x

Francuska Charlotte Bouillon w Warszawie

Kategoria: Miejsca    09.01.2020

Właścicielki kultowej Charlotte na stołecznym placu Zbawiciela, jej klonów w Krakowie i Wrocławiu oraz warszawskiej Charlotte Menora z elementami kuchni żydowskiej zrealizowały kolejny pomysł - 17 października otworzyły Charlotte Bouillon.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Wzorowana jest na paryskich barach oferujących niedrogie francuskie przysmaki w eleganckim wnętrzu z obsługą kelnerską. Miejscówkę znalazły idealną – na parterze gmachu Centrum Bankowo-Finansowego, w którym za PRL mieścił się Dom Partii, między niepoważną palmą Joanny Rajkowskiej przy rondzie de Gaulle’a a zabytkowym placem Trzech Krzyży. Trafią tu więc i finansiści, i turyści, i balangowicze z pobliskiego Spatifu. Wysokie wnętrze doskonale doświetlają ogromne okna z widokiem na Nowy Świat. Ustawiono przy nich małe stoliki, pozostałe stoją przy obitej czerwoną skórą długiej, dwustronnej kanapie, która ciągnie się przez cały niemal lokal. Wzrok przyciąga malowidło na głównej ścianie – dwa kochające się jednorożce autorstwa Konrada Żukowskiego. Architektoniczną wizję właścicielek zrealizowało biuro projektowe A+D Dariusza Gocławskiego. Specjalnością baru są serwowane od 7 rano do północy rozgrzewające buliony w dwóch wersjach: drobiowo-wołowej (z kawałkiem szpondra) i wegańskiej z grzybów oraz bakłażanów, oba z ręcznie robionym makaronem. Można do nich przekąsić chleb lub bagietkę, z których Charlotte słynie. W menu znajdziemy także francuskie klasyki, m.in.: croque, czyli zapiekane pod beszamelem kanapki z serem Gruyère, ślimaki po burgundzku w maśle czosnkowo-ziołowym, wołowinę duszoną w winie, czyli bœuf bourguignon oraz crème brûlée. Wieczorem serwowane są francuskie wina. Większość pozycji z karty można kupić na wynos.

Adres: Nowy Świat 6/12, Warszawa
Liczba miejsc: 70
Przedział cenowy: śniadania: 9-18 zł, kanapki: 10-12 zł, przekąski: 11-23 zł, buliony: 14 zł; dania główne: 18-23 zł; desery: 4-10 zł
Typ: casual
Szefowa kuchni: Paulina Podolak
Właścicielki: Justyna Kosmala i Ewa Łuniewska

Artykuł ukazał się w „Food Service" 11/2019 nr 190.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Powidoki Bistro

Nad Wisłą w Warszawie, przy Bulwarach Wiślanych, na tyłach Muzeum Sztuki Nowoczesnej, otworzyło się w sierpniu Bistro Powidoki.

Mięsny Befsztyk na warszawskim Żoliborzu

We wrześniu na warszawskim Żoliborzu powstał Befsztyk. Jest to już drugie miejsce pod tą marką. Pierwszy sklep mięsno-wędliniarski Befsztyk został założony w 1994 r. na Mokotowie.

Nowe restauracje Nutri Mind w biurowcach Globalworth

Nutri Mind kontynuuje rozwój sieci swoich restauracji Meat&Eat - wkrótce pojawią się w biurowcach West Gate we Wrocławiu oraz Warsaw Trade Tower w Warszawie. Dodatkowo w warszawskim wieżowcu gości i użytkowników biurowca powita nowy koncept - kawiarnia Cups&Mugs.

Restauracja The Time

To jedno z miejsc w odrestaurowanej zabytkowej kamienicy Młyńska 12, należącej do grupy Ilonn.

Ruszyła Pracownia Lary Gessler

Pod koniec czerwca swoją działalność zainaugurowała Pracownia Kulinarna Lary - studio, którego wspólniczkami są Lara Gessler oraz Agata Jedynak. Jak deklarują założycielki, jest to miejsce, w którym chęć szerzenia edukacji żywieniowej spotyka się z wielką pasją i miłością do gotowania.

Kondrat Wina Wybrane - otwarto wine bar i sklep w Gdyni

Sklep winiarski Kondrat Wina Wybrane połączony z wine barem jest już w Trójmieście. To dziesiąta stacjonarna placówka tej sieci w Polsce. W związku z aktualnymi obostrzeniami epidemicznymi, wino oraz przekąski można kupić na miejscu lub zamówić z dostawą do domu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej