x

Nie dojadłeś? Zabierz ze sobą

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    20.12.2019

Zabieranie resztek dań zamówionych w restauracji nie jest ani oznaką chytrości, ani powodem to wstydu, ale objawem ekologicznej świadomości. Choć w Europie Zachodniej takie zachowania praktykowane są od dawna, u nas to wciąż jeszcze nowość.

Niedojedzone przez gości restauracji potrawy czasami trafiają na śmietnik, a przecież można je zjeść w domu w późniejszym czasie. Dlatego restauracje Der Elefant, St Antonio, Podwale 25 Kompania Piwna , U Szwejka, Jeff`s, Otto Pompieri czy Shipudei Berek zachęcają do zmiany nawyków. Gdy kelnerzy widzą, że goście zostawiają jedzenie na talerzu, proponują udostępnienie ekologicznych opakowań i zabranie niedokończonego posiłku do domu. Dzięki takim działaniom goście mogą mieć poczucie, że wybierając ten lokal, dokładają swoją cegiełkę do ochrony środowiska.

- Apelujemy do gości restauracji – szanujmy jedzenie i jeśli porcje są zbyt duże, weźcie resztę na wynos. Przecież w domach nie wyrzucamy świeżego, pełnowartościowego jedzenia, które nie zostało zjedzone, ale przechowujemy „na później”. Zapewniamy, że nasze potrawy po odgrzaniu smakują równie wyśmienicie, jak świeżo podane w restauracji – mówi Agata Melnyk, menedżerka znajdującej się w Ogrodzie Saskim restauracji St Antonio.

Zero waste (dosłownie „zero odpadu”) to styl życia polegający na świadomych wyborach konsumenckich. Bazuje na zmianie nawyków i sposobu zachowania w taki sposób, aby ograniczyć do minimum ilość wyrzucanych rzeczy. Marnowanie jedzenia jest jednym z problemów ekologicznych. Innym są plastikowe opakowania i słomki do napojów, które również sukcesywnie znikają z restauracji.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

MAKRO Polska wobec sytuacji epidemiologicznej

Kompleksowe wyposażenie placówek w środki dezynfekujące, prowadzenie kampanii informacyjnej nt. bezpieczeństwa i higieny, zwiększenie częstotliwości dezynfekcji wózków zakupowych - te i inne działania podejmuje MAKRO Polska w celu zminimalizowania ryzyka rozprzestrzeniania się koronawirusa.

13 maja - Międzynarodowy Dzień Koktajli

Międzynarodowy Dzień Koktajli to doskonała okazja, by wspomnieć o zawiłych dziejach tych alkoholowych mieszanek. Losy koktajli to wiele kolorowych legend i teorii - od aukcji koni aż po kieliszki dekorowane kogucimi piórami.

WRĘCZENIE PLAKIET PRZEWODNIKA MICHELIN

W dniach 4-5 grudnia w Warszawie i Krakowie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2017 Main Cities of Europe, zorganizowane przez prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego - partnera Przewodnika Michelin.

Zbliża się Restaurant Week

Wraz z odmrożeniem gastronomii startuje największe w Polsce wydarzenie kulinarne - Festiwal Restaurant Week. Wiosenna edycja potrwa od 9 do 27 czerwca i weźmie w niej udział prawie 400 restauracji z 14 regionów.

Żydowskie jedzenie - zapomnienie czy powrót?

25 października o 18:00 Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN i Menora InfoPunkt zapraszają do dyskusji nad kuchnią żydowską. Z kolei 27 października o 19:30 organizatorzy zapraszają na kolację do Restauracji Besamim w Muzeum POLIN. Przygotują ją: Liz Alpern i Jeffrey Yoskowitz i Aleksander Baron.

Tydzień Kuchni Polskiej - od 9 do 15 listopada

Jak co roku z okazji Święta Niepodległości MAKRO Polska organizuje akcję Tydzień Kuchni Polskiej. Wydarzenie jest okazją, by zamanifestować solidarność w obliczu kryzysu, który z powodu pandemicznych obostrzeń dotknął polską gastronomię.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej