x

Francuska Charlotte Bouillon w Warszawie

Kategoria: Miejsca    09.01.2020

Właścicielki kultowej Charlotte na stołecznym placu Zbawiciela, jej klonów w Krakowie i Wrocławiu oraz warszawskiej Charlotte Menora z elementami kuchni żydowskiej zrealizowały kolejny pomysł - 17 października otworzyły Charlotte Bouillon.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Wzorowana jest na paryskich barach oferujących niedrogie francuskie przysmaki w eleganckim wnętrzu z obsługą kelnerską. Miejscówkę znalazły idealną – na parterze gmachu Centrum Bankowo-Finansowego, w którym za PRL mieścił się Dom Partii, między niepoważną palmą Joanny Rajkowskiej przy rondzie de Gaulle’a a zabytkowym placem Trzech Krzyży. Trafią tu więc i finansiści, i turyści, i balangowicze z pobliskiego Spatifu. Wysokie wnętrze doskonale doświetlają ogromne okna z widokiem na Nowy Świat. Ustawiono przy nich małe stoliki, pozostałe stoją przy obitej czerwoną skórą długiej, dwustronnej kanapie, która ciągnie się przez cały niemal lokal. Wzrok przyciąga malowidło na głównej ścianie – dwa kochające się jednorożce autorstwa Konrada Żukowskiego. Architektoniczną wizję właścicielek zrealizowało biuro projektowe A+D Dariusza Gocławskiego. Specjalnością baru są serwowane od 7 rano do północy rozgrzewające buliony w dwóch wersjach: drobiowo-wołowej (z kawałkiem szpondra) i wegańskiej z grzybów oraz bakłażanów, oba z ręcznie robionym makaronem. Można do nich przekąsić chleb lub bagietkę, z których Charlotte słynie. W menu znajdziemy także francuskie klasyki, m.in.: croque, czyli zapiekane pod beszamelem kanapki z serem Gruyère, ślimaki po burgundzku w maśle czosnkowo-ziołowym, wołowinę duszoną w winie, czyli bœuf bourguignon oraz crème brûlée. Wieczorem serwowane są francuskie wina. Większość pozycji z karty można kupić na wynos.

Adres: Nowy Świat 6/12, Warszawa
Liczba miejsc: 70
Przedział cenowy: śniadania: 9-18 zł, kanapki: 10-12 zł, przekąski: 11-23 zł, buliony: 14 zł; dania główne: 18-23 zł; desery: 4-10 zł
Typ: casual
Szefowa kuchni: Paulina Podolak
Właścicielki: Justyna Kosmala i Ewa Łuniewska

Artykuł ukazał się w „Food Service" 11/2019 nr 190.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Green Caffè Nero na słynnej Brackiej w Krakowie

Green Caffè Nero otworzył kolejną kawiarnię w okresie pandemii. Nowy lokal mieści przy ulicy Brackiej 1A w Krakowie, w okazałej zabytkowej kamienicy. Miejsce łączy w sobie charakterystyczne dla wnętrz sieciówki naturalne materiały oraz nawiązujące do historii kamienicy elementy.

Gdyńska Rosse Rosse - kawiarnia z miłością do estetyki

Rosse Rosse to nowa kawiarnia ulokowana w budynku Baltiq Plaza w Gdyni przy jednej z głównych ulic miasta - ul. Świętojańskiej. Lokal ma 20 miejsc siedzących wewnątrz i dodatkowo 20 w ogródku w sezonie letnim.

ORZO WARSZAWA I ORZO KRAKÓW

Stołeczna restauracja Orzo powstała w październiku 2017 r. i zajęła miejsce Aioli Mini, które funkcjonowało na placu Konstytucji 5 przez ostatnich kilka lat. Lokal w Krakowie rozpoczął działalność kilka tygodni później i mieści się przy ulicy Lipowej 4.

Trzeci lokal Frentzza-Pizza & Friends. Tym razem w Żyrardowie

Marka "Frentzza - Pizza & Friends" zainicjowała działalność dopiero w kwietniu, a już otworzyła trzeci lokal - w zabytkowym kompleksie loftów Stara Przędzalnia Żyrardów. Pizzeria działa w formacie bez obsługi gości, możliwe są jedynie dostawy oraz odbiory osobiste.

Bakery w Browarach Warszawskich. Michał Paleta szefem kuchni i wspólnikiem lokalu

Koncept piekarniczo-cukierniczy Bakery wzbogaci się o drugi lokal - w Browarach Warszawskich w centrum stolicy. - To będzie wyjątkowa rzemieślnicza piekarnia z polskim, ale przede wszystkim francuskim pieczywem - mówi Bartłomiej Rychcik, prezes firmy Enata Bread zarządzającej marką.

Krakowski Kogel Mogel, czyli tradycyjna polska kuchnia w nowoczesnej odsłonie

Tuż przy krakowskich Plantach, krok od Małego Rynku i Bazyliki Mariackiej "ukręcono" Kogel Mogel - restaurację serwującą tradycyjną kuchnię polską w nowoczesnej odsłonie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej