x

Francuska Charlotte Bouillon w Warszawie

Kategoria: Miejsca    09.01.2020

Właścicielki kultowej Charlotte na stołecznym placu Zbawiciela, jej klonów w Krakowie i Wrocławiu oraz warszawskiej Charlotte Menora z elementami kuchni żydowskiej zrealizowały kolejny pomysł - 17 października otworzyły Charlotte Bouillon.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Wzorowana jest na paryskich barach oferujących niedrogie francuskie przysmaki w eleganckim wnętrzu z obsługą kelnerską. Miejscówkę znalazły idealną – na parterze gmachu Centrum Bankowo-Finansowego, w którym za PRL mieścił się Dom Partii, między niepoważną palmą Joanny Rajkowskiej przy rondzie de Gaulle’a a zabytkowym placem Trzech Krzyży. Trafią tu więc i finansiści, i turyści, i balangowicze z pobliskiego Spatifu. Wysokie wnętrze doskonale doświetlają ogromne okna z widokiem na Nowy Świat. Ustawiono przy nich małe stoliki, pozostałe stoją przy obitej czerwoną skórą długiej, dwustronnej kanapie, która ciągnie się przez cały niemal lokal. Wzrok przyciąga malowidło na głównej ścianie – dwa kochające się jednorożce autorstwa Konrada Żukowskiego. Architektoniczną wizję właścicielek zrealizowało biuro projektowe A+D Dariusza Gocławskiego. Specjalnością baru są serwowane od 7 rano do północy rozgrzewające buliony w dwóch wersjach: drobiowo-wołowej (z kawałkiem szpondra) i wegańskiej z grzybów oraz bakłażanów, oba z ręcznie robionym makaronem. Można do nich przekąsić chleb lub bagietkę, z których Charlotte słynie. W menu znajdziemy także francuskie klasyki, m.in.: croque, czyli zapiekane pod beszamelem kanapki z serem Gruyère, ślimaki po burgundzku w maśle czosnkowo-ziołowym, wołowinę duszoną w winie, czyli bœuf bourguignon oraz crème brûlée. Wieczorem serwowane są francuskie wina. Większość pozycji z karty można kupić na wynos.

Adres: Nowy Świat 6/12, Warszawa
Liczba miejsc: 70
Przedział cenowy: śniadania: 9-18 zł, kanapki: 10-12 zł, przekąski: 11-23 zł, buliony: 14 zł; dania główne: 18-23 zł; desery: 4-10 zł
Typ: casual
Szefowa kuchni: Paulina Podolak
Właścicielki: Justyna Kosmala i Ewa Łuniewska

Artykuł ukazał się w „Food Service" 11/2019 nr 190.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Tadeusz Müller stworzy menu w restauracji Roberta Lewandowskiego

Powstający w Browarach Warszawskich lokal, w który zainwestował Robert Lewandowski ma oferować kuchnię nowojorsko-śródziemnomorską. O kartę dań i napojów zadba Tadeusz Müller, syn restauratorki Magdy Gessler, który ma na swym koncie stworzenie takich konceptów jak ORZO, Munja czy Cava.

Syreni Śpiew w Warszawie - po otwarciu stawia na kuchnię śródziemnomorską

Załoga warszawskiego baru Syreni Śpiew Koneser przygotowała dla swych gości nową ofertę: promocje, sporo dań wegańskich oraz powiększony ogródek.

KUK NUK

Kuk Nuk to pokaźnych rozmiarów restauracja (80 miejsc siedzących) położona w ścisłym centrum Rzeszowa, tuż przy rynku. Lokal powstał z potrzeby stworzenia kuchni na wysokim poziomie, której wówczas brakowało na podkarpackim rynku.

Nalej Se - w Krakowie ruszył pierwszy samoobsługowy multitap i sklep piwny

Pierwszy samoobsługowy multitap i sklep piwny w Krakowie już działa. Powstał w dawnej fabryce elektroniki na Zabłociu. To odpowiedź na zamknięte puby i brak możliwości sprzedaży w nich piwa.

Zimowe oblicze warszawskiego baru Wozownia

Wozownia, bar w ukrytym podwórku przy placu Trzech Krzyży, od teraz w zimowej odsłonie. W nowym ocieplanym pawilonie można także zimą pić koktajle i jeść przekąski.

SYTA 93

Syta 93 to restauracja otwarta na początku listopada na warszawskim Wilanowie. Miejsce ma 800 mkw. i 4 poziomy. Na najwyższym poziomie odbywają się warsztaty głównie dla dzieci, ale również dla dorosłych. Miejsce organizuje też wesela i zamknięte eventy.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej