x

Co będziemy zamawiać w 2020 roku? - Uber Eats prognozuje

Kategoria: Wydarzenia - otwarte

W najnowszej edycji raportu prognoz żywieniowych Uber Eats przyjrzał się wyszukiwaniom użytkowników zamawiających potrawy w Europie, Afryce i na Bliskim Wschodzie.

Najpopularniejszym daniem w 2020 roku będzie taco. Według tegorocznej edycji raportu Uber Eats FoodCast, przeprowadzonego od maja do listopada 2019 roku, ten sztandarowy przysmak kuchni meksykańskiej zdeklasował konkurentów. Za nim uplasowały się odpowiednio: pizza, poke bowls i shawarma. W badaniu przeanalizowano kilka milionów wyszukiwań użytkowników z aplikacji Uber Eats, aby wskazać główne preferencje żywieniowe mieszkańców Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki.

Oprócz typowych evergreenów, czyli potraw, które zawsze są na topie, wśród popularnych trendów żywieniowych znajdują się w nadchodzącym roku: kwiat lotosu, mochi, czyli japońskie ciastka z ryżu i mąki ryżowej, oraz bibimbap (danie kuchni koreańskiej, zbliżone do bowla).

Super Foody i Konopie

Najmocniej uwagę przykuwają dania z siemieniem lnianym. Prawdopodobnie będzie to najpopularniejszy super food w 2020 roku.

W większości europejskich restauracji standardem staną się menu oferujące dania z olejem CBD, a więc legalnym, organicznym związkiem chemicznym z grupy kannabinoidów, występującym w konopiach. Z kolei kombucha – czyli musujący napój na bazie sfermentowanej herbaty – będzie stałym dodatkiem do posiłków.

Natomiast weganie i fleksitarianie, a przede wszystkim ich wysublimowane podniebienia, rzadziej będą sięgać po sprawdzone już substytuty mięsa, jak tofu czy seitan, a częściej będą wybierali nowe produkty, jak tempeh, tj. charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej zamiennik wytwarzany z ziaren soi lub chlebowiec, czyli owoc z rodziny morowatych, występujący w tropikalnej Azji. Ten ostatni przeżywa „drugą młodość” – w zeszłorocznym raporcie Foodcast Uber Eats tracił on raczej na popularności.

Najgorętsze” produkty spożywcze na 2020 rok:
1. Len
2. Olej CBD
3. Kombucha
4. Czosnek
5. Kurki
6. Kakao
7. Prażona kukurydza
8. Dynia
9. Chlebowiec (owoc z rodziny morowatych, występujący w tropikalnej Azji)
10. Tempeh (charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej zamiennik wytwarzany z ziaren soi)

Najpopularniejsze kuchnie regionalne w 2020 roku:
1. Izraelska
2. Skandynawska
3. Etiopska
4. Koreańska
5. Armeńska

Artykuły, które zanotowały największy spadek wyszukiwań:
1. Sriracha (tajski sos chilli z dodatkiem czosnku, octu, cukru i soli)
2. Taro (tropikalny kuzyn ziemniaka, występujący w rejonach Hawajów i Polinezji)
3. Matcha
4. Tofu
5. Kimchi

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Transatlantyk Festival

Transatlantyk Festival po raz kolejny zaprasza na Kino Kulinarne - jedną z najpopularniejszych sekcji festiwalu. Obok seansów filmowych widzowie zostaną zaproszeni na pięć wyjątkowych kolacji, które odbędą się w wyjątkowej przestrzeni Hali Maszyn EC1 Łódź.

Transgourmet i Selgros Cash & Carry wydają pierwszą edycję Trend Booka 2019

Podczas otwarcia Instytutu Kulinarnego, Transgourmet i Selgros Cash & Carry wydano pierwszą edycję Trend Booka 2019, w którym szefowie kuchni, cukiernicy, sommelierzy i eksperci z branży gastronomicznej wypowiadają się na temat trendów m. in.: kulinarnych, restauracyjnych, hotelarskich, winiarskich.

JUŻ WKRÓTCE WARSAW BUBBLE DAY

22 września w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich przy ulicy Brackiej 25 w Warszawie odbędzie się wielkie święto szampana. To pierwszy w Polsce festiwal promujący kulturę szampańską i prezentujący bogactwo szampańskich bąbelków.

WKRÓTCE WYPŁYWA TRANSATLANTYK

14-21 lipca br. w Łodzi odbędzie się festiwal filmowy Transatlantyk. Organizatorzy jak co roku przygotowali bogaty program Kina Kulinarnego. Sekcja Kina Kulinarnego odbędzie się w dniach 15-19 lipca 2017.

Restaurant Week Polska: Festiwalowe debiuty 2019

Od pięciu lat Restaurant Week Polska pokazuje Polakom nowoczesne dania restauracyjne we wszystkich zakątkach kraju. Podczas jesiennej edycji nie zabrakło debiutantów, zarówno jeśli chodzi o restauracje, jak i wyjątkowe produkty w nich serwowane.

"NOMA: MY PERFECT STORM"

Film o słynnej restauracji w Kopenhadze trafia do kolejnych kin - już wkrótce w Polsce. Pełnometrażowy film dokumentalny w reżyserii Pierra Deschampsa przedstawia sylwetkę René Redzepiego - szefa kuchni Nomy, który zrewolucjonizował współczesną gastronomię, nie tylko skandynawską.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej