x

Nie dojadłeś? Zabierz ze sobą

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    20.12.2019

Zabieranie resztek dań zamówionych w restauracji nie jest ani oznaką chytrości, ani powodem to wstydu, ale objawem ekologicznej świadomości. Choć w Europie Zachodniej takie zachowania praktykowane są od dawna, u nas to wciąż jeszcze nowość.

Niedojedzone przez gości restauracji potrawy czasami trafiają na śmietnik, a przecież można je zjeść w domu w późniejszym czasie. Dlatego restauracje Der Elefant, St Antonio, Podwale 25 Kompania Piwna , U Szwejka, Jeff`s, Otto Pompieri czy Shipudei Berek zachęcają do zmiany nawyków. Gdy kelnerzy widzą, że goście zostawiają jedzenie na talerzu, proponują udostępnienie ekologicznych opakowań i zabranie niedokończonego posiłku do domu. Dzięki takim działaniom goście mogą mieć poczucie, że wybierając ten lokal, dokładają swoją cegiełkę do ochrony środowiska.

- Apelujemy do gości restauracji – szanujmy jedzenie i jeśli porcje są zbyt duże, weźcie resztę na wynos. Przecież w domach nie wyrzucamy świeżego, pełnowartościowego jedzenia, które nie zostało zjedzone, ale przechowujemy „na później”. Zapewniamy, że nasze potrawy po odgrzaniu smakują równie wyśmienicie, jak świeżo podane w restauracji – mówi Agata Melnyk, menedżerka znajdującej się w Ogrodzie Saskim restauracji St Antonio.

Zero waste (dosłownie „zero odpadu”) to styl życia polegający na świadomych wyborach konsumenckich. Bazuje na zmianie nawyków i sposobu zachowania w taki sposób, aby ograniczyć do minimum ilość wyrzucanych rzeczy. Marnowanie jedzenia jest jednym z problemów ekologicznych. Innym są plastikowe opakowania i słomki do napojów, które również sukcesywnie znikają z restauracji.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kolejna edycja festiwalu Smakuj Trójmiasto

Już 22 października aromaty orientalnej kuchni uniosą się nad gdańskim Garnizonem Kultury. W Starym Maneżu odbędzie się azjatycka edycja Smakuj Trójmiasto - jednego z najpopularniejszych trójmiejskich festiwali kulinarnych.

Finał II Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego "Gęsina nie tylko na św. Marcina"

19 lipca 2017 r. odbyła się gala finałowa drugiej edycji tego kulinarnego święta.

Neo(N) Bistro - pop’upowa restauracja na Nocnym Markecie

Wrzesień na warszawskim Nocnym Markecie zapowiada się interesująco. Rusza pop’upowa restauracja Neo(N) Bistro, która czynna będzie w każdy wrześniowy czwartek od godziny 18. Co tydzień inny znany kucharz zaskoczy gości swoją propozycją zasiadanej kolacji pod gwiazdami.

BARON I MARCZEWSKA NA NOWYM FRONCIE

Aleksander Baron został szefem kuchni w nowej restauracji Zoni , a Adriana Marczewska szefową bistro WuWu. Restauracje powstają na terenie rewitalizowanego kompleksu Koneser z inicjatywy rodzinno-biznesowej spółki Rest Team, którą współtworzą Ewa, Andrzej i Mirosław Niziowie.

Der Elefant z nagrodą Tripadvisor Travellers’ Choice Award 2020

Warszawska restauracja Der Elefant została doceniona przez gości z całego świata korzystających z portalu Tripadvisor - otrzymała nagrodę Travellers’ Choice Award 2020, czyli wyróżnienie przyznawane markom, które stale zdobywają świetne recenzje użytkowników strony.

MODRA KAPUSTA I ORKIESTRA DĘTA

"Kiszki marsza grają! Spotkania kulinarno-śpiewacze" - pierwsze odbędzie się już 20 marca 2017 r. w Cafe Kulturalna w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie. Organizatorzy planują kolejnych siedem spotkań dotyczących innych regionów.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej