x

Masło - mleczne i kremowe

Kategoria: Twój biznes - wiedza

Masło to podstawa udanych, pachnących wypieków, ale także fantastycznie kremowych sosów, dobrej jajecznicy i wielu, wielu innych klasycznych potraw. Jest po prostu w gastronomii niezastąpione.

Masło. Foto: Shutterstock.
Masło. Foto: Shutterstock.
Prawdziwe masło produkowane jest wyłącznie z mleka krowiego, a konkretnie ze śmietany lub śmietanki. Najważniejszym parametrem, na jaki należy zwrócić uwagę, kupując masło, jest zawartość tłuszczu. Samo określenie masło (lub np. masło ekstra) może pojawić się wyłącznie na opakowaniu produktów zawierających od 80 do 90% tłuszczu mlecznego. Inne rodzaje masła to masło o zawartości trzy czwarte tłuszczu, w którym udział tłuszczu mlecznego wynosi 60-62% oraz masło półtłuste, zawierające między 39 a 41% tłuszczu mlecznego.

Masło, ze względu, że jest drogie, bywa fałszowane poprzez dodanie tłuszczów roślinnych, obniżenie deklarowanej gramatury oraz zaniżenie ilości tłuszczu. Ze względu, że tłuszcz mleczny ma bardzo charakterystyczny skład, będący poniekąd maślanym „odciskiem palca”, możliwe jest dość precyzyjne zbadanie, na ile dane masło jest faktycznie masłem. – Autentyczność masła najczęściej określa się poprzez zbadanie profilu triglicerydów. Stosowane są jednak także inne metody: oznaczenie tokoferoli, steroli lub profilu kwasów tłuszczowych – wyjaśnia Lucyna Olborska, dyrektor Polskiego Centrum Akredytacji. – W Polsce jakość masła kontrolują dwie inspekcje posiadające akredytowane laboratoria badawcze: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) prowadząca kontrole u producentów oraz Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) kontrolujący produkty w handlu detalicznym i hurtowym. Badania wykonywane są również przez akredytowane laboratoria komercyjne – dodaje.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Otto Pompieri wycofuje plastikowe słomki i opakowania

Warszawska restauracja Otto Pompieri przyłączyła się do globalnego trendu ograniczenia plastikowych odpadów. Nie podaje już do napojów plastikowych słomek, a dania na wynos są wysyłane w innowacyjnych, ekologicznych opakowaniach.

Z marketingiem czy bez, oto jest pytanie

Czy na pewno powinieneś korzystać z usług agencji marketingowej lub działu marketingu, aby twoja restauracja była bardziej rentowna?

Take!cup - czyli weź kubek i przybij piątkę dla środowiska

Pierwszy w Polsce system kaucyjny napojów na wynos ruszył właśnie w Krakowie. System TAKE!CUP obejmie większość kawiarni, restauracji i wszystkie inne lokale sprzedające napoje gorące na wynos. Początkowo w Krakowie, a docelowo w całej Polsce.

Grupa Accor mówi STOP plastikowi w swoich hotelach

Accor deklaruje usunięcie plastikowych jednorazówek w swoich hotelach do końca 2022 roku. W ten sposób sieć włącza się do walki z zanieczyszczeniem oceanów i innych naturalnych środowisk plastikiem.

PizzaPortal zmienia właściciela

AmRest, wiodący europejski operator gastronomiczny, podpisał umowę o sprzedaży 100% udziałów własnych w Restaurant Partner Polska, firmie która jest właścicielem PizzaPortal. Kupuje je Glovo, czołowa hiszpańska platformy zamówień online i dostaw do domu.

ROZWIJANIE TRADYCJI

Barszcz z uszkami, śledź w śmietanie czy karp w galarecie - szefowie kuchni coraz częściej kreatywnie podchodzą do tych klasycznych świątecznych dań. Urozmaicone menu może być ciekawym elementem nie tylko ofert na wigilie firmowe, ale także w stałej zimowej karcie restauracji.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej