x

"Droga przez mąkę. Literatura dla kucharek" Łukasza Modelskiego

Kategoria: Lifestyle - książki

Jeśli można mówić o czymś takim jak kultowe audycje kulinarne, to z pewnością zalicza się do nich "Droga przez Mąkę" Łukasza Modelskiego w radiowej Dwójce. W programie emitowanym od 7 lat w niemal każdą niedzielę goście opowiadają prowadzącemu o kulinarnej kulturze w różnych kontekstach.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Książka jest zapisem 50 wybranych rozmów dotyczących głównie literatury, m.in. z krytykiem sztuki Bogusławem Deptułą, pisarzem Krzysztofem Vargą czy tłumaczką i historyczką sztuki Wandą Klenczon. Błyskotliwość, poczucie humoru, uważność i merytoryczna analiza tematów – oto, co znajdziemy między stronicami. Z lektury dowiemy się np. co jadają bohaterowie książek Eco, Bułhakowa, Hrabala i Fleminga oraz jaki był stosunek do kuchni Hemingwaya, Cervantesa czy Potockiego. Rozmowom towarzyszą przepisy na omawiane dania, choćby na brzoskwinie w czerwonym winie czy pulardę z truflami. Dajcie się ponieść dysputom i spójrzcie na kuchnię z innej perspektywy niż na co dzień.

„Droga przez mąkę. Literatura dla kucharek", Łukasz Modelski, wyd. Znak, 2019.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 11/2019 nr 190.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej