x

Nie dojadłeś? Zabierz ze sobą

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    20.12.2019

Zabieranie resztek dań zamówionych w restauracji nie jest ani oznaką chytrości, ani powodem to wstydu, ale objawem ekologicznej świadomości. Choć w Europie Zachodniej takie zachowania praktykowane są od dawna, u nas to wciąż jeszcze nowość.

Niedojedzone przez gości restauracji potrawy czasami trafiają na śmietnik, a przecież można je zjeść w domu w późniejszym czasie. Dlatego restauracje Der Elefant, St Antonio, Podwale 25 Kompania Piwna , U Szwejka, Jeff`s, Otto Pompieri czy Shipudei Berek zachęcają do zmiany nawyków. Gdy kelnerzy widzą, że goście zostawiają jedzenie na talerzu, proponują udostępnienie ekologicznych opakowań i zabranie niedokończonego posiłku do domu. Dzięki takim działaniom goście mogą mieć poczucie, że wybierając ten lokal, dokładają swoją cegiełkę do ochrony środowiska.

- Apelujemy do gości restauracji – szanujmy jedzenie i jeśli porcje są zbyt duże, weźcie resztę na wynos. Przecież w domach nie wyrzucamy świeżego, pełnowartościowego jedzenia, które nie zostało zjedzone, ale przechowujemy „na później”. Zapewniamy, że nasze potrawy po odgrzaniu smakują równie wyśmienicie, jak świeżo podane w restauracji – mówi Agata Melnyk, menedżerka znajdującej się w Ogrodzie Saskim restauracji St Antonio.

Zero waste (dosłownie „zero odpadu”) to styl życia polegający na świadomych wyborach konsumenckich. Bazuje na zmianie nawyków i sposobu zachowania w taki sposób, aby ograniczyć do minimum ilość wyrzucanych rzeczy. Marnowanie jedzenia jest jednym z problemów ekologicznych. Innym są plastikowe opakowania i słomki do napojów, które również sukcesywnie znikają z restauracji.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rusza Nocna Zmiana - pierwszy krakowski market nocny

Nocna Zmiana to pierwszy pop-up’owy nocny market w Krakowie, który przez 7 letnich weekendów zagości z pysznym street food, rzemieślniczymi napojami oraz muzyką w ogrodzie na tyłach Hali 100-lecia Cracovii.

CHEF CULINARY CUP 2017 JUŻ ZA NAMI

Finał drugiej edycji konkursu odbył się 5 kwietnia 2017 r. podczas Targów Euro Gastro. Zwycięzcą został Bartosz Peter. Organizatorem konkursu jest Nestlé Professional, a Jerzy Pasikowski objął patronat nad imprezą. Uczestnicy konkursu musieli przygotować danie z użyciem dowolnego fondu marki Chef.

Juz jutro otwarcie Muzeum Polskiej Wódki

We wtorek 12.06 Muzeum Polskiej Wódki otworzy swoje podwoje dla pierwszych gości. Zwiedzający zapoznają się z bogatą, wielowiekową historią oraz tradycją wytwarzania Polskiej Wódki.

Noc Restauracji 2018 - Smaki Polski

Od 6 do 8 lipca w 43 restauracjach w 12 regionach kraju odbyła się impreza mająca na celu prezentację najwyższej jakości polskich smaków. W tym roku wydarzenie przybrało charakter kolacji z menu degustacyjnym, w którym szef kuchni ukazuje swoją interpretację smaków Polski.

Latin America's 50 Best Restaurants 2017 - pełna lista

Gala odbyła się 24. października w Bogocie w Kolumbii. Maido, restauracja w Limie w Peru prowadzona przez charyzmatycznego szefa kuchni, Mitsuharu Tsuruma otrzymała tytuł najelpszej restaurcji w Ameryce Łacińskiej.

TARGI EUROGASTRO W NOWEJ LOKALIZACJI

23. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro połączone z 12. edycją Międzynarodowych Targów Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel odbędą się 27-258 marca 2019 r. w nowej lokalizacji - Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej