x

Festiwal Wódki i Zakąski

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    13.01.2020

25 i 26 stycznia w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbędzie się trzecia edycja Festiwalu Wódki i Zakąski. To impreza towarzysząca wydarzenia "Jedz Pij Warszawo" będącego reaktywacją legendarnej "Wystawy Kucharsko-Spożywczej" z 1902 roku.

25 i 26 stycznia w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbędzie się trzecia edycja Festiwalu Wódki i Zakąski. To impreza towarzysząca wydarzenia „Jedz Pij Warszawo” będącego reaktywacją legendarnej „Wystawy Kucharsko-Spożywczej” z 1902 roku, kiedy to Warszawa stała się jednym z pierwszych miejsc świętowania sztuki kulinarnej w Europie.
W ostatni weekend stycznia Pałacu Kultury i Nauki przeistoczy się w gigantyczny plac targowy wypełniony restauracjami i barami. Swoje najlepsze wyroby zaprezentują ogólnopolscy oraz lokalni producenci. Będzie można spróbować specjałów warszawskich lokali, a swój kunszt zademonstrują czołowi szefowie kuchni, piekarze, cukiernicy, sommelierzy i barmani. Nie zabraknie degustacji kulinarnych przysmaków i wykwintnych trunków.
„Cudze chwalicie, swego nie znacie” – to znane przysłowie trafnie oddaje idee, jakie przyświecają organizacji Festiwalu Wódki i Zakąski. Francuzi szczycą się koniakiem i szampanem, Szkoci whisky, Amerykanie bourbonem, a Meksykanie tequilą. Hiszpanie gloryfikują kulturę tapas, Włosi tradycję aperitivo, a Niemcy zapraszają na Oktoberfest. Natomiast my, Polacy, mamy doskonały trunek – wódkę, uznawaną na całym świecie za najbardziej rozpoznawalny polski produkt, jak również wyjątkową żywność, chleb i specjały kulinarne. Połączenie tych atutów to kwintesencja Festiwalu Wódki i Zakąski, którego misją jest kultywowanie najlepszych tradycji kulinarnych i gorzelniczych naszego kraju.
Pomysłodawcą Festiwalu Wódki i Zakąski jest Piotr Popiński, uznany warszawski restaurator, popularyzator polskiej historii, tradycji i kultury kulinarnej, a także twórca pierwszego w Polsce Muzeum Wódki.
W programie festiwalu m.in.: degustacja wódek, nalewek i likierów od najlepszych polskich i międzynarodowych producentów, spotkanie „Wódka i zakąska kontra Tapas i Aperitivo z Robertem Makłowiczem”, Robert Sowa w pojedynku na tatary, akademia koktajlowa z barmanami z World's 50 Best Discovery, konkurs wiedzy o wódce z atrakcyjnymi nagrodami i warsztaty robienia nalewek.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej