Expo.

Umowy w czasach pandemii

Jak bezpiecznie zawierać, wykonywać, nie wykonywać i rozwiązywać umowy?

Degustacja win niemieckich

W ostatnich latach aromatyczne odmiany win przeżywają renesans nie tylko w samych Niemczech, ale również na arenie międzynarodowej. Zwłaszcza młodsi miłośnicy wina cenią te wina za ich intensywny bukiet, połączony z przyjemną świeżą i owocową kwasowością oraz subtelną słodyczą.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

